Sarea celtică a devenit din ce în ce mai populară, în ultima vreme, atât în rândul celor care apreciază preparatele culinare rafinate, cât și a celor care sunt în căutare de alimente sănătoase. La fel ca sarea de Himalaya sau sarea de mare, sarea celtică este cunoscută nu doar pentru gustul unic care dă o savoare specială alimentelor, dar și pentru bogăția de minerale și nutrienți care fac din aceasta un adevărat elixir pentru sănătate.
Sarea Celtică, cunoscută și sub numele de „sel gris” (denumirea în franceză pentru „sare gri”), este o sare de mare care este inițial produsa prin evaporarea apei de mare din zonele de coasta aproape de Marea Celtică din Franța. Este nerafinată, cu o textură umedă și granulație medie spre grosieră. Vizual, are o culoare gri-deschis sau albastră, care provine de la mineralele pe care le conține.
Tactil, este mai grea și umedă decât sarea de masa obișnuită, având o senzație unică de grosieritate la atingere. Olfactiv, are un miros subtil, marin, datorită procesului său natural de evaporare în bălți de apă sărată.
Ce este sarea celtică
Sarea celtică a fost folosită, mai întâi, pentru a da savoare și gust mâncărurilor, iar, mai târziu, pentru frumusețea și catifelarea pielii, dar și ca remediu (atât extern, cât și intern) pentru diferite probleme de sănătate.
Băile cu sare celtică erau folosite atât pentru diminuarea durerilor articulare, pentru relaxarea mușchilor după o zi lungă, cât și pentru calmarea pielii iritate, făcând parte și din curele de detoxifiere.
Unde se găsește sarea celtică
Majoritatea sării celtice provine de pe țărmurile Bretaniei, de pe coasta Franței sau din Portugalia. Aceste zone sunt cunoscute de secole pentru ”producția” de sare celtică și, mai ales, pentru calitatea sării. Faptul că, în aceste zone, sarea este încă obținută prin metodele care erau folosite acum câteva sute de ani este motivul pentru care sarea își păstrează atât gustul unic, cât și textura și valoroșii nutrienți.
Acest proces presupune colectarea apei de mare în anumite bazine, unde aceasta se evaporă treptat, obținându-se astfel o sare cristalizată, ușor umedă, cu o nuanță gri, bogată în minerale și oligoelemente, din apa de mare. Sarea poate fi folosită ca atare sau poate fi încorporată în diferite produse alimentare sau de îngrijire.
Ce proprietăți are sarea celtică
Pentru că provine direct din mare, sarea celtică are un conținut ridicat de nutrienți. Din compoziția acesteia nu lipsesc sodiul, calciul, magneziul, potasiul, fierul și zincul. În 100 g de sare celtică se găsesc aproximativ 287 mg de calciu, 34 mg de magneziu și 109 mg de potasiu, însă, în funcție de zona din care este extrasă, conținutul de nutrienți din sare poate varia.
Consumul de sare celtică poate crește aportul de electroliți (sodiu, potasiu și magneziu), ajutând astfel la menținerea unei hidratări optime. Sarea este o sursă bună și de alte substanțe importante pentru funcționarea organismului: pentru susținerea sistemului nervos, îmbunătățirea digestiei, precum și pentru absorbția mai eficientă a nutrienților.
Principalele beneficii ale nutrienților din sarea celtică sunt:
- Magneziul este esențial pentru sănătatea mușchilor, a oaselor, pentru funcționarea nervilor
- Calciul este vital pentru oase și dinți
- Fierul contribuie la producerea celulelor roșii și la transportul oxigenului prin sânge
- Zincul este implicat în numeroase funcții în corp, precum fertilitate, funcția imunitară, vindecarea rănilor
- Potasiul joacă un rol important în menținerea sănătății inimii
Consumul de sare celtică trebuie făcut, însă, cu precauție de către persoanele care suferă de hipertensiune, cele care se confruntă cu retenție de lichide sau au interdicție de a consuma sare.
Chiar dacă nu poate fi consumată pe cale internă pentru aportul de minerale și oligoelemente, sarea celtică poate avea nenumărate beneficii și dacă este utilizată ca sare de baie, pentru că pielea poate absorbi cu succes acești nutrienți.
Băile cu sare celtică pot fi utilizate și pentru eliminarea mai ușoară a toxinelor din corp. Procesul natural de detoxifiere se face atât prin intermediul tubului digestiv și prin sistemul urinar, cât și la nivelul pielii, prin transpirație. Pielea este cel mai mare organ al corpului, iar, prin intermediul băilor sau împachetărilor cu sare, se poate stimula eliminarea toxinelor și la acest nivel, pentru a se realiza o detoxifiere cât mai eficientă.
Cum se folosește sarea celtică
Dacă v-ați hotărât să începeți să consumați sare celtică, o puteți face în diferite moduri, de la băi, împachetări, măști, până la consumul ei în diferite preparate culinare sau în cure terapeutice.
Sarea celtică în bucătărie
Asezonarea mâncărurilor cu sare celtică scoate în evidență gusturile, adâncește contrastele, accentuând aroma alimentelor și dă preparatelor o savoare unică. Sarea celtică poate fi utilizată atât la prepararea supelor, salatelor, mâncărurilor, cât și pentru pregătirea deserturilor.
Puteți prepara un mic dejun sănătos dintr-o felie de pâine prăjită cu pastă proaspătă de avocado sau guacamole, peste care presărați câteva granule de sare celtică. Veți avea parte de un mic dejun sățios, bogat în fibre alimentare și grăsimi sănătoase, cu un gust unic.
Dacă preferați deserturile făcute în casă, încercați o ciocolată cu sare celtică: topiți câteva tablete de ciocolată neagră, apoi întindeți-o pe o tavă, lăsând-o la răcit. Presărați câteva granule de sare celtică peste ea și savurați-o după ce s-a întărit complet. Veți fi uimiți de combinația de gusturi (dulce, sărat și amărui) de pe papilele gustative.
Puteți folosi sarea celtică și la gătit, în locul sării obișnuite, pentru un gust mai intens și mai rafinat.
Îngrijire personală, băi
Sarea celtică poate fi folosită și pentru îngrijirea pielii. De două ori pe săptămână, încercați să vă faceți o exfoliere blândă cu sare celtică, pentru a îndepărta stratul de celule moarte de la suprafața pielii. Puteți completa gomajul cu o baie cu sare celtică sau cu o împachetare, iar, dacă nu doriți să faceți niciuna dintre acestea, aveți grijă să încheiați ritualul de îngrijire hidratând bine pielea.
Ca remediu natural
Sarea celtică poate fi folosită și pentru îmbunătățirea hidratării corpului, iar consumul regulat poate ajuta la creșterea aportului de nutrienți esențiali pentru corp. Pentru că suntem cel puțin 75% apă, corpul nostru are nevoie de acest lichid nu doar pentru a funcționa la parametri optimi, cât și pentru a supraviețui. Pe lângă apă, avem nevoie și de anumite substanțe, numite electroliți, care să ajute celulele din corp să se hidrateze eficient. Câteva granule de sare celtică adăugată în apa de băut sau în alimente, în locul sării obișnuite, pot ajuta la o mai bună hidratare a corpului.
Băile cu sare celtică pot fi un remediu bun în caz de contracturi musculare, dureri articulare sau picioare umflate. Compresele cu apă cu sare pot ajuta la calmarea pielii iritate și pot îmbunătăți aspectul acesteia, iar, aplicate în zonele dureroase, pot reduce tensiunea musculară și pot ajuta la reducerea durerii.
Contraindicații
Ca și alte tipuri de sare, sarea celtică conține sodiu, un mineral care trebuie consumat cu prudență de persoanele cu probleme cardiace sau care suferă de hipertensiune. De asemenea, consumul de sare celtică în cantitate prea mare poate crește retenția de apă, de aceea, persoanele cu probleme renale sau care au o sensibilitate la sodiu trebuie să fie precaute când folosesc acest produs.
Consumul crescut de sare celtică poate provoca dezechilibre la nivelul electroliților, care se pot manifesta prin crampe musculare, amețeală sau probleme cardiace. Mai mult, poate pune presiune și pe rinichi, împiedicând funcționarea corectă a acestora.
Un alt aspect important de luat în seamă este interacțiunea cu anumite medicamente: sarea celtică poate interacționa cu medicamentele diuretice și cu cele administrate pentru reglarea tensiunii arteriale și este recomandat ca, înainte de a introduce acest tip de sare în dietă, să cereți acordul medicului.