Făina de hrișcă: proprietăți, beneficii, rețete

Probabil ai aflat deja ca făina albă de grâu nu este deloc prietenoasă nici cu silueta și nici cu sănătatea. După prelucrarea grâului, nutrienții sunt eliminați cu totul, iar produsele și rețetele la care folosești acest tip de făină sunt reprezintă calorii goale, care se depun imediat pe solduri și în jurul abdomenului. Un alt aspect de luat în considerare este că făina albă de grâu determină o creștere bruscă a glicemiei, diverse reacții inflamatorii în corp și accelerează procesul de îmbătrânire.

Exista multe alternative sănătoase la făina albă de grâu, dar nimic nu se compara cu beneficiile aduse de hrișcă. Hrișca – după denumirea latină Fagopyrum Esculentum – nu este o cereală, deși așa am fi tentați să credem, după aspect. Este o plantă ierboasă, înrudită cu rubarba și măcrișul.

Este sănătoasă, bogată în nutrienți și nu conține gluten sau grăsimi nesănătoase. Poate fi considerată un superaliment alături de iarba de grâu, orz, semințele de chia și quinoa.

Cel mai mare cultivator de hrișcă din lume este Rusia, iar planta este atât de importantă în această țară, încât a devenit un etalon pentru a măsura starea economică a Rusiei. În România, hrișca este comercializată în magazinele naturiste, sub formă de boabe, făină de hrișcă sau fulgi, însă nu o putem cultiva datorită temperaturilor mult prea ridicate, așa că cea mai mare parte din hrișca pe care o consumăm este importată.

Cum se obține făina de hrișcă și de este atât de sănătoasă ?

Se obține prin măcinarea semințelor plantei, care sunt în mod natural fără gluten. Atât boabele, cât și făina de hrișcă conțin aproape toți nutrienții necesari organismului și nu întâmplator este considerată un aliat de nădejde în procesul de slăbire și un adevărat medicament natural.

Proprietăți făinii de hrișcă

Făina de hrișcă are în compoziție numeroși nutrienți benefici pentru sănătate, fiind o sursă importantă de proteine vegetale și un complex hrănitor de carbohidrați. În plus, pe lângă acestea, regăsim în făina de hrișcă acid folic, vitaminele K și B6 și mangan, o substanță esențială pentru organismul uman, contribuind la creșterea și dezvoltarea armonioasă și având rol antioxidant.

Fiind o sursă bogată de fibre, făina de hrișcă are rol important în menținerea sistemului digestiv. Având o valoare energetică mare, este foarte sățioasă. De asemenea, conține antioxidanți benefici pentru organism, de exemplu vitamina E, seleniu, acid fitic și acid fenolic. Printre proprietățile acestei plante se numără și cantitatea importantă de flavonoizi din compoziție. Aceștia sunt fitonutrienți care au rolul de a proteja împotriva bolilor, prin extinderea acțiunii antioxidanților și a vitaminei C.

Făina de hrișcă: Valori nutriționale

  • Energie 335 kcal
  • Calorii din carbohidrați 266.8 kcal
  • Calorii din lipide 25.9 kcal
  • Calorii din proteine 42.5 kcal
  • Energie 1402 kJ
  • Carbohidrați 70.59 g
  • Fibre alimentare 10 g
  • Proteine: 12.62
  • Glucide 2.6 g

Minerale:

  • Calciu, Ca 41mg 4%
  • Fier, Fe4. 06mg 23%
  • Magneziu, Mg 251mg 63%
  • Fosfor, P 337mg 34%
  • Potasiu, K 577mg 16%
  • Sodiu, Na 11mg0%
  • Zinc, Zn3. 12mg 21%
  • Cupru, Cu0. 515mg 26%
  • Mangan, Mn2. 03mg 102%
  • Seleniu, Se5.7μg 8%

Vitamine:

  • Vitamina B1, tiamină 0.417 mg 28%
  • Vitamina B2, riboflavină 0.19 mg 11%
  • Vitamina B3, niacină 6.15 mg 31%
  • Acid pantotenic 0.44 mg 4%
  • Vitamina B6 0.582 mg 29%
  • Folat, total 54 μg 14%
  • Colină, total 54.2 mg
  • Vitamina E, alfa-tocopherol 0.32 mg 2%

Făina de hrișcă: Beneficii pentru sănătate

1. Schimbă în bine starea de spirit

Datorită faptului că hrișca este un aliment ce conține triptofan, s-a dovedit a fi eficientă atunci când vine vorba de sănătatea creierului și a minții. Calmează, relaxează și schimbă în bine starea de spirit. Te ajută să depășești momentele de tristețe ocazionale, ameliorează simptomele de schizofrenie, psihoză, neliniște, stres și  anxietate.

2. Reduce stresul oxidativ

Stresul oxidativ descrie o stare de stres fiziologic în organism. Radicalii liberi pot interacționa cu moleculele din organism și pot deteriora diferite componente ale celulelor, cum ar fi ADN-ul, proteinele și lipidele, dând naștere la diferite boli.

O mare parte din daunele provocate de stresul oxidativ rezultă din modificarea ADN-ului din interiorul nucleului celular care generează mutații.

Iată câteva exemple de boli cauzate de stresul oxidativ:

  • Tulburări neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multiplă și boala Alzheimer
  • Insuficiența cardiacă, infarctul miocardic, ateroscleroza și ischemia cardiacă
  • Afecțiuni pulmonare, cum ar fi emfizemul și cancerul pulmonar
  • Sindromul oboselii cronice
  • Cataracta și tulburări de vedere
  • Artrita și boala inflamatorie
  • Diabet
  • Boli ale rinichilor
  • Pancreatita
  • Tulburări intestinale, cum ar fi boala intestinului inflamator
  • Boli autoimune

3.  Reduce nivelul de zahăr din sânge.

Studiile de laborator au arătat ca hrișca are proprietatea de a reduce nivelurile ridicate de zahăr din sânge datorita conținutului ridicat de fibre și prezenței unui compus carbohidrat numit D-chiro-inozitol. În organism, acest compus joaca un rol important în controlul nivelului de insulină si energie, iar făina de hriscă este bogată în acest compus.

4. Este anti-inflamatoare si ameliorează simptomele neplăcute ale alergiilor

Hrișca este un antiinflamator natural si, de asemenea, un antihistaminic natural datorită conținutului ridicat de antioxidanți și conținutului de vitamina E.  Există studii care au arătat  ca hrișca a fost eficientă în tratarea astmului provocat de alergii la copii.

5. Previne apariția cancerului.

Studiile recente au arătat că fibrele dietetice conținute în alimentele de origine vegetală au efecte anti-cancerigene puternice. În primul rând împiedică dezvoltarea și apariția metastazelor celulelor cancerului de sân la femeile aflate în postmenopauză. Cel mai surprinzător studiu a arătat că a existat o reducere cu 50% a frecvenței cancerului mamar la femeile care au consumat în mod regulat cantitatea recomandata de fibre dietetice zilnice.

6. Reduce riscul de apariție a calculilor biliari.

Hrișca este bogata în fibre insolubile ce au rolul de reduce drastic posibilitatea de a face calculi biliari. Fibra insolubilă nu numai că sporește timpul de tranzit al alimentelor prin tractul digestiv, dar reduce și necesitatea excesului de secreție a acizilor biliari. Când se produce prea mult acid biliar, crește și  posibilitatea de a dezvolta calculi biliari astfel că un aport constant de fibre insolubile în dietă poate proteja vezica biliară.

7. Crește nivelul de energie din organism

Hrișca este una dintre acele alimente cu importante calități nutriționale. Ea este o bună sursă de proteine de o calitate superioară, ceea ce înseamnă că are toți cei opt aminoacizi esențiali, inclusiv lizină. Proteinele superioare calitativ sunt vitale pentru o serie de funcții ale organismului. Produsele alimentare de origine vegetală cu un conținut proteic ridicat sunt apreciate de vegani și vegetarieni  care trebuie să-și asigure din sursa vegetală necesarul zilnic de proteine. Consumând acest tip de alimente, te saturi mai repede, senzația de sațietate durează mai mult și astfel te ajută să elimini kilogramele în plus.  Acestea oferă o sursă suplimentară de energie și crește abilitățile cognitive. Nu în ultimul rand, ele ajută la încetinirea scăderii naturale a forței și a masei musculare, numită sarcopenie.

Cum se utilizează făina de hrișcă ?

În mod tradițional, făina de hrișcă este folosită pentru a face tăiței soba în Japonia și blini, adică clătite tradiționale rusești. În Franța, făina este folosită pentru a face galettes, un tip de clătită acoperită cu un ou fiert și șuncă sau alte umpluturi savuroase.

Dacă nu ești foarte bine familiarizat/ă cu această făină fără gluten, poți începe prin a face mâncăruri relativ ușoare, cum ar fi clătite sau gofre.

3 Rețete cu făină din hrișcă

Clătite din hrișcă

Ingrediente

Metoda de preparare

  • Adaugă făina de hrișcă, ouăle, laptele, sarea și 1 lingură de ulei de cocos într-un blender. La o setare joasă, amestecă timp de 30 de secunde.
  • Acum adăugi apa și amesteci din nou. Lasă aluatul deoparte pentru câteva ore, sau chiar mai bine, peste noapte.
  • Pregătește o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei de cocos.
  • Torni compoziția pentru clătite într-o tigaie fierbinte și o rotești astfel încât aluatul să acopere toate părțile.
  • Când observi că marginile clătitei încep să devină maronii, întorci clătita cu o spatulă pentru a se găti și pe cealaltă parte.
  • Clătitele obținute se transferă pe o farfurie și se acoperă cu un prosop sau cu o folie de aluminiu pentru a le menține calde.
  • Se servesc după poftă și preferințe cu diferite toppinguri: cremă de ciocolată fără zahăr, gem, dulceață de fructe, magiun.

Pâine cu făină din hrișcă

Ingrediente:

(pentru o pâine medie )

  • 350 g făină albă tip 0
  • 200 g făină de hrișcă
  • 25 g drojdie proaspătă
  • o linguriță de sare
  • o linguriță de miere sau zahăr brun
  • 350 ml apă
  • doua linguri semințe de in hidratate  în apă rece
  • o lingură semințe de mac
  • doua linguri semințe albe de susan
  • doua linguri semințe de floarea soarelui
  • mac și susan negru pentru decor

Mod de preparare pentru rețeta de pâine cu făină de hrișcă:

Într-un vas cernem cele două tipuri de faină, facem o gropiță în mijloc și punem drojdia amestecată cu mierea sau zahăr brun și un pic de apă caldă (din cantitatea dată).
O lăsăm să se activeze în jur de 10 minute apoi începem să frământăm, adăugând în fir apă caldă. Frământăm aluatul în jur de 10 -15 minute, acoperim bolul cu un prosop de bucătărie și-l lăsăm să crească în jur de 40-50 de minute, până își dublează volumul.

Răsturnăm aluatul pe planul de lucru peste care am împrăștiat puțină făină, formăm o pâine pe care o punem într-o formă de chec acoperită cu hârtie de copt.

O mai lăsăm la crescut încă 10 minute și coacem pâinea în jur de 45 de minute, primele 20 de minute la 220 °C ,apoi micșorăm la 200° C și finalizăm coacerea.
Când este gata, lăsăm pâinea la răcit pe un grătar și apoi o putem felia.

Budincă de hrișcă

Pentru a pregăti această rețetă, ai nevoie de:

Cum prepari: pune apa sau laptele la fiert. După ce a dat în clocot, dă focul mai încet și adaugă, „în ploaie”, făina de hrișcă, amestecând cu un tel, pentru a nu se forma cocoloașe. Ține pe foc aproximativ 3 minute, amestecând continuu. Scoate vasul de pe foc, adaugă uleiul de cocos, cacao și îndulcitorul. În cazul în care folosești miere, lasă puțin compoziția să se răcească. Transferă budinca într-un bol și ornează cu fructe de goji, fulgi de cocos, boabe de hrișcă verde și boabe de cacao. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.