Vitamina B2 este recunoscuta si sub denumirea de riboflavina si are rolul de a transforma grasimile, carbohidratii si proteinele in energie. Este esentiala pentru organism deoarece ajuta la vindecarea si mentinerea tegumentelor sanatoase, dar si la sanatatea parului si a unghiilor. Trateaza si previne mai multe tipuri de afectiuni printre care cataracta, migrena sau starile de anemie. Iata ce trebuie sa stii despre consumul de vitamina B2, care sunt beneficiile si functiile acesteia.
Vitamina B2 este recomandata zilnic deoarece aceasta nu poate fi stocata in organism. Este solubila in apa, este un nutrient esential in dieta zilnica si are o importanta majora in productia de energie. Consumul de vitamina B2 ajuta la conversia carbohidratilor in zahar si, de asemenea, ajuta la prelucrarea aminoacizilor si a grasimilor. Un alt aspect important de stiut in urma consumului de vitamina B2 este faptul ca este un antioxidant puternic, care pate sa incetineasca imbatranirea prematura.
Deficitul de vitamina B2
Sensibilitatea ridicata la lumina, dar si senzatia de arsura de la nivelul ochilor sau al buzelor, inflamatii sau dureri la nivelul limbii, pot fi simptomele unui deficit de vitamina B2 in organism. De asemenea, parul care se ingrasa mult prea repede, unghiile moi sau ridurile aparute prematur atrag dupa sine un deficit de vitamina B2 in organism. Printre cele mai comune simptome ale deficitului de vitamina B2 intalnim si: matreata, caderea parului, pierderea somnului sau chiar insomnii, scaderea numarului de globule rosii, digestia slaba, craparea buzelor, dar si o putere slaba de concentrare.
Surse de Vitamina B2
Sursa majora de vitamina B2 o reprezinta alimentatia, insa nu in cantitati exagerate. Produsele de baza care au contin o sursa importanta de riboflavina sunt produsele lactate, boabele de soia uscate ori prajite, drojdia de bere, ficat, ciuperci, broccoli, avocado, somon sau stridii.
Lista cu alimentele bogate in vitamina B2 include si alimente precum: pestele uleios, macroul, hering, oua, crustacee, mazare uscata, orez salbatic, seminte de floarea soarelui, fasole, legumele cu fruze verzi precum sparanghelul sau spanacul, cerealele integrale, varza, morcovi, mere, smochine, etc. Spre deosebire de multe alte vitamine, in cazul de fata. Vitamina B2 nu isi pierde din proprietati in momentul in care alimentele trec prin procesul de gatire.
Ce poate dauna vitaminei B2
Sunt si factori care influenteaza negativ vitamina B2, iar principalul factor este expunerea prelungita la lumina. In momentul in care alimentele sunt gatite necorespunzator, atunci impactul este unul negativ asupra proprietatilor. Alimentele care au in compozitie vitamina B2 ar trebui gatite in recipiente acoperite si ulterior depozitate in recipiente acoperite, pentru a nu intra in contact direct cu lumina puternica.
Un alt factor important care poate dauna efectele benefice ale vitaminei B2 este alcoolul. In cazul in care vorbim despre un consum in exces, atunci este nevoie de un aport de pana la 10 ori mai mare de vitamina B2, decat in mod normal.
In faina de grau integrala se regaseste o proportie de 70% de vitamina B2, insa aceasta poate fi indepartata in timpul prelucrarii
Vitamina B2 este un adjuvant si pentru vitamina B3. Una dintre metodele organismului de a crea vitamina B3 este conversia aminoacidului triptofan. Procesul de conversie este realizat cu ajutorul enzimei care poarta denumirea de mono kinurenina-oxigenaza, dar si cu vitamina B2, care este absolut necesara pentru a face enzima sa functioneze. O cantitate ridicata de vitamina B1 in organism poate duce la o crestere semnificativa de vitamina B2.
Adaugate in dieta zilnica, alimentele care contin vitamina B2, pot preveni sau chiar trata afectiuni precum: anemia, sindromul de tunel carpian, migrena, cataracta, rosacea sau vaginita.
Beneficiile consumului de Vitamina B2
Fiind o vitamina solubila, aceasta are un rol esential in mentinerea sanatatii optime a organismului. Ajuta la functionarea mai multor organe, dar si functii terapeutice si profilactice si reprezinta un ajutor suplimentar pentru intarirea imunitatii.
- Ajuta in productia generala a energiei. Vitamina B2 ajuta in producerea de energie de la nivelul organismului deoarece are capacitatea de a transforma grasimile si carbohidratii in proteine pentru energie.
- Regleaza cresterea tesuturilor. Consumul regulat de Vitamina B2 asigura o crestere si o dezvoltare optima a organelor de reproducere, dar si a tesuturilor corpului, cum ar fi ochii, pielea, tesutul conjunctiv, membranele mucoase, sistemul imunitar si sistemul nervos. Te ajuta sa ai o piele sanatoasa si hidratata, dar si unghii si par rezistente.
- Previne aparitia acneei. Alimentele care au in compozitie vitamina B2 ajuta la imbunatatirea secretiei mucoasei a pielii si totodata la curatarea celulelor moarte si a altor semne provocate de acnee.
- Protejeaza sistemul nervos. Un consum regulat de vitamina B2 te va ajuta sa tratezi mai multe afectiuni ale sistemului nervos precum: starile de anxietate, scleroza multipla, starile de amorteala, boala Alzheimer sau epilepsia. Daca este consumata impreuna cu vitamina B6, atunci impreuna pot trata simptomele dureroase ale sindromului de tunel carpian.
- Repara tesuturile. Vitamina B2 are un impact major pentru starea generala a tesuturilor. Ajuta atat la vindecarea ranilor mici, cat si la refacerea leziunilor care au nevoie de o perioada mai lunga de timp pentru a se reface.
- Asigura o dezvoltare fetala sanatoasa. Exista si situatii in care consumul de vitamina B2 le asigura femeilor insarcinate o evolutie sanatoasa a sarcinii. Impreuna cu vitamina A, cele doua ajuta o dezvoltare fetala sanatoasa pe toata perioada sarcinii.
- Creste imunitatea. Vitamina B2, prin intarirea rezervelor de anticorpi duce la imbunatatirea in mod natural a imunitatii organismului. Protejeaza organismul de raceala si gripa de sezon, dar si de infectii.
- Doza zilnica recomandata de vitamina B2 a fost stabilita inca din anul 1998 de catre Institutul de Medicina din cadrul Academiei Nationale de Stiinte a Statelor Unite ale Americii astfel:
- Intre 0-6 luni o doza de pana la 300 micrograme de Vitamina B2;
- Intre 6-12 luni o doza de pana la 400 micrograme de Vitamina B2;
- Intre 1 si 3 ani o doza de pana la 500 micrograme de Vitamina B2;
- Intre 4 si 8 ani o doza de pana la 600 micrograme de Vitamina B2;
- Pentru baietii cu varsta cuprinsa intre 9 si 13 ani o doze de pana la 800 micrograme de Vitamina B2;
- Pentru barbatii o doza de pana la 1,3 miligrame de Vitamina B2;
- Pentru fete de pana in 13 ani o doza recomandata de pana la 900 micrograme;
- Pentru femei mai mari de 19 ani o doza recomandata de 1,1 miligrame de vitamina B2;
- Pentru femeile insarcinate o doza recomandata de 1,4 miligrame Vitamina B2;
- Pentru femeile care alapteaza o doza recomandata de 1,6 miligrame Vitamina B2.
In urma excesului de vitamina B2 nu au fost stabilite efecte adverse. De cele mai multe ori, un exces de vitamina B2 este eliminat prin urina, fapt ce nu duce la efecte adverse majore.
Directii de recomandare:
- Puternic antioxidant. Vitamina B2 are rol antioxidant ce protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi, care ar putea afecta celulele si ADN-ul, grabind procesul de imbatranire prematura. De asemenea, este un puternic antioxidant care protejeaza organismul si in fata afectiunilor cardiace sau tumorale;
- Reduce migrena. In urma studiilor efectuate, s-a constatat faptul ca un consum regulat de vitamina B2 poate reduce semnificativ migrena si frecventa acesteia, dar si atacurile provocate de migrena;
- Previne cazurile de cataracta. Impreuna cu alti nutrienti, consumul de Vitamina B2 poate mentine functiile vizuale normale. Previne cazurile de cataracta si in acelasi timp deteriorarea functiei vitale;
In urma interactiunii cu alte medicamente, vitamina B2 poate reduce din efectul principal al acestora, respectiv poate influenta actiunea lor. Vitamina este considerata singura, organismul fiind in masura sa elimine excesul, daca este nevoie. Din cauza riscului de interactiune cu alte tipuri de medicamente, consumul de Vitamina B2 trebuie sa fie recomandat de medicul specialist.
Despre vitamine merita citit si:
Vitamina B 12 – ce inseamna si care sunt beneficiile in urma consumului
3 thoughts on “Vitamina B2 – beneficii si recomandari”