Vitamina C este un nutrient esențial care asigură sănătatea organismului. Cunoscută și sub denumirea de acid ascorbic, vitamina C se regăsește în multe alimente și suplimente și susține buna funcționare a funcțiilor biologice, precum sinteza colagenului și vindecarea rănilor, având numeroase alte beneficii.
Află în cele ce urmează care sunt beneficiile consumului de alimente și suplimente bogate în vitamina C, care este diferența dintre vitamina C clasică și vitamina C alcalină, dar și cum poți recunoaște semnele unui deficit de vitamina C.
Ce este vitamina C ?
Vitamina C este un compus organic, solubil în apă. Acest lucru înseamnă că organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, ci este necesar să luăm doza zilnică prin consumul de suplimente și alimente care o conțin.
Stresul, fumatul, poluarea, radiațiile și expunerea la metale grele, infecțiile și schimbările de temperatură cresc necesarul de vitamina C în organism. Funcțiile bine cunoscute ale acestei vitamine versatile includ: protecția antioxidantă față de radicalii liberi, sinteza colagenului, carnitinei și neurotransmițătorilor precum și stimularea imunității. De asemenea, vitamina C acționează ca un co-factor în mai multe reacții enzimatice.
Istoria vitaminei C
Se poate spune ca, la baza descoperirii vitaminei C, a stat nevoia omenirii de a afla rezolvarea unei manifestări cunoscute încă de la începutul secolului al XV-lea. Din secolul XV pana în jurul anului 1700, când au avut loc importante descoperiri pe cale maritimă, s-a constatat că marinarii se îmbolnăveau de o afecțiune cauzată de consumul insuficient de fructe și legume proaspete. Această afecțiune a fost și este numită scorbut. In stadiile avansate, se manifesta prin hemoragii gingivale, căderea dinților, dureri osoase, atrofii musculare, iritabilitate, depresie sau anemie. Unele surse susțin că această boală a ucis milioane de marinari în epoca de aur a explorării maritime.
Care este rolul vitaminei C?
Vitamina C joacă un rol important în buna funcționare a funcțiilor biologice, precum producția de colagen, L-carnitină, dar și alți neurotransmițători. De asemenea, susține metabolizarea proteinelor și are proprietăți antioxidante, fiind de ajutor în protejarea celulelor împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi. Acumularea de radicali liberi poate duce, în timp, la apariția bolilor cardiovasculare, a cancerului și artritei.
Colagenul, care este produs de vitamina C, este la rândul său componenta principală din numeroase țesuturi, precum tendoane, ligamente, piele, cornee, cartilaje, oase, intestine și vase de sânge. În plus, aproximativ 2% din țesutul muscular conține colagen.
Vitamina C alcalină vs.Vitamina C clasică – Care este mai bună ?
În ultimul timp se discută tot mai mult despre necesitatea unei diete alcaline pentru menținerea unei stări ideale de sănătate. Astfel, este cunoscut deja faptul că dieta alcalină protejează oasele împotriva demineralizării, restabilește echilibrul hormonal și ameliorează bolile cronice.
Atunci când ph-ul este acid, organismul extrage mineralele alcaline(calciu, magneziu) din oase pentru a neutraliza aciditatea, ceea ce duce, în timp, la carența acestora.
Ascorbatul de calciu este forma alcalină a vitaminei C, care pe lângă aportul atât de necesar de vitamina C, alcalinizează organismul și fluidele din corp. De asemenea, conține și calciu, un mineral atât de necesar corpului uman. 1 gram de ascorbat de calciu asigură organismului 114 mg de calciu.
Până la vârsta de 22 de ani un organism sănătos este alcalin. După această vârstă organismul devine tot mai acid. Pentru a impiedica îmbolnăvirile, organismul trebuie să fie alcalin, deci trebuie sa îl ajutăm prin tot ce consumăm să-i menținem alcalinitatea.
Mediul acid din organism favorizează apariția bolilor cronice, alergiilor, formarea și extinderea tumorilor. Experții susțin că celulele normale sunt distruse într-un mediu acid, în timp ce celulele neoplazice se dezvoltă perfect într-un astfel de ambient.
Un organism alcalin reduce riscul de apariție a inflamațiilor.
Vitamina C alcalină – mai puține efecte adverse
Ascorbatul de calciu are mai puține efecte adverse gastrice față de vitamina C clasică (acidul ascorbic) și este mult mai bine tolerat de către persoanele cu hiperaciditate gastrică. Precum se știe, acidul ascorbic este o vitamină hidrosolubilă cu caracter acid. Din cauza acestei acidități, atunci când este necesară administrarea unei cantități mai mari sau pe durate mai lungi de timp, ea poate provoacă deranjamente stomacale la cei sensibili, creșterea acidității în cavitatea bucală care facilitează apariția cariilor dentare.
Vitamina C alcalină de la SEVA PLANT este o formă 100% naturală de vitamina C, obținută din extracte de plante și fructe medicinale, precum și din minerale în stare pură, nemodificată.
Este o formulă prietenoasă cu stomacul, bine tolerată de persoanele sensibile la alimente acide.
Ascorbatul de calciu este şi o sursă foarte bună de calciu. Prin urmare, nu mai este necesară şi chiar ar trebui evitată administrarea unui alt supliment de calciu simultan cu ascorbatul de calciu. Un alt avantaj este acela că această formă de calciu este absorbită mai bine în organism decât carbonatul, citratul sau clorura de calciu.
Vitamina C alcalina se recomandă în:
- viroze gripale (răceli), infecții bacteriene, fungice si virale
- infecții urinare – produsul are efect antibiotic, antifungic și imunostimulent. Mineralele alcaline pe care le conține ajută la menținerea unui pH ridicat al urinei, în condițiile în care substanțele antibiotice, de sinteză sau naturale, au nevoie de un mediu alcalin, pentru a fi eficiente
- creștere la copii și adolescenți – ajută la dezvoltarea optimă a oaselor, dar și a sistemului nervos sau endocrin
- alergii
- inflamații
- boli auto-imune
- migrene
- dislipidemii
Compoziție Vitamina C alcalina SEVA PLANT:
- Dolomită pură cu granulație de max. 250µ: 300mg
- Acerola (Malphigia glabra) fructe, extract apos cu min 17% acid ascorbic: 180mg*
- Portocal-amar (Citrus aurantium) fructe si coajă, pulbere: 75mg
- Grapefruit (Citrus maxima) samburi, extract apos 4:1 (maltodextrină): 45mg
- Capsula vegetala
Beneficiile vitaminei C pentru organism
Beneficiile vitaminei C, așa cum le menționează nutriționistul Earl Mindell în „Biblia vitaminelor pentru secolul 21”, sunt următoarele:
- Ajută la întărirea imunității – vitamina C este un antioxidant puternic, care întărește capacitatea naturală de protecție a organismului;
- Protejează împotriva răcelilor – datorită proprietăților antioxidante, poate preveni și ajuta la tratarea răcelilor și poate reduce simptomele asociate cu acestea;
- Reduce riscul de boli cronice – fiind un antioxidant puternic, vitamina C protejează împotriva radicalilor liberi, care sunt asociați cu un risc ridicat de apariție a multor boli cronice;
- Ajută la scăderea hipertensiunii – suplimentele pe bază de vitamina C ajută la scăderea tensiunii arteriale și a presiunii sistolice a sângelui, dar și la dilatarea vaselor de sânge;
- Protejează împotriva bolilor cardiovasculare – acestea sunt asociate cu hipertensiune arterială, nivel ridicat de colesterol „rău” LDL și trigliceride și un nivel scăzut de colesterol „bun” HDL, iar vitamina C ajută la reducerea acestor factori de risc, implicit și a apariției bolilor cardiovasculare;
- Previne atacurile de gută – acestea apar atunci când nivelul de acid uric din sânge este ridicat, iar vitamina C ajută la reducerea nivelului de acid uric; Previne deficiența de fier – și ajută, în același timp, la îmbunătățirea absorbției de fier în organism;
- Stimulează producția de colagen – vitamina C este de mare ajutor în producția de colagen, o componentă esențială a multor țesuturi din organism;
- Ajută la îmbunătățirea memoriei – vitamina C nu doar că îmbunătățește capacitatea de memorare, ci protejează și împotriva stresului oxidativ de la nivelul creierului și coloanei vertebrale, scăzând riscul de apariție a demenței;
- Îmbunătățește vederea – consumul de suplimente de bază de vitamina C încetinește progresia degenerării maculare, care este asociată cu pierderile de vedere;
- Îmbunătățește aspectul pielii – datorită faptului că favorizează producția de colagen, vitamina C ajută la menținerea elasticității pielii;
- Ajută la scăderea în greutate – consumul de alimente și suplimente de bază de vitamina C ajută la arderea grăsimilor și la acumularea de masă musculară.
Care este legătura dintre vitamina C și starea de spirit ?
Vitamina C poate avea beneficii până și în ceea ce privește starea de spirit. Studiile au demonstrat că persoanele care au un deficit de vitamina C se simt mult mai des obosite sau deprimate. Așadar, administrarea unui supliment cu vitamina C poate avea un efect pozitiv asupra dispoziției. De asemenea, vitamina C poate scădea nivelul de anxietate și crește tonusul psihic.
Cum se manifestă carența de vitamina C ?
Daca ne supunem unor diete extreme, daca ignorăm alimentația echilibrată, daca fumăm sau consumăm alcool în exces, precum și în cazul unor probleme de absorbție a vitaminei C în organism, ne putem confrunta cu următoarele simptome:
- Oboseală și slăbiciunea constantă
- Piele uscată și păr casant
- Inflamarea și decolorarea gingiilor
- Pierderi în greutate
- Sângerări nazale sau ale gingiilor
- Învinețirea ușoară
- Dureri musculare și ale articulațiilor
- Vindecarea grea a rănilor
Netratat, deficitul de vitamina C poate cauza dificultăți de respirație, febră, convulsii, umflarea dureroasă a încheieturilor, tulburări în activitatea sistemului nervos și al celui muscular, diminuarea rezistenței organismului la infecții, fragilizarea vaselor de sânge (inclusiv a capilarelor), dureri ale oaselor, parodontoză, oscilații ale tensiunii arteriale, creșterea valorilor colesterolului, diminuarea rezistenței la efort, astenie
In cazul sugarilor, deficitul de vitamina C poate produce iritabilitate, durerea la mișcare, încetinirea dezvoltării normale și chiar anorexia sau anemia.
Studii
Cercetătorii americani de la Universitatea Harvard au găsit o cale de activare a unei enzime „responsabile” cu întinerirea numita telomerază. Ultimele lor studii arată ca Vitamina C Alcalina (ascorbatul) este capabilă să inducă activitatea telomerazei, o enzima cheie în reîntinerirea organismelor.
Am putea trăi mai mult și mai sănătoși, iar Alzheimer-ul sau problemele cardiace ar deveni istorie dacă organismul uman ar putea stoca o concentrație ridicată de Vitamina C Alcalină.
Recent, s-a dovedit că Vitamina C Alcalină intensifică ștergerea memoriei epigenetice în celule stem embrionare și contribuie astfel la reîntinerirea organelor. De asemenea, Vitamina C Alcalină ajută la menținerea ionilor metalici în centrul activ al enzimelor pentru a genera o activitate enzimatică optimă. Acest mecanism are un rol foarte mare în regenerarea oaselor si de aceea este indicată o cantitate mare de Vitamina C Alcalină pentru refacerea fracturilor de oase.
Alte studii au demonstrat că extractul din semințe de grepfrut prezent în compoziția suplimentului cu Vitamina C alcalină de la SEVA PLANT este:
- un puternic antiseptic
- are efect antiviral si antifungic
- are proprietăți anticancerigene
- favorizează vindecarea rănilor și cicatrizarea
- scade colesterolul
- ajută la prevenirea recurenței unor infecții precum cele de la nivelul unghiilor și cele cu Candida
- rol de întăritor al imunității
Care sunt sursele de vitamina C ?
Principalele surse de vitamina C sunt alimentele și, în cazul în care este necesar, suplimentele cu vitamina C sub formă de capsule sau solubile.
Acestea din urmă pot fi procurate din magazinele naturiste și din farmacii.
Alimente
Cele mai bune surse de vitamina C sunt următoarele alimente:
- Citricele – portocale, grepfrut
- Kiwi
- Legume verzi – varză Kale, spanac, varză de Bruxelles, broccoli, mazăre, sparanghel
- Varză roșie
- Ardei roșu, ardei verde și ardei iute
- Căpșune
- Guava
- Papaya
- Pepene
- Ananas
- Fructe de pădure
- Cartofi dulci
- Sucul de roșii
Legumele și fructele verzi conțin o cantitate ridicată de vitamina C. De asemenea, ananasul, fructele de pădure și pepenii sunt o sursă bogată de vitamina C. Consumul zilnic de fructe și legume asigură doza necesară de vitamina C, dar și de minerale și nutrienți esențiali.
De exemplu, 49 de mg de căpșune conțin 54% din doza zilnică recomandată, 9 mg de spanac reprezintă 10%, în timp ce o portocală medie (70 mg) conține 78% din doza zilnică recomandată de vitamina C.
Este important de reținut faptul că legumele și fructele proaspete sunt cea mai bună sursă de vitamina C. Odată ce sunt gătite, acestea își pot pierde o mare parte din cantitatea de vitamina C.
Suplimente alimentare cu vitamina C
În cazul în care nu putem, dintr-un motiv sau altul, să consumam suficiente legume și fructe, atunci este recomandat sa apelăm la suplimentele cu vitamina C. Totuși, nu trebuie sa uităm ca este foarte important să respectăm recomandările din prospect sau pe cele primite în urma consultului de specialitate.
Care este doza zilnica recomandata de vitamina C ?
Doza zilnică de vitamina C recomandată de Institutul Național de Sănătate este de 80 mg, însă poate scădea în cazul copiilor sau poate crește în cazul femeilor însărcinate și al fumătorilor.
Fumătorii ar trebui să adauge dozei recomandate încă 35 mg, pentru că un pachet de țigări pe zi poate reduce nivelul de vitamina C din organism cu până la 40%. In perioadele în care alimentația nu este bogată în legume și fructe, putem lua doze mai mari de vitamina C, având însă grijă să nu depășim 2000 mg/zi, adică 6 capsule.
Concluzie
Vitamina C reprezintă, așadar, un nutrient solubil care poate fi obținut prin consumul de alimente bogate în vitamina C și suplimente. Beneficiile sunt numeroase, de la întărirea sistemului imunitar și până la menținerea sănătății inimii, prevenirea stresului oxidativ, reducerea hipertensiunii și îmbunătățirea absorbției de fier. Cu alte cuvinte, atât alimentele, cât și suplimentele pe bază de vitamina C reprezintă o modalitate simplă prin care poți obține doza zilnică recomandată pentru a-ți menține sănătatea organismului.