Un corp sănătos și o piele plină de vitalitate vor fi întotdeauna la modă, însă odată cu trecerea timpului este nevoie de eforturi suplimentare pentru a le menține. Vitaminele, mineralele și mâncarea bogată în nutrienți sunt doar câteva dintre elementele pe care trebuie să le integrezi în stilul tău de viață dacă vrei să te bucuri de o piele elastică, curată și strălucitoare la orice vârstă.
În acest articol vei descoperi ce vitamine trebuie să iei pentru o piele frumoasă, dar și ce alte minerale și alimente contribuie la regenerarea celulelor și a țesuturilor.
Ce vei găsi în acest articol:
- De ce este important să ai grijă de pielea ta?
- Cum îți dai seama că pielea ta are nevoie de îngrijire suplimentară?
- Care sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru o piele sănătoasă?
- Alte trucuri benefice pentru pielea ta
De ce este important să ai grijă de pielea ta?
Îngrijirea pielii a fost întotdeauna un subiect de mare interes, cu atât mai mult în ultima vreme, când numeroși specialiști și influenceri abordează acest topic din mai multe unghiuri. Însă, întrebarea principală care zace pe buzele multora dintre noi este: „De ce este atât de important să ai grijă de pielea ta?”.
Pe lângă faptul că este cel mai mare organ al corpului uman, pielea joacă un rol extrem de important asupra sănătății generale a corpului, dar și a aspectului.
Iată care sunt principalele 3 motive pentru care este recomandat să ai grijă constant de pielea ta:
1. O piele îngrijită își menține aspectul tânăr mai mult timp
Dincolo de componenta genetică, îngrijirea corespunzătoare a tenului și a pielii, în general, contribuie la menținerea aspectului de piele fermă și strălucitoare chiar și la vârste mai înaintate.
Nu este un secret că odată cu trecerea timpului celule se regenerează mult mai încet, ceea ce se traduce prin ten cu aspect tern, lipsit de strălucire și predispus la riduri. De asemenea, cantitatea de colagen secretată în mod natural scade semnificativ, iar elasticitatea pielii este vizibil redusă.
Astfel, cu o rutină de îngrijire corectă, cu o alimentație nutritivă, dar și prin suplimentarea aportului de vitamine și minerale cu produse special gândite pentru o piele sănătoasă poți amâna toate aceste modificări care vin la pachet odată cu îmbătrânirea.
2. O piele sănătoasă lucrează ca o barieră de protecție
Pielea acționează ca un scut de protecție pentru organele interne și mediul exterior. Cu cât pielea este mai sănătoasă și bine îngrijită, cu atât aceasta oferă o protecție mai ridicată și implicit îți menține întregul organism în parametri optimi. Iritațiile, descuamarea agresivă și crăpăturile cauzate de o piele uscată favorizează infecțiile sau alte afecțiuni ce îți pot pune în pericol sănătatea.
Totodată, pielea joacă un rol vital și în protecția împotriva soarelui și a efectelor dăunătoare pe care acesta le are. O piele neîngrijită corespunzător sau care nu beneficiază de protecție SPF este mai predispusă la apariția cancerului de piele, una dintre cele mai răspândite afecțiuni cutanate la nivel global.
3. Prevenția și încrederea de sine fac diferența
Se spune că este mai ușor să previi decât să tratezi, iar acest principiu se aplică inclusiv în cazul îngrijirii pielii. Pe lângă sumele generoase de bani cheltuite cu diverse consultații la medic, tratamente complexe și produse costisitoare, prevenția este mult mai accesibilă și îți ia doar câteva minute pe zi.
În plus, dincolo de componenta financiară și cea estetică, o piele fără acnee, riduri, cicatrici profunde sau pete pigmentare îți va da un boost de încredere în propria persoană și o stare de bine generală.
Cum îți dai seama că pielea ta are nevoie de îngrijire suplimentară pentru a-și menține aspectul tânăr?
O rutină corectă de îngrijire ce include curățare, hidratare și protecție solară este extrem de utilă pentru a-ți îmbunătăți aspectul general al pielii și a preveni apariția semnelor de îmbătrânire, însă nu este suficientă.
Sănătatea întotdeauna începe din interior spre exterior, iar dacă organismul tău nu este hidratat și hrănit corespunzător, acest aspect se va răsfrânge inclusiv asupra pielii. Dacă urmezi o rutină de îngrijire ca la carte, însă pielea ta arată de parcă n-a mai fost hidratată de ceva vreme, atunci este timpul să arunci o privire și asupra dietei, vitaminelor și suplimentelor pe care le iei.
Iată câteva semne ce sugerează că pielea ta are nevoie de îngrijire suplimentară:
- Mâncărimi excesive la nivelul pielii;
- Zone de piele iritată, pruriginoasă;
- Pete sau aspect neuniform;
- Textură aspră;
- Descuamare;
- Arsuri sau înțepături;
- Piele cu aspect tern și lipsit de elasticitate;
- Acnee;
- Buze crăpate în mod constant
Toate aceste simptome sunt un bun punct de plecare pentru a-ți îmbunătăți stilul de viață și a vedea de ce au nevoie corpul și pielea pentru a funcționa în parametri normali și a încetini procesul natural de îmbătrânire.
Care sunt vitaminele și mineralele esențiale pentru o piele sănătoasă?
Dacă și tu te confrunți cu unul dintre simptomele menționate mai sus sau pur și simplu vrei să previi efectele îmbătrânirii și să te bucuri de o piele strălucitoare și sănătoasă cât mai mult timp, avem o veste bună pentru tine. Conform studiilor, anumite vitamine și suplimente au capacitatea de a încetini procesul de îmbătrânire prematură și de a susține regenerarea celulară.
Iată care sunt vitaminele și mineralele esențiale ce nu trebuie să lipsească din dieta ta zilnică dacă vrei să te bucuri de o piele impecabilă indiferent de vârstă:
1. Colagenul
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism, reprezentând o treime din compoziția proteică a întregului corp. Printre numeroasele roluri ale colagenului se numără și îmbunătățirea elasticității pielii, diminuarea ridurilor, corectarea anumitor cicatrici fine sau redarea volumului buzelor.
Cu toate că produsele pe bază de colagen și suplimentele nu înlocuiesc colagenul deja pierdut, acestea te ajută să nu pierzi mai mult. Specialiștii spun că la vârsta de aproximativ 20 de ani, cantitatea de colagen din organism începe să scadă, de aceea este nevoie să suplinim această proteină prin diverse metode.
Poți recurge la suplimente și ticturi cu un conținut bogat de colagen pe care le iei zilnic. De exemplu, Tinctura stimulent colagen de la Seva Plant conține o formulă complexă, gândită special pentru a stimula elasticitatea pielii și a-i îmbunătăți fermitatea.
Pentru a-ți spori cantitatea de colagen din corp este important să incluzi în dieta ta și alimente ce stimulează în mod natural producția de colagen, cum ar fi:
- Ardei gras roșu;
- Roșii;
- Semințe de floarea soarelui;
- Germeni de grâu;
- Varză;
- Conopidă;
- Căpșuni;
- Ciuperci;
- Năut;
- Linte;
- Fasole
2. Coenzima Q10
Coenzima Q10 sau CoQ10 este o substanță antioxidantă și liposolubilă, produsă în mod natural de organism. Fiind necesară în dezvoltarea și buna funcționare a celulelor vii, coenzima Q10 susține producerea de colagen și întârzierea procesului de îmbătrânire.
Cu toate că este un element esențial în procesul anti-aging, CoQ10 consumată individual nu este suficientă pentru a obține rezultate fantastice asupra pielii. Specialiștii recomandă să fie inclusă în rutina de îngrijirea pielii alături de alte substanțe benefice, precum Vitamina C și colagen.
După vârsta de 30 de ani, cantitatea generată în mod natural de organism scade progresiv, de aceea este important să o suplinești prin alimentație sau suplimente. Câteva alimente bogate în CoQ10 pe care le poți introduce cu ușurință în dieta ta zilnică sunt:
- Ulei de soia;
- Tofu;
- Alune;
- Spanac;
- Broccoli;
- Căpșuni;
- Portocale;
- Sardine;
- Ton.
3. Vitamina C
Vitamina C este recunoscută pentru beneficiile sale aduse sistemului imunitar, însă acesta nu este singurul său avantaj. S-a demonstrat că datorită proprietăților sale antioxidante, Vitamina C este un aliat de încredere și în lupta cu ridurile și îmbătrânirea prematură. Din ce în ce mai mulți dermatologi recomandă includerea serurilor și a cremelor cu vitamina C în rutina zilnică de îngrijire a pielii.
Totodată, pe lângă proprietățile antioxidante, vitamina C este utilizată și ca decolorant în tratarea petelor pigmentare sau a celor din jurul ochilor, determinate tot de îmbătrânirea prematură. Cantitatea zilnică recomandată pentru adulți este între 65 și 90 de miligrame, în funcție de greutate, carențe și nevoile fiecărui organism.
Cu toate acestea, vitamina C este singura vitamină pe care corpul nu o poate produce singur, fiind nevoie să o suplinești din alimente sau alte produse. O metodă simplă prin care îți asiguri complexul necesar de vitamine pentru o piele sănătoasă și o imunitate de fier sunt Suplimentele cu vitamina C, de la Seva Plant.
Varianta ideală, este să combini suplimentele alimentare cu o dietă bogată în alimente cu un conținut ridicat de Vitamina C, cum ar fi:
- Portocale;
- Măceșe;
- Lămâie;
- Căpșuni;
- Ardei gras galben;
- Pătrunjel;
- Kiwi;
- Coacăze negre.
4.Vitamina E
Din rândul vitaminelor esențiale pentru piele face parte și Vitamina E, un antioxidant liposolubil ce este recunoscut pentru numeroasele efecte benefice pe care le are asupra pielii și nu numai. Pe lângă faptul că reduce riscul de boli cardiovasculare, susține sistemului imunitar și asigură funcționarea optimă a glandelor endocrine și sexuale, Vitamina C are un rol esențial și în:
- Protejarea împotriva daunelor cauzate de razele soarelui;
- Oprește oxidarea lipidelor implicate în procesul de îmbătrânire a pielii;
- Tratarea și estomparea ridurilor;
- Îmbunătățirea elasticității pielii;
- Ameliorarea petelor întunecate din jurul ochilor;
- Ajută la dezvoltarea celulelor pielii;
- Îmbunătățește circulația sângelui;
- Acționează împotriva radicalilor liberi din corp.
O dietă echilibrată ce include alimente precum nuci, cerealele integrale, spanac, broccoli, sfeclă elvețiană, kiwi, mango, roșii crude și avocado îți poate asigura aportul zilnic necesar de vitamina E.
5. Seleniu
Seleniul este un oligomineral care previne deficitul de vitamina E din organism și face parte din lista de minerale și vitamine esențiale pentru piele. Deși are beneficii multiple, precum protejarea împotriva bolilor cardiace, prevenirea declinului mintal și buna funcționare a tiroidei, acesta ajută la protejarea celulelor pielii. Seleniul are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, acționând ca un scut împotriva deteriorării celulelor, induse de radiații UV, inflamații ale pielii și pigmentări.
Există numeroase surse naturale de seleniu, cum ar fi:
- Nucile de Brazilia;
- Semințele de floarea soarelui;
- Ciupercile Shiitake;
- Cereale;
- Pâine;
- Fasole;
- Linte.
6. Curcuma
Curcuma este o plantă care se înrudește cu ghimbirul și a cărei proprietăți terapeutice au devenit tot mai populare în ultimii ani. Datorită caracteristicilor sale antiinflamatoare și antioxidante la nivel celular, curcuma este un aliment natural ce protejează pielea împotriva cancerului și o menține sănătoasă.
De asemenea, curcuma mai este folosită și în tratamentele pentru reducerea aspectului ridurilor, combaterea acneei, încetinirea creșterii părului facial și iluminarea tenului.
O poți regăsi sub formă de pudră sau capsule, doza recomandată zilnic de către specialiști pentru adulți fiind între 500-1000 miligrame. Dacă nu îți place să o consumi în forma ei brută, o poți integra cu ușurință în dietă, adăugând câteva linguri de curcuma în shake-uri, terci de ovăz, piure de fructe sau alte rețete preferate.
7. Resveratrol
Resveratrolul este unul dintre antioxidanții regăsiți adesea în compoziția produselor cosmetice cu efecte anti-îmbătrânire. Acest agent acționează împotriva stresului oxidativ, contribuind la regenerarea celulelor pielii, dar și la stimularea mitocondriilor care susțin și ajută respirația celulară.
A fost dovedit că ajută în lupta cu efectele negative ale poluării luminoase, un factor relevant mai ales pentru cei care locuiesc în mediul urban. Studiile susțin că 80% din procesul de îmbătrânire a tenului și a pielii, în general, este datorat factorilor externi, iar poluarea este cea mai comună dintre aceștia, urmată de radiațiile solare, climă și temperatură.
Pe lângă suplimentele alimentare pe care le găsești sub formă de capsule, resveratrolul poate fi consumat și din:
- Struguri;
- Vin roșu;
- Fructe de pădure;`
- Prune;
- Arahide;
- Ciocolată neagră.
- Alte trucuri benefice pentru pielea ta
Pe lângă complexul de vitamine și minerale, sănătatea pielii este influențată și de o serie de factori externi. Deși ai crede că o dietă echilibrată, suplimentele necesare și produsele cosmetice profesionale sunt de ajuns pentru a avea o piele sănătoasă și fermă, există și alte elemente la fel de importante.
Iată câteva aspecte care influențează aspectul pielii și procesul de îmbătrânire într-o proporție covârșitoare:
Razele UV – Chiar dacă nu stai la plajă, radiațiile solare au un impact direct asupra pielii tale, favorizând procesul de îmbătrânire. Folosește cremă cu SPF 30 sau mai mare în fiecare zi, indiferent de activitățile desfășurate.
Evită dușurile fierbinți – Apa foarte fierbinte îndepărtează uleiurile protectoare secretate în mod natural de organism, lăsându-ți pielea uscată și deshidratată. Optează pentru dușuri rapide cu apă călduță și pentru produse de igienă cât mai naturale.
Dormi suficient – În timpul somnului, celulele pielii și întregul organism se regenerează. Asigură-te că ai un somn odihnitor de minim 8 ore pe noapte pentru a încetini procesul de îmbătrânire și a favoriza regenerarea celulară.
Gestionează stresul – Stresul necontrolat sau în cantități covârșitoare duce la apariția acneei, a dereglărilor hormonale sau a altor afecțiuni de piele. Câteva metode prin care poți reduce stresul sunt listele de „to do”, somnul suficient și de calitate, menținerea unui echilibru între muncă și viața personală, practicarea unor hobby-uri.
Evită viciile – Nu este un secret faptul că fumatul și alcoolul contribuie la apariția ridurilor, îngroșarea vaselor de sânge și reducerea oxigenului din corp. Pe lângă o piele vizibil îmbătrânită prematur, fumatul reduce semnificativ cantitatea de colagen și elastină, substanțe esențiale pentru sănătatea întregului organism.
Pe lângă calitatea sa de a ne acoperi și înfrumuseța întregul corp, pielea este un organ extrem de important, mai ales că le protejează pe toate celelalte de pericolele externe. De aceea, este esențial să ne asigurăm că beneficiază de întregul complex de vitamine, minerale și nutrienți pentru a favoriza regenerarea și implicit, pentru a te bucura de o piele tânără cât mai mult timp.