Cunoscuta si sub denumirea de „vitamina fertilitatii” datorita importantei majore pentru sanatatea organismului, vitamina E sprijina functia reproductiva a organismului si joaca un rol important pentru sanatatea pielii. Vitamina E este folosita des in productia de dermato-cosmetice cu efect anti-aging, dar si in suplimente naturiste, iar consumul regulat ajuta la imbunatatirea sistemului imunitar.
Ce trebuie sa stii despre vitamina E
Ce este vitamina E
Proprietatile vitaminei E
Alimente bogate in vitamina E
Beneficiile vitaminei E
Doza recomandata de vitamina E
Efectele adverse ale supradozei
Semne ale deficientei de vitamina E
Cum se face absorbtia si eliminarea vitaminei E
Efectele anti-aging ale vitaminei E
Ce trebuie sa stii despre vitamina E
Vitamina E este un nutrient foarte important pentru organism, in special datorita proprietatilor sale antioxidante. Antioxidantii sunt substante care protejeaza celulele organismului de actiunea nociva a radicalilor liberi. Acestia pot provoca boli grave, precum afectiuni cardiovasculare sau cancer, potrivit cercetatorilor de la Mayo Clinic.
Asimilarea vitaminei E din alimente nu risca sa duca la o supradoza, dar persoanele care vor sa ia suplimente nutritive cu aceasta vitamina ar trebui sa discute mai intai cu un medic, pentru ca exista mai multe contraindicatii.
Ce este vitamina E
Vitamina E este o vitamina liposolubila (care se dizolva in grasina) si exista sub mai multe forme, dar numai alpha-tocopherol poate fi asimilat de organismul uman, scriu cercetatorii de la Universitatea Harvard.
Vitamina E a fost descoperita de McLean Evans si Katherine Scott Bishop in anul 1922. In anul 1935, la Universitatea Berkeley din California, nutritionista si biochimista Gladys Anderson Emerson, a izolat pentru prima data aceasta vitamina. Dupa aproximativ 3 ani, in 1938, chimistul german Erhard Fernholz a identificat structura chimica a vitaminei, iar Paul Karrer a reusit sa sintetizeze intreaga ei structura.
Proprietatile vitaminei E
Aceasta vitamina este unul dintre cei mai importanti antioxidanti, de aceea corpul nostru are nevoie de ea. Acest nutrient sustine sistemul imunitar, dar are un rol important si in sanatatea pielii, inimii si stimuleaza fertilitatea.
Vitamina E este asimilata usor, natural, prin consumul de fructe, legume, uleiuri vegetale, oua sau ficat, dar poate fi consumata si sub forma unor produse naturiste.
Desi exista multe suplimente nutritive cu vitamina E si acestea au un efect benefic in anumite cazuri, ele nu trebuie consumate fara o discutie in prealabil cu medicul. Consumul alimentelor bogate in vitamina E este insa recomandat indiferent de afectiune, iar aceste produse trebuie incluse obligatoriu intr-o dieta echilibrata, ca parte a unui stil de viata sanatos.
Alimente bogate in vitamina E
In topul alimentelor bogate in vitamina E gasim germenii de grau, insa pe langa asta, avem o gama variata de alimente recomandate. Important de stiut este faptul ca o dieta bogata in vitamina E nu trebuie sa contina mult ulei. Metoda optima de pregatire a alimentelor pentru consum, fara sa dauneze proprietatilor, este fierberea alimentelor.
Alimente care contin vitamina E
- cartofi dulci
- asparagus
- sfecla de zahar
- legume verzi (spanac, broccoli sau varza kale)
- oua
- ficat
- avocado
- ardei
- rosii
- struguri
- seminte de floarea soarelui
- nuci, alune, migdale, arahide
- kiwi
- mango
- cereale integrale
- uleiuri din surse vegetale.
Beneficiile vitaminei E
Daca sunt administrate corect, la recomandarea medicului, suplimentele cu vitamina E au mai multe beneficii pentru organism:
Vitamina E intareste sistemul imunitar. Are un rol important in fortificarea sistemului imunitar, dar si pentru alte procese metabolice. Consumul regulat de vitamina E protejeaza organismul de mai multe boli sau afectiuni. Produs recomandat: Vitamina E Naturala.
Mentine sanatatea ochilor. Dezechilibrul intre antioxidantii si radicalii liberi de la nivelul organismului impreuna cu stresul oxidativ pot duce la mai multe afectiuni oculare. Vitamina E este un adjuvant natural in acest caz, care protejeaza de actiunea radicalilor liberi inclusiv ochii. De asemenea, un consum regulat de alimente care au in compozitie vitamina E ajuta la prevenirea cataractei.
Trateaza infertilitatea. Vitamina E ajuta celulele sa se apere de actiunile radicalilor liberi daunatori. Deficienta de vitamina E poate afecta functiile reproducatoare normale, mai ales in cazul barbatilor. Este constant recomandata pentru barbatii care au probleme de fertilitate, deoarece vitamina E imbunatateste calitatea spermei si poate reduce riscul de malformatii congenitale. In urma studiilor efectuate, un procent de aproximativ 10% dintre barbatii consumatori pentru o perioada de cateva luni de suplimente cu vitamina E au observat o crestere a fertilitatii. Produs recomandat: Vitamina E fara zahar, sare si amidon.
Reduce riscul de boli cardiovasculare. Vitamina E contribuie la dilatarea vaselor de sange, poate reduce tensiunea arteriala si riscul aparitiei bolilor cardiovasculare. Anumite cercetari sustin ca vitamina E poate avea beneficii importante pentru sanatatea inimii, ajutand inclusiv la inhibarea oxidarii colesterolului LDL in plasma.
Amelioreaza simptomele astmului. In urma unei cercetari preliminare s-a constatat ca un anumit tip de vitamina E, gama-tocoferol, ar putea reduce inflamatiile specifice cailor respiratorii, intalnite des in cazul persoanelor diagnosticate cu astm. Pacientii care au inclus in dieta lor cantitati mai mari de alimente care contin vitamina E au fost mai putin predispusi sa sufere de astm sau alte afectiuni alergice.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/asparagus-green-green-asparagus-1307604/
Previne si incetineste instalarea dementei. Consumul in doze mari de alimente bogate in vitamina E poate incetini procesul bolii Alzheimer in cazul persoanelor care au fost diagnosticate cu o forma mai usoara de dementa. Produs recomandat: Vitamina E cu germeni de grau.
Totodata, vitamina E:
- sustine sanatatea ficatului,
- ajuta la cicatrizarea ranilor si contribuie la vindecarea arsurilor,
- sprijina formarea de noi tesuturi,
- asigura cantitatea de aminoacizi si acizi grasi necesara metabolismului.
Doza recomandata de vitamina E
Potrivit recomandarilor specialistilor, doza zilnica de vitamina E nu trebuie sa depasasca 15 mg in cazul adultilor, tinerilor peste 14 ani si femeilor insarcinate. Asta inseamna 22 de IU (unitati internationale). Femeile care alapteaza ar trebui sa consume zilnic o cantitate mai mare, adica 19 mg (28 IU), insa numai la recomandarea medicului.
In cazul copiilor, doza zilnica trebuie stabilita de catre medicul pediatru, dar orientativ aceasta este urmatoarea:
- Sugarii de la 0 pana la 6 luni au nevoie de 4 mg/zi
- Bebelusii de la 7 luni pana intr-un an au nevoie de 5 mg/zi
- Copiii cu varsta intre 1 an si 3 ani au nevoie de 6 mg/zi
- Copiii cu varsta intre 4 si 8 ani au nevoie de 7 mg/zi
- Copiii cu varsta intre 9 si 13 ani au nevoie de 11 mg/zi.
Efectele adverse ale supradozei
Daca iti procuri vitamina E doar din alimente, atunci supradozarea este putin probabila. Specialistii sustin insa ca administrarea suplimentelor nutritive in doze prea mari (peste 1.000 mg zilnic) poate provoca efecte adverse, inclusiv hemoragii sau accident vascular cerebral, riscul fiind mai mare la persoanele care iau medicamente pentru subtierea sangelui.
De asemenea, vitamina E in exces poate provoca stari de greata, varsaturi, diaree sau dureri musculare. Abuzul de vitamina E risca sa duca la o crestere a concentratiei de creatina in urina, la dureri de cap, eruptii, crampe intestinale sau vedere incetosata.
Consumul unui supliment cu vitamina E nu este indicat fara acordul medicului, mai ales in urmatoarele situatii:
- Afectiuni cardiovasculare grave (atac cerebral, infarct)
- Deficienta de vitamina K
- Cancer de prostata
- Diabet
- Afectiuni hepatice
- Hemoragii
- Afectiuni ale retinei.
Semne ale deficientei de vitamina E
Desi deficienta de vitamina E apare destul de rar, pentru ca aceasta vitamina se regaseste in multe alimente, simptomele lipsei acestui nutrient sunt destul de grave. Riscul unei deficiente este mai mare la persoanele cu tulburari digestive si la cele care nu pot asimila corect grasimile (cum este cazul bolnavilor de fibroza chistica, boala celiaca si pancreatita). Iata care sunt simptomele lipsei de vitamina E:
- Retinopatie (afectarea retinei, care duce la tulburari de vedere)
- Neuropatie (distrugerea nervilor periferici, care duce la dureri ale membrelor)
- Slabirea sistemului imunitar
- Ataxia (pierderea controlului asupra miscarilor corpului)
Cum se face absorbtia si eliminarea vitaminei E
Vitamina E este absorbita mai bine din alimente, iar atunci cand este administrata sub forma de supliment, ar trebui consumata in timpul mesei. In acest fel, ea va fi asimilata mai bine in organism.
Modul in care organismul poate asimila aceasta vitamina variaza de la o persoana la alta, iar consumul unei cantitati mari de vitamina E nu va ajuta la o absorbtie mai buna, dimpotriva, o va reduce. Excesul de vitamina E este eliminat in special prin materiile fecale, dar si prin urina. Pentru a stimula asimilarea vitaminei E, aceasta ar trebui consumata impreuna cu vitamina C.
Efectele anti-aging ale vitaminei E
Exista produse cosmetice imbogatite cu vitamina E care au fost special concepute pentru piele si par. Fiind un antioxidant puternic, vitamina E are efecte deosebite pentru santatea pielii si parului:
Ajuta la intarirea firului de par. Un sampon cu vitamina E poate reduce deteriorarea celulelor si ajuta semnificativ la cresterea parului. Efectele antioxidante ale vitaminei E intaresc firul de par.
Reda stralucirea parului. Substantele chimice din produsele cosmetice, dar si temperaturile prea ridicate la care este expus parul atunci cand este uscat si coafat pot deteriora aspectul firului de par. Vitamina E asigura un strat protector suplimentar si reda stralucirea parului.
Protejeaza pielea. Vitamina E s-a dovedit extrem de utila pentru diminuarea efectelor produse de expunerea prelungita la soare. Poate imbunatati vizibil aspectul pielii, deoarece ofera protectie impotriva razelor UV si a radicalilor liberi care ar putea intra in contact cu epiderma.
Reduce ridurile. Are rol antioxidant atat la interior, cat si la exterior. Vitamina E mentine pielea sanatoasa si hidratata si reduce semnificativ ridurile de expresie. De asemenea, consumul de vitamina E ajuta la dezvoltarea celulelor pielii, lupta impotriva radicalilor liberi care pot distruge celulele si imbunatateste circulatia sangelui.
Concluzie
In concluzie, vitamina E este o substanta esentiala pentru sanatatea noastra si poate fi consumata sub forma unor suplimente nutritive, la recomandarea medicului. Este foarte important insa ca aceasta vitamina sa fie consumata si din alimente, pentru o mai buna asimilare. Niciun produs nu trebuie sa inlocuiasca un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata.
Multa sanatate!
Sursa studiu clinic:
Harvard T.H. Chan School of Public Health, The Nutrition Source, „Vitamin E” via https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-e/
2 thoughts on “Vitamina E – beneficii, rol si doza recomandata pentru sanatate”