De-a lungul timpului, mierea a fost folosită de oameni ca medicament, cel mai des întâlnit rol al acesteia fiind cel de „pansament” pentru răni. Acest lucru se datorează proprietăților sale antimicrobiene. Față de mierea obișnuită, mierea de Manuka originală conține o cantitate importantă de peroxid de hidrogen, care îi crește proprietățile antibacteriene. Despre acest beneficiu, dar și despre multe alte avantaje pe care le poate aduce mierea de Manuka stării de sănătate vei afla în rândurile ce urmează.
Ce este mierea de Manuka, cum se obține și ce beneficii oferă consumatorilor?
Diferențe între mierea organică, mierea raw și mierea de Manuka
Ce înseamnă factorul MGO și cum îl aleg?
5 beneficii esențiale ale mierii de Manuka
Vindecarea rănilor și arsurilor
Mierea de Manuka în timpul sarcinii
Ce este mierea de Manuka?
Mierea de Manuka este o miere monofloră, originară din Noua Zeelandă și Australia, care se produce din nectarul arbuștilor Manuka. Albinele culeg nectarul din florile arbustului, iar din nectarul astfel obținut prepară miere portocalie, cu un gust ușor caramelizat. Încă de câteva secole, frunzele copacului sunt cunoscute, în rândul triburilor indigene, pentru rolul lor terapeutic.
Culoarea mierii de Manuka depinde de doi factori esențiali: nivelul de procesare și condițiile meteo. Astfel, culorile pot varia de la galben-pai, până la galben cu tente brune. În privința gustului, este bine de știut că mierea este dulce, doar ultimele note fiind ușor amărui și ierboase – un gust similar cu cel regăsit în halva. În cazul în care albinele care au cules nectarul au intrat în contact cu arborele de eucalipt, mierea va avea un gust ușor mentolat.
Una dintre calitățile principale ale mierii de Manuka sunt proprietățile sale nutriționale. Substanțele nutritive sunt de 4 ori mai dense decât cele ale mierii obișnuite, în alcătuirea mierii de Manuka intrând aminoacizi, complexul de vitamine B, calciu, fier, magneziu, zinc etc.
Diferențe între mierea organică, mierea raw și mierea de Manuka
Probabil că una dintre primele întrebări pe care ți le pui este legată de prețul mai mare al mierii de Manuka, față de cel al mierii obișnuite. Acesta este o consecință a faptului că mierea de Manuka se produce în zone greu accesibile din Noua Zeelandă și Australia, în cantități limitate. De asemenea, și condițiile de păstrare și analiza factorului MGO, pe care îl vom prezenta într-un capitol următor, sunt alte două elemente importante care influențează prețul mierii obținute.
Există diferențe între mierea organică, mierea raw și mierea de Manuka, pe care îți sugerăm să le iei în considerare. De exemplu, denumirea de „miere organică” face referire la ingredientele care s-au folosit la formarea mierii, de la starea stupului, până la felul în care au fost îngrijite albinele. Pentru că unii producători apicoli folosesc pesticide în procesul de obținere a mierii, îți sugerăm să acorzi atenție ingredientelor.
În schimb, denumirea de „miere raw” se referă la procesul de producție. Astfel, este important să știi că mierea raw nu este pasteurizată și nici nu a fost încălzită pe durata producției sau a depozitării.
Așa cum deja ai aflat, mierea de Manuka este produsă în Noua Zeelandă, în cantități semnificativ mai mici decât alte tipuri de miere, unul dintre lucrurile care o face să fie atât de prețioasă. În plus, este testată de numeroase laboratoare independente, în vederea acordării un scor UMF, care indică scopul în care va fi folosită. Astfel, dacă aceasta are un scor UMF mic, va fi destinată consumului de zi cu zi. Pe de altă parte, scorul UMF maxim al mierii de Manuka indică potențialul ei de a fi folosită în scopuri medicinale.
Factorul MGO, testele făcute cu scopul acordării scorului UMF, proprietățile nutriționale și proprietățile medicinale, dar și cantitatea limitată în care se produce sunt aspectele esențiale care transformă mierea de Manuka într-un produs de cea mai bună calitate.
Ce înseamnă factorul MGO și cum îl aleg?
Prescurtarea MGO vine de la „metilglioxal”, enzima care conferă mierii de Manuka proprietățile antibacteriene unice. Această substanță se formează în mod natural în nectarul florilor de Manuka.
Este important să reții că proprietățile antibacteriene sunt în strânsă legătură cu nivelul factorului MGO. Cu alte cuvinte, cu cât nivelul MGO este mai ridicat, cu atât mierea are proprietăți antibacteriene mai mari. De asemenea, este bine de știut că doar mierea testată în mod independent de către laboratoarele certificate și autorizate din Noua Zeelandă poate purta eticheta care atestă factorul MGO.
Există mai multe niveluri de MGO ale mierii de Manuka: MGO 100+, MGO 250+, MGO 400+ și MGO 550+, de care este necesar să ții cont când îți dorești să cumperi un produs potrivit nevoilor sănătății tale. În plus, îți recomandăm să te consulți și cu medicul tău, pentru ca produsul să fie în concordanță cu problema de care suferi, precum și cu istoricul acestei afecțiuni:
- Factorul MGO 100+ este benefic pentru întărirea sistemului imunitar;
- Factorul MGO 250+ este recomandat în tratarea unor afecțiuni minore, precum răcelile ușoare;
- Factorul MGO 400+ se folosește în cazul infecțiilor, inflamațiilor, dar și în cazul refluxului gastric;
- Factorul MGO 550+ este utilizat în cazul infecțiilor rezistente la acțiunea antibioticelor, așa cum se întâmplă în cazul infecțiilor cu stafilococ auriu, helicobacter pylori, candidoza.
Ce înseamnă factorul UMF?
Factorul UMF (Unique Manuka Factor) este factorul de evaluare care determină, la fel ca MGO, puterea antibacteriană a mierii, prin măsurarea cantității de metilglioxal. În timp ce sistemul MGO măsoară și indică în mod direct conținutul de metilglioxal din miere, sistemul UMF este o scală reprezentativă simplă, care reflectă puterea antibacteriană.
Totodată, UMF este marcă înregistrată și utilizată exclusiv de către producătorii licențiați din Noua Zeelandă. Astfel, vei regăsi factorul UMF doar pe eticheta produselor care conțin miere de Manuka originală, nealterată, a cărei puritate este de 100%.
În funcție de nivelul UMF, alege un produs care să-ți fie aliat de nădejde în lupta cu problemele de sănătate:
- UMF 5+ indică o putere antibacteriană redusă, de aceea mierea astfel certificată se folosește doar pentru consumul zilnic;
- UMF 10+ este recomandat pentru menținerea stării de sănătate, datorită puterii antibacteriene mai mari decât în cazul mierii cu UMF 5+;
- UMF 15+ indică o activitate antibacteriană mare, ceea ce înseamnă că este recomandat să folosești produsele cu acest factor în cazul în care te confrunți cu afecțiuni digestive, arsuri și răni la nivelul pielii, dar și dacă vrei să îți întărești sistemul imunitar;
- UMF 20+ este corespondentul factorului MGO 550+, deci indică o putere antibacteriană foarte mare, fiind recomandat în cazul afecțiunilor cronice cu agenți patogeni rezistenți la antibiotice (de exemplu, stafilococul auriu).
5 beneficii esențiale ale mierii de Manuka
Pe lângă proprietățile antibacteriene, mierea de Manuka are multiple beneficii pentru starea de sănătate, pe care merită să le iei în considerare când vrei să achiziționezi un produs de cea mai bună calitate. Iată, așadar, 5 beneficii esențiale ale acesteia:
Întărirea sistemului imunitar
Astenia, migrenele, durerile în gât sunt doar câteva semne ale unui sistem imunitar slăbit. Dacă și tu te confrunți cu astfel de probleme, e bine să știi că mierea de Manuka reprezintă un real ajutor în întărirea sistemul imunitar, datorită proprietăților antivirale le care le are.
Vindecarea rănilor și arsurilor
După cum ai descoperit încă din introducere, cel mai des întâlnit rol al mierii de Manuka este acela de a fi folosită ca un pansament pentru vindecarea rănilor, precum și a arsurilor ușoare. În plus, aceasta ameliorează durerea și scade nivelul inflamațiilor. Este important să reții că poți folosi mierea de Manuka doar în cazul rănilor ușoare. În cazul unor răni sau arsuri grave, îți sugerăm să apelezi la ajutorul unui medic specialist, care va oferi recomandările necesare situației tale.
Îmbunătățirea sănătății orale
Mierea de Manuka împiedică formarea plăcii dentare, grație proprietăților sale antimicrobiene. Ba mai mult, aceasta are efecte pozitive și asupra gingiilor, prevenind apariția paradontozei. În plus, poate contribui la o reducere semnificativă a sângerărilor gingivale, astfel fiind foarte utilă persoanelor care se confruntă cu gingivita.
Hidratarea tenului
Mierea de Manuka poate fi utilizată în tratamente faciale, datorită efectelor sale antibacteriene, hidratante, dar și antirid. Pentru un ten îngrijit și sănătos, îți sugerăm să aplici măști cu miere în mod regulat, mai ales dacă ai pielea sensibilă. Descoperă și alte trucuri de înfrumusețare pe bază de miere de Manuka.
Îmbunătățirea somnului
Provocările și stresul de zi cu zi se numără printre factorii principali care afectează calitatea somnului. Se întâmplă uneori să simțim că dormim, dar fără să ne odihnim, sau să dormim mult prea puțin. Pentru a face față cu brio acestor perioade, este indicat să consumi o linguriță de miere de Manuka înainte de culcare, pentru că aceasta eliberează glycogen (substanța necesară funcțiilor organismului în timpul somnului).
Mierea de Manuka în timpul sarcinii
Femeile însărcinate acordă o mai mare atenție alimentației, precum și altor alegeri pe care le fac, pentru că sunt conștiente de faptul că starea lor de sănătate este în strânsă legătură cu starea de sănătate a fătului. Astfel, acestea își selectează alimentele în funcție de cât de sigure sunt. Întrebarea se aplică și în cazul de față: este sigură mierea de Manuka în timpul sarcinii?
Da, consumul mierii de Manuka este sigur inclusiv în perioada sarcinii, ba chiar are numeroase beneficii pentru sănătatea viitoarelor mămici. Atât în perioada sarcinii, cât și în timpul alăptării, femeilor nu le sunt permise numeroase medicamente. În aceste cazuri, pot găsi în mierea de Manuka un real ajutor pentru problemele cu care se confruntă. De pildă, cantitatea de energie care se consumă în această perioadă este foarte mare, mai mare decât în mod obișnuit, lucru care își poate pune amprenta negativ asupra stării femeilor însărcinate. De aceea, mierea de Manuka este o opțiune de luat în considerare, datorită conținutului de fructoză și glucoză.
Insomniile sunt o altă problemă des întâlnită în rândul femeilor însărcinate. Așa cum am mai spus, o singură linguriță de miere, luată înainte de culcare, îmbunătățește în mod semnificativ somnul și contribuie la combaterea stărilor de stres.
Așadar, mierea de Manuka este un înlocuitor eficient și 100% natural al medicamentelor pe care femeile însărcinate sau care alăptează nu au voie să le ia. Totodată, reprezintă un aliat de nădejde în confruntarea problemelor de sănătate care se pot ivi într-o perioadă în care organismul este mai vulnerabil. Cu toate acestea, încurajăm în continuare discuțiile cu medicii specialiști cu privire la alegerile legate de sănătate.
Mierea de Manuka pentru copii
În cazul în care te întrebi dacă îi poți da copilului tău miere de Manuka, răspunsul este da, cu condiția ca acesta să aibă vârsta minimă de 2 ani. Acest lucru este necesar, pentru că există riscul ca mierea să provoace botulism la nou-născuți. Beneficiile sunt aceleași ca în cazul adulților.
În privința modului de administrare, este recomandat să-i dai micuțului tău, cu 30 de minute înainte de masă, o jumătate de linguriță de miere de Manuka. Aceasta va contribui la întărirea sistemului imunitar, ferindu-l de răcelile des întâlnite în sezonul rece. Pentru că abuzul de antibiotice este contraindicat, este important să știi că mierea de Manuka poate înlocui consumul de antibiotice, îmbunătățind starea de sănătate a copilului. Hotărăște împreună cu medicul care este varianta cea mai sigură, pe termen lung, pentru problema cu care se confruntă micuțul tău.
Contraindicații
- Mierea de Manuka nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet, deoarece conține glucoză și fructoză.
- În cazul arsurilor și rănilor mai severe, consultă un medic înainte de a administra mierea de Manuka.
- Administrarea mierii de Manuka nu este indicată copiilor cu vârsta mai mică de 2 ani, pentru că există riscul apariției botulismului.
Așadar, consumul mierii de Manuka prezintă o mulțime de avantaje pentru sănătate, fiind un produs 100% natural și testat în mod corespunzător. De aceea, ține cont să alegi întotdeauna miere de Manuka originală, potrivită nevoilor tale.
Bună ziua!
As vrea să știu, dacă mierea de Manuka poate fi folosita în ameliorarea, sau chiar vindecarea pacienților cu diferite alergii. Fetița mea este foarte alergică la păr de animale, polen, praf,acarieni, fructe cu puf, lapte din comerț mai gras de 1,5, etc