Catina este un arbust cu proprietăţi uimitoare ce creşte în zone însorite, pâlcuri din zone litorale sau de munte, în special acolo unde există formaţiuni salinifere.
Uleiul obţinut din cătină întăreşte sistemul imunitar şi funcționează ca un antioxidant natural puternic, care datorită licopenului, substanţă care dă culoare fructelor de cătină, poate reduce colesterolul şi combate stresul. O altă substanţă prezentă în cătină este quercitina cu efect analgezic şi antibacterian, fiind astfel recomandă în caz de faringite, psoriazis şi gastrite.
Fructele de cătină, aceste bobițe de sănătate cu un conținut impresionant de nutrienți, au fost întrebuințate de mii de ani ca leac pentru ulcer, probleme digestive și arsuri în medicina tradițională. Mai mult, astronauții ruși au folosit ulei de cătină pentru a reduce riscul arsurilor cauzate de expunerea la radiațiile din spațiu (radiații cosmice), așadar cătina continuă să fie un remediu natural apreciat și în zilele noastre.
Uleiul de cătină, denumit și “aurul lichid” în țări precum Tibet, Mongolia și China, este de departe cel mai prețios extract al acestei plante cu nenumărate beneficii pentru piele, dar și pentru sistemul imunitar, sistemul cardiovascular și ficat.
Uleiul de cătină se obține cel mai des prin procesul mecanic de presare la rece, fie din pulpa fructelor (Fructus Hippophae), fie din semințele de cătină (Semen Hippophae).
Cele 2 tipuri de uleiuri se diferențiază atât prin consistență și culoare, cât și prin profilul nutrițional. Comparativ cu uleiul din semințe, cel din pulpa fructelor de cătină are o nuanță mai închisă (portocaliu spre roșu), consistență mai groasă și un conținut mai bogat de acid palmitoleic (Omega 7) și carotenoizi.
În ciuda acestor diferențe, ambele tipuri de ulei de cătină sunt asociate cu o serie de beneficii importante pentru sănătate și frumusețe deopotrivă.
CE CONȚINE ULEIUL DE CĂTINĂ
Fructele de cătină şi uleiul de catina sunt situate în categoria celor mai puternice vitaminizante din flora ţării noastre. Acestea fortifică şi revigorează organismul, fiind utile persoanelor care se confruntă frecvent cu răceli, gripe, senzaţii de slăbiciune şi apatie.
Uleiul de cătină aduce organismului un aport bogat de vitamina C, E, A, B1, B2, B3, P şi substanţe minerale. Cantitatea de vitamina C este de 8 ori mai mare decât cea care se găseşte în piersică, de 20 de ori mai mare decât în mărul pădureţ, de 80 de ori mai mare decât în roşie, respectiv de 200 de ori mai mare decât în strugure. Din acest motiv, cătina mai este denumită şi „tezaurul de vitamina C” sau „regina vitaminei C”.
Uleiul de cătină conține peste 200 de substanțe nutritive, inclusiv acizi grași pe care organismul uman nu îi poate produce în mod natural. Printre acestea se regăsesc:
- antioxidanți: flavonoide (quercetină), fenoli, catechine și taninuri;
- minerale: calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sulf, seleniu, cupru și zinc;
- vitamine: vitamina C cu un conținut mai mare decât cel al portocalelor, vitaminele B1, B2, B6, B9 (folate), A, E, D, K și P;
- acizi grași Omega 3, Omega 6, Omega 7 și Omega 9, cătina fiind probabil singura plantă din lume care asigură toți acizii de tip Omega;
- acizi grași nesaturați: acid linoleic și acid alfa-linoleic (ALA) care nu pot fi produși de corpul uman din cauza lipsei anumitor enzime;
- carotenoizi, pigmenții ce conferă culoare cătinii;
- aproximativ 18 aminoacizi.
Soiurile plantei și poziția geografică sunt 2 factori care pot influența cantitatea în care anumite substanțe se regăsesc în compoziția cătinei și, implicit, în ulei.
ULEI DE CĂTINĂ: TOT CE TREBUIE SĂ ȘTII DESPRE ADMINISTRARE
Ca supliment alimentar, uleiul de cătină se regăsește inclusiv sub formă de comprimate, capsule moi și alături de alte plante cum ar fi Coenzima Q10, spirulină, măceșe etc. Întrucât fiecare produs este disponibil cu propria concentrație de ulei de cătină în compoziție (300mg, 600mg, 900mg etc), administrarea se va realiza conform prospectului.
În ceea ce privește uleiul de cătină disponibil în forma sa naturală, majoritatea producătorilor recomandă următoarele dozaje pentru adulți, respectiv copii:
- adulți: 20 de picături de 3 ori pe zi, timp de o lună;
- copii peste 3 ani: 10 picături de 3 ori pe zi, timp de o lună.
De altfel, uleiul de cătină poate fi administrat țintit, în funcție de afecțunile pe care dorești să le ameliorezi. Iată câteva ponturi în privința utilizării, adaptate afecțiunii pe care o confrunți!
- Întărirea sistemului imunitar: se iau 30-40 de picături pe zi, ca atare sau cu puţină miere (dar nu în apă, deoarece nu se dizolvă, ci formează o peliculă). O cură durează minimum 14 zile, dar pentru efect scontat, intervalul indicat este de 30 de zile sau mai mult.
- Anemie: se fac mai multe cure succesive, fiecare a câte 21 de zile, cu 10 zile de pauză.
- Impotenţă, sterilitate sau insuficienţă ovariană: se urmează un tratament de lungă durată (minimum 3 luni), având efect foarte puternic atunci când este asociat cu tratamentul intern cu plante cu efecte hormonale precum brânca-ursului, năpraznic, ginseng sau ginseng indian.
- Herpes, papilom: se recomandă aplicaţii de 2-3 ori pe zi cu ulei de cătină (prin ungere cu un tampon de vată sau o dischetă demachiantă).
- Arsuri: studiile realizate la noi în ţară au evidențiat efectele benefice ale aplicării uleiului de cătină pe arsurile în proces de vindecare. Ține însă cont că tratamentul acestor afecţiuni nu este unul simplu, așa că se recomandă urmarea acestuia doar sub îndrumarea medicului specialist, mai ales în cazul arsurilor de gradul III-IV.
Aceste dozaje sunt informative și pot varia de la un produs la altul, de aceea se recomandă citirea și respectarea informațiilor oferite de producător.
ULEI DE CĂTINĂ – 5 BENEFICII PENTRU PIELE
ȘTIAI CĂ… ?
În Grecia Antică, stăpânii cailor îi hrăneau cu cătină pentru ca aceștia să aibă pielea și coama mai strălucitoare? Denumirea generică a cătinei, Hippophae, este compusă din 2 cuvinte grecești: hippos care înseamnă „cal” și phaos care se traduce prin cuvântul „strălucitor”.
Pentru uz extern, uleiul de cătină se foloseşte ca tratament local în caz de eczeme, boli de piele care se agravează la frig, arsuri termice şi chimice, degerături, psoriazis sau a rănilor cu vindecare lentă.
De asemenea, uleiul de cătină este extrem de apreciat în domeniul cosmetic, beneficiile sale asupra pielii fiind datorate conținutului bogat de vitamine (în special A, E și C) și acizi grași Omega. Acesta este un ingredient cheie în cosmeticele antirid, produsele pentru protecție solară și creme pentru ten, respectiv corp în general, dar poate fi aplicat și direct pe piele.
Protejează pielea de razele soarelui
Protecția împotriva razelor UVA și UVB se datorează în special conținutului mare de vitamina C (aproximativ 695mg/100g) care se regăsește în uleiul de cătină.
Calmează iritațiile și arsurile minore
Cu proprietăți antiinflamatoare și regeneratoare, cătina grăbește procesul de reînnoire celulară, refăcând bariera lipidică de la suprafața epidermei. Uleiul poate fi aplicat local, pe arsuri provenite atât în urma radioterapiei, cât și a expunerii la soare.
Poate preveni și trata acneea
Pacienții cu acnee înregistrează un nivel scăzut de acid linolenic la suprafața epidermei, se arată în cadrul mai multor studii. Uleiul de cătină conține acid linolenic și poate stimula funcționarea normală a glandei sebacee, reglând totodată producția naturală de sebum.
Îmbunătățește elasticitatea pielii și are efect antirid
Cu rol antioxidant puternic, vitamina C din uleiul de cătină protejează pielea împotriva radicalilor liberi care îmbătrânesc aspectul pielii. Fosfolipidele și glicolipidele hidratează și catifelează, în timp ce acidul palmitic și stearic formează o barieră la suprafață cu rol de protecție. Într-un studiu efectuat pe un grup restrâns de persoane, aplicarea locală timp de 7 săptămâni a unei soluții formate din apă și ulei de cătină a dus la obținerea unor rezultate mai bune privind elasticitatea pielii comparativ cu grupul placebo.
Hidratează pielea și accelerează vindecarea rănilor
Uleiul de cătină pătrunde ușor în piele și previne pierderea apei de la nivelul epidermei, aceasta devenind mai fermă. Grație acidului Omega 7, uleiul de cătină stimulează procesul regenerativ al epidermei, promovând vindecarea tăieturilor fără formarea de cicatrici, sau chiar și a escarelor, leziuni dezvoltate în urma imobilizării la pat o perioadă lungă de timp.
ULEI DE CĂTINĂ PENTRU UZ INTERN
Administrat intern conform instrucțiunilor înscrise în prospectul aferent, uleiul de cătină acționează benefic pe multiple planuri. Iată mai multe despre sfera de acțiune a acestui remediu natural extrem de apreciat în lumea medicală!
- Reduce riscul de boli cardiovasculare prin scăderea colesterolului și al numărului de trigliceride.
- Întărește sistemul imunitar datorită conținutului bogat de vitamina C, flavonoide și alți antioxidanți. Un studiu realizat în cadrul Universității de Medicină Kaunas din Lituania a arătat că uleiul de cătină conține o cantitate dublă de carotenoizi, pigmenți naturali cu proprietăți antioxidante, în comparație cu alte uleiuri.
- Previne gripa și răceala. Fructele și extractele din cătină sunt administrate ca metodă de prevenție împotriva gripei și a răcelii.
- Protejează ficatul. Beneficiile cătinei asupra sistemului hepatic sunt legate de conținutul ridicat de grăsimi sănătoase, vitamina E și carotenoizi care protejează celulele hepatice. Mai mult, uleiul de cătină poate îmbunătăți funcția hepatică chiar și în cazul persoanelor care suferă de ciroză.
- Adjuvant în afecțiunile gastrointestinale (ulcer gastric, ulcer pe bază de stres etc). Uleiul protejează și repară mucoasa deteriorată a stomacului și favorizează o digestie ușoară.
- Îmbunătățește vederea și ameliorează sindromul ochiului uscat grație conținutului ridicat de carotenoizi, antioxidanți și acizi Omega 7 din compoziție.
- Îmbunătăţeşte activitatea intelectuală, creşte capacitatea de memorare şi concentrare, stimulând dorinţa de efort intelectual. Datorită creşterii rezistenţei la agenţii patogeni, creşte şi rezistenţa la efort.
- Printr-un tratament de 2-3 luni cu ulei de cătină, se poate ajunge și la relansarea activităţii glandelor sexuale.
- Uleiul de catina este folosit de asemenea şi în tratamentul unor afecţiuni precum: ulcer gastric şi duodenal, alergii, diaree, urticarie, reumatism, afecţiuni neuroendocrinologice, afecţiuni hepatice şi chiar dependență de substanțe alcoolice.
ULEI DE CĂTINĂ, UN REMEDIU BENEFIC PENTRU COPII
Datorită aportului de vitamine, minerale și acizi grași Omega pe care îl aduce organismului, uleiul de cătină este recomandat pentru copii, deoarece asigură o dezvoltare armonioasă, fizică și intelectuală deopotrivă.
Acizii grași Omega 3 contribuie la funcționarea normală a sistemului nervos și îi ajută pe micuți să învețe mai bine activități precum scrisul și cititul. Vitamina C susține imunitatea copiilor care astfel devin mai rezistenți în fața gripei și a răcelii, chiar dacă se află într-un colectiv.
Înainte de administrarea suplimentelor cu ulei de cătină, întotdeauna întreabă medicul pediatru pentru stabilirea corectă a concentrației, respectiv a dozajului.
PRECAUȚII ȘI CONTRAINDICAȚII
Uleiul de cătină precum și alte extracte, respectiv preparate din această plantă, sunt considerate sigure în administrare. Cu toate acestea, consumul cătinei nu este recomandat dacă te regăsești într-una dintre următoarelor categorii:
- femei însărcinate sau care alăptează (doar cu acordul și la recomandarea medicului specialist);
- persoane cu tulburări de coagulare, deoarece cătina poate încetini coagularea sângelui;
- persoane care urmează a fi supuse unei intervenții chirurgicale din cauza aceleași probleme de coagulare;
- persoane cu hipotensiune/tensiunea mică, deoarece această plantă scade tensiunea arterială, aspect îngrijorător pentru persoanele care se confruntă deja cu valori mici.
UNDE GĂSESC ULEI DE CĂTINĂ
Ulei de cătină în forma sa naturală sau capsule moi pentru o administrare mai ușoară găsești pe Planteea.ro.
Tot pe vegis.ro găsești și alimente, siropuri, ceaiuri, respectiv cosmetice pe bază de cătină, cât și alte produse care îți oferă posibilitatea să te bucuri de toate beneficiile acestei plante autohtone.