Natura oferă, dintotdeauna, remedii care ne pot veni în ajutor, atunci când ne confruntăm cu diferite probleme de sănătate. Uleiul de ricin se numără printre aceste remedii, fiind folosit încă din vremuri străvechi, până în zilele noastre. Afla din rândurile următoare ce este, mai exact, uleiul de ricin, ce conține și care sunt beneficiile pe care le aduce pentru sănătatea noastră.
Ricinul este o plantă perenă, răspândită în zonele tropicale dar și în cele cu climat temperat. Tulpina are culoare verde sau roșie, florile sunt de un roșu intens, în timp ce fructul are o formă unică, asemeni unei capsule cu țepi, menită să protejeze semințele bogate în ulei din interior. Acesta dispune de o concentrație generoasă de acizi grași nesaturați, fiind cunoscut pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii. Mare parte din beneficii sunt datorate acidului ricinoleic care este prezent în semințe în proporție de 70-90%.
Ce este uleiul de ricin și cum se obține
Uleiul de ricin este obținut prin presarea la rece a semințelor plantei Ricinus communis şi este un ulei dens, vâscos, bogat în acizi graşi. Efectele sale miraculoase asupra corpului uman au fost descoperite cu secole în urmă pe continentele africane și asiatice, fiind în continuare unul dintre cele mai răspândite și utilizate tipuri de uleiuri.
Ricinul face parte din familia “Euphorbiaceae”, fiind o plantă cultivată în principal în Africa, America de Sud și India. India este responsabilă pentru mai mult de 90% din exporturile de ulei de ricin la nivel global.
A devenit popular datorită beneficiilor sale extraordinare în îngrijirea părului și a pielii, însă mai puțin cunoscut este faptul că uleiul de ricin este un adevărat remediu pentru o serie largă de afecțiuni, atunci când este administrat la nivel intern. Proprietățile acestui produs natural sunt recunoscute încă din Antichitate!
Compoziția și proprietățile uleiului de ricin
Principalul compus prezent în uleiul de ricin este acidul ricinoleic, un acid gras trigliceridic, cu numeroase întrebuințări pe plan cosmetic și medical. Procentul de acid ricinoleic din uleiul de ricin este de până la 90%, restul de 10% fiind reprezentat de:
- Vitamina E;
- Omega 6, Omega 9;
- Aminoacizi;
- Fitosteroli;
- Flavonoide.
Dată fiind această compoziție, se pot distinge numeroasele proprietăți pe care le are uleiul de ricin, ceea ce-i oferă multiple roluri în produsele pentru îngrijire personală, precum și în cele cu scop curativ. Majoritatea acestor proprietăți se datorează acidului ricinoleic, care se dovedește a fi un compus deosebit de important. Așadar, proprietățile uleiului de ricin sunt următoarele:
- Dezinfectant și antimicrobian;
- Antiinflamator, ceea ce îl face util în afecțiunile articulare;
- Antioxidant – protejează organismul de acțiunea nocivă a radicalilor liberi;
- Purgativ, dat de acidul ricinoleic, care produce relaxarea pereților intestinului;
- Hipoglicemiant;
- Emolient – acționează asupra țesuturilor, devenind, astfel, utilizat în produsele destinate îngrijirii pielii;
- Efectul stimulator asupra musculaturii netede, în special la nivelul uterului, fiind folosit, uneori, pentru inducerea travaliului la gravide.
Ulei de ricin – beneficii pentru sistemul imunitar
Uleiul de ricin sprijină sistemul limfatic al organismului, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru care uleiul de ricin are efecte puternice de îmbunătățire a imunității. Sistemul limfatic este răspândit în tot organismul în structuri tubulare mici. Rolul major al sistemului limfatic este de a absorbi și de a elimina din celulele noastre lichidele, proteinele și materialele reziduale în exces.
De asemenea, uleiul de ricin poate ajuta la îmbunătățirea fluxului sanguin, drenajului limfatic, a sănătății timusului (o glanda cu structură mixtă, cu rol de epiteliu secretor și organ limfatic) și a altor funcții ale sistemului imunitar.
Tocmai de aceea, uleiul si alte părți componente ale plantei de ricin sunt folosite în medicina tradițională pentru a combate următoarele afecțiuni:
- dureri de cap cronice;
- probleme abdominale;
- constipație;
- artrită;
- dureri la nivelul vezicii biliare;
- dureri de spate;
- dureri musculare;
- probleme de somn precum insomnia;
- infecții parazitare;
- sindromul premenstrual (PMS);
- reumatism.
Ulei de ricin pentru îmbunătățirea circulației sanguine
Legătura dintre un sistem limfatic sănătos și un flux sanguin adecvat este foarte mare și extrem de importantă. In momentul în care la nivelul sistemului limfatic se produc probleme (sau se dezvoltă edem, caracterizat printr-o retenție de lichide și toxine), riscul să apară probleme circulatorii este foarte mare.
Explicația este că sistemul circulator limfatic colaborează în mod direct cu sistemul circulator cardiovascular pentru a păstra nivelul de sânge și de lichid limfatic într-un echilibru optim.
Potrivit Institutului Național al Inimii, Plămânilor și Sângelui din SUA, “există tot mai multe dovezi care demonstrează faptul că sistemul limfatic influențează sănătatea mai multor organe, în special inima, plămânii și creierul”. Acestea fiind spuse, uleiul de ricin poate îmbunătăți funcționarea sistemului limfatic prin faptul că asigură o mai bună circulație sanguină și prin faptul că menține sau îmbunătățește sănătatea organelor vitale, cum ar fi inima.
Previne constipația și elimină paraziții intestinali
Deși are un gust puternic și destul de neplăcut, uleiul de ricin se utilizează intern, la recomandarea medicului, ca tratament împotriva constipației și a paraziților intestinali. Terapia în cazul paraziților intestinali presupune administrarea uleiului de ricin în paralel cu semințe de dovleac. Astfel, dimineața, pe stomacul gol se iau câte 100-200 g de semințe de dovleac, după care se iau 1-2 linguri de ulei de ricin. Urmați acest tratament timp de 7 zile.
De asemenea, pentru reglarea tranzitului intestinal lent, este indicat să luați câte 1 linguriță de ulei în fiecare dimineață. Îl puteți consuma cu suc de portocale pentru un gust mai bun. Atenție însă! Nu țineți această cură mai mult de 3 zile.
Ulei de ricin – remediu împotriva multor tipuri de infecții bacteriene
Potrivit unor studii de laborator, uleiul de ricin poate lupta împotriva multor tipuri de bacterii, cum ar fi Staphylococcus aureus, Escherichia coli și Pseudomonas aeruginosa. Dintre toate bacteriile stafilococice, Staphylococcus aureus este considerată cea mai periculoasă. Acest microorganism foarte răspândit poate provoca infecții cutanate ușoare sau grave și alte simptome specifice infecției cu stafilococ.
Ulei de ricin – beneficii pentru pacienții cu artrită
Persoanele care suferă de artrită pot folosi ulei de ricin ca tratament natural pentru dureri, umflaturi și inflamații ale articulațiilor.
Uleiul de ricin poate fi un ulei ideal pentru masaj. Datorită proprietăților antiinflamatorii naturale, se recomandă a fi aplicat pe articulații, mușchi sau țesuturile afectate de dureri.
Acidul ricinoleic (componenta principala a uleiului de ricin) are efecte analgezice și antiinflamatorii remarcabile.
Uleiul de ricin în ameliorarea efectelor bolilor neurologice
Uleiul de ricin poate fi folosit pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor declanșate de boli neurologice precum Parkinson, scleroza multiplă și paralizia cerebrală.
Cum se consumă uleiul de ricin ?
Uleiul de ricin este de culoare gălbuie și are o textură vâscoasă datorită concentrației ridicate de acizi grași nesaturați. Gustul său este puternic și neplăcut, așa că deși are numeroase beneficii pentru uz intern, iți va fi probabil destul de greu să îl consumi.
De aceea ne-am gândit la niște variante utile de rețete pentru a favoriza consumul zilnic al uleiului de ricin, fără senzația neplăcută dată de gustul greu de tolerat simplu.
Ulei de ricin și ghimbir
Ingrediente:
– 15g de rădăcină de ghimbir;
– un pliculeț ceai de mentă;
– o lingură de ulei de ricin;
– o cană de apă.
Cum se prepară:
Fierbe apa, iar după ce a dat în clocot pune ghimbirul ras și lasă la foc mic timp de 3 minute. Oprește focul, pune pliculețul de ceai și lasă la infuzat 1 minut. Strecoară mixul, adaugă uleiul de ricin și amestecă bine. Bea o cană din acest amestec în fiecare dimineață pe stomacul gol.
Ulei de ricin și suc de rodie
Ingrediente:
– 2 linguri de ulei de ricin;
– o cană de suc de rodie.
Cum se prepară:
Amestecă cele două ingrediente și consumă shake-ul la prima oră, imediat ce te trezești, înainte de micul dejun.
Beneficii medicinale ale uleiului de ricin
Dezinfectează rănile – Uleiul de ricin are proprietăți antimicrobiene, așa că poate fi folosit cu succes pentru vindecarea rănilor superficiale, a zgârieturilor ori tăieturilor. Fiind un antiinflamator eficient, acesta ajută și la calmarea durerilor.
Funcționează precum un laxativ – Încă din Grecia Evului Mediu, uleiul de ricin era folosit pe post de laxativ. Acidul ricinoleic din acest ulei este cel care are efecte purgative. Așadar, uleiul de ricin este ideal pentru persoanele care suferă de constipație.
Reduce durerile articulare – Uleiul de ricin folosit pentru masarea articulațiilor reduce inflamația și durerile care vin la pachet cu aceasta.
Poate fi de ajutor pentru curățarea protezelor dentare – o serie de bacterii și ciuperci, inclusiv ciupercile Candida, cresc de obicei pe proteze, iar acest lucru poate crea probleme orale dacă protezele dentare nu sunt curățate și depozitate corespunzător. O creștere excesivă a ciupercilor Candida poate duce la o afecțiune numită stomatită dentară, o infecție care duce la inflamație, roșeață și iritație în gură. Interesant este că prin curățarea protezelor dentare cu ulei de ricin se poate scădea riscul de apariție a stomatitei dentare, deoarece uleiul de ricin poate ajuta la uciderea bacteriilor și ciupercilor. Un studiu din 2013 realizat pe 30 de persoane în vârstă cu stomatită legată de proteze dentare a arătat că tratamentul cu o apă de gură care conține ulei de ricin a condus la îmbunătățiri ale semnelor clinice de stomatită, inclusiv inflamație. În plus, un alt studiu a constatat că periajul și înmuierea protezelor dentare într-o soluție care conține ulei de ricin a dus la reduceri semnificative ale Candida.
Uleiul de ricin aplicat extern
- Pentru pielea întărită de pe coate
Se recomandă ungerea porțiunii afectate cu ulei de ricin. Apoi se aplică o bucată de bumbac pe pielea astfel hidratată și se ține cel puţin o oră. Se repetă tratamentul în fiecare seară până ce efectelee benefice devin vizibile. În cazul bătăturilor sau a pielii întărite din zona tălpilor se recomandă în egală măsură ungerea zonei afectate cu ulei de ricin. Ulterior, îți poți pune niște șosete de bumbac, pe care sa le țineți în picioare cel puţin 2-3 ore. Tratamentul se repetă în fiecare seară.
- Remediu împotriva negilor
Uleiul de ricin poate fi de ajutor în caz de negi, de care ne dorim atât de mult să scăpăm. În acest sens, trebuie masată cu ulei de ricin porțiunea de piele afectată de doua ori pe zi, timp de un sfert de oră. Pielea trebuie masată cu mișcări circulare și energice, astfel încât uleiul să intre cât mai bine în piele. Și în cazul alunițelor se poate aplica același tratament.
- Estompează cearcănele
Stresul, alimentația incorectă, lipsa somnului, toate acestea pot cauza apariția cearcănelor. În caz că nu știai, uleiul de ricin este un aliat de încredere împotriva cearcănelor, așa că îl poți utiliza cu încredere. Înainte de culcare, aplică pe pielea de sub ochi acest produs natural si lasă-l să acționeze pe întreaga durată a nopții.
- Gene strălucitoare și dese
Îți dorești gene mai lungi și mai rezistente? Nimic mai simplu, salvarea este tot uleiul de ricin! În fiecare seară înainte de culcare, aplică ulei de ricin pe gene, iar a doua zi de dimineață spală-ți cu grijă fața. Pe lângă efectul de întărire a genelor, uleiul de ricin are si un efect de alungire a acestora. Datorită nutrienților din compoziția sa, acesta îndesește rapid genele, acestea crescând mult mai repede, devenind astfel mai frumoase. După circa o lună, vei remarca rezultatele uimitoare. Pentru a aplica uleiul pe gene poți folosi o periuță pentru mascara.
- Sprâncene bine conturate
Dacă la un examen în oglindă ți se pare că ai sprâncenele puțin răzlețe, atunci soluția este tot uleiul de ricin. Acesta poate fi aplicat în fiecare seară, de preferință tot cu o periuță pentru mascara, iar dimineața trebuie să îți cureți fața cu grijă. În urma acestui ritual de înfrumusețare, uleiul de ricin te va ajuta să ai sprâncenele dorite în maximum o lună.
- Unghii rezistente și sănătoase
Unghiile sunt formate din straturi dense de cheratină care conferă duritate, acestea având rol în protejarea extremității degetelor. Adesea, acestea sunt supuse la un set de factori interni și externi de stres care au un impact negativ asupra sănătății și, implicit asupra aspectului lor. Pentru a preveni exfolierea și ruperea unghiilor, se recomandă un tratament simplu, cu ulei de ricin. Acesta presupune aplicarea uleiului pe unghii în fiecare seară, timp de minimum 2 luni. Aveți grijă să îndepărtați lacul de pe unghii în prealabil. Lăsați să acționeze minimum o oră, după care masați continuu timp de câteva minute.
Remediu eficient pentru păr deteriorat
Încălziți jumătate de ceșcuță de ulei de ricin, aplicați-l pe părul ud și masați scalpul preț de câteva minute. Apoi treceți prin păr de câteva ori un pieptăn cu dinții rari. Înmuiați un prosop în apă caldă, stoarceți-l bine și înveliți-vă părul cu el. După 15 minute, spălați-vă părul cu șampon pentru a îndepărta tot uleiul. Astfel, părul tău va fi unul strălucitor și mătăsos. În plus, uleiul de ricin îți hrănește scalpul, combate mătreața și îți favorizează o creștere armonioasă a firului de păr.
Utilizat în mod regulat pentru rădăcinile firului de păr, uleiul de ricin îți asigură:
- creșterea părului;
- îngroșarea firului de păr care începe să se subțieze;
- prevenirea deteriorarii firului de păr;
- strălucirea și hidratarea părului și scalpului;
- hidratarea părului uscat;
- prevenirea scalpului uscat;
- prevenirea despicării vârfurilor și creșterea părului.
Uleiul de ricin în îngrijirea tenului
Pentru ridurile fine din jurul ochilor sau de pe gât, masați zilnic puțin ulei de ricin pe pielea ridată. Acesta poate fi folosit și pentru a ameliora petele pigmentare și pistruii de pe față. Astfel, se masează în fiecare seară cu puțin ulei pe zonele afectate.
Pentru a calma pielea, se poate adăuga și o picătură de ulei esențial de levănțică. Amestecul obținut se aplică pe față și se masează timp de 20 de minute. La final, se acoperă fața cu un prosop umezit și călduț și se lasă să stea pentru cîteva minute, cât se dizolvă bine uleiurile. Se șterge fața cu prosopul respectiv. După preferințe, puteți să înlocuiți uleiul de jojoba cu ulei de măsline extra virgin.
Uleiul de ricin curăță porii și îndepărtează punctele negre
Uleiul de ricin se folosește adesea împreună cu uleiul de jojoba pentru a curăța porii și a îndepărta punctele negre. Cele două tipuri de ulei se amestecă în proporții diferite, în funcție de tipul pielii.
- Pentru tenul normal se face un amestec din 1/4 ulei de ricin și 3/4 ulei de jojoba, iar pentru tenul gras, 1/3 ulei de ricin, 2/3 ulei de jojoba.
- Pentru a calma pielea, se poate adăuga și o picatură de ulei esențial de levanțică.
- Amestecul obținut se aplică pe fața și se masează timp de 20 de minute.
- La final, se acoperă fața cu un prosop umezit şi călduț si se lasă sa acționeze pentru câteva minute.
- La final se șterge fața cu prosopul utilizat.
- Dupa preferințe, puteți să înlocuiți uleiul de jojoba cu ulei de măsline extra virgin.
Recomandări și reacții adverse
Uleiul de ricin trebuie consumat cu moderație. Femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele cu blocaj intestinal, afecțiuni inflamatorii ale intestinelor, apendicită sau dureri abdominale nu trebuie să consume acest produs, decât sub atenta supraveghere a medicului.
Consumul de ulei de ricin în cantități mari este dăunător organismului uman și poate conduce la reacții adverse. Printre acestea se numără crampele abdominale, diareea, amețeala, halucinațiile, senzația de greață, dureri în piept sau mâncărimi.
Foarte interesante sunt toate remediile cu ulei de ricin ,nu știam despre aceste beneficii !Mulțumesc!