Sursa foto: www.pixabay.com
Quercitina este un pigment vegetal, un flavonol (o categorie a flavonoidelor). Acestor pigmenți (substanțe chimice) li se mai spune și fitonutrienți și cel mai important lucru care se poate spune despre ei este că au numeroase beneficii asupra organismului nostru (efecte antioxidante – neutralizează acțiunea radicalilor liberi, antimicrobiene, antiinflamatoare, hepatoprotectoare, anticanceroase). Quercitina se folosește în tratarea anumitor afecțiuni:
- boli cardiace;
- boli ale vaselor de sânge;
- colesterol ridicat;
- cataractă;
- diabet;
- ulcer;
- sindrom de oboseală;
- infecții virale;
- schizofrenie.
Corpul uman nu poate produce acest pigment, de aceea este bine să-l preluăm din fructe, legume și plante, unde se găsește din abundență:
- cireșe;
- fructe de pădure;
- mere roșii;
- citrice;
- struguri roșii;
- pere;
- ceapa (roșie, albă);
- capere;
- roșii;
- ardei (galben, verde);
- varză;
- broccoli;
- vin roșu;
- ceai negru/verde;
- ginkgo biloba;
- sunătoarea.
În cele ce urmează îți spunem care sunt beneficiile quercitinei pentru organismul uman, cum o folosești și care sunt precauțiile în utilizarea ei.
Quercitina: Ce este, beneficii, utilizare și doza zilnică recomandată
Beneficiile quercitinei asupra sănătății
Cum se poate utiliza quercitina
Efectele secundare ale quercitinei
Cum poți să amplifici efectele benefice ale quercitinei
Beneficiile quercitinei asupra sănătății
Sursa foto: www.shutterstock.com
Un lucru este cert, acest pigment vegetal are numeroase beneficii pentru sănătatea noastră.
- antioxidant: ajută la neutralizarea radicalilor liberi (compuși chimici instabili care pot distruge membranele celulare și ADN-ul și care au drept consecință distrugerea celulelor).
- antihistaminic: ameliorează alergiile. Histamina este principala substanță eliberată de organism în cursul reacției alergice.
- antibacterian: acționează împotriva bacteriilor care produc infecții la nivelul pielii, a sistemului digestiv, respirator, urinar.
- antiinflamator: acționează împotriva inflamațiilor.
- reglează tensiunea arterială: reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică, mai ales în cazul persoanelor care suferă de diabet.
- menține sănătatea sistemului nervos.
- previne bolile neurologice: ajută la prevenirea bolilor neurovegetative (Alzheimer, Parkinson).
- reduce nivelul colesterolului.
- întărește sistemul imunitar: previne îmbolnăvirile.
- previne îmbătrânirea prematură (rol anti-aging).
- crește performanța atletică: conferă energie și crește performanța fizică.
Sursa foto: www.pixabay.com
- este inhibitor al Covid-19: este un beneficiu recent adăugat, conform studiilor făcute quercitina poate ajuta în lupta împotriva Sars-CoV-2. Practic, acționează asupra unei proteine importante în multiplicarea virusului.
Cum se poate utiliza quercitina
Sursa foto: www.pixabay.com
Quercitina se poate asimila din fructele și legumele care intră zilnic în meniul nostru, sau din suplimente alimentare. Suplimentele alimentare se găsesc sub formă de capsule sau tablete. Unele suplimente alimentare de quercitină pot conține și alți compuși (vitamina C sau bromelaină. Aceasta din urmă ajută la o absorbție mai bună a quercitinei).
Dacă consumul de fructe și de legume este insuficient, atunci este indicată folosirea suplimentelor alimentare. Cu toate acestea, nu se recomandă depășirea dozei de 500 mg pe zi de 2 ori pe zi, timp de 12 săptămâni. Nu se știe sigur dacă utilizarea pe termen lung sau dozele mai mari sunt sigure.
Bine de știut
Doza zilnică recomandată de quercitină poate varia în funcție de vârstă, istoric medical, din această cauză se recomandă utilizarea quercitinei doar la recomandarea medicului.
Efectele secundare ale quercitinei
Quercitina are numeroase efecte benefice asupra sănătății noastre. Cu toate acestea, există și aspecte mai puțin bune ale acestui compus, pe care trebuie să le știi. Cel mai important este că poate interacționa cu alte medicamente.
Ceea ce se știe este că atunci când este administrată pe cale orală quercitina este sigură pentru majoritatea oamenilor, dar numai pe termen scurt (12 săptămâni, 1000 mg/zi). Efectele adverse care pot apărea sunt:
- dureri de cap;
- furnicături la nivelul brațelor și picioarelor.
Dacă dozele sunt prea mari, sau dacă sunt administrate pe o perioadă îndelungată, quercitina poate cauza leziuni la rinichi.
Dacă este administrată intravenos, quercitina este sigură în cantități moderate, stabilite de medic. Pot apărea și în acest caz efecte secundare precum:
- înroșirea feței;
- transpirații;
- vărsături;
- greutate în respirație;
- pot apărea leziuni la rinichi în cazul dozelor mari.
De asemenea, medicul recomandă precauții în situații mai speciale:
- copii.
- sarcină / alăptare: nu există suficiente informații, de aceea se recomandă precauție.
- afecțiuni renale: quercitina poate agrava afecțiunile renale. De aceea este mai bine ca persoanele care știu că au probleme renale să nu consume quercitină sub formă de suplimente alimentare.
- persoane care urmează tratamente cu antibiotice.
- interacțiunea cu alte medicamente: unele cercetări medicale avertizează asupra faptului că quercitina poate scădea acțiunea antibioticelor (inhibă capacitatea acestora de a ucide bacteriile). Cu toate acestea, datele existente până la acest moment nu certifică acest lucru. De asemenea, există indicii că acest compus poate interacționa cu ciclosporina. Quercitina ar putea face ficatul să descompună mai repede ciclosporina. De aceea, se recomandă ca, înainte de a lua quercitină, să fie consultat medicul. Quercitina ar putea avea efect și asupra altor medicamente: ibuprofen, amitriptilină, propanolol, tolbutamidă, haloperidol, piroxicam, tramadol și altele.
Cum poți să amplifici efectele benefice ale quercitinei
Quercitina pe care o absorbim din fructe și legume este în cantitate destul de redusă. Tocmai de aceea, pentru a crește efectele pozitive și a îmbunătăți absorbția se recomandă asocierea ei cu o enzimă care se găsește în mod natural în ananas (bromelaina, mai cunoscută pentru efectele benefice în cazul inflamației cronice a nasului și a sinusurilor).
Trebuie să știi că dacă sunt combinate, quercitina și bromelaina au efecte mai mari decât dacă ar fi luate separat. Nu este de mirare că bromelaina și quercitina, sub forma suplimentelor alimentare, sunt recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, prevenirea răcelii, a gripei, acționează în infecțiile respiratorii, neutralizează acțiunea radicalilor liberi și ameliorează alergiile.
Important de reținut
- Suplimentele de quercitină ar trebui luate numai sub supraveghere medicală sau cu recomandare medicală strictă.
- Este recomandat un consult medical înainte de utilizarea quercitinei în cazul copiilor, femeilor însărcinate sau a celor care alăptează, persoanelor care au anumite probleme medicale sau care urmează un tratament medical (de pildă cu antibiotice).
Important de știut
Informațiile menționate în acest articol nu înlocuiesc consultația din cabinetul medical. Recomandările făcute au scop informativ. Simptomele și afecțiunile diferă de la pacient la pacient. Nu ezita să mergi la medic pentru consult și tratament ori de câte ori ai o problemă de sănătate.
Surse suplimentare de informații:
Medical News Today, „What are the benefits of quercetin?”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170
WebMD, „Quercetin”: https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/quercetin-uses-and-risks
WebMD, „Quercetin”: https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-294/quercetin
RxList, „Quercetin”: https://www.rxlist.com/quercetin/supplements.htm
SelfHacked, „7 quercetin supplement benefits for allergies & more”: https://selfhacked.com/blog/quercetin-23-scientifically-proven-benefits-quercetin/
Mount Sinai, „Quercetin”: https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/quercetin
One thought on “Quercitina: Ce este, beneficii, utilizare și doza zilnică recomandată”