Ce este Ginkgo Biloba? Informatii generale.
Natura ne-a oferit o multime de plante uimitoare cu ajutorul carora sa putem sa ne bucuram de o viata sanatoasa. Una dintre aceste plante este ginkgo biloba.
Desi cel mai adesea il putem intalni sub forma de pastile, Ginkgo Biloba este, de fapt, o specie de copac cu proprietati uimitoare. Acesta este originar din China si este singurul copac din familia Ginkgoaceae-lor care a supravietuit, desi specia este una preistorica (este pe pamant de mai bine de 270 de milioane de ani)
Ginkgo Biloba poate sa supravietuiasca pana la 1000 de ani, poate sa ajunga la 120 de metri si ceea ce este cel mai important, reuseste sa ofere o multime de beneficii medicinale pentru om. Astazi, uimitorul copac creste in China, Coreea si Japonia, insa poate sa fie intalnit si in alte zone temperate si subtropicale ale globului, inclusiv in Europa. Chiar si in Romania poate sa fie gasit in cateva plantatii mici.
Bine de stiut despre Ginkgo Biloba
- Desi face fructe asemanatoare caiselor, cu un miros puternic, pulpa acestora nu este comestibila. In schimb, sunt comestibili samburii, care sunt folositi adesea in bucataria asiatica;
- Fructele sunt produse doar de catre arborii de gen feminin;
- Frunzele sunt cele care sunt folosite cu scop medicinal si sunt prezente in farmacii sub forma de Ginkgo Biloba pastile sau pulbere;
- Arborele de Ginkgo Biloba mai este cunoscut si sub denumirea de ” arborele pagodelor”, ” caisa argintie”, ” arborele templier japonez” sau ” fosila vie a arborilor” (gratie originilor sale atat de indepartate in timp)
Proprietati si informatii nutritionale ale frunzelor de Ginkgo Biloba
100 de grame de Ginkgo Biloba contin 182 de kcal, 1.7 grame de grasimi, 37.6 grame de carbohidrati si 4.3 grame de proteine. Valoarea sa nutritionala este, asadar, una foarte mare, oferind o doza serioasa de energie pentru organism.
In ceea ce priveste mineralele si vitaminele din aceste frunze, vei putea descoperi ca un consum regulat de ceai de ginkgo biloba, pastile sau alte produse realizate cu aceasta planta, iti pot aduce un aport serios de potasiu, fosfor, magneziu, acid ascorbic, niacina, retinol si piridoxina.
Care sunt beneficiile pentru organism?
Toti compusii din frunze reusesc sa contureze o serie de avantaje importante:
1. Sprijina memoria
Adeseori, pastilele de Ginkgo Biloba sunt administrate persoanelor care sufera de maladii ce scad fluxul de sange din creier, ducand la pierderea memoriei. Este un produs excelent pentru persoanele in varsta.
Consumul regulat al acestei plante poate sa reduca anxietatea si alte probleme de ordin psihic si poate preveni aparitia dementei sau a altor boli neplacute, cum ar fi Alzheimerul.
2. Imbunatateste circulatia sanguina
Tulburarile circulatorii pot fi vindecate cu Ginkgo Biloba, dupa o administrare constanta. Efectele sunt foarte interesante: vasele de sange sunt dilatate, trombocitele nu se mai lipesc intre ele iar riscul de a se forma cheaguri scade foarte mult.
Conform medicilor, medicamentele pe baza de Ginkgo Biloba sunt printre cele mai puternice solutii naturale pe care le au la indemana cei care isi doresc o circulatie mai buna a sangelui.
3. Este un puternic antioxidant
Flavonoidele si terpenoidele din aceasta planta au proprietati antioxidante, reusind sa combata radicalii liberi din organism. Acest lucru este un avantaj considerabil, dat fiind faptul ca racicalii liberi au capacitatea de a modifica membrana celulelor si duc la o imbatranire prematura a organismului.
Gratie proprietatilor antioxidante, organismul va avea mai multa energie, va prezenta mai putine riscuri de inflamare sau de aparitie a astmului bronsic si va fi mai sanatos.
Planta lupta cu destul de mare succes in reducerea inflamatiilor provocate de artrita, cancer sau alte probleme grave.
4. Poate trata depresia
Depresia este una dintre cele mai mari probleme din societatea moderna. Simptomele depresiei afecteaza foarte multi oameni, iar solutiile din cabinetele psihologice nu sunt intotdeauna cele mai eficiente.
Conform unor studii realizate pe soareci, Ginkgo Biloba poate ajuta la eliminarea depresiei. Soriceii care au primit diverse doze din aceasta planta au trecut mult mai usor peste situatii stresante, fara scapare.
5. Poate ajuta la imbunatatirea vederii
Cei care consuma frecvent aceasta planta au de castigat si in ceea ce priveste vederea. Multumita circulatiei mai bune a sangelui, care ajunge mult mai usor la ochi, vederea este imbunatatita in mod considerabil.
6. Reduce simptomele premenstruale
Conform unui studiu, consumul de Ginkgo Biloba poate sa reduca cu aproximativ 23% simptomele premenstruale. De asemenea, poate avea efecte pozitive si in tratarea diverselor disfunctii sexuale.
De regula, efectele pozitive sunt vazute atunci cand planta este asociata cu diverse alte tratamente, insa sunt cat se poate de clare.
De asemenea, aceleasi suplimente de Ginkgo Biloba reusesc sa imbunatateasca situatia celor care sufera de astm si au efecte pozitive intr-o mulțime de alte parti ale corpului.
Ai de castigat foarte mult, asadar, de pe urma consumului de Ginkgo Biloba: memorie, inima, stare generale de bine, etc.
Cum se utilizeaza?
Exista numeroase moduri in care aceasta planta poate sa fie folosita. Inainte de a alege o forma de utilizare insa, este bine sa consulti medicul pentru a te asigura ca rezultatele sunt cele pe care ti le doresti.
Produsele pe baza de Ginkgo Biloba pot avea urmatoarele forme:
1. Suplimente alimentare. Consumul zilnic de suplimente obtinute din aceasta planta poate sa imbunatateasca memoria si sa elimine o multime de afectiuni. In mod normal, nu exista o doza maxima recomandata, insa specialistii considera ca pentru inceput trebuie sa se consume maxim 120 mg/zi, dupa care doza poate sa creasca treptat.
2. Ceai. Frunzele copacului asiatic pot fi consumate si sub forma de ceai. Este important, insa, ca acestea sa fie complet uscate, in conditiile in care frunzele crude pot cauza destul de multe probleme. Fara a contine cofeina, ceaiul de Ginkgo Biloba are toate beneficiile pe care le au suplimentele. In cazul suplimentelor insa, doza este ceva mai concentrata.
3. Tincturi. Pentru cei care nu doresc sa inghita suplimente alimentare sub forma de capsule sau nu apreciaza ceaiul, exista varianta unor tincturi. Acestea sunt extrase din frunzele arborelui si au aceleasi efecte pozitive ca si ceaiul sau suplimentele.
4. Unguente. Folosite sub forma de unguent, frunzele de Ginkgo Biloba pot avea un efect pozitiv asupra pielii. Acestea combat cu succes celulita, previn imbatranirea pielii si reusesc sa opreasca dezvoltarea ridurilor. In cazul in care ai diverse leziuni cutanate, cu un unguent bazat pe aceasta planta poti sa le vindeci mult mai repede.
5. Medicamente. Gratie proprietatilor foarte bune, frunzele de Ginkgo Biloba sunt incluse adeseori in medicamente. Pot fi gasite in medicamente destinate imbunatatirii circulatiei sangelui, in medicamente pentru tratarea problemelor de auz sau in medicamente destinate vindecarii vertijului.
Cat trebuie sa dureze un tratament cu Ginkgo Biloba?
Durata poate sa varieze in functie de recomandarile medicului. In unele cazuri este recomandata administrarea pentru doar cateva saptamani, iar in alte cazuri este recomandata administrarea pe o perioada de cativa ani.
Este important sa se consulte medicul, deoarece planta poate sa interactioneze cu anumite medicamente, cum ar fi ibuprofenul, aspirina, diclofenacul sau alte medicamente care au aceiasi compusi pe lista de ingrediente.
Contraindicatii si precautii. Care sunt efectele adverse ale plantei Ginkgo Biloba?
Pentru majoritatea adultilor riscurile asociate cu consumul acestei plante sunt reduse. Totusi, in cazul unor alergii sau a altor situatii medicale, problemele pot deveni destul de mari.
Cel mai adesea, efectele adverse constau in dosconfort gastro-intestinal si in dureri de cap. De asemenea, pot aparea diverse reactii alergice, ameteli sau stare de greata.
Pentru a se evita efectele adverse, este bine sa se respecte o serie de sfaturi legate de aceasta planta:
- Nu trebuie sa se consume alaturi de alte pilule antidepresive;
- Nu trebuie sa se consume de catre persoanele care sufera de tulburari de coagulare a sangelui;
- Nu trebuie sa fie consumata de femeile insarcinate.
Ce produse iti recomandam?
1. Ginkgo Biloba – Capsule cu pulberi din plante. Este un produs sub forma de capsule, obtinut din frunzele plantei. Se recomanda administrarea a 2 capsule de cate 3 ori pe zi, alaturi de multa apa. Modul cel mai bun de administrare este prin deschiderea capsulelor si punerea pulberii sublingual. Produsul trebuie sa fie consumat pentru o perioada de 3 luni pentru a avea efecte maxime.
2. Ginkgo Biloba – Tonic cerebral. Este un produs creat de catre cei de la Dacia Plant, care contine si alte ingrediente, precum angelica, busuioc, menta sau roinita. Acest produs poate sa normalizeze circulatia cerebrala, crescand capacitatea de concentrare. De asemenea, reduce oboseala psihica si mentala. Trebuie sa fie administrat cu prudenta, mai ales daca se administreaza si diverse alte medicamente anticoagulante.
3. Ginkgo Biloba &Panax Ginseng Extractum. Este un produs obtinut din extracte hidroalcoolice de Ginkgo Biloba si de Panax ginseng. De asemenea, contine miere de albine.
Este un produs 100% natural, fara cofeina si arome artificiale, care poate sa mentina functionarea normala a inimii si a creierului. Vine sub forma de fiole si este suficient sa se consume 1-2 fiole in fiecare zi.
Atata vreme cat sunt naturale, produsele cu Ginkgo Biloba reusesc sa ofere o multime de avantaje pentru intregul organism. Consuma-le cu prudenta si consulta medicul inainte de a incepe orice tip de tratament!