Despre eritritol, îndulcitorul natural cu zero calorii

Zaharul provoacă dependență, favorizând, printre altele, obezitatea, inflamația cronică, diabetul de tip 2, hipertensiunea și se crede că este responsabil inclusiv pentru apariția cancerului. Nu sunt vesti bune, mai ales dacă te gândești că aproximativ 80% dintre alimentele ambalate conțin zahar adăugat.
Organizația Mondiala a Sănătății recomandă consumul unei cantități maxime de 50 de grame de zahar pe zi (12 lingurițe). Însă cei mai mulți dintre noi consumăm zilnic mult mai mult zahăr.

Pentru a te dezobișnui de zahăr, extrem de util poate fi sa optezi pentru înlocuitori ai acestuia, în plus față de reducerea aportului total. Există alternative disponibile în magazinele naturiste și sunt cunoscute ca fiind opțiuni mult mai sănătoase. 

Un exemplu este eritritolul, care parte dintr-o clasă de compuși numiți alcooli poliatomici. Eritritolul este un înlocuitor al zahărului care are 70% din dulceața acestuia, însă numai 6% din caloriile sale. De exemplu, în comparație cu zahărul de masă, care are 4 calorii pe gram, xilitolul (un alt alcool zaharat) are 2,4 calorii pe gram, dar eritritolul are 0,24 calorii pe gram.

Ce este eritritolul ?

Eritritolul se obține atunci când un anumit tip de drojdie fermentează glucoza din porumb. Așadar, acesta intră în categoria îndulcitorilor vegetali. El poate fi consumat de către pacienții care suferă de diabet, de persoanele care au renunțat definitiv la zahăr sau de către cei care țin cure de slăbire.

Odată ajuns în organism, în proporție de 90%, eritritolul este absorbit în intestinul subțire și apoi este eliminat prin urină. Doar 10% din acest îndulcitor ajunge în colon, de aceea eritritolul nu are efecte laxative atât de puternice precum pot avea alți îndulcitori din aceeași categorie.

Absorbția lui este lentă, iar răspunsul insulinic este scăzut. Prin urmare, nivelul glicemiei crește treptat sau deloc. Studiile au demonstrat că eritritolul nu modifică nivelul insulinei. Acest răspuns al organismului la îndulcitor îl face potrivit pentru pacienții diabetici.

Acești pacienți au probleme atunci când vine vorba de procesarea glucozei din sânge, așa că produsele care măresc cantitatea acesteia într-un mod controlat și limitat sunt cele mai potrivite pentru ei.

Unde găsim eritritolul?

După cum am menționat deja, există multe produse care conțin acest îndulcitor. Unele dintre cele mai comune sunt:

  • Gumă fără zahăr
  • Alimente fără zaharuri sau pentru diabetici
  • Alimente light

În plus, se găsește și în mod natural în anumite alimente, precum soia fermentată, vin sau ciuperci. Este produs și de unele fructe, precum pepenele sau perele.

Beneficii eritritol

  • menține echilibrul glucozei în sânge;
  • stimulează secreția de insulină;
  • reglează mecanismul gastro-intestinal;
  • stimulează activitatea cerebrală;
  • scade pofta de dulce și pofta de mâncare;
  • reglează tensiunea arterială;
  • scade nevoia de fumat;
  • are acțiune antibacteriană și antifungică;
  • nu produce carii;
  • nu prezintă riscul cancerigen al îndulcitorilor sintetici.

1. Indice glicemic zero

Indicele glicemic arată modul în care consumul produsului afectează nivelul de zahăr în sânge. Se consideră relativ inofensive produsele cu indicele glicemic de până la 50. La eritritol indicele glicemic este zero, așadar acesta nu afectează nivelul de zahăr în sânge. Pentru comparație: indicele glicemic al zahărului rafinat este 70, iar al eritritolului este – zero.

Se recomandă persoanelor care suferă de:

  • Diabet de tip 1 și 2,
  • Infecții fungice și parazitare,
  • Alergie (în special la copii),
  • Infecții cronice sau acute.

2. Reduce inflamația din intestinul subțire

Numeroase studii arată că eritritolul ar putea să scadă inflamația din intestinul subțire cauzată de o dietă bogată în grăsimi. Oamenii de știință spun că eritritolul scade expresia genelor care provoacă inflamație în intestinul subțire, reducând simptomele pacienților cu intoleranță la glucoză, obezitate, dar și nivelurile anormale de grăsime din sânge și acumularea de grăsime în ficat.

3. Nu afectează dantura și nu crește riscul apariției de carii 

Se știe că zahărul favorizează apariția cariilor și nu este deloc benefic pentru dinții tăi. Ei bine, eritritolul nu afectează în niciun fel dantura, întrucât nu poate fi metabolizat de bacteriile din cavitatea bucală, așa cum este zahărul.

4. Poate îmbunătăți circulația sangvină

Un studiu mai vechi, realizat de cercetătorii din Olanda, a arătat că eritritolul poate avea un efect protector asupra vaselor de sânge, reducând daunele produse de un nivel mare al zahărului în organism.
Acționând precum un antioxidant, acest îndulcitor poate îmbunătăți circulația sangvină mai ales la pacienții care suferă de diabet de tip 2.

5. Nu îngrașă 

Eritritolul nu îngrașă pentru că are o densitate calorică foarte mică – maximum 6% din cea a zahărului. Asta înseamnă că o linguriță de eritritol are atât de puține calorii, încât putem considera că nu are deloc.

Avantajele eritritolului în producerea deserturilor

  • rămâne stabil la tratament termic – poate fi supus temperaturilor de peste 180˚С,
  • se dizolvă bine în apă,
  • în amestecuri neutralizează gustul amar al altor îndulcitori, cum ar fi stevia.

Îndulcitor Green Sugar 100% natural, Zero calorii, brandul companiei LABORATOARELE REMEDIA și marcă înregistrată la nivelul Uniunii Europene, este singurul îndulcitor 100% natural, cu zero calorii și zero indice glicemic, recomandat de medicii nutriționiști și diabetologi ai Societății de Nutriție din România.

Green Sugar este un amestec din Stevia Rebaudiana de înaltă puritate (obținut prin tratarea frunzelor de Ștevia cu apă fierbinte) și Eritritol (primul poliol natural obținut din porumb, prin fermentație cu drojdia Moniella pollinis – proces patentat).

Se utilizează ca înlocuitor al zahărului, fără a se descompune în produși toxici. Spre deosebire de alți îndulcitori de pe piață, Green Sugar este singurul dulce natural cu gust stabilizat, care nu schimbă gustul alimentelor sau al băuturilor pe care le îndulcește și poate fi folosit inclusiv la prăjituri ce necesită preparare termică.

Mod de utilizare: 

  • Se utilizează asemenea zahărului, la îndulcirea băuturilor (ceai, cafea), a produselor lactate, a salatelor de fructe.
  • Este stabil la coacere, fierbere sau congelare.
  • Nu fermentează, nu balonează și nu produce carii.
  • Are putere de îndulcire egală cu a zahărului.

1 stick = 1 linguriță de zahăr

“Prin efectul antiinflamator și antioxidant puternic, Green Sugar ar putea să însemne un aliment nutrițional excelent pentru extinderea vieții indivizilor care îl consumă zilnic”, afirma dl. Dr. Romulus Ioan Scorei, profesor la Universitatea din Craiova, cercetător și fondator al Institutului de cercetare Bioboron. „În esență, efectele produsului Green Sugar asupra metabolismului celular sunt acelea de protecție împotriva îmbătrânirii.”

Prăjitură cu ciocolată, fără zahăr

Un desert vegetarian cu ciocolată și fructe de pădure

Ingrediente

Pentru blat:

  • Formă rotundă de copt cu margine detașabilă, cu diametrul de 20 cm
  • Hârtie de copt
  • Cântar de bucătărie
  • Vas de mixare
  • Mixer cu palete de batere
  • Spatulă

Pentru cremă:

Pentru decor:

  • afine, zmeură, mure, căpșuni, frunze de mentă

Mod de preparare

Pentru blat

Se preîncălzește cuptorul. Se tapetează baza formei rotunde de copt cu margine detașabilă cu hârtie de copt. Într-un bol, se separă gălbenușurile de albușuri. Cu ajutorul unui mixer, se bat spumă albușurile de ou, împreună cu 100 g de Eritritol și un praf de sare. Gălbenușurile se amestecă separat, împreună cu 10 picături de esență de vanilie. În compoziția de gălbenușuri se încorporează și migdalele măcinate, 25 g pudră de cacao neagră și praful de copt, apoi se adaugă treptat băutura de soia și uleiul de cocos. La final se încorporează încet în compoziție și albușurile spumă, se amestecă bine totul și se toarnă în forma de copt. Blatul astfel rezultat se coace pe grătarul din mijloc al cuptorului, circa 30 de minute, apoi se lasă să se răcească.

Pentru cremă

Între timp, pentru pregătirea cremei, se pune pulpa de avocado într-un vas de mixare și se pasează bine, adăugând 10 g pudră de cacao neagră și 20 g eritritol. Se mixează crema bine până se omogenizează complet.

Montare și decorare

Se scoate blatul din forma rotundă detașabilă și se îndepărtează hârtia de copt. Cu ajutorul unei spatule sau cu lama unui cuțit se repartizează uniform crema de ciocolată pe toată suprafața blatului. Tot cu spatula sau cu ajutorul unei furculițe, se pot forma pe suprafața cremei forme vălurite, pentru a crea un efect estetic cât mai reușit. Se decorează la final cu fructe preferate.

Ți-a plăcut articolul ? Trimite-l și prietenilor tăi! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.