Posturile premergătoare principalelor sărbători din an nu sunt doar un prilej de revizuire a atitudinii pe care o avem în raport cu semenii noștri, ci și un moment bun pentru a acorda mai multă atenție corpului nostru.
Nutriționiștii susțin că această ocazie este una excelentă pentru curățarea organismului de toxine, prin eliminarea cărnii, a produselor lactate, a ouălor și a altor produse alimentare de origine animală.
Așezarea posturilor în calendar în momentele cheie ale anului, atunci când pot fi culese și savurate cele mai multe dintre produse vegetale, nu este întâmplătoare. Așadar, zilele de post ar trebui privite ca și o oportunitate, pentru a ne ușura organismul de mâncărurile grele și a-i oferi un răgaz, prin consumarea substanțelor hrănitoare din fructe, legume și cereale.
Prepararea unor mâncăruri apetisante care nu conțin produse de origine animală poate fi o adevărată provocare, de aceea ne-am gândit să îți venim în ajutor. ❤️
Astăzi îți recomandăm o masă pe cinste, inspirată din bucătăria arabă.
Lipii de casă, hummus și salată tabbouleh
Încet, încet, bucătăria libaneză își face loc în fiecare țară și aproape în fiecare casă. Mulți dintre noi gătim și servim cu mare plăcere hummus stropit din belșug cu ulei de măsline, iar shawarma este mâncarea preferată a multora dintre noi.
Deși hummusul și shawarma sunt mâncărurile de căpătăi ale bucătăriei libaneze, nu sunt deloc mai prejos nici chiftelele falafel sau salata delicioasă tabbouleh cu pătrunjel proaspăt.
Ingrediente hummus clasic preparat acasă:
- o conservă de năut (250 de g)
- 2 linguri de pastă tahini (pastă de susan)
- 2 caței de usturoi
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță chimion macinat
- 3-4 linguri zeama de lamaie (sau dupa gust)
- sare si piper
- 70 ml apă din conserva de naut
Mod de preparare hummus clasic preparat acasă:
Operațiunea e mai mult decât simplă. Toate ingredientele se pun în blender sau robotul de bucătărie și se pasează până când se obține o pastă omogenă.
La final, potrivește după gust cu sare, piper și zeamă de lămâie.
Din blender, transferăm hummus-ul într-un bol sau pe o farfurie. Picurăm deasupra ulei de măsline și ornăm cu boia, susan alb sau negru, pătrunjel tocat mărunt, muguri de pin sau câteva boabe de năut prăjit. Bineînțeles, semințele pot fi folosite si ele. De dovleac, de floarea soarelui, de in sau ce îți place mai mult.
Ingrediente salată tabbouleh
- frunzele de la 1 legătură mare de pătrunjel tocate mărunt
- 1 mână de roșii cherry tocate mărunt
- 1/2 castravete mic tocat mărunt
- câteva frunze de mentă tocate mărunt (opțional)
- 2 linguri cușcuș fiert
- 1/2 ceapă roșie tocată mărunt
- zeama proaspătă de la 1/2 lămâie mică
- 1 lgț ulei de măsline extravirgin
- sare după gust
- piper
Mod de preparare:
Într-un vas se amestecă ingredientele, se stropește cu seamă de lămâie și puțin ulei și se condimentează după gust cu sare și piper.
Se servește rece ca atare sau lângă alte mâncăruri/aperitive.
Ingrediente lipii de casă
- 300 de grame de făină + 1 lingură în plus, pentru presărat
- 175 ml. de apă
- 40 ml. de ulei de măsline
- 6 grame de sare (1 linguriță)
Mod de preparare:
1. Cântărim făina într-un castron, adăugăm sarea și amestecăm. Punem pe foc, într-un ibric, apa și uleiul și aducem la fierbere, apoi oprim imediat focul. Facem loc cu lingura de lemn în mijlocul făinii din castron și turnăm lichidul fierbinte, amestecând cu lingura de lemn.
2. În mijlocul făinii din castron se va forma o pastă. Amestecăm cu lingura de lemn, încercând să încorporăm cât mai multă făină. La un moment dat, lingura de lemn nu va mai fi de ajutor, rezultând o compoziție neomogenă.
3. Luăm aluatul la frământat. Va fi destul de vârtos și nu prea elastic în primă fază. Ca alternativă, putem să frământăm și cu robotul. Vor fi necesare cam 15 minute de frământare manuală sau 7-8 minute la robot.
4. În final, aluatul va fi elastic, îl vom simți parcă ”transpirând” ușor (ca la aluatul de paste suficient frământat, când se simte mai umed la suprafață). Aluatul nu va fi deloc lipicios, mai degrabă tărișor.
5. Împachetăm aluatul în folie de prospețime și îl lăsăm să se odihnească 20 de minute.
Modelare și coacere
6. Alegem o tigaie cu fundul mai gros. Dacă e non-aderentă, nu va fi nevoie de niciun pic de ulei la coacerea alor noastre lipii. Punem tigaia pe foc mediu-iute și o lăsăm să se încingă bine, bine de tot.
7. Cât timp tigaia se încinge, presărăm planul de lucru cu un pic de făină. Despachetăm aluatul, îl aplatizăm și îl împărțim în 6 (sau 4) bucăți (după cât de largă e tigaia). Bucățile de aluat opărit se modelează în formă de bilă și se păstrează acoperite cu un șervet de bucătărie împăturit în două.
8. Pe rând, pe planul de lucru presărat cu făină, se întinde cu sucitorul câte o bucată de aluat. Încercăm să-i dăm o formă rotundă, un disc cu diametrul de aproximativ 20 cm și cu grosimea de 2-3 mm.
9. Punem câte o lipie în tigaie și, dacă a fost bine încinsă, imediat vom observa cum aluatul începe să se umfle.
10. După 1 minut, lipia se umflă ca un balon. E momentul să o întoarcem pe partea opusă.
11. După ce o întoarcem, o mai lăsăm să se coacă 1 minut și pe partea opusă, aplatizând-o cu spatula, ca să fie în contact cu tigaia pe o suprafață mai mare. De preferat este să nu le suprapunem fierbinți, ci să le lăsăm câteva minute pe un grătar să se răcească atât cât se coace următoarea lipie, abia apoi să le punem unele peste celelalte.
Ingrediente Falafel
- 250 g năut crud
- 3 legături de pătrunjel
- 3-4 căței de usturoi
- 200 g ceapă galbenă
- 1 linguriță de chimen
- 1 linguriță coriandru măcinat
- 1/2 linguriță bicarbonat
- Sare și piper după gust
- 50-60 g făină albă
- Ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Spălăm pătrunjelul, îl scurgem bine de excesul de apă și îl tocăm grosier. Curățăm ceapa și usturoiul, le tocam mărunt. Punem pentru cel puțin 16 (preferabil 24) ore năutul la hidratat în apă rece.
După trecerea timpului de stat la hidratat îl scurgem bine printr-o sită și îl punem într-un robot de bucătărie alături de restul ingredientelor mai puțin făina și uleiul.
Mixăm prin pulsare până obținem o compoziție asemănătoare cu quinoa crudă. Verificăm de gust. Nu mixăm să facem pastă pentru că nu vom mai avea textură și nici culoare frumoasă. Încorporăm făina și dăm la rece pentru o jumătate de oră.
După trecerea timpului de stat la frigider împărțim compoziția în biluțe de mărimea dorită și le pulverizăm cu ulei pentru gătit. Le transferăm pe o tavă îmbrăcată în hârtie de copt și le lăsăm la cuptor până când devin maronii.
(deși rețeta clasică de falafel presupune prăjirea în baie de ulei, noi vom alege o variantă mai sănătoasă, și anume coapte în cuptor)