Articol updatat in 18.06.2021
Vitamina C, unul dintre nutrientii cei mai eficienti de care organismul are nevoie pentru a functiona in parametrii normali, protejeaza organismului de mai multe afectiuni si are puterea de a preveni aparitia mai multor boli grave. Pentru ca imbunatateste imunitarea organismului, vitamina C este esentiala in consumul zilnic.
Descoperă în rândurile următoare tot ce trebuie să știi despre vitamina C, beneficiile acesteia, care este doza recomandată de vitamina C, dar și care sunt contraindicațiile acestei vitamine esențiale pentru organism.
CUPRINS:
- Ce este vitamina C?
- Vitamina C: beneficii
- Vitamina C: beneficii pentru sanatate
- Vitamina C: beneficii pentru ten
- Vitamina C: beneficii pentru copii
- Vitamina C si starea de spirit: care este legatura?
- Doza zilnica recomandata de vitamina C
- Alimente bogate in vitamina C
- Supradoza de vitamina C
- Deficitul de vitamina C: factori de risc, semne, manifestari
Ce este vitamina C?
- Formula chimica: C6H8O6
- Masa molara: 176,13 g/mol
- Solubilitate: bună în apă 330 g/l la 20 °C
- Alte denumiri: acid ascorbic
- Punct de topire: 190–192 °C
- Densitate: 190–192 °C
Vitamina C (acidul ascorbic) este o vitamina hidrosolubila (solubila in apa), regasita in deosebit de multe alimente si suplimente alimentare, cu rol important pentru sanatatea organismului: sinteza colagenului, vindecarea ranilor, neutralizarea radicalilor liber, metabolismul glucozei, al acidului folic si al anumitor aminoacizi samd
Fiind un compus organis solubil in apa, organismul nu poate sintetiza singur vitamina C, de aceea, este important sa ne luam doza zilnica din fructe, legume, suplimente si alte produse alimentare ce contin acest nutrient important pentru sanatate.
Vitamina C: beneficii
Organismul uman isi procura vitamina C din alimentatie, dar si din suplimentele nutritive. Pe langa beneficiile multiple, un consum regulat de vitamina C are numeroase efecte pozitive la nivelul pielii, prin stimularea productiei de colagen, dar si la nivelul intregului organism. Iată ce trebuie să știi despre vitamina C și beneficiile sale pentru organism!
Vitamina C: beneficii pentru sanatate
Este un antioxidant puternic la nivelul organismului, care poate lupta direct impotriva radicalilor liberi, factori care duc la imbatranirea pielii si la aparitia bolilor cardiovasculare.Vitamina C este principalul remediu impotriva stresului psihic si fizic si are efecte deosebite mai ales daca este luata in combinatie cu complexul de vitamine B.
Ajuta la eliberarea cailor respiratorii. Vitamina C poate reduce riscul aparitiei bronhoconstrictiei, afectiune ce poate provoca tuse si respiratie ingreunata. Un produs recomandat in caz de raceala este Gripovit Max C.
Lupta impotriva bolilor neorologice. Prezenta Vitaminei C in organism poate ameliora bolile neurologice, fiind utila in cazul formelor usoare de dementa aparute ca urmare a unui nivel scazut de vitamina C, betacaroten si licopen din sange. Produsul recomandat este Vitamina C din macese.
Ajuta la dilatarea vaselor de sange. Vitamina C are rol antioxidant, fapt care duce la eliminarea radicalilor liberi direct raspunzatori pentru procesul de imbatranire.
Lupta impotriva cancerului. Un consum regulat de vitamina C poate scadea riscul aparitiei cancerului, mai ales la nivelul plamanilor, gatului, corzilor vocale, esofagului si colonului.
Reglează nivelul glicemiei. Vitamina C este recomandata si persoanelor care sufera de diabet, deoarece acceleaza sistemul de procesare a insulinei si glucozei, regland in acest fel nivelul zaharului din sange.
Are efect reparator. Vitamina C are un rol important si in refacerea tesuturilor pielii, deoarece stimuleaza productia de colagen. Astfel, cicatrizeaza si vindeca mai usor ranile survenite in urma arsurilor, taieturilor sau interventiilor chirurgicale. De asemenea, lotiunile reparatoare care au in compozitie vitamina C sunt si ele recomandate. Produs recomandat: Super vitamina C.
Previne bolile de inima. Vitamina C este un adjuvant natural pentru dilatarea vaselor de sange si are capacitatea de a limita formarea cheagurilor de sange, dar si de a reduce nivelul colesterolului din organism. Astfel ajuta la imbunatatirea circulatiei sangelui si mentin o inima sanatoasa.
Reduce simptomele artritei. De regula, artrita apare din cauza colapsului proceselor celulare. In momentul in care productia de colagen are de suferit, Vitamina C are rolul de a stimula colagenul si de a reduce durerile, problemele articulare si inflamatiile.
Reduce tensiunea arteriala. Un consum regulat de Vitamina C pe o perioada indelungata de timp poate reduce tensiunea arteriala, mai ales in cazul pacientilor cu o varsta medie de 60 – 62 de ani.
Previne aparitia cataractei. Deficitul de vitamina C poate duce la cataracta. Un consum regulat poate lupta impotriva cataractei si ajuta la imbunatatirea fluxului sanguin de la nivelul ochilor.
Vitamina C: beneficii pentru ten
Vitamina C este un ingredient mai mult decat esential pentru obtinerea unui ten luminos si tratarea semnelor de imbatranire ale pielii. Apreciata pentru numeroasele beneficii pe care le asigura la nivelul general al starii de sanatate a organismului, acest antioxidant putenic poate fi utilizat si topic, in cadrul unei rutine de ingrijire a pielii, conform recomandarilor medicului specialist.
Indiferent de tipul produselor pentru ingrijirea pielii – fiole, lotiuni, geluri – in a caror formula este regasita si vitamina C, aceasta garanteaza protectie importiva razelor UV si asigura o mai buna luminozitate a tenului, atunci cand solutiile respective sunt aplicate topic la nivelul fetei.
Atunci cand razele UV intra in contact cu tenul, acestea produc radicali liberi ce cauzeaza mai departe leziuni si sters oxidativ, ambele cu efect negativ asupra pielii. Datorita proprietailor sale antioxidante, vitamina C contribuie la limitarea distrugerii tesutului pielii si stimularea regenerarii acesteia.
Solutiile cu vitamina C nu pot inlocui complet produsele cu formule concepute special pentru protectia solara, insa o combinatie dintre cele doua poate oferi o protectie foarte buna, impotriva razelor extrem de periculoase pentru piele, generate de soare.
Asa cum spuneam si in randurile de mai sus, vitamina C poate avea un rol esential in producerea de colagen, proteina produsa in mod natural de organism, reprezentand o treime din compozitia proteica a acetuia. Atunci cand productia de colagen creste, procesul de imbatranire a pielii incetineste.
Pentru ingrijirea pielii cu un produs pe baza de vitamina C, se recomanda solutiile cu aplicare topica, deoarece substanta poate ajunge direct in celulele de piele, obtinandu-se astfel un efect de ingrijire semnificativ. Chiar daca procesul de imbatranire a pielii nu poate fi stopat sau inversat, vitamina C este o substanta cu un rol esential in mentinerea fermitatii sale, cat mai mult timp posibil.
Vitamina C are numeroase beneficii pentru piele și poate oferi luminozitate tenului, prin restrictionarea enzimei responsabile de producerea melaninei, contribuind astfel la diminuarea petelor inchise la culoare, precum si la pigmentarea inegala.
Vitamina C: beneficii pentru copii
Vitamina C reprezinta un element de nutritie important pentru buna dezvoltare a organismului celui mic, asigurand o multime de beneficii. Iata doar 5 dintre cele mai importante avantaje, garantate de asimilarea vitaminei C, sub forma de alimente sau suplimente recomandate de medicul specialist:
Vitamina C activeaza sistemul imunitar. Deoarece sistemul imunitar al celor mici se afla inca in dezvoltare, copiii sunt mult mai expusi dezvoltarii anumitor afectiuni. Prin consumul regulat de vitamina C, este stimulata productia de leucocite, imunoglobine si interferon, elemente vitale pentru activarea sistemului imunitar, cel mai de pret aliat impotriva problemelor de sanatate.
Vitamina C protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ. Acest antioxidant protejeaza organismul copilului in fata radicalilor liberi, molecule fara un rol functional, dar care degradeaza sau distrug celulele sanatoase . Consumul de vitamina C asigura ameliorarea efectelor de imbatranire celulara, asigurand, totodata, regenerarea normala a celulelor.
Vitamina C asigura un metabolism energetic normal. La baza metabolismului energetic se afla un sistem complex de reactii ce au loc in organismul unui copil, prin care alimentele asimilate sunt transformate in energie. Vitamina C contribuie la buna functionare a metabolismului energetic, necesar cresterii, sustinerii functiilor de baza si desfasurarii oricarui tip de activitate fizica, prin transportarea energiei obtinute spre celule.
Vitamina C protejeaza sanatatea sistemului nervos. Sinteza dopaminei, noradrenalinei si adrenalinei poate fi stimulata prin consumul regulat de vitamina C. Dopamina este unul dintre principalii neurotransmitatori, cu rol in transmiterea informatiilor intre neuroni. Noradrenalina este tot un neurotransmitator, secretat in situatii de stres, sau in caz de presiune sangvina joasa, astfel incat organismul unui copil sa gestioneze cat mai bine aceste scenarii. Adrenalina este tot un neurotransmitator, secretat in situatii periculoase, ce creste volumul de sange la nivel cerebral.
Vitamina C sustine productia de colagen. Colagenul este cea mai raspandita proteina din corpul uman, fiind prezent in cartilagii, ligamente, tendoane, oase si piele. Colagenul favorizeaza dezvoltarea celulelor, intra in componenta articulatiilor si este implicat in mentinerea elasticitatii si sanatatii pielii. In cazul asimilarii unei cantitati mari de vitamina C, productia de colagen se intensifica.
Poți preveni răcelile cu ajutorul vitaminei C?
Există dovezi convingătoare privind utilizarea vitaminei C pentru a trata sau pentru a preveni răceala comună. O analiză din 2016 a găsit destul de puține dovezi că suplimentele cu vitamina C pot preveni răcelile, o excepție fiind cazul persoanelor ale căror organism este supus unei activități fizice constante, așa cum sunt sportivii. Cu toate acestea, studiile au descoperit că suplimentele zilnice cu vitamina C, așa cum sunt vitamina C sub formă de pulbere nutritivă, tablete cu vitamine, vitamina C solubilă sau pulberile antivirale pe bază de vitamina C pot ajuta la reducerea intensității și duratei răcelilor.
Dintre cercetările realizate menționăm analiza prezentată anterior, din 2016, ce subliniază că vitamina C administrată în primele 24 de ore de la apariția simptomelor răcelii par să scurteze durata bolii. De asemenea, un studiu din 2013 a sugerat că o doză zilnică de 1,000 până la 2,000 de miligrame de vitamina C poate reduce durata simptomelor răcelii în mediu cu 8% la adulți și 14% la copii.
Vitamina C si starea de spirit: care este legatura?
Legatura dintre vitamina C si starea de spirit este una cat se poate de clara, deoarece persoanele care sufera de deficit de acid ascorbic se simt frecvent obosite sau deprimate. Unele studii au aratat ca persoanele cu niveluri de vitamina C mai mici decat cele normale au constatat ca starea lor de spirit s-a imbunatatit, in urma administrarii vitaminei C.
Chiar si pentru persoanele despre care nu se stie ca se confrunta cu un deficit de vitamina C, administrarea unui supliment pe baza acesteia ar putea imbunatati dispozitia. In cadrul anumitor studii, respondentii au raportat ca vitamina C a contribuit la reducerea nivelurilor de anxietate.
Doza zilnica recomandata de vitamina C
Doza recomandata de vitamine este diferita si variaza in primul rand in functie de varsta. Pentru adulti se recomanda in medie 75-90 de miligrame pe zi, in timp ce doza maximă de vitamina C pentru copii doza este de aproximativ 45 de miligrame.
Doza zilnica recomandata de vitamina C | ||||
Varsta | Barbati | Femei | Sarcina | Alaptare |
1-3 ani | 15 mg | 15 mg | – | – |
4-8 ani | 25 mg | 25 mg | – | – |
9-13 ani | 45 mg | 45 mg | – | – |
14-18 ani | 75 mg | 65 mg | 80 mg | 115 mg |
19+ ani | 90 mg | 75 mg | 85 mg | 120 mg |
Fumatori | Fumatorii trebuie sa consume cu 35 mg de vitamina C in plus fata de celelalte grupe |
Conform studiilor, doza zilnica de 300 mg de vitamina C poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare cu pana la 25% la femei si cu 42% la barbati. De asemenea, o doza zilnica de peste 360 de mg poate reduce riscul unui preinfarct cu pana la 28%.
Alimente bogate in vitamina C
Vitamina C este disponibila sub forma de pastile, comprimate masticabile, pastile efervescente, vitamina C injectabila, vitamina C fiole, iar toate aceste produse pot fi cumparate dintr-un magazin de produse naturiste. Desigur, suplimentele nu trebuie sa inlocuiasca o dieta echilibrata. Exista si o multime de alimente bogate in vitamina C. Iata care sunt legumele si fructele cu o concentratie mare de vitamina C pe care ar trebui sa le incluzi in meniul tau zilnic:
Valori nutritive legume si plante tehnice/100g
Valori vitamine legume
Valori nutritive fructe / 100 g
Valori nutritive fructe / 100 g – tabel 2
Supradoza de vitamina C
Fiind una dintre substantele sigure, vitamina C nu prezinta efecte secundare ori reactii adverse daca sunt respectate dozele. Doza zilnica maxima admisa este de 2.000 mg. Daca aceasta doza este depasita, vitamina C poate provoca diaree, greata sau dureri de stomac.
De asemenea, un consum peste medie de vitamina C, respectiv supradoza, poate provoca reactii adverse care includ formarea cheagurilor de sange, pietrelor la rinichi sau probleme la nivelul sistemului digestiv.
Cat timp se ia vitamina C? Este bine sa faci pauze intre curele cu vitamina C si sa nu consumi in acelasi timp mai multe tipuri de suplimente si vitamine. Dar vitamina C este o vitamina hidrosolubila, care nu are o toxicitate crescuta, pentru ca toxinele sunt eliminate rapid prin urina atunci cand apare o supradoza.
Deficitul de vitamina C: factori de risc, semne si manifestari
Deficitul de vitamina C apare in momentul in care organismul nu primeste nutrientii de care are nevoie, din cauza unei diete stricte sau a insuficientei alimentare. La adulti, semnele deficitului de vitamina C apar la un interval de cateva saptamani (sau chiar luni) de la epuizarea rezervelor din organism.
Lipsa vitaminei C poate afecta productia de colagen, fapt ce poate duce in mod direct la ruperea tesuturilor. De asemenea, una dintre cele mai grele afectiuni la nivelul organismului provocate de lipsa vitaminei C este scorbutul, boala care afecteaza gingiile si duce inclusiv la pierderea dintilor.
In cazul deficitului de vitamina C (scorbut), gingiile se inflameaza, devin purpurii, spongioase, si friabile, iar in cazul unui deficit sever, acestea pot sangera. Leziunile la nivelul gingiilor se vindeca greu. Nu doar gingiile sunt afectate de scorbut, ci si membrele inferioare, pe suprafata carora pot aparea hemoragii spontane, sau echimoze la nivel cutanat.
Lipsa energiei, durerile musculare si articulare, sangerarile nazale, pielea uscata, caderea parului, inflamarea gingiilor, dar si oboseala constanta si starile de slabiciune pe care le simti pot fi provocate de un deficit de vitamina C. Alte simtome ale scorbutului: par incalcit, hemoragie conjunctivala bulbara, hiperkeratoza foliculara, hemoragii perifoliculare.
In cazul deficitului de vitamina C la sugari, semnele si simtomele asociate acestei probleme medicale pot include: iritabilitatea, durerea resimtita in timpul miscarilor, anorexia si incetinirea dezvoltarii (subdezvoltarea osoasa).
Vitamina C: contraindicații
Așa cum am menționat anterior, există anumite limitări în ceea ce privește doza de vitamina C recomandată. Cel mai frecvent efect secundar al dozajului ridicat de vitamina C este dezechilibrul sistemului digestiv. De regulă, aceste reacții adverse nu apar în urma consumului de alimente bogate în vitamina C, ci mai degrabă a consumului de suplimente.
De asemenea, vitamina C poate provoca și supra-încărcarea cu fier, mai cu seamă că această vitamină e cunoscută pentru absorbția de fier. Există chiar și studii care atestă că absorbția de fier poate crește chiar și cu 67% atunci când sunt consumate 100 mg de vitamina C la o singură masă. Astfel, persoanele care au efecțiuni ce cresc riscul acumulării de fier în organism, așa cum este hemocromatoza, trebuie să fie precauți în ceea ce privește suplimentele de vitamina C.
Istoria vitaminei C
Vitamina C a fost izolata pentru prima data in 1928 si 1933, de o echipa formata din cercetatorii machiari Joseph Svirbely si Albert Szent-Gyorgy si, in mod independent, de americanul Charles Glen King. Ei au aratat ca vitamina C este acidul ascorbic. In anul 1937, Gyorgy a primit premiul Nobel pentru Medicina datorita activitatii sale.
Conceptul de vitamine ca elemente esentiale pentru sanatatea oamenilor fusese introdus inca din anul 1912 de catre omul de stiinta polonez Casimir Funk, care a studiat bolile de deficienta.
In trecut, una dintre cele mai frecvente boli intalnite in randul marinarilor si navigatorilor era scorbutul, boala care apare din cauza unui aport insuficient de Vitamina C si care se manifesta prin formarea unor pete pe piele, gingii moi si sangerari.
In prezent, vitamina C nu mai este recomandata doar pentru a trata si preveni scorbutul, ci si pentru imbunatatirea sistemului imunitar, impotriva gripei si racelii, dar si ca supliment alimentar, cu scopul de a proteja organismul de mai multe afectiuni.
Cunoscuta in special pentru capacitatea de a intari sistemul imunitar, vitamina C poate reduce severitatea anumitor simptome, poate fi un antihistaminic natural si chiar poate reprezenta tratamentul in cazul mai multor alergii diferite.
De retinut:
Acestea fiind spuse, hai să facem o recapitulare a celor mai importante beneficii pe care vitamina C le aduce organismului:
- Intareste imunitatea
- Are efect antioxidant
- Scade tensiunea arteriala
- Ajuta in curele de slabire
- Scade nivelul de stres
- Reduce riscul aparitiei cancerului
- Previne aparitia astmului
- Cicatrizeaza ranile
- Stimuleaza productia de colagen
- Imbunatateste textura pielii
- Previnea caderea firelor de par si stimuleaza cresterea parului
- Protejeaza pielea impotriva razelor UV
- Mentine nivelul de energie
- Reduce efectele intoxicarii cu plumb.
Sperăm ca la finalul acestui articol să știi toate informațiile referitoare la vitamina C și beneficiile pe care aceasta le aduce organismului uman. Va dorim multa sanatate!
REFERINTE:
1. Brent A. Bauer, M.D. “Can Vitamin C Boost Your Mood?” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/benefits-vitamin-c/faq-20058271. Published November 10, 2020. Accessed June 18, 2021
2. “Office of Dietary Supplements – Vitamin C.” NIH Office of Dietary Supplements, U.S. Department of Health and Human Services, ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/. Accessed June 18, 2021
Am citit pe PortalMed că, calitatea vitaminei C de a fi hidrosolubilă o face să nu producă efecte adverse grave atunci când e consumată în exces, spre deosebire de vitaminele liposolubile care sunt însoțite de recomandări clare, de a nu se depăși doza zilnică recomandată. Dacă doriți să citiți întreg articolul îl găsiți aici: https://portalmed.ro/imunitate/totul-despre-vitamina-c/
Am o întrebare- vitamina c se poate dizolva în apă si apoi băută?
Bună ziua!
Desigur, vitamina C se poate achiziționa atât în variantă solubilă, cât și sub formă de comprimate.
Buna ziua! As vrea sa va intreb daca Vit C poate fi luata si-n doza de soc atunci cand ai primele semne de raceala…Ex. 2 comprimate efervescente de 1 g, dizolvate in jumatate pahar apa, de 3 ori/zi.
Mulțumesc!
Ma numesc,Angela Flintoca si mesajul, Anonim, imi apartine…scuze!!
Da, vitamina C pulbere se poate dizolva in apa, ceai, suc, supe etc. si apoi bauta. Aveti totusi grija la baut sa nu stea prea mult in contact cu dintii, fiind acida poate ataca smaltul, slabindu-l, in timp.
Bună . As vrea sa primesc. O.informati
La Vitamina C pudră de cîte ori.se folosesc pe zi.. Astept raspuns..
Bună. As vrea sa cunosc modul. de întrebuințare. la Vitamina C pudră
Nu. știu.cum.se. foloseste. pe zi .
Astept un raspuns favorabil.
Bună ziua,
Vitamina C pulbere se dizolvă în apă sau băutura preferată și se consumă în timpul mesei. Unei persoane ce nu prezintă nicio patologie i se recomandă utilizarea a 4-10 g Vitamina C/ zi, împărțită în 4 doze (1 linguriță are aprox. 4,5 g).
Pe de altă parte, persoanele bolnave au nevoie de o cantitate înzecită.
Zi frumoasa!
Buna seara. Am o intrebare. Pe ce perioada se poate consuma vit c?
Buna, imi puteti spune care este cantitatea de vit c pulbere si apa la diluare?
Buna ziua,
Este recomandată 1 linguriță de Vitamina C (4,5g) dizolvată într-un pahar cu 500ml apă.