Echinaceea este o planta intalnita in zonele situate la est de Muntii Stancosi din Statele Unite ale Americii. De asemenea, aceasta este cultivata in statele occidentale, precum si in Canada sau Europa. Mai multe specii de plante echinaceea sunt utilizate pentru a produce tratamente medicinale din frunzele si florile acestora.
Pana in momentul in care s-au descoperit antibioticele, aceasta planta era extrem de populara si cunoscuta ca un adevarat remediu pentru nenumarate afectiuni. In prezent, oamenii sunt la fel de interesati de efectele echinaceei, datorita faptului ca unele antibiotice nu functioneaza la fel de bine in combaterea anumitor bacterii ce ne afecteaza grav sanatatea si stilul de viata.
Echinaceea este utilizata pe scara larga pentru a lupta impotriva infectiilor, in special raceli comune, gripe sau alte infectii ale tractului respirator superior. Multe persoane isi administreaza capsule ce contin aceasta planta in momentul in care le apar primele semne de raceala, in speranta ca boala nu se va instala in organism. Aceasta este folosita, de asemenea, impotriva multor altor infectii, inclusiv cele ale tractului urinar, vaginale, ale fluxului sanguin, sifilis, malaria, febra tifoida, gripei porcine, virusul papiloma uman si multe altele.
Alte utilizari includ anxietatea, scaderea numarului de globule albe din sange, sindromul de oboseala cronica, artrita reumatoida, migrene, indigestie acida, ameteli, intepaturi de sarpe cu clopotei, precum si imbunatatirea capacitatii de efort. Uneori, oamenii isi aplica acest produs pe pielea lor pentru a trata furuncurile, boli ale gingiilor, abcese, rani ale pielii, ulcere, arsuri, eczeme, daune legate de pielea expusa excesiv la soare, intepaturi de albine, muscaturi de tantari si hemoroizi. Echinaceea este, de asemenea, utilizata de multe ori ca injectie pentru tratarea infectiilor vaginale si infectii ale tractului urinar.
Produsele sunt disponibile chiar in magazinul nostru si se gasesc sub diferite forme: capsule, picaturi, creme, sampon, pasta de dinti, unguent, sirop, ceaiuri, gel intim, gel pentru masaj, lotiuni, spray, tincturi sau bomboane.
Cum functioneaza?
Echinaceea pare sa activeze substantele chimice in organism ce scad inflamatia, urmand astfel sa reduca simptomele de raceala si gripa.
Cercetarile de laborator sugereaza ca echinaceea poate stimula sistemul imunitar al organismului, precum si ca aceasta pare sa contina unele substante ce pot ataca in mod direct fungii daunatori
sanatatii.
Eficienta echinaceei
- Raceala – multe studii stiintifice realizate de-a lungul timpului au ajuns la concluzia ca in urma consumarii produselor cu echinaceea, in momentul in care primele simptome ale racelii sunt prezente, instalarea bolii in organism va fi complet evitata. Cu toate acestea, alti cercetatori au specificat faptul ca echinaceea poate reduce riscul de a raci de la 45% pana la 58%. Chiar daca acest lucru este demonstrat in laboratoare, nu inseamna ca nu trebuie sa va protejati in anotimpurile reci.
- Anxietate – primele cercetari sugereaza ca administrarea a 40 mg dintr-un extract de echinaceea specific pe zi, timp de 7 zile, reduce considerabil anxietatea.
- Performantele sportive – administrarea medicamentelor ce contin echinaceea de patru ori pe zi timp de o luna, creste aportul de oxigen in timpul exercitiilor fizice realizate de oamenii sanatosi.
- Gingivita – unele cercetari realizate au dus la concluzia ca in urma clatirii gurii cu o substanta bogata in echinaceea, de trei ori pe zi de-a lungul a doua saptamani, gingivita va fi prevenita, precum si agravarea acesteia in cazul in care era deja prezenta la pacient. De asemenea, poate reduce unele simptome ale altor boli ale gingiilor.
- Numar scazut de celule albe din sange – primele cercetari arata ca folosind 50 de picaturi dintr-un produs de combinatie ce contine extracte de radacina de echinaceea, poate imbunatati numarul de globule rosii si albe in cazul unor femei care sufera de un cancer la san mai avansat. Cu toate acestea, astfel de efecte nu sunt cunoscute la toti pacientii, caci depinde de fiecare caz in parte.
- Inflamatiile oculare – unele cercetari arata ca administrarea a 150 mg dintr-un produs de echinaceea timp de doua ori pe zi, timp de 4 saptamani, diminueaza inflamatiile ce stau la baza ochilor.
- Diareea – atat diareea, cat si inflamatiile mucoasei intestinului subtine pot fi tinute in control cu ajutorul administrarii a 30-50 de picaturi de tinctura de echinaceea in apa, timp de 3-4 ori pe zi.
- Dureri: intestinale, de cap, de stomac, de dinti, gat uscat, muscaturi de sarpe, amigdalita, pojar, gonoree, de dinti etc. Anumite metode comune de a utiliza echinaceea pentru a combate durerea este de a bea ceai de plante sau de a face o pasta din plante medicinale si de a freca direct pe zona care este afectata.
- Laxativ – la fel ca multe alte plante aromatice, echinaceea vindeca in special stomacul si tractul gastro – intestinal. De altfel, aceasta poate fi folosita ca un laxativ usor ce combate constipatia intr-un mod cat mai natural si totodata ofera un efect de calmant.
- Anti – inflamator – se poate argumenta faptul ca ucigasul numarul unu la nivel mondial este inflamatia ce sta la originea celor mai multe boli. Diversi factori precum mancarea nesanatoasa sau orele prea putine de somn, contribuie impreuna la aparitia diferitelor afectiuni ale organismului uman. Din fericire, s-a demonstrat faptul ca un consum regulat de echinacee duce la atenuarea diferitelor tipuri de inflamatie. Institutul National de Sanatate sustine ca aceasta planta reduce semnificator si inflamatia ochilor. Este o idee extrem de buna pentru cei care se lupta cu afectiuni inflamatorii cronice cum ar fi artrita reumatoida, sa consume in mod regulat ceaiuri de echinaceea care se gasesc chiar si in cadrul magazinului planteea.ro.
- Imbunatatirea sanatatii mintale – echinaceea angustifolia este cea mai recomandata specie care ajuta la aceste boli specifice legate de ADD si ADHD. In acelasi timp, poate fi considerat unul dintre remediile naturale pentru ADHD. Atat adultii, cat si copiii care sufera de acestea au o sansa mai mare decat este normal sa se confrunte de-a lungul vietii cu numeroase tulburari emotionale, in special: anxietate, depresie si fobii sociale. Din nou, dozajul este cheia. Este recomandat de specialisti sa se administreze doar 20 de miligrame si nu mai mult. De fapt, luand un dozaj mai mare de acesta, efectele benefice ale echinaceei in ameliorarea anxietatii vor fi nule.
- Ameliorarea problemelor respiratorii – datorita efectelor sale imunostimulatoare si anti-inflamatorii, echinaceea poate fi utilizata pentru ameliorarea urmatoarelor simptome respiratorii superioare: sinuzita acuta, toate tipurile de gripa, raceala, difteria, inflamatiile din zona gatului, tuse convulsiva. Echinaceea poate fi administrata sub orice forma, in functie de cum se simte fiecare pacient in parte, astfel ca unii opteaza pentru capsule, iar altii pentru ceaiuri.
- Lupta contra infectiilor – echinaceea este, de asemenea, un remediu extraordinar de fantastic pentru o multime de infectii. Conform Institutului National pentru Sanatate din Statele Unite ale Americii, luand echinaceea si aplicand creme medicinale pentru piele in acelasi timp pentru a reduce rata infectiilor vaginale este extrem de benefic. De altfel, efectuand doar administrarea medicamentului, rezultatele nu vor ajunge sa fie la fel de evidente. Echinaceea este cunoscuta pentru a trata si imbunatati: infectii ale sangelui, herpes genital, infectie gingivala, malarie, sifilis, tifla, infectii ale tractului urinar, infectii vaginale.
De ce ar trebui sa bei ceai de echinaceea in fiecare zi
Temperaturile schimbatoare slabesc sistemul imunitar, astfel ca devenim din ce in ce mai predispusi la anumite boli, gripe sau raceli. In timp ce spalarea corecta a mainilor, acoperirea gurii in timpul tusei sau consumarea fructelor si legumelor proaspete sunt un adevarat zid impotriva racelilor, exista si modalitatea naturala ce stimuleaza sistemul imunitar in toate anotimpurile anului.
Efectele plantelor sunt miraculoase si nu exista nicio indoiala vis-a-vis de acest lucru. Echinaceea este cea care contine o serie de compusi terapeutici ce sunt extrem de benefici pentru starea generala de sanatate. Arheologii au gasi dovezi clare conform carora americanii nativi foloseau aceasta planta pentru a remedia rani, arsuri si alte cure generale.
Cea mai buna modalitate de te bucura de o serie larga de beneficii aduse organismului, este de a consuma o ceasca de ceai cald de echinaceea in fiecare zi. Acesta contine multe vitamine si minerale, inclusiv vitamina A, complexul B si E, impreuna cu magneziu, calciu, fier, potasiu si sodiu. In plus, ceaiul contine polizaharide – situate in partile supraterane ale plantei si sunt responsabile pentru imbunatatirea sistemului imunitar.
Iata cateva dintre numeroasele beneficii cunoscute ale consumarii unei cesti de ceai cald de echinaceea baute in fiecare zi:
- Stimularea sistemului imunitar – ceaiul de echinaceea activeaza reinnoirea celulelor T si ajuta la producerea de anticorpi si interferon, cunoscut pentru blocarea infectiilor virale.
- Consumul de ceai de echinaceea poate scurta durata unei raceli normale cu 1-4 zile. Chiar de la prima ceasca de ceai bauta, beneficiile se vor face cunoscute.
- Reduce simptomele de guturai si alergii.
- Reduce inflamarea glandelor.
- Viteza de vindecare asupra candidei si herpesului.
- Curata ficatul, rinichii, sistemul limfatic si glandele.
- Reduce aparitia ridurilor si a altor semne de imbatranire (de asemenea, ceaiul rece de echinaceea poate fi folosit ca un toner facial).
- Viteza de vindecare a infectiilor de la nivelul tractului digestiv.
- Viteza de vindecare ale bolilor pielii: acnee, eczeme.
Pe langa faptul ca ceaiul de echinaceea vine impreuna cu o serie larga de beneficii aduse organismului uman, acesta este extrem de delicios.
Toate fiind spuse, echinaceea ramane chiar si in zilele noastre printre cele mai miraculoase plante din lume, fapt pentru care toti oamenii ar trebui sa o consume sub diferite forme: ceai, capsule, tincturi, sprayuri, creme si altele.
Un blog ale carui articole sunt foarte utile.Multumiri!