Cum poti renunta la zahar? Cu ce il inlocuiesti?
Pentru o viata sanatoasa, consumul de zahar procesat trebuie sa fie unul foarte mic, sau chiar sa fie inexistent. Zaharul nu are absolut nicio valoare nutritiva, creaza dependenta si poate provoca o multime de boli, unele dintre ele foarte grave. Nu vom insista asupra bolilor si nici asupra efectelor negative pe care le are zaharul. Vom insista insa, asupra solutiilor alternative pe care le ai pentru a-ti indulci cafeaua, pentru a face prajituri si pentru a-ti satisface pofta de dulce.
Din fericire, exista o multime de indulcitori naturali care nu doar ca sunt foarte gustosi, dar reusesc sa ofere si foarte multi nutrienti si foarte multe beneficii intregului corp.
Care sunt principalii indulcitori cu care poate sa fie inlocuit zaharul?
Mierea. Evident, mierea ocupa un loc important in categoria indulcitorilor naturali, in conditiile in care este foarte dulce si sanatoasa. Aceasta este o bogata sursa de vitamine si minerale, reusind sa fie un antiseptic puternic, un antioxidant puternic si chiar si un energizant foarte eficient.
Se pare ca un consum regulat de miere ( aproximativ 10 lingurite in fiecare zi ) poate sa duca la reducerea cu pana la 3.3 % a procentului de colesterol din corp.
Mierea poate sa fie folosita cu succes in prepararea prajiturilor, este perfecta pentru indulcitul ceaiului si a limonadei si poate sa fie consumata ca atare.
Siropul de artar. Americanii consuma foarte mult sirop de artar si au toate motivele sa o faca. Este un sirop extrem de dulce, care ii ofera corpului tau o multime de minerale si de nutrienti. Siropul de artar din comert poate sa nu fie atat de natural precum ti-ai dori sa fie, asadar, este bine sa acorzi o atentie foarte mare etichetei. Acest sirop trebuie sa fie consumat moderat si trebuie sa fie natural pentru a se dovedi eficient. Se pare ca in siropul de artar exista nu mai putin de 54 de compusi extrem de sanatosi, care pot preveni cancerul si diabetul de tip 2. De asemenea, acelasi sirop poate sa previna bolile de inima si reprezinta o solutie mult mai atractiva pentru cei care doresc sa slabeasca, in conditiile in care contine mai putine calorii decat mierea sau decat melasa.
Siropul de stevie. Un alt indulcitor 100% natural si extrem de interesant, atat din punct de vedere al proprietatilor, cat si din punct de vedere al gustului, este siropul de stevie. Este un indulcitor 100% natural si se remarca printr-un gust puternic. Impactul pe care il ai in momentul in care gusti acest sirop poate sa fie unul foarte mare, in conditiile in care este de 2-300 de ori mai dulce decat zaharul. Tocmai de aceea, consumul prea mare de sirop de stevie poate sa duca la dezechilibre destul de mari ale nivelului de glucoza din sange.
Melasa. Este un alt indulcitor natural considerat a fi extrem de sanatos. Are un continut bogat de fier si de asemenea, aduce un aport considerabil de vitamina B6, magneziu, calciu sau antioxidanti. Melasa este din ce in ce mai folosita si este foarte apropiata din punct de vedere al gustului de zahar.
Indulcitorii naturali nu sunt solutii pentru slabire. Daca doresti sa slabesti, solutia nu este de a inlocui zaharul cu sirop de artar, ci de a renunta la elementele cu continut caloric mare. Totusi, indulcitorii naturali nu sunt toxici pentru organism si reusesc chiar sa imbunatateasca o multime de procese din corp, ceea e ii face esentiali in alimentatia fiecaruia dintre noi.