În multe cazuri, în special din motive de sănătate, oamenii nu pot consuma cafea, dezvoltând o intoleranță la cofeină. Din fericire, însă, există o alternativă ideală pentru cei care se confruntă cu această afecțiune: cafea din orz. Cafeaua din orz este un substitut excelent al cafelei clasice, având o aromă extrem de puternică și de pronunțată.
Dacă te regăsești printre persoanele care au o toleranță slabă la cofeină sau pur și simplu îți dorești să savurezi unul dintre cele mai sănătoase tipuri de cafea, atunci cu siguranță vei găsi interesante toate informațiile pe care urmează să ți le dezvăluim despre această băutură. Iată ce trebuie să știi despre cafeaua de orz și care sunt beneficiile acesteia.
Orzul – Înlocuitor de cafea
Cafeaua este o infuzie făcută din boabe prăjite și măcinate. Orzul prăjit este consumat ca înlocuitor de cafea în mai multe țări occidentale și este foarte popular în unele zone din Spania (Valencia și Murcia), Regatul Unit și Mexic.
- În Orient, infuzia de orz este servită pe tot parcursul anului, fie caldă, fie rece.
- În antichitate, semințele de orz erau prăjite și apoi fierte în apă clocotită.
Această metodă este încă folosită în anumite zone din Coreea și Japonia.
- În anii ’80, au fost puse în vânzare pliculețele și chiar și aparate de cafea ce includ această băutură printre opțiunile lor.
- Orzul prăjit poate fi combinat cu porumb prăjit, astfel încât dulceața celui din urmă să compenseze gustul amărui al celui dintâi.
- Cafeaua din orz prăjit se mai vinde măcinată și amestecată cu cicoare (printre alte ingrediente) ca înlocuitor pentru cafeaua convențională.
Aroma orzului prăjit este asemănătoare cu cea a unei cafele tradiționale, diferența este aproape imperceptibilă, mai ales dacă folosim îndulcitor și lapte.
Orzul prăjit – folosit din cele mai vechi timpuri
Orzul este cea mai veche cereală folosită la prepararea pâinii și a băuturilor precum berea. Din cele mai vechi timpuri se vorbește despre beneficiile orzului obținut prin procesul de maturare. Hipocrate, Platon și Pitagora recomandau această cereală studenților lor deoarece credeau că sporește concentrarea și gândirea rațională.
Sumerienii foloseau orzul pentru a face o băutură asemănătoare berii (tehnica este folosită și astăzi), iar scoțienii îl folosesc pentru băutura lor tradițională: whisky-ul.
Celții considerau orzul un dar de la zei pentru că le permitea să-și crească temperatura corpului iarna.
Nutrienții din orzul prăjit au multiple beneficii pentru:
- Formarea dinților și a oaselor
- Reglarea hormonală
- Metabolizarea grăsimilor și a proteinelor
- Descompunerea carbohidraților în glucoză
- Calmarea sistemului nervos
- Stimularea digestiei
Cafeaua de orz și beneficii aduse organismului
Dacă ești în căutarea unei alternative sănătoase la clasica rețetă de cafea la ibric din fiecare dimineață, află că orzul prăjit este una dintre variantele de cafea pe care le vei întâlni pe rafturile supermarketurilor. Această cafea din orz este o sursă bogată de nutrienți, vitamine, minerale și antioxidanți, aducând numeroase beneficii organismului. Mai mult decât atât, cafeaua din orz are și un conținut substanțial de fibre și de potasiu, ceea ce o face ideală și pentru copii, adolescenți sau femei aflate în perioada sarcinii.
Pentru a te convinge de faptul că această băutură este alternativa ideală a cafelei clasice, am adunat pentru tine o serie de beneficii surprinzătoare aduse de această cafea din orz organismului. Iată care sunt acestea!
Cafeaua din orz e o sursă bogată de antioxidanți
Orzul este o excelentă sursă de antioxidanți, prin urmare, cafeaua din orz conține o serie de compuși ce te pot ajuta să combați îmbătrânirea prematură și deteriorarea oxidativă a celulelor organismului. Dacă bei cafea din orz poți combate bolile cardiovasculare, afecțiunile neurodegenerative și cancerul.
Această cafea ajută la scăderea colesterolului
Această băutură este bogată în fibre dietetice ce au proprietatea de a inhiba producerea de colesterol din organism. Așadar, prin consumul de cafea din orz, colesterolul rău din organism este considerabil redus.
Cafeaua din orz îmbunătățește sănătatea oaselor
Orzul este o cereală cu un conținut ridicat de fosfor și cupru, ceea ce face cafeaua din orz ideală pentru sănătatea oaselor, ajutând la prevenirea osteoporozei. Fosforul din orz nu ajută însă doar oasele, ci și dinții. Mai mult decât atât, orzul conține de cel puțin 10 ori mai mult calciu decât laptele, calciul fiind o altă sursă pentru oase sănătoase.
Băutura din orz ajută sistemul digestiv
Dacă ai probleme digestive, atunci cu siguranță trebuie să bei cafea din orz! Orzul este un antiacid natural și are un rol excelent în prevenirea senzațiilor de balonare sau de greață. În plus, fibrele conținute de orz pot ajuta și la îmbunătățirea tranzitului intestinal, prevenind constipația.
Această băutură previne bolile inimii
Orzul ajută la reglarea zahărului din sânge și la fluidizarea sângelui. Dacă introduci cafeaua din orz în alimentația ta zilnică, poți preveni bolile coronariene și cele cardiovasculare.
Cafeaua din orz este slabă caloric
Cafeaua de zi cu zi este una plină de zahăr și lapte, ceea ce o transformă într-o sursă calorică. Acesta nu este cazul cafelei din orz, deoarece o lingură de orz prăjit nu are mai mult de două calorii. Drept îndulcitor pentru această băutură poți folosi ștevia, economisind și aici calorii.
Îți dorești să încerci cafea din orz ? Te-am convins că este o alternativă ideală a cafelei cu cofeină ? Încearcă și tu această băutură energizantă din orz și bucură-te de efectele pe care le aduce, în timp, organismului tău!