Ce este SPF-ul?
Ați auzit sau văzut cel puțin o dată într-o reclamă că este important să utilizați SPF. Ce înseamnă și cât de important e, de fapt? SPF este abrevierea de la Sunscreen Protection Factor (în română: factor de protecție solară) și descrie cantitatea de raze ultraviolete care ajung pe piele după utilizarea acestuia. Introducerea SPF-ului în rutina noastră este absolut necesară, și pentru femei, și pentru bărbați.
Două tipuri de ultraviolete ajung pe tenul nostru: UVA și UVB, diferite prin efectul pe care îl produc la nivelul pielii. UVB este principala cauză a cancerului de piele, este cel care produce arsurile, pe când UVA produce așa-numitul bronz, care este de fapt o reacție a organismului de a preveni moartea celulelor.
Există factori de producție solară calculați doar în funcție de UVB, având în vedere că este de departe cel mai dăunător dintre cele două. Spre exemplu, dacă alegeți o cremă cu SPF 30, înseamnă că la nivelul pielii ajunge de 30 de ori mai puțin UVB decât ar fi ajuns fără aplicarea acesteia. Practic, substanțele chimice pe care le conține acea cremă absorb razele înainte de a ajunge direct în stratul tău de piele. Cu cât SPF-ul este mai mare, cu atât mai puține raze ajung la nivelul acestuia. Există creme cu SPF 10, 15, 30, 50. Cert este că majoritatea medicilor recomandă utilizarea unui factor de protecție mai mare sau egal cu 30, pentru că acesta blochează în jur de 97,6% din razele de UVB. (este și cel mai des folosit).
Cum utilizezi SPF?
SPF-ul poate veni sub multe forme: creme, spray-uri, pudre, servețele; doctorii recomandă fie varianta cremei, fie pe cea a spray-ului.
Utilizarea greșită a cremei cu factor de protecție solară este principala cauză pentru care aplicarea nu își poate atinge maximul potențial. Aceasta se folosește și când nu mergem la mare. Se folosește și iarna, nu doar vara. Se folosește și în casă, căci locuința are geamuri, iar prin ele pătrund raze de lumină.
Regula spune că o dată la 3-4 ore, mai ales în sezon de vara, reaplicarea este obligatorie. Totuși, în practică, nimeni nu își cară produsele după el la restraurant, spre exemplu. Așa că aplicarea acasă trebuie să se petreacă în condiții bune: dacă vorbim de corp, aplicarea trebuie să fie generoasă, să acopere cu prioritate zonele extrem de expuse la razele solare (cum ar fi umerii, mâinile, piept etc), iar dacă vorbim de față, aplicarea trebuie să fie generoasă, uniformă. Dacă doriți să utilizați machiaj, acesta trebuie utilizat corespunzător (spre exemplu, la aplicarea fondului de ten nu frecăm pentru a întinde, tamponăm). Este la fel de important SPF-ul și pe față, și pe corp.
Mai mult, pentru persoanele care suferă de acnee, utilizarea SPF-ului este o prioritate, căci soarele nu face decât să adâncească semnele sau să agraveze hiperpigmentațiile. Pe parcursul zilei trebuie o atenție sporită, căci transpirația și umezeala elimină din capacitatea SPF-ului.
Când vorbim de mersul la plajă, reaplicarea este absolut obligatorie. Acolo corpul este expus direct unor raze solare foarte puternice, iar arsurile sau alte probleme grave ale pielii pot apărea.
De ce să folosești SPF?
- ridurile sunt cauzate de razele solare, iar utilizarea SPF-ului previne îmbătrânirea;
- reduci riscul cancerului de piele, precum și al altor boli;
- previi arsuri;
- în cazul în care ai acnee, reduci din intensitatea semnelor lăsate de coșuri;
- creează elasticitate pielii;
- cremele cu SPF conțin și alte substanțe potrivite pentru ten, de care tenul tău se poate bucura.
Importanța alegerii SPF-ului
Creme cu SPF se găsesc aproape oriunde (pe internet, la magazine de cosmetică, în farmacii, în supermaket-uri, inclusiv pe plajă la mare), iar prețul diferă în funcție de calitatea produsului, substanțele utilizate, brand.
Recomandăm genul acesta de investiție, căci un SPF care folosește substanțe chimice bune va fi automat mai scump. Cu toate acestea, prețurile unui SPF bun nu sunt astronomice și sunt între 40 și 100 de lei.
Mulți încă nu și-au introdus în rutină acest element absolut necesar, căci nu pot repera efecte vizibile, nu pot înțelege dacă nu văd. Cu toate acestea, investiția în pielea dumneavoastră este foarte importantă, cu atât mai mult când neglijența provoacă grave probleme de sănătate.
Alegerea produsului potrivit pielii dumneavoastră trebuie să țină cont de un dezavantaj al cremelor cu factori de protecție solară: substanțele chimice care pot dăuna. Acest topic a fost dezbătut în ultimii ani, iar concluiza este că trebuie să avem grijă să evităm anumite substanțe. Cum facem asta? Ne uităm pe lista de ingrediente și le identificăm.
- Oxibenzona
Asupra acestei substanțe stau multe controverse: scăderea procentului de testosteron din organism, influențarea sarcinii etc. De aceea, trebuie evitat. A fost declarată ca fiind o substanța care nu își are rolul în produsele care conțin SPF.
- Octil metoxicinnamat
Această subastanță continuă să fie absorbită de organism inclusiv după aplicarea SPF-ului, având efecte negative asupra metabolismului, asupra glandei tiroide. Mai mult, unii oameni sunt alergici.
- Homosalatul
Este un produs organic care este absorbit de corp prin piele și care se pare că afectează sistemul endocrin al organismuluii uman.
Introducerea pe piață a produselor cu SPF poate fi considerat doar un lucru bun, căci există o gamă diversificată din care poți alege. Cu toate acestea, rămâne importantă informarea înaintea achiziționării unui produs, pentru evitarea ulterioarelor probleme.