Gust picant, savoare intensă și numeroase beneficii terapeutice, acestea sunt caracteristicile care clasifică ardeiul iute în topul celor mai interesante alimente din câte există. Acest aliment poate fi utilizat atât în bucătărie, pentru condimentarea diverselor preparate, dar și în scop medicinal, grație proprietăților sale uimitoare pentru sănătate.
Și pentru că ghidul următor este dedicat în totalitate proprietăților miraculoase ale ardeiului iute, trebuie să menționăm, fără nicio exagerare, că mai iute înseamnă mai sănătos. Consumul de ardei iute reprezintă un adevărat izvor de sănătate pentru organismul uman, așa că îți vom prezenta în rândurile următoare o listă impresionantă de motive pentru care ar trebui să consumi mai des ardei iute.
Așadar, te invităm să parcurgi ghidul cu recomandări de mai jos pentru a afla tot ce trebuie să știi despre ardeiul iute, beneficiile acestuia, proprietățile sale, diversele moduri de utilizare, dar și câteva contraindicații de care trebuie să ții cont.
Ce este ardeiul iute?
Cunoscut și sub denumirea științifică de Capsicum annuum, ardeiul iute este o plantă care aparține familiei Solanaceae, alături de cartofi și roșii, fiind înrudit cu ardeii și gogoșarii. Ardeiul iute este o plantă perenă, cu flori de culoare albă și tulpini numeroase, ce pot ajunge la o înălțime de până la 60 cm.
Acest aliment poate fi consumat fie crud, fie gătit, fie sub formă de pudră (paprika) și, în general, este acel ingredient care oferă savoare mâncării datorită gustului său iute. În funcție de culoare, formă și mărime, dar și în funcție de cât de picant este, există numeroase specii de ardei iute (chili, serrano, cayenne, habanero, jalapeño și altele) pe care le poți folosi în bucătărie. Soiul care deține recordul pentru cel mai picant ardei iute este Carolina Reaper, originar din Carolina de Sud, Statele Unite ale Americii.
Ardeiul iute este originar din Mexic, istoria sa începând în urmă cu 7500 de ani. Atunci când vorbim despre ardei, ne ducem cu gândul la preparatele culinare din Mexic, patria ardeiului iute. Cu toate acestea, cel mai mare producător și consumator al acestui aliment este India.
Tipuri de ardei iute
În total există patru tipuri de ardei iute:
- Ardei iute roșu
- Ardei iute galben
- Ardei iute verde
- Ardei iute comun (jalapeño)
În lume sunt cunoscute aproximativ 35 de soiuri de ardei iuți, câteva dintre cele mai cunoscute soiuri fiind:
- Cornucopia
- Cayenne amar
- Bih Jolokia
- Focul chinezesc
- Habanero
- Naga Morich
- Trinidad Moruga Scorpion Red
- Bhut Jolokia Strain
Care sunt proprietățile ardeiului iute?
Pe lângă gustul intens și iute pe care-l oferă preparatelor culinare, ardeiul iute are un conținut caloric scăzut, un conținut bogate de vitamine și minerale și o varietate de antioxidanți care luptă împotriva radicalilor liberi și au rol în combaterea efectelor negative ale stresului oxidativ.
Conform Departamentului de Agricultura al Statelor Unite, doar 100 de grame de ardei iute conține 14 mg de calciu, 1,03 mg de fier, 23 mg de magneziu, 322 mg de potasiu și 9 mg de sodiu. Mai mult decât atât, același gramaj de ardei iute include și un complex bogat de vitamine: 144 mg de vitamina C, 0,506 mg de vitamina B6, 0,023 mg de vitamina B9, plus niacină, tiamină și riboflavină, vitamine cu rol antioxidant.
Proprietățile nutriționale ale ardeiului iute nu se limitează doar la acest conținut bogat de vitamine și minerale, căci acest aliment conține și capsaicină, principalul component activ din ardeiul iute, responsabil pentru majoritatea proprietăților oferite de acesta. Totodată, capsaicina este cea care redă gustul iute pe care-l simțim când consumăm ardei iuți. Prin urmare, cu cât conținutul de capsaicină este mai mare, cu atât ardeiul este mai iute. Capsaicina este un alcaloid cu efecte multiple la nivelul organismului uman, în special asupra sistemului muscular și a celui cardiovascular.
Concret, una dintre proprietățile capsaicinei este aceea de a stimula receptorul TRPV1, aflat în receptorii durerii din piele. Prin acțiunea substanței, receptorii nu mai răspund la stimulii ce cauzează durerea. De asemenea, există studii care evidențiază efectul benefic al capsaicinei în ceea ce privește simptomul metabolic, o dereglare a organismului cauzată de depunerea de grăsime la nivel abdominal. Capsaicina este, totodată, asociată cu inhibarea procesului de formare a grăsimilor (adipsogeneza), cu suprimarea apetitului și cu stimularea capacității organismului de a produce căldură.
Ce beneficii are ardeiul iute pentru sănătate?
În ciuda gustului său iute și arzător, pe care unii îl iubesc, iar alții nu îl tolerează, ardeiul iute are beneficii semnificative pentru sănătatea organismului. Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale acestui aliment!
Susține ameliorarea durerilor
Datorită capsaicinei din componența sa, ca inhibă receptorii durerii, ardeiul iute contribuie la atenuarea durerilor cauzate de diferite afecțiuni, de la migrene, până la durerile ce țin de sistemul osos sau cel muscular.
Reglează greutatea corporală
Capsaicina joacă un rol important și de această dată prin faptul că diminuează apetitul și stimulează procesul de încălzire a corpului, accelerând arderea. Astfel, consumul de ardei iute poate ajuta la reglarea greutății corporale, prin procesul de termogeneză care arde calorii în mod suplimentar. Rol în accelerarea metabolismului au și semințele de cardamom, folosit din cele mai vechi timpuri datorită proprietăților sale digestive.
Ameliorează inflamațiile
Capsaicina din ardeiul iute are și beneficii în ceea ce privește inflamațiile, datorită proprietăților sale antiinflamatoare. Acest lucru se datorează faptului că ea reușește să reprime acțiunea substanței P8, neuropeptid secretat de celulele nervoase și asociat cu procesele antiinflamatoare. Datorită acestor proprietăți, multe dintre produsele cu acțiune antiinflamatoare au capsaicină în compoziția lor. De astfel de proprietăți se bucură și uleiul esențial de eucalipt, fiind utilizat pentru ameliorarea durerilor musculare, reumatice și artritice.
Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară
Este demonstrat faptul că ardeiul iute poate reduce nivelul de colesterol și cel de trigliceride, dar și că poate preveni formarea cheagurilor de sânge. Prin reglarea funcțiilor metabolismului, a colesterolului și îmbunătățirea circulației sangvine, ardeiul iute poate ajuta la apărarea funcțiilor cardiovasculare și reducerea tensiunii arteriale. Dacă ești în căutarea unor ingrediente minune pentru îmbunătățirea sănătății cardiovasculare poți opta și pentru silimarină, plantă medicinală utilizată în tratamentul multor tipuri de afecțiuni.
Întărește sistemul imunitar
Grație conținutului bogat în vitamine, minerale, antioxidanți și capsaicină, ardeiul iute se numără printre cele mai bune resurse pentru buna funcționare a organismului și susținerea sistemului imunitar. Doar câteva lingurițe de ardei iute pot oferi organismului doza necesară de vitamina C și vitamina A, esențiale în prevenirea infecțiilor.
Previne cancerul de prostată
Cercetările privind cancerul de prostată au demonstrat eficiența capsaicinei în distrugerea celulelor canceroase. În urma unei terapii cu durata de patru săptămâni, capsaicina stopează dezvoltarea celulelor cancerului de prostată, tumorile fiind reduse în mod semnificativ. Astfel, pentru prevenirea cancerului de prostată sunt indicate 400 mg de capsaicină, de trei ori pe săptămână.
Previne diabetul de tip 2
Consumul regulat de ardei iute are beneficii în prevenirea diabetului de tip 2. Există studii care atestă că, atâta vreme cât este consumat în mod regulat, ardeiul iute poate reduce nevoia organismului de secreție a insulinei, reducând în acest fel nivelul glucozei din sânge, așa cum o face și scorțișoara, un condiment bogat în gust și beneficii.
Moduri de utilizare ale ardeiului iute
Există numeroase modalități în care poți consuma și utiliza ardeiul iute, în așa fel încât să poți profita la maximum de valoarea sa nutrițională și de toate beneficiile pe care le aduce organismului.
Uz intern
Ardeiul iute poate fi consumat ca atare, în starea sa crudă, în diverse preparate (sub formă de condiment) sau ca topping. De asemenea, poți opta pentru cele mai diverse produse alimentare precum dulceață de ardei iute, pate vegetal cu ardei iute, pastă tartinabilă cu ardei iute, sărățele cu ardei cayenne, paste de grâu cu ardei iute și multe altele. Apoi, există și opțiunea ceaiului de ardei iute, un remediu excelent pentru protejarea funcțiilor inimii, pentru stimularea circulației sangvine și pentru accelerarea metabolismului.
Există și varianta suplimentelor naturale pe bază de ardei iute, așa cum sunt capsulele cu ardei iute pentru controlul greutății și susținerea sistemului imunitar. Marele avantaj al acestor suplimente este că pot fi luate și de cei care nu au o toleranță prea mare pentru alimentele picante.
De asemenea, pentru uzul intern este indicată și tinctura de ardei iute, care se administrează după ce a fost diluată cu apă. Odată asimilată, această soluție ajută digestia, reglează circulația sângelui în organism și accelerează arderea caloriilor prin stimularea termogenezei.
Uz extern
În ceea ce privește uzul extern, ardeiul iute are beneficii uimitoare și în acest capitol. Acest ingredient se regăsește în compoziția a numeroase produse din industria cosmetică și farmaceutică. În principal este vorba despre creme și unguente împotriva tuturor felurilor de dureri sau inflamații, dar și de loțiuni termice, ce ajută la combaterea celulitei prin încălzirea pielii și îndepărtarea straturilor țesutului adipos.
Crema anticelulită termoactivă, unguentul cu ardei iute sau loțiunea de păr tonifiantă cu ardei iute sunt doar câteva dintre produsele care pot face minuni din punct de vedere medical și cosmetic.
Precauții și contraindicații ale ardeiului iute
În ciuda numeroaselor beneficii pe care le aduce sănătății organismului, compușii din ardeiul iute, îndeosebi capsaicina, pot avea și efecte adverse în unele cazuri, motiv pentru care acest aliment trebuie consumat cu precauție. De pildă, persoanele care se confruntă cu afecțiuni ale sistemului gastrointestinal ar trebui să limiteze consumul de ardei iute, întrucât acesta poate cauza senzația de arsură în stomac, dar și apariția crampelor sau a durerilor abdominale.
De asemenea, femeile însărcinate și cele care alăptează trebuie să fie atente la cantitatea de mâncare picantă pe care o consumă. Astfel, pentru prevenirea senzațiilor de arsură la stomac, ardeiul iute trebuie consumat cu moderație.
În consecință, ardeiul iute rămâne un aliment cu beneficii uimitoare pentru sănătate, grație proprietăților sale nutriționale. Și unde mai pui că acest ansamblu de vitamine și minerale vine la pachet cu o aromă intensă, interesantă, numai bună atunci când vine vorba de preparate care să-ți trezească simțurile! Ține cont de recomandările noastre și te așteptăm în magazinul online Planteea pentru a achiziționa cele mai bune produse cu ardei iute, fie ele alimente sau suplimente.
Păi bă inteligenților,voi spuneți că reduce tensiunea arterială iar ăia de pe saitul dr Max spun că, crește tensiunea dacă caonsumi ardei iute.Păi pă cine să asculți,care din voi îs habarniști?
Sunt un consumator de iute cu. Tuica cu ciai cu vin in mancare si ciar fara nimica asa maninc cite 2 cite 3 ciar si mai multi. Ma simt foarte bine
Consum de multi ani ardei iuti foarte mult consum ciar si cu ciai meru diminiata m pe nemincate consum 2 ciar si 3 ori si 5 fie cit de iute habar nam si ma sim super