Totul despre cuișoare: beneficii, proprietăți, recomandări

Supranumite „doctorul celor 100 de boli„, cuișoarele sunt printre cele mai apreciate condimente din gastronomie, având, totodată, un potențial terapeutic extraordinar, prin multitudinea de beneficii pentru sănătate pe care le oferă. Acestea combat indigestia, au proprietăți antimicrobiene, protejează ficatul, stimulează sistemul imunitar, țin diabetul sub control și ajută la menținerea sănătății oaselor.

Din punct de vedere nutrițional, cuișoarele oferă acizi grași omega 3, mangan, magneziu, vitamina K, potasiu, vitamina B și calciu. În plus, conțin cantități semnificative de eugenol, un compus cu proprietăți antibiotice, antivirale, antifungice şi analgezice.

Planta

Arborele de cuișoare este un arbore veșnic verde din familia mirtului. În prezent, este cultivat cu precădere în Indonezia, Sri Lanka, Madagascar, Grenada, Tanzania și Zanzibar. Crește până la o înălțime de 20 metri, produce flori galbene/albe și are frunze aromatice, ovale. Mugurii floriferi roz de pe arbore sunt folosiți drept condiment: Înainte de a înflori, florile sunt recoltate manual într-un proces laborios și apoi sunt uscate. În timpul uscării, pierd aproximativ trei sferturi din greutate.

Mugurii uscați au forma unor mici cuie, de unde și denumirea; uneori cuișoarele sunt măcinate și comercializate sub formă de pulbere. Principalul producător este Indonezia, cu 70–80% din producția mondială, urmată de Madagascar, Tanzania, Sri Lanka și altele.

În țara de proveniență, Indonezia, cuișoarele sunt rareori utilizate ca plantă culinară – în schimb, sunt zdrobite și fumate în țigări. Invenția aparține lui Haji Jamahri și datează de la începutul anilor 1880. Aceste țigarete ameliorează simptomele astmului, datorită inhalării eugenolului conținut de cuișoare.

Cuișoarele în istorie

Alături de nucşoară, cuişoarele au fost unul dintre cele mai prețioase condimente ale secolelor XVI şi XVII. Se spune că însuși Magelan s-a întors în 1522 încărcat cu nucșoară şi cuișoare, spre deliciul spaniolilor. Desigur, mulți râvneau prețioasa marfă, cuișoarele la vremea aceea valorând mai mult decât greutatea lor în aur.

În 1605 olandezii au descoperit drumul spre arhipelagul Indonezian(Insulele Molucca) și au început comerțul maritim cu acest condiment, extinzând cultivarea plantei și menținând monopolul pe piață.

În jurul anilor 1800, planta a fost introdusă în India prin Mauritius.

În medicina tradițională chineză, cuișoarele au fost îndelung utilizate pentru a trata indigestia, diareea, hernia sau viermii intestinali, precum și diferite infecții fungice, cum ar fi cele de la nivelul picioarelor la atleți. În folclorul asiatic se spune că ținând în gură două cuişoare fără a le mesteca sau înghiţi tratează dependența de alcool.

Proprietăți

Cuișoarele sunt folosite pentru aroma lor dar și pentru alte calități interesante:

  • Au efect antifungic
  • Sunt antibacteriene
  • Sunt analgezice
  • Sunt bogate în antioxidanți
  • Sunt bogate în mangan și acizi grași de tip Omega 3
  • Au în compoziție mai multe vitamine printre care amintim de vitamina C și vitamina K
  • Conțin fibre și minerale (calciu și magneziu)
  • Conțin eugenol (compus care poate să prevină toxicitatea și se pare că are efecte foarte puternice împotriva cancerului)

Beneficii

Un consum moderat de cuișoare poate să aducă o mulțime de beneficii pentru sănătate.

  • Au efect antiinflamator. Este un efect generat de eugenol, componentul principal al cuișoarelor, care reduce simptomele inflamatorii cu până la 30%
  • Sunt antioxidante. De acest beneficiu sunt responsabili compușii precum flavonoizii, camferonul și ramnetinul
  • Îndepărtează durerile musculare. Utilizate în masaj, cuișoarele pot înlătura durerile musculare. De asemenea, dacă sunt folosite în cataplasme sau băi calde, pot fi extrem de eficiente împotriva artitei și reumatismului
  • Reduc greața. Stările de greață din timpul sarcinii pot fi îndepărtate prin amestecarea cuișoarelor cu zahăr și apă și consumarea lichidul rezultat
  • Tratează afecțiunile pielii. Din cuișoare poate fi extras un ulei care s-a dovedit extrem de eficient în tratarea diverselor afecțiuni, cum ar fi pielea uscată sau chiar vergeturile. Pielea obosită își găsește și ea remediu foarte bun în cuișoare
  • Tratează răcelile. Un alt avantaj al cuișoarelor este că poate trata răcelile și poate preveni gripa
  • Ameliorează durerile în gât și luptă împotriva virușilor
  • Sunt afrodisiace
  • Îmbunătățesc digestia
  • Îndepărtează stresul
  • Reușesc să lupte împotriva diabetului și chiar a cancerului

Valori nutriționale

O linguriță de aproximativ 2gr de cuișoare măcinate conțin:

  • Calorii: 6
  • Carbohidrați: 1gr
  • Fibre: 1gr
  • Mangan: 55% din DZR
  • Vitamina K: 2% din DZR
  • Vitamina C: 3% din DZR
  • Vitamina E, calciu si magneziu (în cantități foarte mici)

Gustul și utilizarea cuișoarelor în bucătărie

Cuișoarele sunt un condiment cald și înțepător, cu un gust și o aromă intense. Pe limbă, veți detecta dulceață, amărăciune și astringență (uscarea gurii), cu o cantitate notabilă de căldură. Condimente calde similare includ nucșoara, scorțișoara și piperul. Acestea sunt adesea combinate într-un amestec pentru placinta de dovleac. Cuișoarele sunt mult mai puternice decât aceste verișoare cu arome mai calde și, prin urmare, se folosesc mai puține într-o rețetă sau într-un amestec.

Cuișoarele pot înlocui sarea și potolesc setea. Se folosesc la preparate de patiserie, sosuri, anumite ciorbe, la unele sortimente de prăjituri, vin fiert sau ceai.

Utilizări terapeutice ale cuișoarelor

  • Colita de putrefacție, disfuncții biliare

Se pun în salatele de fructe (de mere, grapefruit, lămâie) 1-2 vârfuri de cuțit de cuișoare pisate. Se fac cure cu astfel de salate, mâncate înainte de fiecare masă, vreme de o săptămână.

  • Balonare

Înainte și după masă se ia un vârf de cuțit de pulbere de cuișoare. Gustul vom vedea ca este destul de greu de suportat, dar efectul este mai puternic decât al oricărui medicament.

  • Prevenirea si ameliorarea racelilor

Se mestecă 1-2 cuișoare pe zi, mai ales atunci când intrăm în contact cu mari aglomerații umane.

In caz de răceală, se fac inhalații cu câteva picături de ulei de cuișoare puse în apa clocotită sau se face decoct de cuișoare și se inhalează aburii.

  • Durerea de dinti

Se pisează o cuișoară și se pune la dinte. Efectul anesteziant este aproape instantaneu.

Poate fi folosit atât ca și anestezic al dinților, cât și pentru dezinfectarea canalelor măselelor.

  • Mâncărimi ale pielii si pișcăturile de insecte

Se amesteca praf de cuișoare cu apă până se face o pastă, care se aplică pe piele. Vă va surprinde puterea efectului lor.

Cuișoare 90 de capsule de la FAVISAN este un supliment alimentar natural, menit să protejeze organismul de bacterii, virusuri, fungi și paraziți. Reduce durerea, procesul inflamator și agregarea plachetară, protejează împotriva formării tumorilor, cheagurilor şi a radicalilor liberi (este antioxidant); favorizează digestia (prin stimularea secrețiilor gastro-intestinale), diureza şi dezintoxicarea organismului; inhibă procesele fermentative din intestin, resoarbe gazele formate; activează splina şi funcțiile renale; îndepărtează halena, senzația de vomă, sughițul rebel.

Utilizat tradiţional ca adjuvant în: parazitoze, împrospătarea respiraţiei, alungarea gândurilor malefice, în combaterea diareei, balonării, flatulenţei, indigestiei, gastritei, greţei, senzaţiei de vomă, lipsei poftei de mâncare.

Administrare:

Ca supliment alimentar. 

  • a) 3 x 3 capsule/zi după mese ca atare.
  • b) se deschid capsulele şi peste conţinut se toarnă 100 ml apă clocotită; se acoperă şi după 5-10 minute se strecoară şi se bea infuzia. 
  • Doza zilnică recomandată: 3 x 3 capsule/zi

Cuișoarele pot ajuta digestia

Cuișoarele pot îmbunătăți digestia prin stimularea secreției enzimelor digestive. De asemenea, se pot dovedi utile pentru reducerea flatulenței, a iritabilității gastrice, a dispepsiei și a senzației de greață. Pentru atenuarea afecțiunilor digestive, cuișoarele pot fi prăjite fără ulei și pisate, iar pudra amestecată cu miere sau se poate face ceai din ele.

Cuișoarele au proprietăți anticancerigene

Un studiu publicat în Oxford Journal: Carcinogenesis a arătat că aceste condimente pot fi de ajutor în gestionarea cancerului pulmonar în stadiile timpurii. Cercetările sugerează că acidul oleanolic prezent în cuișoare oferă activitate antitumorală, în timp ce un alt studiu a arătat că eugenolul din cuișoare are potențial împotriva cancerului de col uterin. Este nevoie, însă, de mai multe cercetări pe acest subiect.

Cuișoarele pot oferi protecție ficatului

Cuișoarele pot avea beneficii și pentru ficat. Acestea conțin mari cantități de antioxidanți, ideale pentru protejarea organelor de efectele radicalilor liberi, în special a ficatului. Pe termen lung, metabolismul crește producția de radicali liberi și profilul lipidic, scăzând în același timp cantitatea de antioxidanți din ficat. Se pare că extractul de cuișoare contribuie la combaterea acestui efect.

Cuișoarele pot contribui la gestionarea diabetului

Cuișoarele au fost folosite în practicile medicinale din vechime pentru o serie de boli, printre care și diabetul. Extractele din cuișoare imită insulina în anumite moduri și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge. Un studiu publicat în Journal of Ethnopharmacology sugerează că aceste condimente pot avea un efect benefic asupra diabetului, dacă sunt asociate cu o dietă bazată pe vegetale.

Cuișoarele pot proteja oasele

Extractele hidro-alcoolice din cuișoare includ compuși fenolici, cum ar fi eugenolul și derivații săi, flavone, izoflavone și flavonoide. Studiile au sugerat că aceste extracte pot fi utile pentru păstrarea densității osoase și a conținutului de minerale al oaselor, precum și pentru creșterea rezistenței la tracțiune a oaselor în caz de osteoporoză. Sunt necesare, însă, mai multe cercetări pentru a confirma eficacitatea acestor constatări. 

Cuișoarele pot să stimuleze imunitatea

Beneficiile cuișoarelor ating și sistemul imunitar. Cuișoarele conțin compuși care ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar prin creșterea numărului de celule albe din sânge.

Cuișoarele au proprietăți antiinflamatorii

Studiile asupra extractelor din cuișoare administrate șobolanilor de laborator sugerează că prezența eugenolului a redus inflamația cauzată de edem. S-a confirmat, de asemenea, că eugenolul are capacitatea de a reduce durerea stimulând receptorii acesteia. 

Cuișoarele susțin sănătatea orală

Cuișoarele pot fi folosite ca remediu pentru reducerea bolilor gingivale, cum ar fi gingivita și parodontoza. Extractele de muguri de cuișoare controlează în mod semnificativ dezvoltarea agenților patogeni orali, care sunt responsabili pentru diverse boli, conform unui studiu publicat în Journal of Natural Products. Ele pot fi, de asemenea, utilizate împotriva durerilor de dinți.

Cuișoarele pot trata cefaleea

Durerea de cap poate fi redusă cu ajutorul cuișoarelor. Se amestecă puțină sare cu 3-4 cuișoare zdrobite și se adaugă într-un pahar cu lapte.

Cuișoarele au efecte antibacteriene

Aceste condimente au proprietăți antibacteriene, fiind utile împotriva unui număr considerabil de agenți patogeni. În trecut, se pare că și-au dovedit eficiența și împotriva bacteriilor specifice care răspândesc holera.

Cuișoarele au proprietăți afrodisiace

Încă din cele mai vechi timpuri, se credea că aceste condimente posedă proprietăți afrodisiace. Experimente recente au arătat rezultate pozitive în ceea ce privește această calitate a cuișoarelor. 

Ceai de cuișoare

Mod de preparare și contraindicații

Ceaiul de cuișoare se prepară foarte simplu: puneți la fiert 200 de mililitri de apă și, când dă în clocot, adăugați o linguriță de cuișoare. Lăsați totul la infuzat 20 de minute, apoi strecurați.

Alături de scorţişoară, cardamom și anason, cuişoarele reprezintă un condiment apreciat de iubitorii de ceai, savurat în special în combinaţii picant-aromate ca Masala Chai. Pe lângă gustul energizant, cuișoarele contribuie la menținerea stării de sănătate prin beneficiile pe care le aduc organismului.

Ceaiul de cuișoare este contraindicat persoanelor care au probleme cu coagularea sângelui sau celor care se pregătesc pentru o intervenție chirurgicală, deoarece eugenolul conținut de acesta încetinește coagularea sângelui. De asemenea, nici femeile însărcinate sau care alăptează și nici copii mici nu au voie să consume acest ceai. Supradozarea poate irita sistemul nervos central.

6 thoughts on “Totul despre cuișoare: beneficii, proprietăți, recomandări

  1. Salut dragilor! Eu folosesc cuisoarele si imi fac bine, retelele dumneavoastra sant grozave si va multumesc pentru toate informatiile. Cu stima si respect, Fernando. In God We Trust!

  2. Multumesc frumos, este adevărat îl folosesc pentru gastrita ,dimineața pe stomacul gol iau 6 cuișoare pople mestec și beau apă, funcționează, am scăpat de medic. famotidina.

  3. Mulțumim pentru informații, vă mai așteptăm și cu alte, dar vă rog să-mi spuneți dacă, tratat termic, ceai de cuișoare de exemplu, nu se pierde din proprietăți? Vă mulțumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.