Nu este niciun secret ca fumatul are o multitudine de efecte negative asupra sanatatii. Bolile cardiovasculare, cancerul de plamani si tenul imbatranit sunt doar cateva posibile consecinte ale acestui viciu.
Insa, chiar si atunci cand cunosti pericolele asociate cu fumatul, tot nu este floare la ureche sa renunti la tigari. Multi fumatori cred ca tigara este o parte importanta a rutinei lor zilnice. Fumatul dupa masa, la cafea sau in drum spre locul de munca pot parea activitati dificil de inlocuit.
Din fericire, exista numeroase metode si produse antifumat care ii ajuta chiar si pe cei mai inraiti fumatori sa renunte la acest viciu. Ti le prezentam, in acest ghid, pe cele mai populare dintre acestea.
Terapia de substitutie nicotinica
Terapia de substitutie nicotinica presupune administrarea unor produse pe baza de nicotina, mult mai putin periculoase decat tigarile, cu scopul de a suprima sau a reduce simptomele de sevraj tabagic. Treptat, cantitatea de nicotina consumata este redusa pana cand reusesti sa scapi complet de aceasta dependenta.
Plasturi cu nicotina
Acesti plasturi elibereaza doze mici de nicotina prin piele, reducand, astfel, pofta de fumat. De regula, daca obisnuiai sa fumezi tigari cu o cantitate mare de nicotina, este recomandat sa incepi cu plasturi mai puternici, urmand ca, treptat, sa treci la cei cu doze mai mici, pana reusesti sa scapi de simptomele sevrajului tabagic.
Avantaje
- sunt usor de utilizat;
- un singur plasture poate controla poftele si simptomele ce apar pe durata a 24 de ore.
- se pot utiliza impreuna cu alte produse si metode antifumat.
Dezavantaje
- daca ai o pofta sau un simptom subit de sevraj care necesita o cantitate mai mare de nicotina, doza de substanta din plasture nu poate fi ajustata;
- poate provoca mancarimi, roseata sau iritatii la nivelul pielii;
- poate cauza insomnii;
Guma de mestecat cu nicotina
Asemenea nicotinei, obiceiul de a duce tigara la gura poate da dependenta. Guma de mestecat cu nicotina ajuta atat la reducerea poftei de fumat, cat si la renuntarea la obiceiul in sine. La fel ca in cazul plasturilor, fumatorii obisnuiti cu tigari tari sunt sfatuiti sa opteze pentru guma de mestecat care contine o doza mai mare de nicotina si sa treaca, ulterior, la o varianta mai slaba.
Avantaje
- poate controla simptomele si poftele subite de nicotina;
- poate fi folosita in combinatie cu alte produse si metode pentru renuntarea la fumat;
Dezavantaje
- trebuie consumate mai multe gume de mestecat cu nicotina pe parcursul zilei;
- poate cauza iritatia cavitatii bucale, durere la nivelul maxilarului, arsuri la stomac, sughituri sau greata;
- se poate lipi de lucrarile dentare;
Spray cu nicotina
Elibereaza doze mici de nicotina si e foarte simplu de folosit. La fiecare puf, un abur cu nicotina iese prin orificiul spray-ului, asigurand cantitatea de nicotina necesara pentru a scapa, incet-incet, de acest viciu.
Avantaje
- poate controla poftele subite de nicotina si ameliora simptomele de sevraj tabagic;
- poti alege si controla doza de nicotina administrata;
- iti tine mainile ocupate.;
- poate fi folosit impreuna cu alte produse si metode antifumat;.
Dezavantaje
- trebuie, de regula, folosit de mai multe ori pe zi pentru controlul poftelor si al simptomelor;
- poate, uneori, provoca iritatie la nivelul cavitatii bucale si gatului;
- nu este, intotdeauna, recomandat pentru persoanele care sufera de afectiuni respiratorii, precum astmul. In cazul in care esti diagnosticat cu o afectiune respiratorie, consulta medicul inainte de a folosi un spray cu nicotina.
Tablete antifumat
Gasesti pe piata tablete antifumat atat eliberate cu prescriptie medicala, cat si naturiste, pentru care nu ai nevoie de reteta de la medic. Multe dintre aceste produse pot fi folosite concomitent cu alte metode pentru renuntarea la acest viciu, precum terapia de substitutie nicotinica. Unele tablete pot fi luate chiar si in timp ce incerci sa reduci numarul de tigari cu scopul de a renunta, in final, complet la fumat.
Iti prezentam in continuare cateva optiuni naturiste, pentru care nu ai nevoie de prescriptie medicala.
Fara dependente Alfa (Dacia Plant)
Aceste comprimate sunt recomandate in tabagism, alcoolism, precum si dependente de alte substante naturale si de sinteza. In cazul celor ce-si doresc sa se lase de fumat, produsul sustine organismul in lupta impotriva dependentei de tutun, diminuand dorinta de a consuma nicotina.
Antitabac (ELIDOR)
Acest supliment alimentar este recomandat celor care vor sa se lase de fumat. Capsulele provoaca dezgustul fata de tutun, astfel ca tigara nu va mai avea aroma pe placul fumatorului. Produsul ajuta la reducerea progresiva a numarului de tigari fumate, contribuind, asadar, la depasirea fazei de dependenta.
Mai mult, Antitabac imbunatateste starea generala de sanatate prin reducerea efectelor provocate de consumul de tutun: tuse, migrene, astenie, tulburari oculare, opresiune toracica, ameteli, tulburari de memorie, tulburari ale sistemului digestiv.
Ceaiuri si tincturi pe baza de plante
Ceaiurile si tincturile pe baza de plante pot ajuta la reducerea poftei de a fuma si ameliorarea simptomelor de sevraj tabagic.
Ceaiul verde
Ceaiul verde poate repara tesuturile deteriorate din cauza fumatului, arata o serie de studii stiintifice[1]. In plus, ceaiul verde se numara printre remediile naturiste frecvent folosite pentru a controla pofta de a fuma. Poate fi consumat ca atare sau administrat sub forma de tablete.
Ceai antifumat (HYPERICUM PLANT)
Recomandat in tabagismul cronic, acest ceai poate ajuta la remineralizarea si vitaminizarea organismului fumatorilor. Persoanele care isi doresc sa renunte la tigari sunt sfatuite ca, pe langa folosirea acestui produs, sa se odihneasca si sa aiba o alimentatie corespunzatoare.
Tinctura TabacStop (SANTO RAPHAEL)
Rolul acestei tincturi este de a produce intoleranta si aversiune fata de fumat, fiind utila celor care sunt in procesul de a renunta la acest viciu. Mai mult, TabacStop combate eventualele stari de frustrare, agitatie si neliniste care pot aparea la persoanele care se lasa de fumat.
Acupunctura
Acupunctura consta in introducerea unor ace extrem de subtiri in anumite puncte ale corpului cu scopul de a stimula si imbunatati fluxului de energie de la nivelul zonelor respective. In ciuda utilizarii acelor, aceasta tehnica este una nedureroasa.
Persoanele care au facut acupunctura au renuntat mai usor la fumat decat cele care nu au urmat niciun tratament, fiindca simptomele de sevraj tabagic au fost mai usoare, arata o analiza stiintifica [2].
Conform unei teorii mentionate in analiza efectuata, unul dintre punctele in care specialistii in acupunctura introduc ace poate avea o legatura cu nervul vag. Simptomele sevrajului tabagic sunt declansate de sistemul nervos parasimpatic si „trec” prin nervul vag. Cand acest nerv este stimulat de specialistul in acupunctura, fluxul prin care simptomele ar trebuie sa „treaca” este blocat.
Prin urmare, al la dispozitie numeroase metode si produse care te pot ajuta sa te lasi de fumat. Pe langa acestea, este recomandat sa consumi multe fructe si legume, sa eviti zaharul rafinat si excesul de cofeina, sa faci miscare, sa bei multa apa, sa te odihnesti suficient si sa meditezi.
Referinte
1. Begum, Marthadu Shakeela, et al. „Influence of green tea consumption on cigarette smoking-induced biochemical changes in plasma and blood.” Clinical Nutrition Experimental 16 (2017): 1-12.
2. Tahiri, Mehdi, et al. „Alternative smoking cessation aids: a meta-analysis of randomized controlled trials.” The American journal of medicine 125.6 (2012): 576-584.