Vanilia măcinată, o mirodenie pentru gusturi alese

Adesea, în materie de gusturi, bătălia se dă între clasicele arome de cacao și vanilie. Însă dacă tu faci parte din categoria celor îndrăgostiți de vanilie, atunci te invităm să afli mai multe despre un condiment aparte, cu o istorie bogată. 

Povestea noastră se țese armonios pe pânza gustului, presărată cu multă vanilie măcinată, atât de diferită de alte ingrediente culinare înrudite precum pasta de vanilie, extractul de vanilie sau populara esență de vanilie din comerț. 

Dacă pregătirea minuțioasă a deserturilor se numără printre pasiunile tale, te invităm să descoperi mai multe detalii despre vanilia măcinată, o mirodenie indispensabilă pentru orice artizan al gustului, în egală măsură expert sau aspirant la rezultate culinare desăvârșite.

Ce este vanilia macinată 

Vanilia măcinată, cunoscută și sub denumirile alternative de pulberepudră sau praf de vanilie se diferențiază de celelalte ingrediente pe bază de vanilie prin puritatea sa, fiind obținută prin uscarea păstăilor de vanilie, care ulterior sunt măcinate manual. 

Ca să înțelegi mai ușor cât este de diferită vanilia măcinată de extractul sau esența de vanilie, ia în calcul următoarele aspecte referitoare la fabricarea celor două ingrediente: 

  • Extractul de vanilie se obține prin înmuierea păstăilor de vanilie, cu o vechime de 3 – 4 luni, într-o compoziție pe bază de alcool etilic și apă; molecula de vanilină din păstaia uscată accentuează gustul vanilat atât de îndrăgit de mulți consumatori. Cu cât păstaia este lăsată la uscat pentru o perioadă mai lungă de timp, cu atât nota vanilată devine mai accentuată.
  • Esența de vanilie reprezintă varianta sintetică, mai accesibilă și în materie de costuri, realizată prin procesarea unor substanțe petrochimice, a coloranților artificiali și a potențiatorilor de gust care imită aroma vaniliei cât de fidel posibil. 
păstaie de vanilie

Datorită procesului de măcinare și a evitării alcoolului ca mediu de procesare, vanilia măcinată te poate surprinde prin gustul cât mai natural, care se pliază perfect pe o serie de preparate dulci precum checuribrioșenegresefursecurigogoșiclătitevafe și diverse aluaturi. De asemenea, îți poți începe diminețile cu o notă subtilă de vanilie, adăugând acest ingredient în cafea sau în ceaiul favorit. Folosind vanilie măcinată, poți conferi o notă de noutate chiar și merelor/perelor coapte sau orezului cu lapte aburind. 

În plus, mixată cu ghimbirul și cardamomul, vanilia măcinată conferă un plus de savoare cartofilor dulci sau dovleacului plăcintar.

Parfumul este deosebit și surprinzător, pentru că în clipa în care desigilezi ambalajul produsului, vei simți mai pregnant o notă de cacao, de parcă cele mai populare arome s-au îmbinat special să-ți alinte simțurile. Nuanța brună se datorează măcinării întregii păstăi de vanilie. 

Probabil ai observat adesea costurile ridicate ale păstăii de vanilie, și dacă ai avut deja ocazia să folosești acest ingredient în preparatele tale, te-ai confruntat cu migălosul proces al curățării păstăii de semințe. Din acest punct de vedere, vanilia măcinată este mult mai ușor de folosit, și în plus, poate fi văzută ca o alternativă responsabilă, în spiritul limitării risipei alimentare. 

În acest sens, motivele sunt evidente: 

  • pulberea de vanilie este obținută prin măcinarea întregii păstăi;
  • pentru a putea fi procesată, o păstaie de vanilie are în medie nevoie de 3 ani;
  • în majoritatea cazurilor, polenizarea se realizează cu ajutorul unui factor uman, astfel prețul ridicat fiind justificat de procesul atât de costisitor.

Cum folosești vanilia măcinată în bucătărie 

femeie pasionată de gătit

Dacă ai deja pe rafturile din bucătăria ta un recipient cu vanilie măcinată, nu-ți mai rămâne decât să apelezi la propria creativitate și să dai o notă personală deserturilor pe care le adori. 

Ca totul să-ți iasă din plin, încă din primele încercări, ți-am pregătit câteva ponturi de care să ții cont: 

  1. Dacă preparatul pe care vrei să-l pregătești necesită coacere la temperaturi ridicate, vanilia măcinată e o alegere inspirată. Nefiind un ingredient procesat în alcool etilic, poți uita liniștit de grija că alcool se poate evapora din cauza temperaturii înalte, inconvenient care duce la estomparea aromei de vanilie. 
  2. Pulberea de vanilie are o aromă mai accentuată decât alte produse înrudite, așa că nu este necesar să o folosești în cantități mari. De aceea, este suficient să folosești ½ linguriță de vanilie măcinată la deserturile favorite. Dacă alegi extractul de vanilie, poți opta de regulă pentru 1 linguriță per preparat, acesta fiind mai puțin concentrat. 
  3. Vanilia măcinată este potrivită și dacă ai nevoie să obții o compoziție mai puțin lichidă atunci când prăjiturești.
  4. Depozitează cu grijă vanilia măcinată, preferabil într-un loc uscat, răcoros, ferit de razele solare. Dacă procedezi astfel, te poți bucura de acest produs prețios până la aproape doi ani. 

Un bonus aromat, presărat cu un strop de vanilie măcinată 

Pentru că ne place să fim creativi alături de tine, îți propunem o rețetă rapidă și gustoasă în care am strecurat și puțină vanilie măcinată, cât să ispitim mesenii într-un mod savuros.

Rețetă fresh de brioșe cu lămâie

Ingrediente:

  • 100g unt nesărat, topit în prealabil;
  • 100g zahăr pudră;
  • 2 ouă medii;
  • 115g făină universală;
  • ¼ linguriță praf de copt;
  • ½ linguriță vanilie măcinată;
  • coaja și sucul de la 2 lămâi;
  • 100g iaurt/ iaurt vegetal (în funcție de preferințe). 

Ingrediente glazură

  • 150g zahăr pudră;
  • sucul de la 1 lămâie.

Mod de preparare

  1. Tapetează formele de brioșe cu hârtii speciale și preîncălzește cuptorul la 180°C.
  2. Între timp, mixează într-un bol încăpător toate ingredientele indicate până ce obții o compoziție omogenă. 
  3. Umple formele cu aluatul de brioșe (3 sferturi per formă) și lasă-le la copt pentru aproximativ 30 minute. Pentru verificare, aplică testul scobitorii.
  4. Pentru glazură, cerne zahărul pudră într-un bol și adaugă treptat sucul de lămâie până ce obții o consistență groasă, însă ușor de turnat. Glazura se toarnă peste brioașe doar după ce acestea s-au răcit.

Unde găsești vanile măcinată de înaltă calitate?

Dacă îți dorești să dai o șansă prafului de vanilie, te invităm pe planteea.ro, unde te așteaptă un produs mai multe variante de vanillie măcinată, pastă sau esență. Toate naturale.

Dacă te întrebi de ce „de Bourbon”, îți împărtășim pe final de articol încă o informație interesantă: în jur de 75%-80% din vanilia care se regăsește pe glob provine de pe plantațiile din Madagascar, mai exact insula Réunion, încă teritoriu aflat sub administrație franceză. Vanilia de Bourbon mai este cunoscută și ca „vanilie franțuzească”, denumirea fiind strâns legată de dinastia de Bourbon, care guverna Franța în secolul al XVII-lea, când insula Réunion este integrată teritoriului francez. 

Hai pe www.planteea.ro și comandă avantajos această mirodenie prețioasă, adecvată pentru o multitudine de preparate savuroase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.