Silimarina – planta medicinala cu cele mai multe beneficii pentru sanatate
Utilizata tot mai des datorita beneficiilor multiple pe care le ofera organismului, silimarina este planta medicinala esentiala pentru detoxifierea si protejarea functiilor vitale ale ficatului. Este un supliment natural folosit si pentru tulburari hepatice, produs care se gaseste foarte usor, sub mai multe forme. Creste pana la cativa zeci de metri inaltime, iar florile au culoarea rosie sau violet.
Ce se poate trata cu ajutorul silimarinei
Silimarina este o planta nativa din sudul Europei, sudul Rusiei, Asia Mica si Africa de Nord. A fost neutralizata si in America de Nord si Sud. Valoarea terapeutica a acestui produs este una variata, astazi fiind unul dintre tratamentele cele mai eficiente impotriva mai multor tipuri de afectiuni si, de asemenea, planta medicinala cea mai recomandata pentru sanatatea ficatului. Silimarina este recomandata si pentru a trata afectiuni de tipul: hepatita cronica, hepatita virala acuta, ciroza alcoolica, leziuni hepatice care apar in urma consumului de droguri sau alcool, dar si intoxicatii cu ciuperci.
Alcoolul, dar si mediul poluat in care traim zilnic pot lasa urme vizibile la nivelul ficatului din cauza efectelor nocive. Silimarina este produsul cel mai des folosit pentru a mentine ficatul sanatos si protejat de o serie de boli.
Cum functioneaza – Silimarina este intalnita cel mai des sub forma de capsule si seminte si contine un complex bioflavonoid, complex ce este cunoscut si sub denumirea de silymarin, ingredient activ al silimarinei. Silimarina este planta care poate ajuta ficatul sa se recupereze mult mai usor daca a suferit inflamatii sau diferite intoxicatii.
Silimarina este recomandata si pentru sanatatea cardiovasculara deoarece ingredientele din compozitia produsului pot duce catre scaderea tensiunii arteriale, un factor care poate duce catre declansarea afectiunilor cardiovasculare. Consumul regulat de silimarina ajuta la cresterea colesterolului bun din sange, in felul acesta reducand riscul aparitiei aterosclerozei.
Pentru diabetici, pe langa tratamentele conventionale, un consum regulat de silimarina poate ajuta la controlul nivelului de glucoza din sange. Imbunatateste profilul glicemic si scade destul de mult nivelul hemoglobinei glicozilate, dar si a trigliceridelor. Armurariul din compozitia silimarinei ajuta si la un control mult mai bun al nivelului glicemic pentru persoanele cu diabet.
Are efect antitumoral. Consumul de silimarina poate opri proliferarea vaselor de sange care pot hrani tumorile, astfel ca, nu se mai dezvolta celulele canceroase, daca nu exista suficient sange. Silibina este un antioxidant care se regaseste in compozitia silimarinei si are rolul de a stimula sinteza proteinelor si de a modifica stratul exterior al celulelor.
Silimarina inhiba toxinele si ajuta la reinnoirea celulara si, de asemenea, indeparteaza efectele nocive ale poluantilor, venite din partea produselor chimice. Consumul de silimarina poate preveni dezvoltarea celulelor canceroase care pot provoca urmatoarele tipuri de cancer: cancer de piele, mamar, pulmonar, renal, cervical sau de colon.
Citeste si articolul despre proprietatile, beneficiile, contraindicatiile si reactiile adverse ale silimarinei.