Terapia cu seminte 

Semintele fructelor si legumelor reprezinta adevarate leacuri naturiste. Inca din cele mai vechi timpuri semintele faceau parte din retetele magice ale vracilor. Ele erau considerate pastratoarele vietii deoarece inainte de a se transfora in plante verzi, semintele contin energii uriase si substante benefice pentru corpul uman.

Terapia cu seminte  presupune un regim sanatos bogat in fructe si legume combinat cu un consum moderat de seminte. Pentru a beneficia de proprietatile lor benefice, semintele se consuma in stare cruda deoarece prin prajire cea mai mare parte din beneficii este distrusa.

Semintele de susan previn osteoporoza, acestea continand vitaminele A, B C, E.

-Pentru curatarea si intarirea organismului se consuma inainte de masa, 15-20 de g de pulbere ( obtinuta din rasnirea semintelor) amestecata cu putina apa.

– Arsurile se pot vindeca cu cataplasme din terci de susan obtinut din semintele de susan rasnite si apa. Pansamentele se vor schimba de 2-3 pe zi, pana la vindecarea completa a ranii.

-Puteti crea un amestec plin de vitamine si minerale, ce poate inlocui cu succes sarea din mancare. Pentru acesta aveti nevoie de 5 linguri seminte de susan rasnite, 3 linguri faina de in si 2 linguri de alge marine, de asemenea rasnite. Se pot inlocui algele marine cu o lingura sare de mare prajita imprealabil intr-o tigaie uscata. Amestecul rezultat se pastreaza intr-un borcan inchis etans.

Semintele de dovleac sunt foarte bune pentru inimaSemintele de bostan sunt o excelenta sursa de elemente nutritive deoarece contin 36-52% grasimi, vitamine, microelemente si mai ales zinc.

Aceste seminte previn sau lupta cu constiparea sau balonarea, prostatita, intaresc muschiul cardiac si rinichii, ajuta la cresterea parului, elimina metalele grele din organism. In acest sens se consuma lapte de bostan. Acesta se obtine astfel: se piseaza intr-un vas de lut un pahar de seminte peste care se adauga treptat 3 pahare de apa clocotita. Se strecoara amestecul respectiv, iar laptele obtinut se bea inainte de masa, de 3 ori pe zi, cam jumatate de pahar.

O alta varianta la fel de eficienta este ceaiul de seminte de bostan. Se infuzeaza doua lingurite de seminte rasnite in 2 pahare de apa clocotita ( intr-un termos). Se bea cate un pahar de 2 ori pe zi.

In cazul viermilor intestinali, se face un amestec din 30 de grame de seminte de bostan crude, care trebuie sa aiba neaparat invelisul verde de deasupra, 50-60 ml apa si o lingurita miere de albine. Se consuma pe stomacul gol, timp de o ora pana se termina tot amestecul. Peste 3 ore se bea un preparat purgativ, iar peste 30 de minute se face o clisma. Pentru copii doza de seminte difera astfel: 2-3 ani -3-5 g; 3-4 ani- 7.5 g; 5-7 ani – 10g; 10-12 ani -15 g.

Semintele de bostan se folosesc si in infrumusetarea si improspatarea tenului. Se piseaza semintele crude cu apa clocotita, intr-o proportie de 1:10 si se fierb pana se obtine o pasta omegenea, ce se aplica pe fata timp de 15-20 minute, dupa care se indeparteaza cu apa calduta.

Semintele de in constituie un bun expectorant

Ele sunt folosite si la combaterea constipatiei si a problemelor legate de tubul digestiv si caile urinare. Faina de in are proprietati antiseptice si calmante. Compresa cu faina de in si musetel ( parti egale) ajuta la maturarea abceselor, furunculilor, iar amestecata cu mierea conduce la vindecarea ranilor.

Se poate obtine un bun expectorant amestecand o jumatate de lingurita de seminte rasnite in 150 ml de apa, agitand incontinuu. Se strecoara si se iau cate 2 lingurite de 3-4 ori pe zi, pana la eliminarea bronsitei.

Extractul din seminte de in amelioreaza problemele legate de prostata. Astfel, acesta scade senzatia continua de a urina precum si cantitatea de urina acumulata in vezica. Un alt rol este acela ca impedica cresterea numarului de celule ale prostatei, ajutand astfel la vindecarea cancerului de colon si a prostatei, la tratamentul arterosclerozei, impiedicand formarea cheagurilor de sange.

Semintele de chimen, coriandru si mac sunt binecunoscute pentru combaterea gazelor la stomac si aerofagiei.

In acest sens se opareste o lingurita de seminte intr-o cana de apa, se lasa sa infuzeze pret de 10 minute si se bea cate o ceasca dupa fiecare masa. Datorita ingredientelor sale, chimenul ajuta in tratarea enterocolitelor, ajuta in cresterea lactatiei, mareste diureza si are de asemenea efect vermifug. Infuzia de chimen este recomandata si in gaz de guturai.

Decoctul obtint din semintele de coriandru contribuie la diminuarea colesterolului rau si de asemenea este un bun diretic, stimuland actiunea rinichilor.

Semintele de mac au un efect sedativ iar siropul obtinut din acestea trateaza raceala si amelioreaza durerile de dinti.

Semintele de marar sunt recomandate in mai multe afectiuni precum : hipertensiune, dureri de cap datorate asterosclerozei, insuficienta coronariana cronica. Astfel, se oparesc doua lingurite de seminte de marar pisate in 500 ml apa clocotita si se infuzeaza timp de o ora intr-un termos. Lichidul obtinut se bea strecurat, cu 30 de minute inainte de masa, de 3 ori pe zi.

Pentru imbunatatirea digestiei se infuzeaza o lingurita de seminte pisate in 250 ml apa clocotita tip de 2 ore. Se bea cu 15-20 de minute inainte de masa.

In cazul de insomnie si nervozitate se infuzeaza o lingura de seminte in 300 ml apa clocotita timp de 30 de minute. Acest amestec se adauga in apa dintr-un lighean destinata baii la picioare. Aceste bai se fac timp de 30 de minute de doua ori pe saptamana.

Seeds-2

Pentru glaucom se amesteca intr-un vas o lingurita de seminte cu 250 ml de apa clocotita si se pun pe foc, pana amestecul da in clocot. Se ia de pe foc si se tine la infuzat timp de o ora, dupa care se strecoara. Se consuma 50 ml de patru ori pe zi, inainte de masa, timp de 21 zile. Se face o pauza de 10 zile, dupa care se reia tratamentul.

In caz de incontinenta urinara , se infuzeaza o lingura de seminte de marar in 250 ml de apa, timp de 2-3 ore, intr-un termos. Se bea toata cantitatea o data.Pulberea si tinctura extrasa din semintele de marar sunt un stimulent si un reglator hormonal foarte puternic.

Cele mai consumate seminte de la noi, semintele de floarea soarelui constituie un remediu de baza in ameliorarea bolilor circulatorii, de rinichi si de bila. De asemenea, se folosesc in tratamentul sterilitatiiimpotentei vasculare si hormonale. Uleiul presat la rece din semintele de floarea soarelui se poate folosi la detoxifierea organismului, prevenirea afectiunilor gingivale, tratarea bolilor respiratorii. Dimineata se ia o gura de ulei si se plimba in gura timp de 10 minute. Lichidul respectiv se scuipa si se clateste temeinic gura. Semintele de floarea soarelui contin o cantitate importanta de acid linoleic, ce reduce depozitele de colesterol de pe peretii arterelor.

Semintele de schinduf trateaza diabetul de tip insulino-dependent. Timp de 12 luni se face o cura cu infuzie de schinduf, din care se consuma 2-3 cani zilnic. Schindul are rol in reducerea glicemiei, astfel ca se vor reduce in tip si dozele de insulina. In cazul colesterolului marit se ia cate o lingura de pulbere pe stomacul gol, inainte de fiecare masa. Semintele de schinduf sporesc secretia lactata in cazul mamelor si imbunatatesc starea de sanatate a acestora. Infuzia de schinduf este foarte utila femeilor aflate la menopauza, prevenind eliminarile masive de calciu si la pastrarea fortei musculare. De asemenea au efect in vindecarea sterilitatii. Combate anorexia si ajuta femeile slabe sa redobandeasca forme atractive, fara o crestere a tesutului adipos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.