Anxietatea: ce este și când știi că trebuie să mergi la doctor

O problemă ce poate apărea la job sau în familie, un interviu, un examen, un discurs în fața unui public – toate pot fi un motiv pentru care ai putea să te simți agitat, înspăimântat sau nervos. Însă atunci când starea de neliniște sau agitație persistă mai mult de șase luni și îți afectează viața de zi cu zi este posibil să suferi de anxietate.

CE ESTE ANXIETATEA?

Anxietatea este răspunsul natural al organismului la stres. Este un sentiment de teamă sau de îngrijorare ori neliniște în legătură cu ceea ce va urma.

Oricine se poate simți anxios din când în când, dar atunci când starea de neliniște este intensă, iar îngrijorarea și teama persistă zi de zi, vorbim despre o tulburare de anxietate.

Adesea, tulburările de anxietate implică episoade repetate de anxietate intensă și frică sau teroare care se intensifică în doar câteva minute, ducând la apariția atacurilor de panică.

Anxietatea și panica pot interfera cu activitățile zilnice, sunt dificil de controlat, amplifică orice situație neplăcută și pot dura mult timp. De multe ori, o persoană anxioasă refuză să meargă în anumite locuri sau să ia parte la anumite evenimente pentru a preveni apariția acestor sentimente copleșitoare. Cu tratament corespunzător, o tulburare de anxietate poate fi ținută sub control, iar persoana în cauză poate duce o viață normală.

TIPURI DE ANXIETATE

Există mai multe tipuri de tulburări de anxietate.

Anxietatea generalizată: Acest tip de anxietate apare când o persoană se îngrijorează în mod excesiv, pe o perioadă lungă de timp, fără a avea un motiv serios, și nu-și poate controla emoțiile sau comportamentul.

anxietate generalizată

Atacul de panică: O persoană se poate confrunta cu un atac de panică în momente neașteptate și poate trăi mereu cu teama de a nu trece din nou printr-un episod asemănător. În timpul unui atac de panică pot apărea simptome precum transpirație excesivă, dureri în piept, palpitații și senzație de sufocare, simptome similare cu cele ale unui atac de cord.

Tulburarea de anxietate socială: Numită și fobie socială, acest tip de anxietate apare în momentul în care o persoană este foarte îngrijorată de faptul că cineva ar putea să o judece sau să o facă de rușine.

Fobiile specifice: Apar atunci când o persoană are o teamă intensă față de anumite obiecte sau situații (precum înălțimile sau zborul) și încearcă pe cât posibil să le evite.

Agorafobia: Se definește prin teama de a fi singur în anumite locuri, mai ales cele publice, care nu pot fi părăsite imediat. Spre exemplu, o persoană se poate simți neliniștită dacă se află în avion, în transportul public sau când stă la o coadă la care se află mulți oameni.

Anxietatea de separare: Copiii mici nu sunt singurii care se simt speriați sau anxioși atunci când o persoană dragă pleacă. Oricine poate suferi de acest tip de anxietate și se poate simți foarte neliniștit sau înfricoșat când cineva apropiat nu se mai află în aria vizuală, întrucât persistă sentimentul că se poate întâmpla ceva rău cu persoana iubită.

teama de separare

Mutismul selectiv: Aceasta formă de anxietate afectează în special copiii mici. Se manifestă prin incapacitatea de a vorbi în anumite locuri sau contexte, cum ar fi la școală, chiar dacă au abilități excelente de comunicare verbală în jurul unor persoane familiare. Poate fi o formă extremă de fobie socială.

CE CAUZEAZĂ TULBURĂRILE DE ANXIETATE?

Cauzele anxietății sunt multiple. În declanșarea acestei condiții medicale sunt implicați mai mulți posibili factori, potrivit specialiștilor:

  • factorii de stres externi, precum dificultățile la locul de muncă, probleme în cuplu sau de familie;
  • genele moștenite de la părinți – oamenii de știință estimează că o persoană care are o rudă apropiată ce suferă de anxietate generalizată are un risc de 5 ori mai mare de a avea aceeași problemă;
  • factorii medicali, precum simptomele unei boli cronice, efectele unui medicament sau stresul survenit în urma unei intervenții chirurgicale, cât și recuperarea medicală.
  • hiperactivitatea în zone ale creierului responsabile de emoții și comportament;
  • existența unui dezechilibru între două substanțe chimice ale creierului, serotonina și noradrenalina, implicate în controlul și reglarea dispoziției;
cauze ale tulburarilor de anxietate
  • experiențele stresante sau traumatice precum violența în familie, abuzul asupra copiilor sau agresiunea.

SIMPTOMELE ANXIETĂȚII

Anxietatea se manifestă diferit de la o persoană la alta. Sentimentele pot varia de la fluturi în stomac până la bătăi rapide ale inimii. Unele persoane simt că nu-și mai pot controla emoțiile, în timp ce altele descriu anxietatea ca pe o deconectare între minte și corp. Pot apărea coșmaruri, atacuri de panică, îngrijorare excesivă și amintiri neplăcute ce nu pot fi controlate. Deseori apare sentimentul de frică față de o situație, un anumit loc sau eveniment.

În plus, o persoană care suferă de anxietate se poate confrunta cu următoarele simptome:

  • probleme de concentrare sau de gândire;
  • frecvență cardiacă ridicată;
  • respirație rapidă (hiperventilație);
  • transpirație accentuată;
  • dureri în piept similare celor date de un infarct;
  • dificultate în a adormi;
  • stare de nervozitate, neliniște sau tensiune;
  • senzație de slăbiciune sau de oboseală;
  • probleme gastrointestinale.
simptomele anxietății

La ce probleme poate duce anxietatea?

Anxietatea nu doar că te face să te îngrijorezi în mod excesiv sau să suferi de atacuri de panică, dar poate duce și la alte probleme de sănătate sau la agravarea unora deja existente, precum:

  • depresie;
  • insomnie;
  • probleme digestive sau intestinale;
  • dureri de cap și dureri cronice;
  • probleme de concentrare și de funcționare la școală sau la serviciu.

ANXIETATEA LA COPII

Anxietatea la copii este des întâlnită, unul din opt copii având această problemă. Pe măsură ce copiii cresc și deprind noi abilități cu ajutorul părinților, apropiaților și îngrijitorilor de la creșă sau grădiniță, aceștia învață să fie mai calmi, mai răbdători și să facă față anxietății.

Cu toate acesta, anxietatea la copii poate deveni cronică, transformându-se în timp într-o tulburare de anxietate care, netratată, poate interfera cu activitățile zilnice ale copilului.

Cele mai comune simptome ale anxietății în cazul copiilor sunt: nervozitatea, iritabilitatea, insomnia, sentimentele de frică, rușine și dorința de izolare.

În cele mai multe cazuri, anxietatea la copii se tratează cu ajutorul terapiei cognitiv-comportamentale, dar și cu tratament medicamentos, atunci când este necesar, la recomandarea unui medic de specialitate.

CÂND TREBUIE SĂ CONSULȚI MEDICUL

Un consult de specialitate te poate ajuta să combați simptomele anxietății și să-ți continui viața cu cât mai puține episoade anxioase.

când trebuie să consulți medicul

Mergi la doctor dacă:

  • simți că îți faci prea multe griji și interferează cu munca, relațiile sociale sau cu alte aspecte ale vieții tale;
  • frica, îngrijorarea sau starea permanentă de neliniște sunt greu de controlat;
  • ești depresiv sau ai alte probleme de sănătate mentală;
  • ești de părere că anxietatea ar putea fi legată de o altă problemă de sănătate, precum diabet, hipertiroidism, boli de inimă sau afecțiuni respiratorii;
  • ai gânduri suicidare, în acest caz fiind necesar un consult de urgență pentru a primi un tratament corespunzător.

Este posibil ca îngrijorările tale și starea de neliniște sau de frică să nu treacă de la sine, iar cu timpul există riscul ca toate aceste simptome să se înrăutățească. De aceea, este important să consulți medicul specialist încă de la primele semne ale anxietății. Poți combate o tulburare anxioasă mult mai repede și mai ușor atunci când te prezinți la medic din timp.

SFATURI DE PREVENȚIE

Există câteva modalități prin care poți reduce riscul de apariție a episoadelor anxioase.

1. Cere ajutor încă de la primele simptome. Anxietatea, ca multe alte afecțiuni mentale, poate fi mai greu de gestionat dacă nu este tratată la timp.

2. Redu consumul de cofeină, băuturi carbogazoase cu cofeină și ciocolată.

3. Înainte de a utiliza remedii fără prescripție medicală sau pe bază de plante, consultă medicul sau farmacistul. Anumite substanțe sau plante pot agrava simptomele anxietății.

4. Consumă cât mai multe legume, fructe și alte alimente bogate în substanțe nutritive. Evită mâncărurile procesate.

5. Fă-ți un program de somn pentru a te putea odihni în mod corespunzător. Evită pe cât posibil nopțile albe, întrucât oboseala duce adesea la accentuarea anxietății.

sfaturi și recomandări

6. Evită consumul în exces de alcool.

7. Menține-te activ. Participă la activități fizice care îți plac și te fac să te simți bine.

8. Înconjoară-te de persoane care te încarcă cu energie pozitivă și îți dau o stare de bine.

Cu toate că anxietatea nu reprezintă în sine o afecțiune, atunci când se manifestă în mod constant, devine o problemă neplăcută care deseori afectează calitatea vieții. În cazul episoadelor recurente se recomandă consultul unui medic de specialitate și urmarea unui tratament adecvat. Tot la recomandarea unui specialist, poți opta și pentru remediile din plante, sub formă de capsule, comprimate, ceaiuri sau uleiuri esențiale, ce au rol adjuvant în tratarea anxietății. Pe Planteea.ro, găsești o serie de produse destinate combaterii tulburărilor anxioase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.