Siropul de yacon si curele de slabire

Foto: pixabay.com

„Marul de pamant„, asa cum este cunoscut yaconul, este o planta cu numeroase proprietati si beneficii nutritive, fiind de origine din zona Anzilor. Cu un gust foarte bun, radacina de yacon este extrasa pentru a se fabrica sirop de yacon, un bun inlocuitor al zaharului obisnuit, mult mai sanatos.

Nu trebuie folosit la temperaturi mari

Cu toate ca este folosit drept indulcitor, fiind benefic pentru sanatate, acesta nu trebuie sa fie folosit pentru prepararea unor prajituri sau retete ce necesita coacere la temperaturi mai mari de 40 grade Celsius. Il puteti adauga in bauturi reci, smoothie-uri sau chiar in stare naturala, avand un gust bun. Siropul de yacon odata consumat tine departe constipatia, previne aparitia cancerului de colon, regleaza flora intestinala. De asemenea, contribuie la intarirea sistemului imunitar si ii ajuta pe cei ce vor sa slabeasca, avand putine calorii. Este benefic si pentru cei ce sunt bolnavi de diabet, avand un indice glicemic foarte mic.

 

Cum se prepara siropul de yacon

Radacina acestei plante este benefica pentru prepararea siropului. Ea este culeasa si mai apoi transformata intr-un suc ce parcurge un proces de fabricatie, avand ca scop evaporarea apei, astfel incat sa rezulte un sirop dulce, de culoare inchisa si foarte asemanator cu melasa.

Este bine de stiut ca siropul de yacon contine zaharoza, fructoza si glucoza, insa acestea sunt usor digerabile.

 

Alternativa saraca in calorii la zahar

Toti cei ce vor sa slabeasca sau sa aiba grija de greutatea lor pot folosi sirop de yacon in alimentatie, avand numai 133 de calorii pentru 100 grame. Ca atare, avand o cantitate redusa de calorii, acest sirop este perfect pentru cei ce tin o cura de slabire. Si pentru a se demonstra acest lucru a fost efectuat si un studiu la care au participat 55 de femei care aveau probleme cu greutatea, fiind obeze. In acelasi timp, ele mai sufereau si de constipatie si aveau valori mari ale colesterolului. Din cele 55 de femei, 40 dintre acestea au luat sirop de yacon, iar celelalte 15 au luat un sirop cu efect placebo. Fiecare femeie a tinut o cura de slabire cu un numar redus de calorii. Durata studiului a fost de 120 de zile. Dupa aceasta perioada, femeile care au luat zilnic sirop de yacon au slabit circa 15 kilograme si au scapat in acelasi timp de problemele constipatiei si si-au redus considerabil valorile colesterolului. Celalalt grup de femei in loc sa slabeasca au adunat circa 1,6 kilograme peste greutatea deja avuta. In plus, dimensiunile din talie s-au micsorat destul de mult, primul grup pierzand circa 10 centimetri, iar la cel de-al doilea grup nu s-a vazut niciun efect.

 

Efecte secundare

Ca orice aliment, si siropul de yacon trebuie consumat cu moderatie, excesul putand genera anumite efecte adverse, precum balonare, greata, diaree sau alte probleme gastrointestinale. Cei ce sunt adeptii unor astfel de inlocuitori ai zaharului sunt de parere ca siropul de yacon trebuie introdus treptat in dieta, pornindu-se de la o cantitate mica la inceput si mai apoi se va mari cantitatea treptat. Nu consumati mai mult de 2 lingurite/zi, mai inainte de mesele principale ale zilei. De asemenea, nu il adaugati in retetele de prajituri ce necesita fierbere sau coacere la temperaturi mai mari de 40 de grade Celsius intrucat isi poate pierde proprietatile nutritive. Pentru a se diminua apetitul este bine sa fie consumat cu circa 30 de minute mai inainte de masa, astfel ca efectele nu vor conteni sa apara. De asemenea, este bine ca atunci cand va doriti sa achizitionati sirop de yacon sa cumparati variantele cele mai bune, ce nu contin alte adaugiri, precum este cazul unor produse mai ieftine. Desi este posibil sa aiba un cost mai mare, nu trebuie sa uitati ca beneficiile acestuia pentru sanatate sunt numeroase.

 

2 thoughts on “Siropul de yacon si curele de slabire

    1. Buna ziua,

      Siropul de yacon are un IG = 1.

      În cazul siropului de tapioca nu avem date exacte asupra indicelui glicemic. Se știe, însă, că este o valoare relativ mare, astfel încât nu este recomandat diabeticilor, iar
      boabele de tapioca au un IG = 85.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.