Mult timp un aliment de bază al dietelor din Africa și Asia, meiul este o cereală mică, dar cu mari beneficii pentru sănătate. Este plin de vitamine și de minerale și are un nivel mai ridicat de proteine și de fibre decât multe alte cereale obișnuite. În cele ce urmează, analizăm mai îndeaproape care sunt avantajele nutriționale ale meiului și de ce merită un loc permanent în cămară.
Despre făina de mei
Făina de Mei este o sursă de proteine, fibre, vitamine (complexul de vitamine B, vitamina E), minerale și aminoacizi. Ajută la o absorbție redusă a carbohidraților și a grăsimilor, protejează vasele de sânge de arteroscleroză. Este foarte bogată în enzime digestive. Nu conține gluten și se digeră ușor. Făina de mei este alcalină, poate fi utilizată cu succes în combaterea acidozei. Potrivită pentru prepararea budincilor și a prăjiturilor.
Pentru ce este bună făina de mei ?
Meiul este consumat ca bază a multor mese. Acesta este motivul pentru care îl veți găsi în mâncărurile de bază din întreaga lume, de la roti în India, la terci în Rusia și la o alternativă la orez în Mali. Nivelurile sale ridicate de amidon și de fibre oferă combustibil pentru perioade de timp susținute, în timp ce conținutul său de proteine și de micronutrienți menține mușchii și organele în bună stare de funcționare.
Ca alte cereale pline de fibre, meiul contribuie la scăderea colesterolului, la reglarea glicemiei și la sațietate. În mod similar, are o proporție mare de carbohidrați complecși, care sunt mai greu de descompus de organism. Acest lucru menține acel sentiment de sațietate și satisfacție pentru o perioadă mai lungă de timp. Meiul este, de asemenea, bogat în fosfor, care joacă un rol în reglarea eliberării de energie și în sprijinirea metabolismului.
Proprietăți nutriționale ale făinii de mei
În afară de conținutul său de amidon și fibre, făina de mei este o comoară de vitamine și de minerale. Este bogat în minerale precum calciu, cupru, fier, magneziu, magneziu, mangan, fosfor, potasiu și seleniu și este o sursă excelentă de vitaminele B (folat, acid pantotenic, niacină, riboflavină și B6), precum și de vitaminele C, E și K. Proteinele din mei au mai mulți aminoacizi esențiali (elementele constitutive ale proteinelor) decât majoritatea celorlalte cereale și sunt deosebit de bogate în aminoacidul semiesențial cisteină (care are proprietăți antioxidante) și în aminoacidul esențial metionină (care joacă un rol esențial în generarea altor proteine și molecule).
Toate soiurile de mei au o compoziție nutritivă similară, deși cantitățile exacte ale fiecărei substanțe variază. Cu toate acestea, toate soiurile de mei au mereu niveluri ridicate de antioxidanți valoroși.
Făina de mei: calorii
Valori nutriționale medii:
per 100g
- Valoare energetică
- 1589 kJ / 385 kcal
- Grăsimi: 4,9 g
- din care acizi grași saturați 0,9 g
- Carbohidrați: 63,1 g
- din care zaharuri
- 0,0 g
- Fibre: 8,1 g
- Proteine: 12,1 g
- Sare: 0,01 mg
Care sunt beneficiile consumului de făină de mei ?
Făina de mei conține substanțele nutritive care permit aparatului digestiv să-și îndeplinească funcțiile în condiții optime. Indigestia cronică, gazele, balonările, greața, ulcerațiile stomacale și hiperaciditatea sunt probleme care se pot rezolva cu ajutorul consumului de mei. Datorită conținutului mare de magneziu este recomandat persoanelor care suferă de probleme cardiace; magneziul ajută la reducerea tensiunii arteriale și a infarcturilor, alină atacurile severe de astm și migrenele.
Cantitatea mare de magneziu și siliciu conferă meiului proprietatea de a proteja țesuturile pentru a avea piele, buze, păr și unghii sănătoase, în timp ce niacina din mei (vitamina B3) ajută la reducerea colesterolului. Conține și acid folic, necesar în producerea de noi celule, ca urmare esențial pentru gravide și pentru copiii mici tocmai pentru ca în cazul lor celulele noi se produc într-un ritm mai alert. Este totodată bogat în fier și, alături de fasole și soia, este recomandat în regimul vegetarienilor.
Printre alte beneficii enumerăm:
– oferă un plus de energie
– conține compuși antifungici și antimicotici, capabili să oprească extinderea ciupercilor și micozelor
– proprietățile diuretice sunt de ajutor la tonifierea rinichilor
– este foarte benefic dacă este inclus în alimentația zilnică în cazurile de greață din primele luni de sarcină
– este folositor în cazurile de diaree (prăjit înainte de a fi gătit), indigestie, stări de vomă
– îndepărtează mirosul neplăcut al gurii datorită proprietăților bactericide (respirația urât mirositoare este semnul unei digestii slabe și al înmulțirii bacteriilor)
Cum se alege și păstrează făina de mei ?
Atunci când achiziționezi mei integral sau făină de mei asigură-te că nu are urme ale depozitării într-un loc umed (pentru varianta ambalat, asigurați-vă că ambalajul este etanș). Atât în varianta de cereală integrală, cât și în cea de făină, se păstrează pe parcursul mai multor luni (până la 1 an), în locuri răcoroase și uscate. Dacă, de exemplu, este foarte cald în locuință (pe timpul temperaturilor extreme de vară), atunci se poate depozita în frigider (indicat mai ales pentru făină).
Cum se gătește meiul?
Pentru a obține budincă sau piure de mei, asemănătoare ca și textură cu mămăliga, se folosește făina de mei obținută prin râșnirea meiului și apă, în proporția 1/4 cană faină de mei și 1-2 căni de apă (mai mult sau mai puțin așa cum crezi de cuviință). Secretul este sa amesteci încontinuu, pentru a evita formarea cocoloașelor. Făina de mei se poate, de asemenea, adăuga la prepararea pâinii de casă, fursecurilor diferitelor tipuri de aluaturi, alături de făina albă.
Pentru a da un gust mai bun meiului, similar cu cel al susanului prăjit sau al nucilor, acesta se prăjește în tigaie înainte de a-l găti. Când are o culoare aurie se adaugă în apa /supa fierbinte și se continuă fierberea ca mai sus.
Meiul se poate adăuga de asemenea în smoothie-urile de fructe şi legume sau în amestecuri cu alte cereale.
Rețete: Pizza cu blat din făină de mei (fără gluten)
Ingrediente blat:
- ½ cană făină de năut, ½ cană făină de mei
- făină de orez brun pentru la final (2-3 linguri)
- 2 ouă bio
- sare
- ulei de măsline
- ½ linguriță praf de copt
- ½ cană apă călduță
Ingrediente topping pizza sănătoasă
- Sos de roșii (cat mai gros, cu un conținut cat mai mic de apă)
- Ardei, ceapa roșie
- Ciuperci
- Masline
- Oregano
- Mozzarella sau mozzarella vegană (Pentru vegani dar și pentru cei cu intoleranță la lactoză)
- Ton sau șuncă (pizza din imagine este fără carne sau pește dar dacă se dorește neapărat se poate adăuga) – combinația de carne cu făină, chiar și ea integrală nu este una optimă putând fi indigestă
- Etc. – ingredientele folosite pot fi variate in funcție de preferințe
Mod de preparare
- Încinge cuptorul.
- Într-un bol, combină făina cu sarea, praful de copt şi puțin zahăr brun, dacă dorești. Amestecă bine. Adaugă uleiul de măsline (1 linguriţă) și ½ cană apă călduță. Amestecă folosind o lingură de lemn.
- Dacă ţi se pare prea lipicios aluatul, mai adaugă făină de orez brun. Întinde într-un strat subțire (pentru a nu se lipi la întins, folosește tot făină de orez brun pe planșetă).
- Dă la cuptor într-o tavă rotundă, cu hârtie de copt, lasă 20 de minute până e un pic uscată, scoate, adaugă toppingul preferat şi mai dă la cuptor 10 minute.
Poftă bună!
Subiect foarte frumos prezentat. De fapt, concret, la scop. Unele articole similare copleșesc destinatarul cu cantitatea de text, de exemplu. Nu am simțit-o cu tine, dar am impresia că am acumulat informații importante. Mulţumesc!