Tot ce trebuie să știi despre coriandru

Mulți dintre noi folosesc coriandrul pentru a da gust mâncării, însă acest condiment poate fi consumat și în scop terapeutic. Oamenii de știință au descoperit de-a lungul timpului că atât frunzele, cât și semințele de coriandru conțin numeroase substanțe nutritive care previn și combat diverse probleme de sănătate. Află care sunt beneficiile coriandrului de la interior spre exterior.

Coriandrul este o plantă aromatică din familia plantelor Apiaceae, care este folosită în întreaga lume pentru a da gust preparatelor culinare, dar și pentru proprietățile sale terapeutice. Frunzele, tulpinile și semințele sale au o aromă înțepătoare și sunt utilizate în bucătărie atât crude, cât și uscate. În ceea ce privește semințele de coriandru, acestea sunt mici, rotunde, au o culoare maronie și un gust aromat, de nucă, iar pulberea obținută prin măcinarea lor este adesea folosită pentru a condimenta sosurile și preparatele cu specific indian. Semințele întregi pot fi, de asemenea, prăjite, măcinate și incluse în amestecurile folosite pentru condimentarea cărnii.

CE CONȚINE CORIANDRUL

Frunzele de coriandru sunt o sursă bună de fibre, calciu, magneziu, mangan și fier. Totodată, conțin 11 componente din uleiuri esențiale și șase tipuri de acizi, inclusiv acid ascorbic sau vitamina C, fiecare având mai multe proprietăți benefice asupra organismului. Semințele de coriandru sunt bogate în fitonutrienți și au un profil nutritiv similar cu cel al frunzelor de coriandru.

FRUNZE, SEMINȚE SAU ULEI DE CORIANDRU?

Atât frunzele, cât și semințele și uleiul de coriandru au multiple beneficii pentru sănătate. Descoperă cum acționează fiecare în parte și în ce afecțiuni sunt recomandate.

  • Beneficiile semințelor de coriandru

Semințele de coriandru conțin acizi benefici pentru corp, precum acizii linoleic, oleic, palmitic, stearic și ascorbic (vitamina C), care au efecte asupra colesterolului. Contribuie la reducerea colesterolului “rău” (LDL) și la creșterea colesterolului “bun” (HDL), prevenind astfel înfundarea arterelor și vaselor de sânge și, implicit, apariția bolilor cardiovasculare.

În compoziția semințelor de coriandru se găsesc și antioxidanți care luptă împotriva inflamațiilor din corp. Studiile efectuate pe animale arată că terpinele, quercitina și tocoferolii, compuși care se găsesc în aceste semințe, scad inflamațiilestimulează imunitatea și au efecte neuroprotective, potrivit cercetătorilor americani.

coriandru boabe

În plus, datorită conținutului de vitamina C, semințele de coriandru țin la distanță răcelile și gripa, menținând totodată sănătatea pielii. Pe de altă parte, fibrele dietetice și proprietățile antioxidante fac din aceste semințe un remediu bun împotriva problemelor digestive, mai ales dacă te confrunți cu indigestie sau ai un tranzit intestinal lent.

Într-un studiu publicat în Jurnalul Britanic de Nutriție se arată că extractul obținut din semințele de coriandru conține anumiți compuși care, atunci când ajung în sistemul sangvin, au efect antihiperglicemic, menținând sub control glicemia și nivelul insulinei.

  • Beneficiile frunzelor de coriandru

Frunzele de coriandru au proprietăți antisepticeantifungicedetoxifiante și antioxidante, împiedicând astfel apariția infecțiilor la nivelul pielii și a eczemelor.

Intern, coriandrul acționează ca un diuretic, ajutând organismul să elimine excesul de sare și apă. Astfel, ține sub control presiunea arterială și reduce riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Potrivit cercetătorilor din Taiwan, persoanele care consumă cantități mai mari de coriandru și alte condimente au un risc mai mic de a suferi de boli de inimă, în comparație cu persoanele care au o dietă bogată în sare și zaharuri.

Datorită conținutului de calciu, coriandrul este indicat pentru menținerea sănătății sistemului osos. Calciul joacă un rol important când vine vorba de prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni articulare. Așadar, alege să adaugi frunze de coriandru în mâncărurile pe care le prepari pentru a ține la distanță bolile osoase.

beneficii sănătate

Coriandrul este indicat și în menținerea sănătății oculare, deoarece abundă în vitaminele A și C, minerale și antioxidanți care susțin vederea și ajută la reducerea oboselii oculare. Frunzele de coriandru conțin și betacaroten, esențial pentru ochi, mai ales în cazul persoanelor în vârstă care sunt predispuse la afecțiuni precum cataractă și degenerescență maculară.

  • Beneficiile uleiului de coriandru

Uleiul de coriandru, extras din semințele acestui condiment, este considerat a fi un bun detoxifiant al sistemului sangvin, întrucât elimină acidul uric și metalele grele, dar și alte toxine străine care pătrund în sânge în mod accidental.

Compuși precum terpineolul și terpinolenul fac din uleiul de coriandru un bun analgezic. S-a dovedit că acest ulei ajută la vindecarea durerilor de dinți, a durerilor de cap și a celor articulare și musculare, precum și a durerilor ce apar în urma unor accidentări ușoare. Ameliorează durerea prin scăderea sensibilității zonei afectate.

Uleiul de coriandru poate înlocui deodorantul sau apa de gură, deoarece împiedică apariția transpirației urât mirositoare și a halenei, fie că este folosit intern sau extern. În plus, inhibă dezvoltarea bacteriilor de la nivelul cavității bucale, dar și din jurul glandelor sudoripare, combătând astfel mirosurile neplăcute. Poate fi amestecat cu apă, apoi aplicat extern, sau utilizat ca apă de gură.

Un alt rol important al uleiului de coriandru este acela de a stimula hormonii și enzimele digestive, funcțiile creierului și activitatea sistemului nervos. De asemenea, previne apariția depresiei.

Uleiul de coriandru poate fi utilizat și atunci când sistemul digestiv nu funcționează în mod corespunzător, întrucât acționează în mod benefic în caz de indigestie și flatulență.

CUM TE POATE AJUTA CORIANDRUL SĂ SLĂBEȘTI

Acest condiment stimulează enzimele și sucurile digestive, despre care se știe că îmbunătățesc modul de funcționare al sistemul digestiv. Sunt și o sursă bună de fibre. Un sistem digestiv sănătos este cheia pierderii în greutate. O digestie proastă favorizează creșterea în greutate, deoarece organismul nu este capabil să absoarbă și să asimileze substanțele nutritive în mod corespunzător. În plus, este posibil să nu fie capabil să elimine eficient toxinele, iar acest lucru poate duce la încetinirea ratei metabolice, ceea ce face mai dificilă arderea caloriilor.

Cel mai simplu mod de a-ți stimula metabolismul este să consumi apa în care au stat la infuzat peste noapte 5-6 frunze de coriandru. Apa se poate bea a doua zi, pe parcursul întregii zile.

Poți consuma, de asemenea, și suc de coriandru. Pune în blender frunzele de la o legătură de coriandru, mărunțește-le, după care adaugă 250-300 ml de apă și amestecă bine. Sucul obținut se bea în fiecare dimineață pentru a beneficia la maximum de efectele terapeutice ale coriandrului.

ceai de coriandru

Și semințele de coriandru au un efect benefic asupra siluetei. Tot ce trebuie să faci este să fierbi 1 lingură de semințe în 300 ml de apă. După ce apa a dat în fiert, lasă semințele să fiarbă 1-2 minute, după care ia vasul de pe foc. Semințele se țin la infuzat peste noapte, iar a doua zi, dimineața, se strecoară apa. Consumul acestor semințe elimină excesul de apă din organism într-un mod natural.

CORIANDRUL ȘI SĂNĂTATEA PIELII

Coriandrul poate fi folosit și pentru îngrijirea tenului, ca atare sau în combinație cu alte ingrediente la fel de benefice pentru piele.

1. Combate acneea: Frunzele de coriandru în combinație cu sucul de lămâie contribuie la combaterea acneei și a punctelor negre. Tot ce trebuie să faci este să amesteci 1 linguriță de pastă de coriandru (obținută prin blenduirea câtorva frunze) cu 1 linguriță de suc de lămâie. Amestecul preparat se aplică direct pe coșuri și pe punctele negre. Se lasă să acționeze o oră, după care se clătește fața cu apă rece.

2. Îndepărtează excesul de sebum: Coriandrul are capacitatea de a absorbi excesul de sebum de la nivelul feței. Frunzele au, de asemenea, proprietăți antioxidante, antifungice și antiseptice, menținând astfel pielea curată și sănătoasă. În plus, vitamina C prezentă în frunze menține tenul catifelat. Pentru a beneficia de aceste efecte pozitive, aplică pe ten suc proaspăt de coriandru (10 frunze de coriandru se blenduiesc împreună cu 100-150 ml de apă). Frunzele de coriandru blenduite pot fi amestecate și cu puțin lapte pentru a obține o pastă, care ulterior se aplică pe față și se lasă să acționeze 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță.

masca coriandru

3. Previne îmbătrânirea tenului: Datorită conținutului de vitamina A, coriandrul luptă împotriva radicalilor liberi care pot duce la îmbătrânirea prematură a pielii. Principalele semne sunt pielea flască și apariția ridurilor și a petelor pigmentare. Prepară o pastă dintr-o linguriță de pulbere de coriandru și o linguriță de gel de aloe vera. Coriandrul ajută la întinerirea celulelor pielii, în timp ce gelul de aloe vera menține pielea sănătoasă și curată. Pasta preparată se aplică pe fața curată și se lasă să acționeze în jur de 15 minute, după care se îndepărtează cu apă călduță.

RISCURI ASOCIATE CONSUMULUI DE CORIANDRU

Coriandrul este în general sigur pentru consum. Însă este important să fie consumat cu măsură, fie că vorbim de adăugarea lui în mâncare sau de consumul de ceai preparat din semințe. Cu toate acestea, unele persoane pot prezenta o reacție alergică și iritații ale pielii. Așadar, discută cu medicul specialist înainte de a-l include mai des în alimentația ta, mai ales dacă suferi de anumite probleme de sănătate. Astfel, te poți bucura din plin de tot ce oferă acest condiment organismului tău, așa că nu ezita să-l ai la îndemână ori de câte ori gătești diverse preparate. Adaugă-l în curry, supe, la salate și smoothie-uri ori consumă-l ca infuzie sau sub formă de suc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.