Pentru a funcționa corect și a fi sănătos, organismul nostru are nevoie de o mulțime de substanțe pe care fie le ia din alimentație, fie le produce singur. Una dintre substanțele esențiale se numeste colagen.
Ce este colagenul
Colagenul este o substanță proteică, regăsită aproape peste tot prin corp. Acesta este prezent în sistemul muscular, în sistemul digestiv, în vasele de sânge, piele, articulații și sistemul osos.
Scopul principal al colagenului este acela de a regenera celulele și țesuturile conjunctive.
Nu tot colagenul din organism este la fel, însă. Există nu mai puțin de 28 de tipuri diferite de proteine de colagen, iar modul de acțiune este diferit, în funcție de zona în care acționează. Toate tipurile, insa, sunt dure, puternice și insolubile.
Dintre toate cele 28 de tipuri de colagen, cele mai întâlnite sunt cele de tip I, II, III și IV. Tipul I este un colagen pentru piele, tendoane și oase, tipul II este regăsit în cartilaje iar tipurile III și IV în piele, în vasele de sânge și în țesuturile membranoase.
În mod normal, colagenul este produs în mod natural de către organism, însă producția atinge cantitatea maximă la vârsta de 30 de ani. Ulterior, organismul începe să își piardă din capacitatea de a produce această proteină, ceea ce face necesară suplimentarea cu colagen pastile sau colagen capsule.
Analizat din punct de vedere chimic, colagenul conține glicină, arginină, prolină și hidroxiprolină, aminoacizi în care se regăsește oxigen, hidrogen și carbon.
Ce beneficii are colagenul pentru organism
Atâta vreme cât este prezent în organism într-o cantitate normală, această proteină are numeroase avantaje, care mai de care mai interesante:
Asigură oase și articulații sănătoase
Cel mai adesea, atunci când sunt promovate suplimente colagen, principalul argument este cel al unor articulații sănătoase. Este cât se poate de firesc, în condițiile în care organismul folosește mult colagen pentru articulații, cu scopul de a reface cartilajele, a lubrifia și a menține vâscozitatea lichidului sinovial. O cantitate normală de colagen elimină riscul de apariție a inflamațiilor articulare și previne afecțiuni grave, precum osteoartrita, osteoporoza sau guta.
Mulțumită peptidelor din colagen, oasele și dinții au foarte multe de câștigat, deoarece beneficiază de mineralizare și de întărire a scheletului.
Atenuează efectele afecțiunilor articulare
Afecțiunile articulare duc, de cele mai multe ori, la dureri destul de neplăcute. O cantitate optimă de colagen în organism poate să atenueze aceste dureri, eliminând rigiditatea articulară. Cei care cosumă suplimente colagen se bucură de dureri lombare mai mici și de o motricitate mai bună .
Are efect anti îmbătrânire
Unul dintre cele mai căutate efecte ale colagenului este cel de anti îmbătrânire. Datorită faptului că sporește fermitatea și elasticitatea pielii, ridurile sunt prevenite iar articulațiile rămân flexibile chiar și la vârste înaintate.
Pentru rezultate foarte bune însă, este bine să fie consumate suplimente de colagen.
Îmbunătățește digestia
Un alt beneficiu major al colagenului este faptul că ajută foarte mult digestia. Această proteină ajută la formarea tuturor țesuturilor conjunctive, inclusiv țesutul din sistemul gastrointestinal, ceea ce protejează întregul sistem digestiv. De asemenea, colagenul are capacitatea de a absorbi apa din intestine, ceea ce îmbunătățește tranzitul.
Contribuie la creșterea părului și a unghiilor, făcându-le rezistente
Persoanele cu păr sănătos și cu unghii puternice și frumoase, se bucură cel mai adesea de o cantitate optimă de colagen în organism. Este motivul pentru care foarte multe produse de frumusețe folosesc colagen în compoziția lor.
Asigură sănătatea pulmonară
O viață sănătoasă este adesea asociată cu plămânii sănătoși. Colagenul este secretat în mod natural în plămâni și în membranele care îi protejează, iar o lipsă a lui poate să ducă rapid la slăbirea capacității pulmonare.
Menținerea nivelului de colagen la o valoare optimă asigură flexibiltiate pentru toate țesuturile din jurul plămânilor și o funcționare corecta a acestora.
Contribuie la sănătatea ochilor
Chiar și vederea are de câștigat foarte multe de pe urma unei cantități optime din aceasta proteina. Mulțumită colagenului ochii noștri sunt mereu hidratați și oferă claritate.
Tipul de colagen prezent la nivelul ochilor este stimulat de vitamina C, așadar, pentru menținerea unei cantități optime a acestei proteine este bine să se consume cât mai multă vitamina C, fie sub formă de alimente, fie sub formă de suplimente.
Îi ajută pe cei care suferă de insomnii
Persoanele care suferă de insomnii se pot bucura de un somn odihnitor dacă au un nivel optim de colagen în organism. Nu există încă dovezi foarte clare în acest sens, însă oamenii de știință consideră că există legături puternice între colagen și calitatea somnului.
Crește capacitatea corpului de a se vindeca în urma rănilor
Dat fiind faptul că este prezent în cantități mari în piele, colagenul contribuie la regenerarea acesteia. Astfel, poate grăbi cicatrizarea și vindecarea rănilor cutanate.
De asemenea, pot fi adăugate pe lista conturată de proteina de colagen beneficii numeroase: ajută la recuperarea mușchilor după efort, hidratează pielea, contribuie la menținerea sănătății bucale, cu preponderență a gingiilor și a dinților, crește senzația de sățietate, iar lista poate să continue. Ceea ce este cert, este faptul că un organism sănătos are, de regulă, o cantitate mare de colagen care îl ajută să funcționeze.
Care este relația dintre colagen și produsele de frumusețe?
Grație beneficiilor pe care le are asupra pielii, unghiilor, părului și dinților, colagenul este adesea folosit în dermacosmetică.
Relația dintre aceasta proteină și domeniul dermacosmetic este unul strâns, deoarece efectele pe care le are sunt rapide și eficiente: poate rezolva probleme precum acneea, iritațiile sau dermatitele locale, menține pielea fără riduri, previne celulita și în general, face pielea să arate mai tânără.
De regulă, vei putea descoperi colagen în numeroase produse dermatologice, cum ar fi cremele anti-aging sau loțiunile solare.
Cum se manifestă carența de colagen?
Atunci când corpul tău nu mai produce suficient colagen, de reglă dă semne evidente. Astfel, vei resimți o stare de oboseală acută, o reducere treptată a tonusului muscular, inflamarea articulațiilor și pierderea acuității vizuale.
De asemenea, pot apărea probleme la nivel gastrointestinal sau la nivelul plămânilor.
Cum se administrează colagenul?
Colagenul poate să fie administrat sub formă de suplimente sau poate să fie asimilat din alimente. Pe piață pot fi găsite suplimente de colagen hidrolizat (lichid), colagen pudră sau capsule.
Atunci când achiziționezi suplimente însă, trebuie să ții cont de tipul de colagen prezent în acestea ( I, II, III sau IV).
În general, eficiența suplimentelor cu colagen poate să fie sporită printr-un aport de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina A, C, E sau Zinc.
Ce alimente stimulează producția naturală de colagen?
Dacă vrei să te bucuri de o cantitate optimă de colagen, fără a lua suplimente, există câteva alimente care pot stimula producția acestei proteine:
- Ardeiul gras roșu. Este un aliment ce conține foarte multă vitamina C, care poate crește stimula producția naturală de colagen;
- Roșiile. Licopenul din roșii are același efect: stimulează producția de colagen;
- Somonul. Consumul de somon are beneficii uriașe pentru organism, în principiu datorită acizilor grași omega 3. Deși acești acizi nu produc colagen, ajută la păstrarea lui în organism;
- Semințele de floarea soarelui. În semințele de floarea soarelui se găsește foarte multă vitamina E. Această vitamină este cunoscută pentru capacitatea sa de a lupta împotriva radicalilor liberi, iar unul dintre efectele negative ale radicalilor liberi este micșorarea cantității de colagen din organism.
Care sunt efectele secundare ale administrării de colagen
Ca orice altă substanță, colagenul poate avea și efecte negative atunci când nu este administrat corect. Astfel, poate să declanșeze reacții alergice, poate duce la apariția respirației urât mirositoare sau la un gust amar, poate da dureri musculare, poate altera ritmul cardiac sau poate duce la apariția constipației. De asemenea, administrarea unei cantități mari de colagen poate duce la hipercalcemie (o cantitate mult prea mare de calciu)
Tocmai din acest motiv, este recomandat ca suplimentele să fie administrate doar în urma recomandărilor medicale.
Suplimente recomandate de Planteea
În oferta Planteea vei putea descoperi o mulțime de suplimente cu colagen, atât solide, cât și lichide. Printre acestea se numără și următoarele:
1. Colagen HA – Este un colagen sub formă de capsule, ideal pentru persoanele vârstnice. Acesta ajută la hidratarea și tonifierea pielii, îmbunătățește sănătatea firului de păr și asigură o funcționare normală a articulațiilor și a ligamentelor.
2. Kollagen– Este un supliment sub formă de fiolă care conține o mulțime de nutrienți ideali pentru sănătatea articulațiilor și a pielii. Printre nutrienți se numără sulfatul de condritină, cuprul, vitamina C și evident, colagenul. Acest produs este destinat sportivilor de performanță, persoanelor care desfășoară activități fizice intense și persoanelor în vârstă. De asemenea, poate fi foarte bun pentru persoanele supraponderale.
3. Colafast – Este un supliment alimentar foarte bun, care susține efortul fizic, menține elasticitatea pielii și ajută mușchii să se recupereze. În compoziția să se află atât colagen de tip II, cât și colagen de tip I, extrase din cartilaje de pisică de mare sau pește.