De ce să consumi fulgi de drojdie uscată inactivă?

Cât de des ai întâlnit în spațiul virtual sau cel real acest produs – fulgi de drojdie uscată inactivă? Dacă nu ți-ai făcut curaj să-l cumperi și să-l testezi deja, cu siguranță ți-a rămas într-un colț al minții, înconjurat de o mulțime de întrebări.

Ne-am propus să-ți răspundem la o parte dintre ele și să-ți arătăm de ce acest produs se poate încadra foarte bine în meniul tău zilnic, mai ales dacă urmezi anumite restricții alimentare. 

Fulgi de drojdie uscată inactivă: ce trebuie să știi
Cu siguranță, îți este la îndemână să asociezi drojdia cu sfera panificației. Pornind de aici, e important să știi că există mai multe tipuri de drojdie, fiecare având o utilizare specifică:

  • drojdia activă/brutarului: ingredientul vedetă când vine vorba despre dospirea și coacerea pâinii;
  • drojdia de bere: tip de drojdie activă, utilizată cu precădere la fabricarea berii;
  • drojdia inactivă/nutritivă: celulele acestui tip de drojdie, asemănătoare cu cele ale drojdiei „brutarului” sau a celei de bere, sunt inactivate în procesul de producție, fiind special concepută pentru consumul alimentar, în scopul condimentării preparatelor.

Astfel, drojdia inactivă ia forma popularilor fulgi, a granulelor sau chiar a pulberii. Mai mult, există două tipuri de drojdie inactivă: nefortificată și fortificată. În principiu, produsele de pe rafturile magazinelor fizice sau virtuale sunt pe bază de drojdie inactivă fortificată, mai exact, îmbunătățită cu vitamine și minerale, în scopul creșterii valorii nutriționale. Mai mult, această variantă, numită deloc întâmplător și drojdie nutritivă, reprezintă o alternativă inspirată pentru sănătatea organismului și prin conținutul redus de calorii, sodiu, zaharuri sau grăsimi.

Fulgi de drojdie inactivă: o alimentație cu beneficii pentru sănătate 

Am ajuns în cele din urmă la cel mai popular produs pe bază de drojdie nutritivă: fulgii de drojdie uscată inactivă. Nu e niciun dubiu că merită incluși în alimentația proprie datorită versatilității și profilului nutrițional foarte convingător. Rolul probiotic, dar și conținutul de proteinefibre și vitamine din complexul B (B1, B2, B6, B12) și minerale (zinc, magneziu,  fier, fosfor) transformă acest produs într-unul care merită să fie ales cu prioritate. 

Iată cum acționează asupra stării de bine generale a organismului tău!

Un boost pentru sistemul imunitar 

Datorită beta-glucanului din compoziție, un tip de fibră solubilă cu proprietăți bioactive și rol antioxidant, fulgii de drojdie activă sunt considerați un aliat de nădejde în susținerea imunității și protejarea organismului de virusuri și bacterii. 

În mod particular, conform unei serii de studii, beta-glucanul are capacitatea de a activa celulele imunitare, cu efect benefic asupra microbiomului intestinal, a cărui funcționare optimă este esențială în menținerea imunității și stării de bine generale.

fulgi de drojdie inactiva vegis.ro

Poate preveni deficitul de vitamina B12

Prin profilul nutrițional, fulgii de drojdie inactivă sunt o sursă importantă de B12, ajutând la prevenirea carenței acestei vitamine în organism. Astfel, vitamina B12 este necesară pentru buna funcționare a creierului prin îmbunătățirea cogniției, reducerea în intensitate a epuizării psihice și fizice. Prin extensie, această vitamină sprijină sistemul nervos prin ameliorarea simptomelor anxioase și depresive, favorizând reglarea emoțională.

Mai mult, vitamina B12 este implicată în mod direct în procesul de formare a celulelor roșii din sânge, susține sănătatea inimii și se distinge și prin rolul hepatoprotector. Nu în ultimul rând, accentul cade și pe frumusețe pentru că B12 conferă părului și unghiilor un aspect îngrijit.

Contribuie la reglarea nivelului de colesterol

Același beta-glucan contribuie și la menținerea în limite normale a nivelului de colesterol total, cât și a colesterolului cu lipoproteine cu densitate joasă (LDL), cunoscut și sub denumirea sugestivă de „colesterol rău”. Printre riscurile cauzate de LDL se regăsesc producerea de infarcturi miocardice și accidente vascular cerebrale. 

În plus, această fibră este de ajutor în reglarea hipertensiunii arteriale. Beta-glucanul poate preveni și dezvoltarea rezistenței la insulină, o condiție favorabilă pentru obezitate, iar în cele din urmă, pentru apariția prediabetului și a diabetului zaharat.

Precauții cu privire la consumul de fulgi de drojdie uscată inactivă

fulgi de drojdie inactiva precautii

Consumul de fulgi de drojdie uscată inactivă este în general sigur, însă este important să-i introduci în alimentație treptat și în cantități moderate.

Deși bogați în fibre, fulgii de drojdie inactivă pot asigura confortul digestiv, trebuie să știi că există și reversul medaliei. Din contră, o cantitate prea mare de fibre cauzează disconfort abdominal, caracterizat prin crampe sau episoade diareice.

De asemenea, consumați în cantități excesive, fulgii de drojdie pot cauza migrene. Conținutul de tiramină, un aminoacid de ajutor în reglarea fluxului sanguin, poate duce totodată și la apariția durerilor de cap. Aceeași tiramină poate interfera cu anumite medicamente precum cele destinate diabeticilor sau inhibitorii de monoaminooxidază, utilizați în tratarea depresiei. 

Inspirație culinară cu fulgi de drojdie uscată inactivă

Acum că ai înțeles cât de benefic este acest produs alimentar, merită să vezi și cum îl poți folosi în bucătărie, astfel încât să oferi papilelor tale gustative o experiență de neuitat.

Gustul la care trebuie să te aștepți este de brânzeturi sau nuci. Produsul poate fi utilizat cu precădere ca o alternativă a lactatelor, mai blândă cu sistemul digestiv. 

Îi poți folosi în loc de parmezan, presărați într-o manieră apetisantă peste paste sau pizza, ori peste o porție de cartofi copți aburinzi. De asemenea, se potrivesc cu oricare dintre legumele tale preferate, inclusiv presărați peste supele cremă. Fulgii de drojdie inactivă pot suplini și ouăle în maioneza vegetală, rezultatul final fiind unul plin de gust. 

Un alt avantaj major al produsului este lipsa glutenului, devenind astfel o alegere inspirată în dieta persoanelor care se confruntă cu această intoleranță (boala celiacă). De asemenea, în cazul în care ai fost diagnosticat cu o afecțiune autoimună, anemie, afecțiuni gastrointestinale ca IBS (sindromul intestinului iritabil) sau SIBO (suprapopularea bacteriană a intestinului subțire), ori cu probleme de infertilitate, ia în calcul să excluzi pe cât posibil din dieta ta alimentele care conțin gluten.

Iar ca totul să devină mai simplu, ți-am pregătit și o rețetă cu fulgi de drojdie uscată inactivă, care să-ți fie un prim pas de plecare spre un stil alimentar mai echilibrat.

Iată cum prepari rapid un piure de conopidăpresărat cu delicioșii fulgi de drojdie inactivă!

piure de conopidă cu fulgi de drojdie inactivă

Ingrediente necesare

  • 5 căței de usturoi;
  • 1 căpățână de conopidă;
  • 1 linguriță ulei de măsline;
  • 1 lingură unt de masă/ unt ghee (după preferință);
  • 30g – 40g fulgi de drojdie uscată inactivă;
  • ¼ linguriță sare de mare;
  • piper roșu măcinat, după gust;
  • 1 legătură ceapă verde tocată mărunt (opțional, pentru decor).

Mod de preparare

  1. Pentru o aromă mai intensă, rumenește cățeii de usturoi în tigaie, adăugând ulei de măsline.
  2. Între timp, fierbe conopida până ce capătă o textură fragedă.
  3. Odată ce ai aceste ingrediente de bază pregătite, mută-le într-un blender și adaugă și untul, fulgii de drojdie inactivă, sarea și piperul. Procesează-le până ce obții o textură cremoasă. Dacă nu dispui de blender, folosește în schimb un zdrobitor pentru legume din oțel inoxidabil.
  4. Înainte de servire, decorează porțiile cu ceapă verde. Poți adăuga și extra ulei de măsline.

Dacă vrei să faci o mică schimbare în alimentația ta, iar fulgii de drojdie inactivă ți se par o alegere potrivită, hai pe planteea.ro, unde poți găsi diverse variante de calitate, de la branduri renumite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.