Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori să evităm medicamentele. O alternativă de tratament la îndemână vine de la natură. Așadar, atunci când vine vorba de remedii pentru acasă, este bine să te concentrezi pe ingrediente realmente eficiente în lupta împotriva infecțiilor respiratorii. Mai jos regăsești câteva dintre cele mai utile remedii naturiste care ameliorează simptomele de gripă și răceală și fortifică sistemul imunitar.
Despre răceala comună
Raceala este o infecție care poate fi cauzată de diverși viruși (de asta nici nu au vreun efect antibioticele atunci când vrem să tratăm răceala). Printre simptomele obisnuite ale răcelii sunt durerea de cap, nasul care curge, tuse, febră, mâncărimi ale ochilor, dureri de gât, dureri în corp și așa mai departe.
Este important să tratezi raceala înainte de a genera alte infecții mai grave gen faringită streptococică acută, bronșită sau pneumonie.
O mulțime de tratamente naturale împotriva răcelii sunt eficiente pentru eliminarea mai multor simptome ale racelii fara a veni si cu efecte adverse la pachet.
Topul sfaturi și remedii naturiste benefice în răceală
1. Usturoiul
Cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul este un adevărat supererou în lupta cu virusurile și bacteriile. Are un puternic efect antiinflamator și eliberează căile respiratorii datorită aromei foarte puternice. Pentru ca efectul usturoiului să fie pe deplin pus în valoare, consumă-l crud, alături de câteva legume pline de vitamine, cum ar fi roșiile, sfecla roșie, broccoli și morcovii. Atenție, însă, dacă ai un stomac sensibil, pentru că prea mult usturoi îți poate crea disconfort. De asemenea, dacă ai, în general, o tensiune arterială mică, reține că usturoiul are proprietăți hipotensive și îți poate scădea și mai mult tensiunea, ceea ce poate duce la stare de slăbiciune și vertij.
- Combina un cățel de usturoi pisat cu două lingurițe de suc de lămâie, o linguriță de miere și jumătate de linguriță de ardei iute sau pudră de chili. Consumă combinația până când observi că îți mai scade intensitatea problemelor.
- Fierbe 4-5 căței de usturoi în 250ml de apa și adaugă o linguriță de miere. Bea acest mix de 3 ori pe zi.
- Poți consuma și usturoi crud sau să folosești câteva picături de ulei de usturoi în salate sau diverse mâncăruri.
2. Ghimbirul
Ghimbirul este un alt medicament puternic pe care natura ni-l pune la dispoziție prin proprietățile sale antivirale și antiinflamatorii, dar și prin faptul că susține procesul digestiv. Însă, în urma unui studiu din 2020, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există suficiente studii de calitate pentru a spune cu siguranță că ghimbirul poate fi util în tratarea sau prevenirea bolilor respiratorii la adulții sănătoși.
Totuși, prin consumul regulat de ghimbir îți poți întări sistemul imunitar. Deși poate fi consumat ca atare, ghimbirul mai poate fi folosit sub formă de ceai, în combinație cu lămâie și miere de albine, sau ca ingredient extra pentru o supă de pui, de exemplu. Pulberea de ghimbir este un condiment excelent pentru salate și rețete la cuptor.
- Consumă ghimbir crud sau bea ceai de ghimbir de mai multe ori pe zi. Pentru creșterea eficienței ceaiului de ghimbir, adaugă și niște zeamă de lămâie și miere (dacă nu e foarte fierbinte).
- Poți să prepari și o pastă de ghimbir, usturoi și sare.
- Când iți curge nasul, combină în cantităti egale pudră de ghimbir, ghee și un indulcitor natural. Consumă acest mix zilnic dimineața pe stomacul gol.
3. Ceaiul verde
Înainte de toate, este important de reținut că acest tip de ceai este recomandat indiferent dacă ai răcit sau nu – contrar credințelor populare, potrivit cărora, doar cei răciți beau ceai, din mai multe motive. Unul dintre ele este faptul că tipul acesta de ceai, ceaiul verde, este bogat în antioxidanți, esențiali pentru buna funcționare a sistemul imunitar.
În caz de răceală, este ideal să consumi cât mai multe lichide, inclusiv ceai verde, însă este foarte important să te gândești la acest remediu ca la unul care, mai degrabă, previne răceala și alte afecțiuni, în loc să le trateze odată ce acestea apar. O alternativă mai puternică a ceaiului verde este pulberea de matcha, bogată, de asemenea, în antioxidanți și catehină, un ingredient deosebit de eficient în lupta împotriva diabetului și a cancerului.
4. Miere, propolis, lăptișor de matcă
Mierea conține vitamine, minerale, dar și enzime active, proteine și carbohidrați, care îi garantează proprietățile antiinflamatorii, antibacteriene și antialergice. Ca și în cazul ceaiului verde, trebuie văzută ca un mod de fortificare a organismului și de prevenire a unor afecțiuni.
Începe dimineața sănătos. Pe stomacul gol e recomandat să iei o linguriță de miere de Manuka, care este cel mai puternic antibiotic natural cunoscut până acum. Acest dar al naturii nu doar că va lupta să elimine virușii din corpul tău, dar îți va îmbunătăți și starea generală.
De asemenea, mierea de Manuka reduce inflamațiile, ameliorează efectele sinuzitei și te va scăpa și de usturimea din gât.
Propolisul este numit și „Penicilină Rusească”, datorită capacității de inhibare a ciupercilor, virusurilor și bacteriilor, deci trebuie luat în considerare în cazul unei răceli și, în special, în cazul celor care suferă în mod frecvent de gât iritat.
Răsfățul suprem oferit de albine este însă lăptișorul de matcă, un cocktail de vitamine (A, B, C, D și E), acizi grași sănătoși și sulf. Lăptișorul de matcă trebuie ținut în permanență la frigider și consumat zilnic, în cantități mici. Poți face o cură anuală de lăptișor de matcă, preferabil în anotimpul rece, ca o modalitate de imunizare pe cale naturală.
5. Pătrunjelul
Știai că pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât lămâia? Pentru că este ușor de integrat în orice preparat, fie o salată, o supă sau o tocăniță, pătrunjelul poate fi aliatul tău numărul 1 în lupta cu răceala. Pe lângă aportul bogat de vitamina C, pătrunjelul este bogat și în antioxidanți puternici. Îl poți folosi cu încredere și cu rol preventiv, consumându-l cât mai des. O variantă eficientă de a consuma pătrunjel din plin este salata orientală numită tabbouleh.
6. Mugurii de pin
Mugurii de pin sunt eficienți împotriva răcelii datorită conținutului bogat în tanini și vitamina C, pe lângă alte substanțe, care oferă proprietăți antiseptice și expectorante. Mugurii de pin sunt de asemenea recomandați în cazul tusei, bronșitelor și afecțiunilor respiratorii acute. Aceștia se pot administra sub formă de ceai sau sub formă de sirop.
7. Ananasul
Despre ananas, diverși medici naturiști spun că este de cinci ori mai eficient decât tradiționalul sirop de tuse. Ananasul conține bromelaină, o enzimă digestivă cu proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, sucul de ananas alină gâtul iritat și grăbește eliminarea mucusului.
Pe lângă acestea, ananasul este un aliat eficient în lupta cu bronșitele, astmul și pneumonia. Îl poți consuma ca atare, după ce l-ai spălat bine și l-ai curățat de coajă, dar și sub formă de suc. Este recomandat să optezi pentru varianta proaspătă, și nu pentru cea conservată, deși aceasta este mai la îndemână. Dacă nu ai timp, însă, poți alege o variantă de ananas conservat fără zahăr adăugat.
8. Pătlagina
Pătlagina – mai exact, frunzele acestei plante – se laudă cu un conținut bogat de aucubină și flavonoide care îi oferă un efect expectorant, emolient și, în același timp, antiinflamator și antimicrobian.
În plus, flavonoidele luptă împotriva stresului oxidativ, protejând și întărind sistemul imunitar. Pe scurt, tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți reveni dintr-o răceală, laringită sau faringită, în special dacă printre simptome se numără și tusea ușoară, se poate găsi într-un preparat pe bază de pătlagină. Pătlagina se poate administra sub formă de pulbere după mese, infuzie, gargară sau sirop, în funcție de afecțiune.
9. Mușețel
Tot pentru stimularea imunității, poți încerca și o cură pe bază de mușețel. Mușețelul este bogat în flavonoizi și terpenoizi, antioxidanți importanți în întărirea sistemului imunitar și în protecția organismului împotriva acțiunii radicalilor liberi. Numai floarea uscată a acestei plante conține peste 120 de compuși, majoritatea cu acțiune antioxidantă și calmantă.
De asemenea, datorită proprietăților calmante, antibacteriene, antiseptice și cicatrizante ale acestei plantei, extractul de mușețel este un ingredient frecvent întâlnit în creme și tincturi cosmetice și pentru tratamentul rănilor. Consumat sub formă de sirop sau de ceai, mușețelul alină gâtul congestionat, potolește tusea și asigură un somn odihnitor.
10. Eucalipt
Potrivit unui studiu recent, eucaliptul poate să aibă numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv să amelioreze simptomele răcelii. De altfel, inhalarea aburului cu ulei de eucalipt poate ajuta la subțirea mucusului din tractul respirator. Totuși, este important să știi și că uleiul de eucalipt poate să aibă câteva efecte secundare, precum:
- Greaţă
- Vărsături
- Diaree
Din acest motiv, eucaliptul trebuie administrat conform instrucțiunilor menționate de producător. Utilizarea uleiului de eucalipt pur ar trebui evitată, întrucât poate duce la otrăvire. Printre simptomele care anunță această problemă de sănătate se numără:
- Dureri de stomac
- Ameţeală
- Slăbiciune musculară
- Senzația de sufocare
- Somnolenţă
- Convulsii
- Comă
Atenție! Chiar și consumul unei lingurițe de ulei de eucalipt pur poate fi fatal.
Ce mai poți încerca în răceală, pentru stimularea imunității
Nu sări peste mese
Chiar dacă starea ta nu este una tocmai bună, nu sări peste mese pentru că organismul tău are nevoie mai mult ca oricând de hrană sănătoasă.
Micul dejun rămâne, chiar și atunci când ești slăbit de o viroză, cea mai importantă masă a zilei pe care pe care trebuie să o iei în serios. Poți fierbe două ouă, pe care să le savurezi alături de o felie de pâine cu unt sau un avocado, ori te poți sătura dintr-un bol de cereale fără zahăr cu lapte. Un suc natural din fructele tale preferate proaspăt stoarse îți va aduce aportul de vitamine necesar ca să începi ziua cu dreptul.
Ameliorează simptomele
Dacă ți-ai suflat nasul în exces, cel mai probabil ți s-a iritat pielea din jurul nărilor. Poți rezolva imediat această problemă dacă ungi zona afectată cu puțin ulei de cocos, care o va hidrata și îi va reda forma naturală.
Acest produs este ideal pentru orice tip de iritație a pielii, fiind ideal și pentru acnee, dar vindecă și durerile asociate cu răceala, îmbunătățește metabolismul, calmează durerile de gât și tratează infecțiile și durerile de urechi. Îți va fi un aliat bun, mai ales că îl poți consuma ca atare.
Atunci când ești afectat de o răceală, ai tot ajutorul din partea naturii! Ai grijă de corpul tău, pentru că este templul tău.
Vitamine și minerale
Zinc
Acesta este un mineral esențial pentru organism, întâlnindu-se în câteva alimente precum carnea de vită, porc, curcan, linte și unele cereale fortificate. Doza zilnică de zinc recomandată este de 8 miligrame (mg) pentru femei și 11 mg pentru bărbați.
Cercetări mai vechi au arătat că zincul poate ajuta la reducerea duratei simptomelor răcelii. Cu o singură condiție însă: administrarea zincului să înceapă în cel mult 24 de ore după apariția simptomelor răcelii. Totuși, specialiștii spun că sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă zincul este cu adevărat benefic în răceală.
Vitamina D
Există câteva cercetări mai vechi care au arătat că vitamina D ar putea ajuta la reducerea simptomelor răcelii și la scurtarea acesteia. În plus, alte studii au arătat că persoanele cu niveluri mai scăzute de vitamina D sunt mai susceptibile să răcească.
Vitamina C
Cu siguranță știi deja că vitamina C este un remediu popular pentru răceală. O revizuire din 2013 a 30 de studii publicate, în care au fost implicați peste 11.350 de participanți, a arătat că vitamina C (în doze de 200 de miligrame sau mai mult) a redus ușor durata și severitatea simptomelor răcelii, dar că nu a prevenit răceala comună.
De altfel, se pare că vitamina C reduce riscul de îmbolnăvire la persoanele care fac activități fizice intense (cum ar fi alergarea la maraton sau schiatul) sau la persoanele expuse la temperaturi scăzute. Așa cum am văzut, remediile pe bază de plante au și efecte secundare posibile. În plus, acestea pot interacționa cu alte medicamente pe bază de rețetă pe care le iei. De aceea, când vine vorba de suplimentele alimentare sau de remediile naturiste discută mereu cu medicul înainte de a apela la astfel de soluții, pentru a te asigura că sunt benefice pentru tine.
Nu uita că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate.