Siropul de tapioca – un indulcitor fara gluten, bun pentru sanatate
Foto: pixabay.com
Glutenul este continut de foarte multe alimente si poate avea influente nefaste pentru sanatate, atat la adulti, cat mai ales la copii. De aceea, este exclus din dietele celor ce dezvolta o intoleranta la acest produs.
Fiecare ne dorim sa gasim cele mai bune solutii pentru un stil de viata sanatos, departe de problemele medicale. Si cum imediat ne vin in minte produsele alimentare atunci cand ne gandim la sanatate, incercam sa facem putina ordine printre acestea, inlocuind dulciurile procesate cu fructe si legume consumate in stare proaspata. De asemenea, nu putem sa excludem ca o prajitura preparata in casa este intotdeauna o placere pentru oricine, astfel ca trebuie sa incercam sa gasim un bun inlocuitor zaharului, astfel incat sa ne bucuram de aceleasi placeri, dar intr-un mod cat mai sanatos. Si vesti bune sunt – cei ce doresc sa inlocuiasca zaharul obisnuit ce exista in comert cu ceva dulce la fel de sanatos, gasesc numeroase variante. Astfel, cei ce sufera de diabet, dar si persoanele care vor sa tina glicemia sub control pot gasi alternative la fel de sanatoase.
Sirop de tapioca – un indulcitor sanatos
Fie ca vorbim despre tapioca sau de sirop de tapioca, trebuie sa cunoastem ca acesta este un indulcitor natural, bun pentru sanatate si mai ales ca nu contine gluten. Tapioca este asemenea unei faine, fiind bogat in amidon si zaharuri, astfel ca poate fi usor de digerat de catre organism. Se obtine din tuberculii plantei cassava, iar siropul este obtinut printr-o procedura sanatoasa, in urma unui proces de hidroliza enzimatica, ce se produce in mod natural.
Siropul de tapioca are un gust foarte bun si dulce, are putine calorii, putand fi folosit ca indulcitor natural, ce poate fi adaugat la prepararea diverselor prajituri sau pentru indulcirea bauturilor. Am putea spune ca siropul de tapioca are un gust la fel de bun si aceeasi capacitate de indulcire precum siropul de stevie, agave sau de artar, avand proprietati nutritive numeroase.
Nu contine gluten
Daca vom face o comparatie cu indulcitorii naturali ce exista in piata, ne vom da seama ca acesta nu contine gluten, putand a fi consumat si de persoanele care prezinta o intoleranta la acest produs, neavand astfel niciun risc pentru sanatate.
Despre continutul in substante nutritive stim ca este destul de variat, avand vitamina B, C, dar si potasiu, magneziu, calciu si fosfor, minerale de care organismul are mare nevoie.
Siropul de tapioca contine un numar mare de carbohidrati, lucru de care nutritionistii stiu, insa acestia nu fac rau organismului, ba din contra au drept efect asigurarea unei cantitati mai mari de energie. Nu contine multe lipide si proteine.
Va scapa de balonare
Beneficiile siropului de tapioca sunt numeroase, astfel ca acesta poate inlocui fara probleme zaharul obisnuit, oferind un gust placut alimentelor. De asemenea, este bine de remarcat ca toti cei ce au probleme gastrointestinale pot gasi in proprietatile siropului de tapioca o rezolvare. Toti cei ce sufera de balonare vor scapa de aceasta problema prin introducerea sa in alimentatie.
Poate fi consumat si de catre copii?
Tinand cont de restrictiile alimentare recomandate copiilor mici atunci cand vine vorba despre alimente cu continut de gluten, trebuie sa se cunoasca ca siropul de tapioca se poate introduce in dieta copilului mic, incepand cu varsta de 8 luni, chiar si atunci cand copilul sufera de intoleranta la gluten. Este bine sa se respecte regula celor 3 zile de diversificare si astfel sa fiti siguri ca nu exista efecte adverse ce ar putea dauna starii de sanatate a copilului. Nu il introduceti in alimentatie decat atunci cand aveti recomandarea medicului pediatru.
Indulceste sanatos prăjiturile
Gustul dulce este pe placul oricui, astfel ca mai mult ca sigur atunci cand ne gandim la inlocuirea zaharului din alimentatie avem in vedere un produs cu un gust neutru, care sa nu aduca alimentelor decat dulceata. Siropul de tapioca este un produs ideal din acest punct de vedere si poate fi folosit atat pentru indulcirea bauturilor, ceaiurilor, sucurilor sau laptelui, dar si pentru indulcirea prajiturilor si deserturilor ce necesita coacere.