Sănătatea reprezintă un subiect important pentru fiecare dintre noi, motiv pentru care este necesar să o prioritizezi și să ai un stil de viață cât mai echilibrat. De foarte multe ori, un rol benefic în acest proces îl au și suplimentele naturale. În acest sens, un supliment care prezintă proprietăți multiple pentru sănătate este lecitina, o substanță care se regăsește în mod natural în țesuturile organismului, dar și a anumitor categorii de alimente și care se utilizează în scopuri medicale.
Citește mai departe și descoperă ce este lecitina, care sunt beneficiile, dar și contraindicațiile acesteia și ce rol are asupra organismului.
Ce este lecitina și cum acționează aceasta?
Lecitina este o substanță care se găsește în diverse produse alimentare, dar și în anumite suplimente nutritive menite să fie utilizate pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Această substanță nu este totuși una singură, ci este de fapt o grupare de mai multe substanțe chimice care fac parte dintr-o categorie de compuși denumiți fosfolipide.
Un aspect important de menționat este faptul că lecitina funcționează ca un emulgator, adică are rolul de a suspenda uleiurile, grăsimile și de a le împiedica să intre în contact cu alte substanțe din organism. Această grupare de substanțe ajută la menținerea integrității celulelor, asigurând astfel o bună funcționare a mai multor organe vitale precum ficatul, inima și creierul.
În funcție de mediul de proveniență, lecitina poate fi de mai multe feluri. Cel mai întâlnit tip de lecitină este cea obținută din soia, care este utilizată cu precădere pentru crearea de remedii naturiste. Însă, aceasta poate fi obținută și din semințe de floarea soarelui, semințe de bumbac, ouă, grăsimi de animale sau canola, care reprezintă o plantă derivată din rapiță.
Cel mai des, lecitina este întâlnită în legumele verzi, ouă, dar și în carnea roșie, iar atunci când este utilizată ca aditiv alimentar pentru prepararea anumitor alimente, aceasta îndeplinește rolul de emulgator și contribuie la păstrarea intactă a aromelor produselor.
Lecitina – beneficii pe care trebuie să le cunoști
Ca orice alt supliment natural, lecitina prezintă la rândul său o serie de beneficii asupra organismului uman, fiind recomandată în multe cazuri pentru menținerea unui stil de viață sănătos. Totuși, un lucru important pe care trebuie să îl reții este că e recomandat să discuți și cu un medic specialist, în cazul în care întâmpini anumite probleme de sănătate.
Printre principalele beneficii pe care le oferă lecitina pentru sănătate se numără:
- Reducerea colesterolului
În cazul în care te confrunți cu probleme privind nivelul de colesterol, o dietă bogată în lecitină poate fi o soluție eficientă pentru reglarea acestuia. În urma cercetărilor efectuate de-a lungul timpului, specialiștii au observat că un consum adecvat de lecitină are efecte benefice în ceea ce privește creșterea colesterolului bun și scăderea celui rău în nivelurile de sânge. Așadar, lecitina poate fi considerată un tratament naturist suplimentar care contribuie la îmbunătățirea acestor probleme de sănătate tot mai des întâlnite.
- Îmbunătățirea funcțiilor cognitive
Lecitina prezintă beneficii și în ceea ce privește îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Având în vedere substanțele din care este compusă lecitina, aceasta este esențială pentru dezvoltarea armonioasă a creierului. În acest sens, un consum regulat de lecitină poate avea efecte pozitive în ceea ce privește îmbunătățirea memoriei, dar și a proceselor de coordonare motorie și psihică, atât de importante în viața de zi cu zi.
- Susținerea imunității
Un alt beneficiu care merită adus în discuție este reprezentat de rolul avut de către lecitină în ceea ce privește îmbunătățirea funcției imunitare. Conform studiilor efectuate în domeniu, lecitina are capacitatea de a crește numărul celulelor albe, care sunt vitale pentru asigurarea unui sistem imunitar puternic. Mai exact, substanțele din care este compusă lecitina au rolul de a anihila agenții patogeni, care sunt principala cauza a îmbolnăvirii organismului.
- Îmbunătățirea digestiei
Digestia este un aspect important în viața de zi cu zi și poate spune foarte multe despre sănătatea ta. Dacă te confrunți uneori cu o serie de probleme digestive, este indicat să efectuezi un control amănunțit pentru a vedea exact care ar putea fi problema. În același timp, poți apela la suplimente naturale care îmbunătățesc digestia, precum este lecitina. Aceasta are rolul de a îmbunătăți mucusul din intestin, favorizând astfel un proces digestiv ușor pe parcursul fiecărei zile.
În multe cazuri, lecitina este recomandată de specialiști în ameliorarea simptomelor de sindrom de colon iritabil, însă doar dacă sunt efectuate analize amănunțite în acest sens.
- Protejarea ficatului
Ficatul joacă un rol extrem de important în organism, motiv pentru care necesită să fie protejat cât mai bine. În acest sens, lecitina prezintă efecte benefice în protejarea și susținerea sănătății ficatului. Aceasta are rolul de a asigura o bună absorbție a grăsimilor și de a împiedica depozitarea acestora la nivelul ficatului. În cele mai multe cazuri, aceasta este recomandată pentru cei care consumă substanțe precum cafea, tutun, alcool și alte produse procesate, care tind să aibă efecte nocive asupra organismului dacă sunt consumate pe termen lung.
- Îmbunătățirea sănătății inimii
Un alt rol benefic pe care îl are lecitina este reprezentat de îmbunătățirea sistemului cardiovascular, și prin urmare, protejarea sănătății inimii. În special, în cazul în care te confrunți cu hipertensiunea sau alte boli de inimă, aceasta contribuie la reglarea presiunii arteriale și a ritmului cardiac. De asemenea, are rol în protejarea vaselor de sânge împotriva depunerilor de grăsimi.
- Ajutor în combaterea stresului fizic și mental
Un alt beneficiu pe care-l prezintă lecitina este combaterea stresului fizic, cât și mental. Conform unor studii de specialitate, lecitina derivată din soia poate avea efecte remarcabile de atenuare a stresului și poate fi utilizată în cadrul tratamentelor oferite pentru rezolvarea tulburărilor de stres, atât timp cât acest supliment este aprobat și de un specialist. În cazul tratamentelor medicamentoase, este important să fie avută în vedere părerea unui specialist, deoarece sănătatea ta este foarte importantă și necesită luarea celor mai bune decizii.
- Combaterea problemelor de memorie
Un aspect important de menționat și pe care trebui să îl știi este că lecitina conține colină, care este o substanță utilizată de către creier pentru a comunica cu restul organismului. Astfel, prin menținerea unei diete echilibrate și bogate în colina obținută din lecitină, se pot observa în multe cazuri îmbunătățiri ale memoriei.
- Calmarea afecțiunilor pielii
Pielea este o parte importantă a oricărui organism, fapt pentru care necesită să îi oferi o îngrijire personalizată și corespunzătoare. În cazul în care te confrunți cu iritații, eczeme sau alte afecțiuni, trebuie să știi că lecitina are rol în calmarea acestui tip de probleme care apar la nivelul pielii. Specialiștii o recomandată pentru a fi utilizată drept emolient, care contribuie la netezirea pielii și restabilirea unui nivel de hidratare adecvat.
- Ameliorarea simptomelor menopauzei
Un beneficiu des menționat este și cel reprezentat de faptul că lecitina are un rol semnificativ în ameliorarea simptomelor menopauzei. Cercetările efectuate de-a lungul anilor indică faptul că, dacă lecitina este dozată și luată corespunzător, aceasta prezintă efecte pozitive în acest context, deoarece îmbunătățește starea generală și tensiunea arterială a femeilor care se confruntă cu această situație.
Pe lângă toate acestea, lecitina prezintă și alte beneficii asupra sănătății, însă este foarte important ca, înainte să o incluzi în dietă sau în tratament, să ai în vederea părerea și recomandările unui specialist, astfel încât dozele administrate să fie adecvate și să nu ai parte de efecte adverse nedorite.
Care sunt contraindicațiile lecitinei?
Pe lângă proprietățile sale benefice pe care le-am prezentat anterior, lecitina poate prezenta și anumite contraindicații. În acest sens, dacă dorești să introduci lecitină în dieta ta, trebuie să fii atent la anumite aspecte. De exemplu, dacă te-ai confruntat sau te confrunți cu alergii la soia sau ouă, este indicat să verifici întâi de toate proveniența lecitinei din suplimentul pe care dorești să îl utilizezi.
De asemenea, un alt aspect important de care este recomandat să ții cont este să respecți indicațiile de dozare și să iei legătura cu un specialist pentru a te asigura că este în regulă să iei acest tip de supliment.
În majoritatea cazurilor, lecitina este o substanță bine tolerată și nu s-a întâmplat să fie responsabilă de efecte adverse grave. Totuși, în funcție de particularitățile fiecărui organism, pot apărea reacții adverse precum este diareea, durerile abdominale, greața, disconfortul digestiv și alte senzații mai puțin plăcute pe moment. În general, astfel de reacții se înregistrează atunci când cantitatea de lecitină administrată este prea mare și într-un timp prea scurt. Așadar, este esențial să identifici nevoile organismul tău și să ții cont de recomandările primite.
Nu uita că riscuri și contraindicații există în cazul oricărui tip de supliment, chiar dacă acestea sunt naturale. Având în vedere că fiecare organism este diferit, și nevoile sunt instant diferite, așadar ia în considerare acest lucru și fă alegeri responsabile pentru sănătatea ta.
Având în vedere toate aceste informații, lecitina prezintă riscuri scăzute și, în majoritatea cazurilor, reprezintă de fapt un ajutor de nădejde în îmbunătățirea anumitor funcții ale organismului.
Efectele și rolul lecitinei asupra organismului
Luând în considerare toate informațiile prezentate anterior, lecitina are un rol cu adevărat benefic asupra organismului, motiv pentru care, dacă aceasta nu este asimilată eficient din alimente, este recomandată utilizarea suplimentelor naturale pe bază de lecitină.
Pentru a afla valorile necesare, precum și dozajul necesar pentru organismul tău, efectuarea unui control de specialitate este mai mult decât recomandată, dacă îți dorești să ai grijă cu adevărat de sănătatea ta. Așadar, ia decizii într-un mod responsabil și fă tot ce îți stă în putință pentru a avea grijă de starea ta de sănătate, întrucât este unul dintre cele mai importante aspecte în ceea ce privește asigurarea unei vieți fericite și echilibrate din toate punctele de vedere.
De asemnea, pentru ca lecitina administrată să aibă un efect pozitiv asupra organismului, trebuie să ai în vedere ce suplimente alegi. În această ordine de idei, este esențial să verifici etichetele produselor achiziționate, fiind important ca lecitina să fie obținută din surse nemodificate genetic. Astfel, te poți asigura că ai la îndemână un produs de calitate și sigur pentru organismul tău, care să-ți ofere sprijin în îmbunătățirea și susținerea anumitor funcții vitale ale corpului.
În concluzie, lecitina este un supliment cu multiple beneficii pentru sănătate, atât timp cât este introdusă corespunzător în dietă. Chiar dacă cea mai bună cale de preluare a nutrienților de acest fel este consumând alimente specifice, în cazul unei asimilări necorespunzătoare a organismului, este benefică și luarea de suplimente naturale. Dacă ai grijă la produsele pe care le alegi și urmezi recomandările specialiștilor, cu siguranță te vei bucura de efecte pozitive în urma consumului de lecitină.