Deși o plantă banală, întâlnită la tot pasul, pe pajiști, la margini de păduri, în vii, pe stânci, lângă ziduri şi alte locuri însorite, pelinul este recunoscut de mii de ani pentru virtuțile sale tămăduitoare.
Este una dintre cele mai cunoscute plante de leac din România, cu beneficii miraculoase pentru sănătate. În medicina populară românească, pelinul se numără printre plantele privilegiate, fiind considerată o plantă magică, de simbol solar: alungă spiritele rele, având, totodată, un efect detoxifiant, deoarece curăță organismul de toxine, îl revigorează și ajută la eliminarea paraziților intestinali, în special oxiurii (Enterobius vermicularis) și viermii cilindrici.
Fitoterapeuții numesc pelinul cel mai puternic tonic amar din țara noastră. Efectele terapeutice deosebite ale acestei plante se datorează substanțelor active din compoziție: minerale (calciu, fier, fosfor), acid ascorbic, vitamina B6 și principii amare- uleiul eteric pe care-l conține.
În ciuda gustului amar, pelinul este un puternic detoxifiant și are un efect benefic pentru mai multe tipuri de afecțiuni, precum cele ale rinichilor, bolilor de stomac sau de ficat.
Pelin: Descriere plantă
Pelinul – ARTEMISIA ABSINTHIUM – (denumiri populare – pelinaș, peliniță, pelin, iarba fecioarelor, lemnul Domnului), este un arbust peren, aromat, cu frunze caracteristice de culoare alb-cenușiu, specifice artemisiilor și mici muguri de flori galbene. Pelinul crește ca o buruiană, fiind întâlnit în flora spontană din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. Terenurile necultivate sunt mediul propice al acestei plante, care poate atinge și 1-1,2 metri în înălțime.
A fost folosit în mod tradițional ca un remediu tonic și carminativ (calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale). Susține nivelurile normale ale apetitului, ale sistemului gastrointestinal, dar și echilibrul florei tractului digestiv.
Pelinul în istorie
Strămoșii noștri rezolvau problemele legate de greață și vomă sau durerile de stomac, mestecând o frunzuliță de pelin, iar în caz de insomnie, așezau lângă pernă o crenguță de peliniţă. Înainte de a porni la un drum lung, puneau în colțuni frunzele plantei de pelin, ca să nu le obosească picioarele.
Când peste țară se abătea epidemia de holeră sau de ciumă (pestă), locuințele se afumau zilnic cu fum de pelin uscat, iar pe jos se așterneau straturi groase de plantă proaspătă, pentru dezinfectarea aerului. Vracii populari culegeau pelinul la finele lunii august, când puterile lui magice se considerau maxime.
Fitoterapeuții susțin că puterile vindecătoare ale pelinului cresc în zilele cu luna în descreștere (după luna plină). Cea mai mare putere energetică se află în vârfurile plantei cu boboci.
În Grecia antică, pelinul se folosea cu succes pentru vindecarea afecțiunilor asociate cu menopauza, iar vracii din Egipt dețineau secretul de prevenire a crizelor epileptice.
În medicina chineză, pentru încălzirea punctelor de pe meridiane, se aduna pufușorul fin de pe frunzele unui anumit soi de pelin, din care se confecționa un con care se așeza pe anumite zone ale corpului și se aprindea. Mocnind încet, pelinul încălzea punctele active și stimula procesul de vindecare.
Romanii, gurmanzii cei vestiți ai antichității, au descoperit că pelinul favorizează digestia prin stimularea vezicii biliare, mai ales la cei cu „bila leneșă”(dischinezie biliară).
Recomandări de utilizare a pelinului
Pelinul se găsește în magazinele naturiste și online, sub formă de capsule, ulei esențial, tablete, tinctură și extracte lichide. Se poate consuma proaspăt sau uscat, ca infuzie sau ceai.
Forma cea mai indicată este cea uscată, fără tujon, sau cu o cantitate foarte mică. Pentru a face ceai sau infuzie de pelin, se pune o jumătate de linguriță sau o linguriță plină de pelin uscat sau proaspăt la o cană de apă clocotită și se lasă la fiert timp de 15 minute. Nu trebuie folosită o cantitate mai mare de o linguriță, pentru că frunzele sunt foarte amare la gust. Pelinul trebuie consumat neîndulcit pentru un efect mai puternic, dar i se poate îmbunătăți gustul adăugând puțină mentă uscată sau anason.
Ceaiul de pelin este foarte util pentru digestie, mai ales înainte de mesele copioase, care pot cauza gaze și balonare. Ceaiul se soarbe încet, deoarece gustul amar este un component important pentru efectul terapeutic. Poate fi folosit și ca tonic, ocazional. Pentru paraziți intestinali, sunt recomandate suplimentele sub formă de capsule.
Pelinul trebuie luat în doze mici și nu mai mult de o perioadă de patru săptămâni.
Pelin 70cps – FAVISAN este un supliment alimentar indicat în afecțiunile hepatice şi diabetice, datorită calităților sale depurative. De asemenea, este recunoscut pentru efectele benefice pe care le are în cazul afecțiunilor căilor gastro-intestinale.
Este un tonic amar, emanagog şi antihelmitic, colagog, antibacterian, antiseptic, schizoticid.
La proprietățile amare ale pelinului trebuie amintit şi un efect colotrop, de stimulare a funcționalității vezicii biliare, ceea ce contribuie la îmbunătățirea stării generale.
Calitățile pelinului (pelinul alb) sunt date de principiile sale amare (absintină, artabsina, anabsintina etc), ulei volatil, vitaminele B6 şi C, substanțe de natură carotenoidica, fitosteroli, lactone, acizi organici și nu numai.
Ce beneficii oferă pelinul?
Pelinul are multiple beneficii pentru sănătate. Din el se folosesc frunzele, tulpinile și florile. Are acțiune diuretică, dezinfectantă, vermifuă, digestivă, grație substanțelor pe care le conține, printre care se află: fitosteroli, tanin, flavone, acizi organici.
Această plantă contribuie la ameliorarea următoarelor simptome și afecțiuni:
- Afecțiuni de natură gastro-intestinală, precum indigestia, meteorismul abdominal. Poate avea rol în stimularea apetitului, a secrețiilor de natură gastrică, a protejării și regenerării mucoasei digestive;
- Util în afecțiuni ale vezicii biliare;
- Ajută la eliminarea halenei (respirației neplăcute);
- Ajută la eliminarea paraziților intestinali – oxiurii (Enterobius vermicularis) și viermii cilindrici.
- Are influență benefică în combaterea anemiei;
- Contribuie la normalizarea grăsimilor scalpului și părului;
- Are rol în menținerea sănătății intime.
Efect terapeutic:
- hepatoprotector
- tonic amar
- emenagog
- colagog
- antihelmintic
- antiinflamator
- antibacterian
- antipiretic
Principii active:
- principii amare sesquiterpenice(elimină viermii și paraziții intestinali)
- flavone
- poliine
- fitosteroli
- acizi grași
- acid folic
- vitaminele C și B6
- derivați lignanici
- săruri minerale (sodiu, potasiu, calciu, cupru, fier)
- ulei volatil
Pelinul – remediu în diferite afecțiuni
Pelinul reduce inflamațiile
În pelin se găsesc cantități însemnate de artemisină, o substanță cu efecte antiinflamatoare. Artemisina inhibă citokinele, proteine pro-inflamatoare pe care le eliberează sistemul imunitar. Din acest motiv, pelinul poate fi util în bolile cu substrat inflamator, precum boala Crohn (inflamația mucoasei tractului digestiv).
Printr-un studiu s-a demonstrat că un supliment cu pelin, administrat de 3 ori pe zi, a redus simptomele și nevoia de medicamente steroide după o cură de 2 luni.
Pelinul are efecte antioxidante
Pelinul conține cel puțin 2 compuși cu proprietăți antioxidante: tujeon și chamazulen. Aceștia sunt concentrați în uleiurile esențiale prezente în pelin înainte de înflorire. Antioxidanții combat stresul oxidativ – una din cauzele dezvoltării bolilor de inimă, a maladiei Alzheimer și a cancerului.
Pelin pentru paraziți intestinali
Ceaiul de pelin este unul dintre cele mai cunoscute leacuri pentru viermi intestinali. Utilizările sale datează de pe vremea Egiptului antic. Efectul său puternic împotriva paraziților intestinali se datorează conținutului de tujon, menționat mai sus. Studiile în eprubetă sugerează că această plantă combate cestodele (un tip de viermi intestinali lați), oxiurii (Enterobius vermicularis) și viermii cilindrici.
Pelinul în combaterea durerilor
Pelinul este apreciat pentru proprietățile sale antiinflamatoare și analgezice. Poate ajuta la ameliorarea osteoartritei – o afecțiune dureroasă care provoacă inflamarea articulațiilor.
Un studiu pe 90 de persoane cu osteoartrită la genunchi a arătat că masajul cu un unguent de pelin de 3 ori pe zi a îmbunătățit nivelul durerii și funcția fizică și a redus rigiditatea articulară. Studiul a durat 1 lună. Atenție, nu se aplică pelin direct pe piele, deoarece putem suferi arsuri dureroase.
Pelinul și Cuișoarele, leacul împotriva paraziților intestinali
Paraziții intestinali sunt una dintre cele comune amenințări pentru întregul corp uman, afectând, la un moment dat în viață, una din trei persoane. Infestarea cu paraziți poate avea consecințe grave asupra organismului, iar faptul că o astfel infecție este asimptomatică o face și mai greu de depistat și tratat.
Putem preveni infestarea cu paraziți intestinali printr-un stil de viață sănătos, surse proaspete de apă, grijă la alimentele pe care le consumăm, o imunitate de fier și o igienă corespunzătoare. Dacă, însă, ne-am pricopsit cu o astfel de infecție și vrem să o tratăm într-un mod cât mai natural și cât mai puțin invaziv, există remedii naturale la îndemâna noastră.
Este important ca în cazul unei infecții, toți membrii familiei să urmeze același tratament, chiar dacă nu au simptome.
Pelinul secretă substanțe toxice pentru paraziții intestinali
Pelinul secretă substanțe extrem de toxice pentru viermi şi alți paraziți intestinali, având și o puternică acțiune de activare a peristaltismului tubului digestiv.
Tratamentele pe bază de pelin și cuișoare sunt foarte eficiente în combaterea paraziților intestinali. Iată un remediu cu efecte puternice:
Decoct de pelin
- Se pun la fiert 250 ml. de apă (pentru o persoană)
- După ce fierbe, se adaugă în apă o jumătate de linguriță de scorțișoară, 5-6 cuișoare, 5-6 boabe de piper negru și o linguriță frunze de pelin
- Se lasă timp de 10-15 minute, apoi se strecoară
Acest decoct se consumă dimineața, pe stomacul gol. Se repetă 3 dimineți la rând și după o pauză de 1 săptămână se repetă.
Precauții și contraindicații la tratamentul intern cu pelin
În nici un caz nu se măresc dozele recomandate!
În cazul persoanelor vârstnice, se cere sfatul unui specialist, înainte de a se urma o cură cu pelin. Remediile cu acțiune vermifugă sunt contraindicate femeilor însărcinate, în timpul menstruațiilor sau bolnavilor cu stări febrile grave. Pelinul nu se consumă de bolnavii foarte slăbiți, alcoolici, celor cu dereglări psihice, în ulcer stomacal, enterocolite, hemoragii interne sau după accident vascular cerebral.
Buna ziua …am 49 de ani ai am ulcer varicos după o fractura la glezna…am o întrebare se poate folosi sau exista o crema care sa ma ajute …menționez ca mai am doua gauri minore care nu se închid…mulțumesc mult
Atentie la diabet. Faceti-va niste analize medicale si discutati cu dr.