Stresul cotidian, problemele și ritmul alert al vieții ne pot perturba echilibrul emoțional, ritmul circadian și nu în ultimul rând starea generală de sănătate. În Dicționarul de psihologie socială, stresul psihic este definit ca fiind o stare de tensiune, de încordare și de disconfort, de frustrarea sau deprimare.
Atunci când ne simțim neputincioși în fața problemelor, insomnia își face apariția, împiedicându-ne să avem un somn complet și odihnitor. Treptat apare și anxietatea, care ne răpește bucuria de a trăi. Vestea bună este că remediile și terapiile naturiste ne pot fi de un real ajutor. Asta pentru că medicina alternativă este eficientă, dar fără să producă reacții adverse și dependențe, precum medicația în medicina alopată.
Despre Passiflora
Passiflora este unul dintre cele mai bune anxiolitice şi somnifere naturale, fiind un prețios adjuvant contra anxietății, atacurilor de panică și a insomniei. Spre deosebire de somniferele clasice, această plantă induce un somn uşor, cu vise liniștite, respirație normală şi ușoară.
Extractul de Passiflora este util şi în cazul pacienților cu tulburări de anxietate, care se trezesc din cauza coșmarurilor şi nu mai pot adormi la loc, ori care adorm cu dificultate din cauza stresului și a tensiunii psihice.
Passiflora – Beneficiile unei plante adaptogene
Passiflora este o plantă adaptogenă. Aceste plante au un efect pozitiv nu numai asupra stării psihice, cât și a sănătății întregului organism, fiind confirmate de numeroase cercetări științifice.
Orice adaptogen este:
- hrănitor (aduce putere nutritivă)
- normalizant/echilibrant (ridică ce e scăzut și coboară ce e ridicat)
- non-specific (acționează asupra mai multor părți ale corpului în același timp)
- non-toxic (este complet sigur pentru a fi folosit pe perioade mari de timp)
Există diverse plante în fitoterapie care sunt cunoscute sub denumirea de plante adaptogene. Unele dintre acestea, printre cele mai eficiente, sunt: ashwaganda, astragalus, ginseng, passiflora, rădăcina de lemn dulce, tulsi și câteva tipuri de ciuperci.
Termenul adaptogen a fost folosit încă din anii 50 de către farmacologul rus Lazarev și se referă la compușii care nu au efecte secundare în doza recomandată și care îmbunătățesc rezistența corpului la boli și stres.
O plantă adaptogenă tinde să ajute corpul să-și regăsească echilibrul iar efectul său este cu atât mai pronunțat cu cât sunt mai mari schimbările datorate unei patologii.
În plus, aceste plante au și unele dintre următoarele proprietăți: antioxidante, imunomodulatorii, anticancerigene, hipolipemiante și hipoglicemice.
Adaptogenele cresc în zone greu accesibile iar în timp dezvoltă niște substanțe numite „adaptogeni„. Rolul acestor substanțe este de a ajuta planta să se acomodeze în condiții vitrege de mediu. Din fericire, plantele de acest tip sunt generoase, transferând din adaptabilitatea și forța lor și oamenilor, dovedindu-se benefice, mai ales atunci când organismul uman traversează perioade prelungite de stres și este suprasolicitat.
Rolul adaptogenelor în organism
„Adaptogenele” sunt substanțe care au capacitatea de a normaliza funcțiile organismului și de a crește rezistența acestuia împotriva multitudinii de factori stresanți din mediul înconjurător și/ sau factori emoționali.
Passiflora – Compoziție și proprietăți
- Taninurile – polifenoli, solubili în apă. Studiile științifice de până acum au demonstrat potențialul antioxidant și antibacterian al taninurilor
- Flavonoidele – compuși bioactivi, care pot avea un rol important în reducerea riscului dezvoltării bolilor cardiovasculare sau neurodegenerative
- Tirozina – aminoacid care poate oferi suport pentru îmbunătățirea capacității de memorare, învățare, mai ales în situațiile stresante.
- Cumarina – numeroase cercetări au demonstrat proprietățile farmacologice ale curmarinei: antiinflamator, anticoagulant, antibacterian, antifungic, antiviral, antihipertensiv, antioxidant si un bun neuroprotector.
- Glicina – glicina este un aminoacid neesențial (unul dintre cei 20 de aminoacizi proteinogeni) pe care organismul îl folosește pentru a produce proteine.
Natural Tens – Seva Plant este un supliment alimentar 100% natural, realizat din ingrediente Premium, atent selecționate, care ajută la eliminarea stărilor de anxietate (rol anxiolitic), înlătură insomnia, păstrează sănătatea aparatului cardiovascular, reglează în mod natural tensiunea arterială și menține funcționarea normală a sistemului nervos.
Plantele medicinale din compoziția suplimentului Natural Tens – SEVA PLANT
Passiflora
Îmbunătățește calitatea somnului prin eliminarea perturbărilor frecvente ale somnului şi dificultatea de a adormi, trezirile frecvente și prelungite, dereglarea ritmului circadian, care poate conduce la deteriorarea activității din timpul zilei;
Magneziul marin japonez
Este forma de magneziu natural cu cea mai mare biodisponibilitate, fiind foarte ușor și rapid asimilat de către organism. Acest mineral ajută la reglarea tensiunii arteriale, stabilizează activitatea sistemului nervos, previne puseurile de hipertensiune.
Talpa gâștei
Este un puternic hipotensor și stabilizator al tensiunii arteriale, care acționează rapid și eficient, mai ales atunci când este administrată sub forma extractului uscat.
Păducelul
Are o acțiune de reglare a presiunii sanguine blândă, gradată, stabilizând valorile tensiunii arteriale, preîntâmpinând apariţia unor complicații ale acestei afecțiuni cum ar fi insuficiența cardiacă, accidentele vasculare cerebrale, hemoragiile etc.
Frunzele de măslin
Extractul obținut din frunzele de măslin are un efect de scădere a tensiunii arteriale, corelat cu unul de reglare a metabolismului, care determină scăderea valorilor colesterolului seric și a trigliceridelor.
Intervine favorabil în stări de nervozitate, iritabilitate, tulburări cardiace pe fond nervos, stări de tensiune psihică şi iritabilitate din perioada premenstruală şi tulburări ale somnului în menopauză.
Acțiuni și recomandări
Recomandări:
- Hipertensiune arterială
- Variații ale tensiunii arteriale
- Boala coronariană (ischemie cardiacă)
- Tulburări de ritm cardiac
- Adjuvant în arterită
- Adjuvant în complicațiile vasculare ale diabetului
- Prevenirea accidentului vascular cerebral.
Acțiuni:
- susține bună funcționare a sistemului cardiovascular;
- contribuie la menținerea în limite normale a valorilor colesterolului, trigliceridelor și ale presiunii arteriale;
- contribuie la menținerea în limite normale a glicemiei;
- susține funcționarea normală a sistemului nervos și a echilibrului electrolitic.
Administrare Natural Tens – Seva Plant:
- Se ia câte o capsula de trei ori pe zi.
De regulă, o cură durează 60-90 de zile, urmate de 15-21 de zile de pauză, după care administrarea se reia.
În perioada de pauză se poate administra extractul de semințe de țelină, pentru a avea continuitate.
Passiflora – Beneficii pentru sănătate
Înlătură stările de anxietate
Floarea de Passiflora este recunoscută în fitoterapia modernă pentru funcția sa anxiolitică, reușind să diminueze în intensitate stările de neliniște și manifestările anxioase precum atacurile de panică. Studiile clinice arată că Passiflora crește nivelul de GABA (acid gama-aminobutiric) în creierul uman, acesta fiind un neurotransmițător cu efect inhibitor, care diminuează excitabilitatea și favorizează concentrarea, memorarea și relaxarea. În plus, GABA este de mare ajutor și în reducerea nivelului de cortizol („hormonul stresului”) în organism. De altfel, Passiflora ameliorează epuizarea fizică și psihică.
Combate insomnia
Dacă te confrunți cu insomnia, declanșată și pe fondul crizelor de anxietate, Passiflora este o alegere inspirată. Spre deosebire de somniferele de sinteză, această soluție naturală acționează mai lent, însă îți ajută organismul să se regleze pe termen lung, fără să provoace dependență sau reacții adverse precum ritm respirator neregulat, confuzie mentală sau probleme de orientare.
După o cură de 30 de zile cu Passiflora, vei observa garantat cum episoadele insomniace se diminuează semnificativ, și vei experimenta un somn odihnitor.
Ameliorează tulburările digestive
Passiflora are și virtutea de a regla tulburările digestive. Într-un studiu publicat în `Indian Journal of Pharmacology` s-a dovedit o alternativă demnă de luat în calcul pentru ameliorarea durerilor de stomac, dar și pentru diminuarea disconfortului cauzat de simptomele ulcerului gastric.
Pe de altă parte, poate acționa ca tratament preventiv pentru tulburările digestive care apar pe fond anxios. Astfel, prin administrarea corectă a acestui remediu naturist, poți preveni apariția sau recidiva unor tulburări precum indigestia, gastrita sau sindromul de colon iritabil.
Ameliorează simptomele menopauzei
Într-un studiu din 2017, participantele au înregistrat o reducere semnificativă a simptomelor specifice menopauzei, inclusiv dureri de cap, depresie, insomnie și furie, comparativ cu un grup de control, după ce au luat Passiflora incarnata timp de 3–6 săptămâni.
Adjuvant în diabet
Numeroși cercetători au evaluat efectul extractului Passiflorei incarnata ca tratament tradițional pentru diabet. Rezultatele cercetărilor lor au arătat că extractul de metanol al acestei plante (200 mg/kg) a redus semnificativ nivelul de glucoză din sânge la șoarecii cu diabet indus prin administrare de streptozotocină. Diferențele nivelurilor de glucoză din urină au evidențiat toleranța la glucoză orală.
Studiile histopatologice ale pancreaselor acestor animale au arătat o regenerare celulară considerabilă, indusă de extractul de Passiflora incarnata după ce celulele au fost necrotice. Aceste rezultate sugerează că extractul de metanol de Passiflora incarnata are un efect antihiperglicemic și hipolipidemic în tratamentul șoarecilor diabetici, făcând din această plantă o sursă promițătoare pentru tratamentul diabetului la oameni.
Passiflora-Precauții, atenționări și sfaturi
- A se administra cu prudență femeilor gravide și care alăptează precum și persoanelor hipotensive.
- Acest produs nu substituie tratamentul medicamentos prescris de către medicul specialist, care este singurul în măsură să facă schimbări în acest domeniu.
Buna ziua sint bărbat 50 ani și am diabet tip 2,am tulburări de somn din cauza stresului dorm greu,avind diabet pot să iau acest medicament sau îmi face rau?