Chiftele vegane din linte și quinoa cu sos de turmeric

Cui nu îi plac rețetele din copilărie?! Minunat este că sunt variante diverse de înlocuire a anumitor ingrediente de origine animală, ca tu să te bucuri de preoarate de post fără să faci abatere de gust, aromă sau sațietate. Astfel, poți prepara rețete de post pentru toată familia, mult, mult timp.

Astăzi îți prezentăm o rețetă foarte delicioasă de chiftele din linte și quinoa cu sos de turmeric.

TIMP PREPARARE   55 minute

PORTII   6

TIP RETETA   Aperitiv/Cină

DIFICULTATE   Medie

 Ingrediente Sofrito:

  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1 ardei gras roșu, tăiat mărunt
  • 1 ceapă medie, tăiată mărunt
  • 2 căței de usturoi, tocați mărunt

 Ingrediente chiftele:

  • 1 ceașcă de linte roșie 
  • 1/2 cană de quinoa albă 
  • 1 linguriță din condimentele preferate
  •  ½ linguriță de piper sau chilli (după gust)
  •  ½ linguriță de chimen
  •  ½ linguriță de sare 
  •  1/2 cană de coriandru proaspăt tocat
  •  1 „ou” din semințe de in (1 lingură de semințe de in măcinate amestecată cu 3 linguri de apă)
  • 1/2 ceașcă făină
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin

 Ingrediente sos:

  • 1 cană pastă de tahini
  •  ⅓ zeamă de lămâie proaspăt stoarsă
  •  ¾ linguriță de sare
  • 1 linguriță de turmeric
  •  ⅛ linguriță de piper negru măcinat
  • 1 cățel de usturoi, ras
  • 1 cană de apă
  • Ardei gras roșu tăiat cubulețe
  • Pătrunjel sau coriandru tocat
  • Semințe coapte

 

Mod de preparare:

  1. Într-o cratiță medie se pun lintea, 5 căni de apă și 1 linguriță de sare.  Se aduce la fierbere și se continuă fierberea până când lintea este fragedă, dar nu prea moale, aproximativ 15 minute. Se scurge și se pune deoparte.
  2. Clătește bine quinoa cu apă rece ca să îndepărtezi saponinii și să eviți gustul amar. Pune-o la fiert cu 2 căni de apă și las-o la foc mic pentru 15 minute, apoi stinge focul și las-o cu capacul pus până pregătești sosul sofrito.
  3. Pentru a pregăti sofrito, încălzește uleiul de măsline într-o tigaie mare. Adaugă ardeiul gras, ceapa și usturoiul și sotează-le timp de 5-7 minute sau până când ardeiul este moale. Se transferă într-un castron mare.
  4. Ia 2 căni de linte gătită și adaug-o peste sofrito. Adaugă restul ingredientelor pentru chifteluțe (mai puțin uleiul pentru prăjit) în bolul de sofrito și amestecă bine până când toate ingredientele sunt bine încorporate. Se pune la frigider timp de 10 minute.
  5. Apoi formează bile (sau ce formă de chiftelute dorești). Ar trebui să obții aproximativ 30 de chifteluțe.
  6. Dacă le prăjești: Încălzește uleiul de măsline în tigaia mare. Adaugă chiftelele în două reprize, gătindu-le timp de 6-8 minute, asigurându-te că le întorci pe toate părțile. 
  7. Dacă le coci: Încălzește cuptorul la 200ºC. Pulverizează generos cu ulei o formă de mini brioșe. Pune câte o chifteluță în fiecare dintre forme și pulverizează puțin cu ulei și partea superioară a chifteluțelor. Alternativ, le poți pune pur și simplu pe o foaie de copt tapetată cu hârtie de pergament. Coace-le la cuptor timp de 30 de minute.
  8. Pentru a pregăti sosul de tahini și turmeric, pune toate ingredientele pentru sos în tigaie. Amestecă-le bine timp de 3 minute la foc mediu (sosul se va îngroșa cu cât se gătește mai mult).
  9. Așază jumătate din chiftelele din linte și quinoa în sos și poftă bună!

One thought on “Chiftele vegane din linte și quinoa cu sos de turmeric

  1. O reteta foarte interesanta, o sa o incerc in viitorul apropiat, avand in vedere ca imi plac toate ingredientele folosite!! Imi place ideea de ou din seminte de in, e un inlocuitor foarte bune si sanatos!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.