Ești în căutarea unor remedii care să-ți readucă clipe de echilibru și liniște? Planta de roiniță este o resursă naturală valoroasă, cu o sferă largă de acțiune, foarte populară în spațiul european, dar și în Asia de Est. Cunoscută și ca melisă (Melissa officinalis) sau iarbă de alămâi, roinița nu este străină nici pentru spațiul autohton, fiind ușor de găsit în Muntenia, Oltenia sau în vestul țării.
Însă popularitatea plantei de roiniță nu stă în răspândirea geografică, ci în puterea terapeutică, manifestată la nivel holistic, asupra întregului organism uman.
Descoperă ce beneficii îți aduce planta de roiniță și cum o poți consuma într-o manieră sigură!
Planta de roiniță: beneficii pentru starea de bine
Melisa sau roinița este cel mai adesea recunoscută și apreciată pentru potențialul său de a calma și echilibra sistemul nervos. Tocmai de aceea, există șanse să găsești extractul de roiniță integrat în compoziția multor suplimente dedicate reglării somnului. De asemenea, ceaiul de roiniță poate fi preferat pentru atingerea aceluiași obiectiv.
Cu toate acestea, roinița reușește să lucreze în profunzime asupra stării tale de bine, acționând pe multiple planuri.
Roinița, prietenul de nădejde în perioadele stresante
Nu e un secret că stresul emoțional îți poate perturba somnul, te poate arunca într-o stare continuă de alertă sau îți poate sabota performanța la locul de muncă sau la studii. Din fericire, pentru toate acestea, natura a inventat planta de roiniță.
Consumată sub formă de suplimente, pulbere sau ceai, roinița acționează prompt, având puterea de a calma stările de irascibilitate. Starea de calm pe care planta o induce este benefică în caz de anxietate sau insomnii, mai ales când cauzele lipsei de somn sunt de natură emoțională.
Totodată, planta de roiniță poate fi utilizată și în scopul unei mai bune gestionări a irascibilității care apare pe fondul ciclului menstrual. Benefică nu doar la nivel emoțional, roinița are în egală măsură capacitatea de a regla menstrele neregulate și de a ameliora spasmele sau durerile de cap.
Un studiu din 2014 pune accentul inclusiv pe efectele benefice la nivelul funcției cognitive. Subiecții implicați au executat o serie de sarcini de natură cognitivă, care le-au solicitat concentrarea, memoria și logica. Comparativ cu participanții care nu au consumat roiniță, ceilalți au raportat un grad de atenție mult mai ridicat.
Mai mult, efectul antioxidant al plantei de roiniță previne degenerarea țesuturilor și a celulelor din organism, ceea ce poate transforma administrarea acestei plante într-o metodă preventivă în caz de Alzheimer.
Deloc întâmplător, roinița este un adjuvant de încredere și pentru tiroidă, supranumită și „glanda emoțiilor”. Din punct de vedere endocrinologic, această plantă poate contribui la stabilizarea secreție hormonului tiroidian (TSH).
Cu toate acestea, nu uita să consulți un medic endocrinolog înainte de a decide să utilizezi roinița în acest scop.
Planta de roiniță, un ajutor mai puțin cunoscut pentru digestie
Se spune că intestinul este al doilea creier, aspect concretizat în legătura subtilă dintre microbiom și starea psihică. Denumit și sistem nervos enteric, intestinul nostru folosește aproximativ 30% din neurotransmițătorii utilizați de sistemul nervos central.
După cum vezi, sub pielea noastră se ascunde un spectaculos univers în miniatură, marcat de conexiuni neașteptate. Nu degeaba specialiștii recomandă ca înainte de a declara că ai probleme cu anxietatea, verifică întâi dacă ești odihnit și urmezi un program regulat de mese.
Planta de roiniță îți poate asigura confortul digestiv prin ameliorarea inflamației și a crampelor abdominale. Conform unui studiu din 2010, roinița poate fi utilizată cu succes în reducerea în intensitate a simptomelor indigestiei. Mai mult, planta de roiniță reușește cu succes să combată și senzația de greață.
Roinița și sănătatea orală
Deși poate suna neașteptat, proprietățile calmante ale roiniței pot fi valorificate și în scopul combaterii durerilor de dinți. În acest sens, te poți orienta spre produse de igienă orală (pastă de dinți, apă sau spray de gură) în compoziția cărora se regăsește roinița. O soluție naturală și sigură este și prepararea unui ceai de roiniță, vrac sau plicuri, pe care îl poți folosi pentru clătirea gurii, în scopul reducerii inflamațiilor superficiale sau a durerilor ușoare.
Nu pierde din vedere că este o alternativă pentru situații de urgență, când nu ai acces imediat la un cabinet stomatologic, și îți recomandăm ca la orice disconfort dentar să iei legătura cu medicul tău dentist.
Roinița: moduri de administrare și contraindicații
După cum probabil ai observat în magazinele de profil, planta de roiniță poate fi administrată sub forme variate, de la suplimente tip capsule sau comprimate până la pulbere, dropsuri, tincturi, ceaiuri, uleiuri esențiale cu uz intern sau extern. Alegerea formulei nu poate fi dictată decât de propriile preferințe și nevoi. De exemplu, dacă te confrunți cu o fobie legată de înghițirea medicamentelor/suplimentelor, vestea bună este că te poți orienta facil spre o alternativă potrivită pentru tine.
Evită să utilizezi acest remediu natural pentru o perioadă mai lungă de 3 luni. De asemenea, taie-l de pe lista de opțiuni dacă știi că te confrunți cu o alergie la această plantă, sau urmezi deja un tratament cu sedative, calmante de sinteză, antidepresive, medicamente pentru tiroidă sau glaucom.
Dacă nu te regăsești în niciuna dintre categoriile menționate și vrei să-i dai o șansă roinței, sub toate formele sale, aruncă o privire în oferta vegis.ro!
Regăsește-ți armonia în mod natural și împărtășește soluția cu toți cei dragi!