Cardamomul – este un condiment străvechi, care este folosit pe scară largă în Orient, insa este foarte puțin cunoscut în lumea occidentală. Descoperiți numeroasele modalități de a vă bucura de cardamom și de a profita la maximum de numeroasele sale efecte benefice:
Ce este cardamomul și care este originea lui
Cardamomul este un condiment obținut din semințele unei plante erbacee tropicale, Elettaria cardamomum, aparținând familiei Zingiberaceae, la fel ca ghimbirul, piperul și turmericul. Originea cardamomului este pe continentul asiatic, în special în India și Malaezia, dar astăzi este cultivat și în Cambodgia, Vietnam și Sri Lanka. Un condiment străvechi, cardamomul era cunoscut de romani și greci, care îl foloseau mai ales ca ingredient pentru crearea parfumurilor.
În India și Orientul Mijlociu, cardamomul este unul dintre cele mai utilizate condimente pentru a îmbogăți aromele celor mai variate mâncăruri. Se folosește în orez, carne friptă, pește și multe deserturi, dar este amestecat adesea cu ceai sau cafea. În nordul Europei, cardamomul este un ingredient principal în multe mâncăruri tradiționale, în special pâine, și este adesea combinat cu scorțișoară și cuișoare.
Cardamom – unde să-l găsiți
Probabil că ați gustat acest condiment mai des decât credeți. De fapt, cardamomul este un ingredient folosit la prepararea multor ceaiuri și dulciuri. Dar unde puteți găsi cardamom pentru a-l folosi ca ingredient în rețete? Cardamomul se găsește în magazinele naturiste, magazine online sau chiar în unele supermarketuri. La Planteea, de exemplu, puteți cumpăra cardamom în diferite forme:
Proprietățile cardamomului
Pe lângă faptul că este cunoscut și utilizat pe scară largă ca și condiment în bucătăria orientală, cardamomul se mândrește și cu proprietăți benefice remarcabile. Utilizarea sa ca medicament pe bază de plante datează din cele mai vechi timpuri. În medicina ayurvedică cardamomul este considerat un remediu eficient pentru tuse și tulburări ale sistemului urinar. În medicina tradițională chineză cardamomul este folosit ca remediu pentru tulburările sistemului gastrointestinal, cum ar fi durerile de stomac și dizenteria.
Astăzi, cardamomul își datorează numeroasele sale beneficii mai ales unui ulei esențial, componenta sa principală. Uleiului esențial prezent în semințe îi sunt atribuite proprietățile digestive, antiinflamatorii și antiseptice.
Cu toate acestea, pe lângă uleiul esențial, cardamomul este bogat în mulți nutrienți și micronutrienți:
- 28 gr. de fibre
- 10 gr. de proteine
- 6 gr. de grăsimi
- 68 gr. de carbohidrați
- Vitamine (A, B1, B2, B3, B6, C)
- Minerale (fier, zinc, fosfor, magneziu, cupru, calciu, potasiu)
Cum se utilizează cardamomul în medicina pe bază de plante
După cum am văzut, semințele de cardamom sunt folosite în Orient nu doar pentru a aroma mâncărurile, ci și pentru proprietățile lor benefice pentru organism. Dar care sunt proprietățile cardamomului? Și cum se folosește cardamomul în medicina pe bază de plante? Iată cum și când să exploatați calitățile acestui prețios condiment.
Cardamom împotriva tulburărilor digestive
Savurarea unui ceai cald din plante pe bază de cardamom poate fi foarte utilă în caz de dureri de stomac, balonare și flatulență sau poate fi pur și simplu o modalitate excelentă de a ajuta digestia după masă. De fapt, cardamomul a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru afecțiunile digestive datorită proprietăților sale digestive și antispastice.
Cardamom împotriva tulburărilor bucale
Acțiunea antiseptică a cardamonului, în principal datorită uleiului esențial, ajută în cazul durerilor de dinți și gingivite. Pentru a-și elibera potențialul benefic, mestecați câteva semințe.
Cardamom pentru tractul respirator
Substanțele conținute în uleiul esențial de cardamom, în special cineolul, au o funcție antiseptică care ajută în cazul afecțiunilor precum tusea și răceala. Puteți profita la maximum de această proprietate savurând un ceai fierbinte din plante pe bază de semințe de cardamom sau pregătind un recipient cu apă clocotită în care să turnați câteva picături de ulei esențial pentru a face infuzie.
Cardamom împotriva halitozei
Datorită aromei sale balsamice și răcoritoare și acțiunii sale antiseptice, care ajută la menținerea cavității bucale prin eliminarea microorganismelor nedorite, cardamomul s-a dovedit a fi un ajutor valoros în combaterea respirației urât mirositoare (halitozei). Doar mestecați una sau două semințe de câteva ori pe zi pentru a vedea beneficiile sale.
Cardamom pentru a ajuta metabolismul
Semințele de cardamom au un rol în accelerarea metabolismului. De fapt, cardamomul s-a dovedit a fi un bun detoxifiant și arzător de grăsimi. Dar cum poate fi folosit cardamomul pentru pierderea în greutate? De exemplu, să sorbiți un ceai de plante de două ori pe zi sau să învățați să folosiți acest condiment în bucătărie, adăugându-l mai des în feluri de mâncare.
Cardamomul poate acționa, de asemenea, ca un diuretic natural, calmând rinichii, vezica urinară și problemele urinare, precum urinarea cu arsuri sau dureri și urinarea frecventă
Proprietățile cardamonului pentru piele
Pe lângă utilizarea în alimente și băuturi, acest condiment aromat este folosit și în cosmetice:
- Îmbunătățește tenul: uleiul esențial de cardamom ajută la îndepărtarea petelor hiperpigmentare, lăsând un ten neted.
- Ajută la circulația sângelui: conține vitamina C, care este un antioxidant puternic. Îmbunătățește circulația sângelui în întregul corp, îmbunătățind astfel strălucirea pielii.
- Poate fi folosit ca tratament pentru alergiile cutanate: datorită proprietăților sale antiseptice, este foarte util în toate tipurile de infecții ale pielii.
- Oferă parfum: Este folosit în parfumuri, săpunuri, geluri de duș, pudre și alte produse cosmetice.
Beneficiile folosirii cardamomului
Printre beneficiile cardamomului, trebuie remarcat faptul că este folosit ca afrodisiac, deoarece stimulează sistemul nervos. Alte beneficii ale cardamomului sunt:
- Cardamomul vă menține activi în orice circumstanță, datorită proprietăților sale stimulatoare.
- Calmează durerile cauzate de hemoroizi, datorită proprietăților sale antiinflamatorii care ajută organismul să funcționeze mai bine.
- Este diuretic, de aceea consumul acestuia vă ajută la menținerea unei bune funcționări a sistemului urinar și la evitarea retenției de lichide.
- Reduce simptomele menstruale. Deoarece are proprietăți antiinflamatorii, ajută considerabil la reducerea durerilor menstruale.
- Această plantă conține orexigen și este ideală pentru creșterea poftei de mâncare a persoanelor cărora le este foarte greu să mănânce mai mult de 3 mese pe zi.
Modalități de utilizare
Cardamomul este folosit în două domenii importante pentru sănătate: ca ingredient remarcabil în diferite preparate din gastronomie, și deci în nutriție, și ca remediu natural pentru ameliorarea unor afecțiuni.
Cardamom în bucătărie
Datorită gustului său dulce-acrișor, cardamomul este un condiment perfect pentru tocane, sosuri și supe, printre altele. Utilizați între una și patru semințe întregi de cardamom pentru fiecare preparat.
În unele regiuni, semințele de cardamom sunt folosite pentru a le adăuga în cafea, înainte de a o fierbe, pentru a-i da o aromă nouă și diferită.
Cardamomul ca medicament
Această plantă benefică și semințele ei sunt capabile să amelioreze diferite afecțiuni, motiv pentru care prepararea sa este diferită pentru fiecare boală. Vă vom explica cum să o pregătiți pentru fiecare ocazie:
- Pentru stres: aveți nevoie de cardamom măcinat. Turnați o lingură de cardamom pudră în 250 de litri de lapte. Fierbeți la foc mic timp de 5 minute și apoi consumați-l înainte de culcare.
- Pentru constipație: dacă întâmpinați probleme cu mersul regulat la toaletă, ar fi bine să implementați un pahar de cardamom în dieta dumneavoastră zilnică. O să vă explicăm cum: amestecați cardamom pudră, două linguri de zahăr și o cană de apă. Consumați asta în fiecare zi.
- Pentru gură uscată și halitoză: mestecarea uneia sau două semințe de cardamom vă va ajuta să generați saliva și să vă îmbunătățiți respirația.
Contraindicații ale cardamomului
Deși am menționat deja diferitele beneficii ale cardamomului, este important să țineți cont de unele precauții atunci când le consumați, din cauza posibilelor contraindicații sau efecte secundare:
- Dacă sunteți un pacient cu tulburări digestive, cum ar fi sindromul Dumping sau boala Crohn, semințele de cardamom vă pot agrava simptomele.
- Dacă aveți un colon iritabil, este mai bine să evitați consumul de cardamom, deoarece are funcția de fluctuație a tractului intestinal.
- Femeile însărcinate ar trebui să evite consumul de cardamom în această perioadă, deoarece poate crește sângerarea menstruală și, astfel, un avort spontan.
- Dacă sunteți alergic la alte plante, este recomandat să vă consultați cu medicul dumneavoastră înainte de a consuma cardamomul, iar dacă medicul vă permite să îl utilizați în dietă, este important să urmăriți reacția dumneavoastră pentru a evita orice inconvenient.
- Dacă sunteți sub tratament medicamentos cu antidepresive, aspirină și medicamente pentru HIV, nu este indicat să consumați semințe de cardamom.
- În mod similar, dacă doriți să preveniți orice reacție adversă, doza recomandată este de 1,5 grame de semințe de cardamom măcinate.
One thought on “Cardamom – proprietăți, utilizări, beneficii și contraindicații”