Noua descoperire în lumea vegană, mod de preparare, avantaje
Industria laptelui vegetal este într-o expansiune uimitoare, având în vedere numărul de oameni care optează din ce în ce mai mult, uneori chiar complet spre varianta laptelui de origine vegană. Dezavantajele celui animal, dar și seria de valori nutriționale pe care laptele de soia, migdale, caju etc o au reușesc să facă din acest subiect unul extrem de util pentru persoanele preocupate de sănătatea lor. În cele de mai jos vom înțelege care este originea laptelui de caju, care sunt beneficiile, dar și dezavantajele, cum îl preparăm acasă și în ce preparate îl mai putem folosi.
Caju-ul se găsește în copacii tropicali și este deseori folosit ca și un snack simplu. Nucile de caju sunt bogate în vitamine și minerale, îmbunătățesc capacitatea musculară, protejează corpul de efectul radicalilor liberi, previn afecțiunile cardiace și au numeroase posibilități de consum.
Laptele de caju
Deși nu face parte din categoria tipurilor de lapte vegetal populare, laptele de caju întrunește o serie de calități benefice pentru corpul nostru. Majoritatea oamenilor optează pentru acesta din cauza intoleranței la laptele de origine animală, dar și din raționamente religioase sau etice. Cu toate acestea, țineți cont că există și alergii la nucile de caju, ceea ce reprezintă poate cel mai mare dezavantaj al laptelui de caju.
Beneficiile laptelui de caju
1. Un profil nutrițional bogat
Laptele de caju este bogat în proteine, grăsimi sănătoase și vitamine. Mai mult, regăsim și un conținut ridicat de fier și potasiu. Pe piață găsiți diferite tipuri de lapte de caju, care diferă în funcție de producător, însă majoritatea sunt fortificate cu alte substanțe, pentru a le crea un profil nutrițional complet și potrivit înlocuirii laptelui de origine animală.
2. Potrivit pielii tale
Laptele de caju este recunoscut pentru conținutul de substanțe care potențează producere colagenului și elastină, două componente cruciale pentru un ten sănătos.
3. Îmbunătățește sănătatea inimii tale
Potasiul și magneziu sunt elementele care pot îmbunătății activitatea inimii tale considerabil. Laptele de caju este bogat în acești doi nutrienți, dar și conținutul ridicat de grăsimi polinesaturate și mononesaturate reușesc să mențină un nivel normal al sănătății inimii tale.
4. Ajută la formarea unui stil alimentar sănătos
Laptele de caju are la bază nuci cu un foarte bogat conținut nutrițional, care dedublate de un stil alimentar echilibrat reușesc să: reducă considerabil riscul cancerului, îmbunătățesc calitatea vizuală, ajută în controlul nivelului de sânge din organism, ridică sistemul imunitar, potențează cantitatea de fier din organism etc.
Dezavantajele laptelui de caju
1. Câteva dintre produsele de pe piață pot conține zahăr adăugat
Pentru a-l face mai gustos, unii producători optează pentru adăugarea zahărului în exces, ceea ce reprezintă un pericol clar pentru sănătatea organismul. Astfel, toate celelalte beneficii sunt anulate în favoarea acestuia. Recomandăm consultarea listei cu ingrediente și luarea unei decizii de achiziționare raționale.
2. Persoane alergice
Unele persoane sunt alergice la caju, deci, prin consecință, și la laptele de caju. Alergia se manifestă prin dureri abdominale, diaree, stări de greață, senzație de sufocare, greutate la înghițire, gură uscată etc. Cu toate acestea, lumea care are această sensibilitate știe deja. Astfel, dacă ați mai mâncat până acum caju și nu ați constatat nimic, înseamnă că puteți consuma liniștiți și lapte de caju.
Cum preparam acasă lapte de caju
Aveți nevoie de:
- o cană de nuci de caju;
- 5 căni de apă;
- extract de vanilie (sau orice alt îndulcitor).
Mod de preparare
Pasul 1: Spălați nucile de caju și adăugați-le într-un bol, alături cu o cană de apă. Acoperiți bolul și lăsați conținutul la frigider pentru o noapte.
Pasul 2: Scoateți nucile de caju și uscați-le. Introduceți-le într-un blender, alături de 4 căni de apă și esența de vanilie. Mixați-le până se obține o masă omogenă.
Pasul 3: Savurați laptele!
Laptele de caju este extrem de ușor de preparat însă consumul lui fără alte suplimente nu este recomandat, pentru că este lipsit de câțiva nutrienți. De aceea se recomandă achiziționarea preparatelor din magazine, deoarece este fortificat cu substanțele necesare.
Alte utilizări
- înghețată cu lapte de caju;
- cafea – cappuccino, caffe latte cu lapte de caju;
- smoothies;
- sosuri pentru paste;
- torturi;
- prăjituri.
Vitamina E din laptele de caju
Laptele de caju este bogat în vitamina E – un element extrem de important în sistemul nostru. Vitamina E este importantă pentru că: îmbunătățește sănătatea pielii, controlează sănătatea inimii tale, îmbunătățește calitatea vizuală. Principalul scop al vitaminei E este de a scăpa organismul nostru de stresul oxidativ. Astfel, consumul regulat de lapte de caju poate avea beneficiile aspectelor enumerate mai sus.