Copiii își pot pierde pofta de mâncare din varii motive, fie că sunt prea distrași de o nouă activitate, lipsa de efort fizic îi determină să mănânce mult mai puțin sau gustările înainte de ora mesei sunt suficiente pentru a se simți plini. Indiferent de cauză, important este ca părinții să identifice din timp această schimbare în alimentație, pentru a găsi soluții și a suplini cantitatea de vitamine și minerale la nevoie.
Și tocmai pentru că știm cât de important este pentru copii să beneficieze de toți nutrienții necesari, dar și cât de îngrijorător poate deveni pentru părinți faptul că juniorul refuză să mănânce orice i-ai pune în farfurie, am pregătit un întreg articol doar despre asta. Vei descoperi care sunt principalele cauze ale lipsei poftei de mâncare la copii, cum pot fi soluționate, dar și cum să le previi.
Ce vei găsi în acest articol:
- Pofta de mâncare la copii: ce faci când cel mic nu mănâncă?
- Care sunt principalele cauze pentru lipsa poftei de mâncare la copii?
- Soluții practice pentru lipsa poftei de mâncare la copii
- Sfaturi utile pentru a preveni pierderea poftei de mâncare
Pofta de mâncare la copii: ce faci când cel mic nu mănâncă?
Atunci când cel mic refuză să mănânce, indiferent de cât de delicioasă este masa pe care i-ai preparat-o, începi să-ți faci griji în calitate de părinte. Însă, e important să știi că acest fenomen este normal și des întâlnit la copii, în special între doi și cinci ani. În această perioadă, procesul de creștere bruscă este încetinit, iar apetitul suferă și el schimbări. Pofta de mâncare constantă, cum este în cazul bebelușilor, este înlocuită de fascinația pentru noi activittăți și pasiuni, dar și de descoperirea mediului înconjurător.
Cu toate acestea, există situații în care pierderea poftei de mâncare este un simplu simptom al unor cauze ceva mai complexe, fiind însoțită și de alte efecte, cum ar fi:
- Dureri abdominale când consumă alimente;
- Scăderea în greutate sau creșterea slabă în greutate;
- Scăderea energiei;
- Vărsături, dificultăți de respirație, tuse, umflare a feței sau erupții cutanate după masă.
În această situație este recomandat să consulți un medic pediatru, pentru a stabili cauzele exacte, și a-i da micuțului tău un tratament potrivit.
În afara cauzelor medicale, pe care doar un medic le poate identifica în mod corect, există și o serie de factori non-medicali de care ar fi bine să ții cont atunci când cel mic refuză să mănânce ca înainte.
Care sunt principalele cauze pentru lipsa poftei de mâncare la copii?
Dacă cel mic refuză să mănânce la fel de mult ca înainte, sau pur și simplu abia dacă mai ciugulește ceva la o masă, este important să acorzi o atenție deosebită și următoarelor cauze:
Consumă mai puțină energie decât de obicei
Efortul susținut este un factor esențial care determină pofta de mâncare, în special la copii.
În perioada anotimpurilor friguroase, mai ales iarna, când sesiunile de joacă în parc sunt înlocuite cu cele în casă, există șanse ca cel mic să nu mai aibă aceeași poftă de mâncare. Alergatul, joaca în aer liber, dar și interacțiunea cu alți copii sunt cei mai mari consumatori de energie, iar în lipsa lor este firesc ca cel mic să nu se simtă la fel de înfometat.
Consumă gustări între mese
Deși pare un obicei sănătos în primă instanță, consumul de gustări între mese poate să diminueze semnificativ pofta de mâncare. Alimente precum biscuiți, fructe, iaurt, sau alte gustări ce par inofensive, sunt destul de sățioase pentru un copil astfel încât la ora mesei de prânz sau de cină să refuze mâncarea propriu-zisă. De regulă, cu o oră sau o oră jumătate înainte de masă, copilul nu trebuie să mai consume nimic.
Bea sucuri sau alte lichide dulci între mese
La fel ca în cazul gustărilor, sucurile dulci sau alte lichide, cum ar fi smoothie, lapte, limonadă sunt un adevărat inamic al poftei de mâncare pentru copii. Conform specialiștilor, sucul inhibă pofta de mâncare, existând pericolul ca cei mici să nu mai consume alimente cu adevărat nutritive. Deși sucul de portocale conține vitamina C, aceasta este regăsită într-o cantitate mult prea mică. Totuși, pentru a nu exclude definitiv sucul din fructe naturale din dietă, un pahar pe zi consumat cu minim 2-3 ore înainte de masă este mai mult decât suficient.
Masticația nu este încă bine dezvoltată
În primul an de viață, bebelușii învață să mestece, fiind mai degrabă un proces care vine de la sine, decât unul care se învață pas cu pas. Cu toate acestea, anumiți copii învață să mestece mult mai târziu sau întâmpină anumite dificultăți, ceea ce transformă fiecare masă într-o adevărată provocare.
Iată cum îți dai seama dacă micuțul tău are dificultăți de masticație:
- Vrea să mănânce doar alimente moi sau piure;
- Scuipă mâncare pe jumătate mestecată;
- Se îneacă după doar câteva secunde de când a luat o îmbucătură;
- Ține mâncarea în gură mai mult timp, fără a da semne ca o mestecă;
- Nu poate îndepărta alimentele sau firimiturile de pe buze sau din colțurile gurii cu limba sau buzele.
Un simptom al problemelor de masticație pot fi durerile de burtă, mai ales dacă aceștia înghit mâncarea nemestecată. Pentru a remedia aceste efecte și a evita crampele insuportabile, optează pentru o serie de suplimente cu probiotice, create special pentru copii.
Anxietate în diferite forme
Copiii cărora le este greu să mestece, au adesea dureri de stomac, nu tolerează o anumită textură a mâncărurilor sau au avut o experiență neplăcută care i-a marcat, dezvoltă adesea un soi de anxietate atunci când vine vorba de mâncare. Astfel, lipsa poftei de mâncare la copii poate fi amplificată și de factori psihologi, pe care părinții trebuie să-i ia în considerare și să-i trateze cu seriozitate.
Dacă această problemă se amplifică, iar copilul ajunge să refuze complet să mănânce, consultarea unui medic specializat pe pediatrie și anxietate clinică este cea mai potrivită soluție.
Soluții practice pentru lipsa poftei de mâncare la copii
Din fericire, pentru fiecare problemă întotdeauna există și o soluție, premisă ce se aplică inclusiv în cazul pierderii poftei de mâncare la copii. Iată 7 soluții pe care le poți implementa cu ușurință în rutina celui mic, pentru a-i crește pofta de mâncare și a-i echilibra aportul zilnic de nutrienți:
1. Împarte o masă în mai multe gustări
Dacă cel mic nu poate mânca toată mâncarea la o singură masă, atunci împarte porția în mai multe gustări pe care să le mănânce de-a lungul zilei. Gustările mici și dese pot fi cea mai bună metodă pentru a-i asigura micuțului tău toți nutrienții necesari zilnic. În loc de trei mese principale, prepară cinci sau șase mese cu porții reduse.
2. Schimbă sau îmbunătățește meniul
Aspectul estetic, textura mâncărurilor, dar și mirosul influențează drastic atitudinea copiilor față de un fel de mâncare. Dacă oricare dintre aceste trei elemente nu este pe placul celui mic, există șanse mari ca acesta să refuze să mănânce. Observă anumite tipare de comportament, vezi ce tipuri de alimente preferă și introdu-le în alimentație sub forme cât mai creative.
Totodată, este important ca alimentele să-i ofere nutrienții necesari pentru a se dezvolta armonios, așa că include fructe, legume, dar și carne slabă sau lactate bogate în vitaminele B, acid folic, calciu, fier și alți nutrienți. Însă, dacă cel mică refuză unul sau mai multe alimente esențiale, optează pentru suplimente alimentare.
3. Încurajează-l să te ajute în bucătărie
Pentru copiii de peste 4 ani, activitățile practice cântăresc mai mult decât orice, mai ales dacă sunt prezentate într-o manieră foarte interesantă. Ia-ți micuțul de mână și invită-l constant să ți se alăture în prepararea meselor. Întreabă-l ce dorește să mănânce și apoi începeți să pregătiți împreună. Explică-i care sunt ingredientele necesare, cum se pregătesc, la ce temperatură, dar și cât durează tot acest proces. Nu doar că îi vei capta atenția cu ușurință, ci va fi dornic să guste din propria lui creație, chiar dacă tot ce a făcut a fost să așeze legumele în tavă sau să presare sare.
4. Servește suc sau desert după masă
Gustările sau orice băutură în afară de apă sunt bogate în calorii, astfel acționează ca un inhibitor al poftei de mâncare. Creează o rutină în care cel mic are voie să servească suc, limonadă, biscuiți sau orice alt tip de gustare doar după masă. Dacă îi introduci în rutină acest obicei, în timp va renunța să ceară înainte de ora mesei și va mânca ceea ce i-ai pus în farfurie.
5. Exclude accesul la ecrane în timpul mesei
Telefonul, tableta, laptopul, televizorul sau orice alt device cu un ecran luminos nu au ce căuta în proximitatea copilului în timp ce servește masa. Pe lângă faptul că cei mici sunt ușor de distras, iar focusul lui va fi să urmărească ecranul, nu să mănânce, acest obicei este asociat și cu alte efecte dezastruoase pe termen lung, cum ar fi:
- Copiii mici care mănâncă în timp ce urmăresc gadget-uri prezintă un consum redus de fructe și legume și un aport crescut de alimente nesănătoase, cum ar fi gustări, biscuiți și ciocolată. Le este mult mai ușor să mănânce astfel de gustări în timp ce se uită la un ecran.
- Copiii care mănâncă în timp ce urmăresc gadgeturi sunt mai predispuși să devină obezi. Atunci când urmăresc videouri, creierul celor mici este distras, iar senzația de sațietate întârzie să apară. Cu alte cuvinte, riscul de a mânca peste necesarul corpului și a crește în greutate inexplicabil este la fel de mare ca cel al lipsei poftei de mâncare.
- Copiii mai mici de 5 ani care urmăresc gadgeturi în timp ce mănâncă, prezintă și alte efecte secundare, cum ar fi: abilități sociale scăzute, deficiențe de controlare și exprimare a emoțiilor, deficiențe în dezvoltarea senzorială și a vorbirii, dar și scăderea abilităților academice în viitor.
6. Încurajează un stil de viață activ
Se spune că mișcarea este sănătate curată, fapt ce se aplică inclusiv în cazul copiilor și a prevenirii lipsei poftei de mâncare. Inclusiv studiile atestă că, juniorii care sunt foarte activi, care fac sport, se joacă afară cu prietenii și consumă energie au o poftă de mâncare mai mare decât cei care preferă doar activități statice.
În sezonul rece, când vremea ne împinge să petrecem mai mult timp în casă, implică-l pe ce mic în activități dinamice. Înscrie-l la clase de înnot sau alege ca în fiecare zi să aveți cel puțin o oră în care faceți gimnastică, dansați, țopăiți sau vă mișcați.
7. Înlocuiește alimentele nesănătoase
Alimentele de tipul junk-food sunt bogate în calorii și zahăr adăugat, fiind un inhibitor al poftei de mâncare. Înlocuiește clasice gustări pline de zahăr, cum sunt biscuiții din comerț, fursecurile, cornurile sau alte alimente procesate, cu alternative sănătoase. Fructele sunt cea mai bună alternativă, însă dacă cel mic poftește la ceva „dulce”, atunci alege să prepari chiar tu niște fursecuri de casă pe care să le savurați împreună.
Sfaturi utile pentru a preveni pierderea poftei de mâncare
Există câteva trucuri și artificii ce te vor ajuta să-i menții atenția micuțului tău și să eviți așa zisa pierdere a apetitului, care la un moment dat pare a fi inevitabilă, cum ar fi:
- Pe lângă o mâncare gustoasă, modul în care arată face diferența. Găsește modalități creative în care să așezi mâncarea în farfurie, fie că faci o față zâmbăreață din legume sau combini mai multe culori care atrag atenția.
- Ajustează programul de masă, astfel încât să-i dai de mâncare copilului doar atunci când chiar îi este foame.
- Optează pentru porții mici de mâncare servite la un interval relativ regulat.
- Nu forța copilul să mănânce mai mult decât simte nevoia sau să termine tot din farfurie. Este posibil ca porția pusă de tine să fie mai mare decât necesarul său.
- Încurajează-l pe cel mică să facă propriile alegeri când vine vorba de mâncare și explică-i cât de importantă este o alimentație sănătoasă și echilibrată.
- Atmosfera din timpul meselor poate face diferența, așa că evită situațiile tensionate sau să-l mustrezi pe cel mic în timp ce mănâncă.
Acum că știi ce poate cauza pierderea poftei de mâncare la copii, care sunt principalele soluții, dar și ce metode poți aplica pentru a preveni scăderea apetitului, tot ce-ți mai rămâne de făcut este să le pui în practică.