In zilele noastre, oamenii sunt din ce in ce mai interesati de un stil de viata sanatos si echilibrat. Unul dintre cele mai simple si accesibile moduri prin care poti sa-ti imbunatatesti starea generala de sanatate este sa adaugi uleiul de floarea soarelui presat la rece in dieta ta zilnica. Aceasta simpla alegere poate avea beneficii incredibile, iar noi suntem aici ca sa le impartasim cu tine!
Ce este uleiul de floarea soarelui?
Uleiul de floarea-soarelui este un produs natural, extras prin presarea la rece a semințelor, fără procedee termice, astfel păstrându-și toate proprietățile terapeutice. Are o culoare ceva mai închisă, aromă distinctă mult mai puternică, gustul ușor amărui. Sunt caracteristici pe uleiurile prelucrate prin rafinare nu le păstrează.
Este bogat în grasimi sanatoase si ofera multiple beneficii pentru sanatate, inclusiv pentru sanatatea inimii, a pielii si a parului.
Ulei de floarea soarelui – informatii nutritionale
Conform USDA National Nutrient Database , uleiul de floarea soarelui contine predominant grasimi mononesaturate si polinesaturate.
Unul dintre motivele principale pentru popularitatea sa in crestere este continutul impresionant de acizi grasi, care poate include acid palmitic, acid stearic, acid oleic, lecitina, carotenoide, seleniu si acid linoleic. Combinatia de acizi grasi din organism este extrem de importanta pentru mentinerea diferitelor elemente ale sanatatii umane si poate ajuta la mentinerea acestui echilibru.
In plus, unii dintre acesti acizi grasi, vitamina E (tocoferoli) si alti compusi organici pot actiona ca antioxidanti in ulei, ceea ce inseamna ca pot afecta pozitiv o gama larga de conditii. De asemenea, are mai multe grasimi polinesaturate decat orice alt ulei vegetal utilizat in mod obisnuit.
Compoziție nutritivă
Uleiul de floarea-soarelui are în compoziție acizi grași mononesaturați și polinesaturați, precum și o cantitate scăzută de acizi grași saturați. Predomină însă grăsimile polinesaturate, mai ales acidul linoleic, din care derivă acidul Omega-6. Conținutul de acizi linoleic și oleic conferă proprietăți unice fiecărei categorii de ulei.
Înlocuirea acizilor grași saturați și a acizilor trans cu acizii nesaturați (menținându-se un consum moderat) poate avea efecte benefice asupra sănătății, susține Asociația Americană de Cardiologie.
100 ml de ulei de floarea-soarelui aduce un aport de 884 kcal organismului și pe lângă conținutul de acizi grași, mai conține (conform USDA – United States Department of Agriculture):
- vitamina E (41 mg);
- vitamina K (5,4 µg);
- vitamina B8 (0,2 mg);
- fier (0,03 mg).
Recomandări
- afecțiuni respiratorii – bronșite, rinite, astm -,
- boli digestive – previne apariția hipertensiunii arteriale,
- boli vasculare – tromboflebita, ateroscleroză -,
- dereglări de ciclu menstrual,
- hepatită,
- dureri de cap și de dinți,
- afecțiuni articulare, reumatism,
- alergii,
- eczeme infecțioase, care se vindecă greu,
- afecțiuni cardiace,
- afecțiuni renale, ginecologice.
Tipuri de ulei de floarea-soarelui
- Uleiul de floarea-soarelui linoleic este de fapt uleiul original de floarea-soarelui. Predomină conținutul de acizi grași polinesaturați (în special acidul Omega-6) și vitamina E, conținând o cantitate redusă de acizi saturați.
- Uleiul de floarea-soarelui cu conținut sporit de acid oleic este bogat în acizi grași mononesaturați, conținând cel puțin 80% acid oleic. Are un gust neutru și poate fi utilizat pentru orice tip de gătire.
- Uleiul de floarea-soarelui cu un conținut mediu oleic conține un procent mai mic de 10% de grăsimi saturate, mai puțin decât uleiul de floarea-soarelui linoleic.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de floarea soarelui
Uleiul de floarea soarelui are o gama fascinanta de beneficii pentru sanatate. Sa le exploram in detaliu.
Poate reduce nivelul de colesterol
Multe studii, inclusiv unul publicat in The American Journal of Clinical Nutrition, subliniaza beneficiile uleiului asupra nivelului de colesterol. Semintele de floarea soarelui au un compus numit fitosteroli, care este similar ca structura cu colesterolul. In consecinta, poate ajuta la contracararea absorbtiei colesterolului in sange. Deoarece adesea castiga, in cele din urma are ca rezultat cantitati generale mai mici de colesterol in sange. Un studiu din 2017, care a comparat grasimile dietetice din uleiul de floarea soarelui cu grasimile saturate, a constatat ca consumul acestora duce la scaderea colesterolului seric, a concentratiilor de trigliceride si a LDL-C. De asemenea, creste nivelul de HDL-C.
Poate oferi alinare la persoanele care au piciorul de atletul
Uleiul de floarea soarelui este, de asemenea, un remediu eficient pentru ameliorarea piciorului de atlet ( tinea pedis ). Piciorul unui atlet este o infectie fungica care incepe intre degetele de la picioare. Aplicarea locala a uleiului ajuta la vindecarea lui mai rapida.
Poate imbunatati aspectul pielii
Uleiul de floarea soarelui, bogat in vitamina E, este considerat de multi ca fiind important in imbunatatirea sanatatii pielii si regenerarea celulelor. Aceasta inseamna ca pielea ta poate fi mai bine protejata impotriva daunelor cauzate de soare, precum si a degradarii naturale care vine odata cu varsta daca consumi acest ulei. Acestea sunt schimbari care apar atunci cand radicalii liberi sunt prezenti in organism. Antioxidantii, precum vitamina E, neutralizeaza radicalii liberi, impiedicandu-i sa distruga sau sa deterioreze celulele sanatoase. Puteti observa o reducere crescuta a cicatricilor, o vindecare mai rapida a ranilor si o stralucire naturala mai sanatoasa a pielii. Acesta este un motiv major pentru care este utilizat in mod obisnuit in aplicatii cosmetice.
Unii oameni il folosesc pentru masajul prematurilor cu greutate mica la nastere sau alte complicatii. In anumite medicamente traditionale, se crede ca acest proces reduce in mod eficient sansele de a dezvolta infectii ale pielii. Deoarece organele lor (inclusiv pielea) sunt intr-un stadiu subdezvoltat, se crede ca uleiul actioneaza ca o bariera de protectie. Cu toate acestea, cercetarile stiintifice in acest domeniu au fost neconcludente. Un studiu arata ca nu dauneaza barierei pielii, in timp ce o alta cercetare a constatat ca nu are aproape niciun impact in afara de imbunatatirea hidratarii.
Poate creste nivelul de energie
Continutul de acizi grasi din uleiul de floarea soarelui este legat de nivelul de energie din organism. Grasimile saturate va pot face sa va simtiti lenes, in timp ce grasimile nesaturate, pe care uleiul are multe, va pot mentine sa va simtiti plini de energie si saturati pentru mult mai mult timp.
Poate reduce inflamatia
Astmul afecteaza milioane de oameni din intreaga lume, iar aceasta afectiune respiratorie poate varia de la usoara la care pune viata in pericol. Uleiul de floarea soarelui a fost corelat pozitiv cu o cantitate mai mica si o severitate a crizelor de astm datorita calitatilor sale antiinflamatorii, care sunt derivate din continutul sau de vitamine, precum si acizii grasi benefici pe care ii contine. Un studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition a examinat acest lucru si a aratat un impact promitator intre aceste proprietati antiinflamatorii si reducerea afectiunilor respiratorii.
Poate proteja corpul
Acizii grasi pot avea un efect semnificativ asupra sistemului imunitar general si pot creste capacitatea organismului de a rezista atacurilor prin infectie. Uleiul de floarea soarelui este o sursa bogata de acizi grasi polinesaturati, care pot proteja pielea prin intarirea barierelor membranare, facand astfel mai dificila patrunderea bacteriilor si virusilor in organism.
O dieta grasa, mancarea procesata si lipsa exercitiilor fizice pot duce la obezitate. Tendinta generala se indreapta rapid catre alimente si mese cu ingrediente nesanatoase care pot avea un impact de durata asupra sanatatii tale. Multe dintre aceste alimente nu ofera proteine, vitamine sau nutrienti esentiali. Uleiul de floarea soarelui poate fi o alternativa binevenita in astfel de cazuri.
Cuvant de atentie: desi acizii grasi din uleiul de floarea soarelui sunt importanti si esentiali in dieta noastra, au un continut mai mare de omega-6 decat majoritatea altor uleiuri vegetale. Aportul in exces de ulei poate duce la un dezechilibru al acizilor grasi din organism, ceea ce este periculos. Un studiu din 2018 arata si efectele sale adverse asupra ficatului.
Atata timp cat monitorizezi modul in care organismul tau raspunde si cum te simti, poate fi un plus benefic pentru dieta ta.
Depozitare si utilizare
La fel ca multe uleiuri, uleiul de floarea soarelui poate deveni ranced daca este lasat prea mult timp in camara. Este sensibil la aer, lumina si caldura. Expunerea ridicata poate accelera oxidarea, ceea ce are ca rezultat pierderea nutrientilor si rancezirea. Pentru a contracara acest efect, trebuie pastrat intr-un loc racoros si uscat. Poate fi folosit in locul oricarui ulei alimentar, in special la prajire, deoarece are un punct de fumare ridicat si ramane stabil la caldura mare. Aroma neutra a uleiului il face potrivit si pentru coacere. Utilizarile uleiului de floarea soarelui includ:
- Prajirea alimentelor, cum ar fi pestele sau snitelele.
- Dressing pentru salata.
- Ulei de gatit
- Ca componenta preferata de grasime si umiditate in coacerea alimentelor, cum ar fi prajitura de morcovi si prajiturile.
- O alternativa vegana la unt la copt sau la gatit.