Conform unei tradiții din nord, poți să îți pui o dorință folosind turtă dulce: o așezi în palmă, îți pui dorința iar apoi o presezi cu cealaltă iar dacă aceasta se rupe în 3 bucăți, dorința se va îndeplini! Dorințe cu siguranță sunt; mai ai nevoie doar de turtă dulce și pentru că suntem în sezonul acestui deliciu, ce ai zice dacă l-ai prepara chiar tu? Turtă dulce de casă este ușor de făcut iar noi îți arătăm cum!
Am pregătit 2 rețete din care te poți inspira sau pe care le poți încerca, iar amandouă conțin un ingredient special: Condimentul pentru turtă dulce de la Sonnentor, un mix de mirodenii irezistibile (scorțișoară, anason, cuișoare, cardamom și coriandru) care va da savoare Crăciunului!
Turtă dulce de casă sub formă de chec
Ingrediente:
Pentru turta dulce:
– 250g făină;
– 50g zahăr brun;
– 1 linguriță praf de copt;
– o jumătate de linguriță de sare;
– 1 lingură condiment pentru turtă dulce;
– 1 linguriță și jumătate scorțișoară Ceylon;
– un sfert de linguriță cuișoare;
– 110g unt topit, fără sare;
– 250g melasă sau miere;
– 2 ouă;
– 240g zer de lapte;
– 2 lingurițe extract de vanilie.
Pentru glazură:
– 125g zahăr brun;
– 1 lingură de lapte;
– 2 lingurițe extract de vanilie.
Mod de preparare:
- Într-un castron mare amestecă făina, zahărul, praful de copt, sarea, condimentul pentru turtă dulce, scorțișoara și cuișoarele.
- Într-un bol separat cu ajutorul unui mixer, amestecă untul și melasa apoi adaugă pe rând cele 2 ouă, zerul și extractul de vanilie.
- Odată pregătite, cele 2 compoziții obținute se amestecă împreună.
- Într-o tavă pentru chec (aproximativ 23 x 13cm) care a fost unsă și tapetată cu făină, toarnă întregul aluat și introdu-l la cuptor timp de 50 – 55 de minute, la o temperatură de 180 de grade Celsius. Poți verifica dacă turta dulce este gata cu ajutorul unei scobitori pe care o introduci în mijlocul aluatului: dacă scobitoarea este curată, deliciul iernii este și el gata!
- După ce turta dulce s-a răcit, urmează pasul glorios al “încununării” cu glazură de vanilie…mmmm. Pentru obținerea acesteia trebuie doar să amesteci toate ingredientele cu ajutorul unui mixer. În funcție de preferințe, poți adăuga mai mult lapte sau zahăr pentru o obține o consistentă mai subțire sau mai groasă.
Omuleți din turtă dulce
Ingrediente:
– 170g unt topit;
– 210g zahăr brun;
– 1 ou;
– 260g melasă sau miere;
– 540g făină;
– 2 lingurițe condiment pentru turtă dulce;
– 1 linguriță și jumătate praf de copt;
– 1 linguriță și jumătate scorțișoară Ceylon;
– 3/4 linguriță cuișoare;
– 1/4 linguriță sare.
Mod de preparare:
- Într-un bol mare mixează untul și zahărul cu ajutorul blender-ului pânăobții o compoziție pufoasă. Adaugă oul și melasa și amestecă.
- Într-un castron separat combină făina, condimentul pentru turtă dulce, praful de copt, scorțișoara, cuișoarele, respectiv sarea, iar apoi adaugă treptat mix-ul obținut în compoziția inițială în timp ce amesteci.
- Depozitează aluatul la frigider timp de o oră sau mai mult până când este ușor de modelat (îl poți păstra chiar și peste noapte).
- Odată scos din frigider, întinde aluatul cu un făcăleț pe o suprafață tapetată ușor cu făină. Taie-l cu ajutorul unei forme și așază fiecare turtă dulce pe o tavă acoperită cu hârtie de copt.
- Introdu tava la cuptor timp de 12 – 15 minute la o temperatură de 180 de grade Celsius.
- După ce omuleții de turtă dulce s-au răcit, “îmbracă-i” cu glazură și savurează-i împreună cu cei dragi!
Dacă încerci această variantă, nu uita să îți pui și o dorință. 😉
O parte din ingredientele de care ai nevoie pentru prepararea turtei dulci le găsești pe Planteea.ro.