Curele de purificare a organismului sunt necesare mai ales în afecţiuni reumatice, gută, obezitate, hipercolesterolemie, edeme, boli de piele. Aceste cure presupun eliminarea din alimentație a grăsimilor procesate și a produselor care conțin conservanţi, coloranţi, arome artificiale, zahăr alb şi îndulcitori artificiali, făină albă. De asemenea, trebuie evitate dulciurile, alcoolul, cafeaua și tutunul.
În timpul unei cure de acest fel este recomandat consumul unui ceai detoxifiant, care conține un amestec omogen din diferite plante cu efect de purificare a organismului. Ceaiul pentru detoxifiere are acţiune depurativă, prin eliminarea toxinelor atât pe cale renală (prin diureză), cât şi pe cale intestinală (este laxativ) și tegumentară (prin transpirație).
Ceaiul detoxifiant poate conține diferite amestecuri de plante, dar cele mai eficiente pentru eliminarea toxinelor sunt:
- Ceai verde
- Armurariu
- Anason
- Echinaceea
- Soc
- Mușețel
- Stevie dulce
- Trei frați pătați
- Merișor
- Frasin
- Ienupăr
- Mesteacăn
- Păpădie
- Brusture.
Aceste plante sunt bogate în vitamine și minerale, prevenind astfel carențele care pot să apară în timpul unei diete sau al perioadei de detoxifiere. În timpul curei, consumul de ceaiuri detoxifiante trebuie să fie însoțit și de consumul unor alimente sănătoase (fructe, legume, cereale integrale, uleiuri vegetale presate la rece) și de hidratarea corectă (cel puțin 2 litri de apă zilnic), pentru a stimula acțiunea unui ceai pentru detoxifiere.