In ultima vreme, din ce in ce mai multa lume a adoptat obiceiul de a consuma un mic dejun alcatuit dintr-un amestec de fulgi de ovaz, nuci, seminte si fructe uscate. Sau, intr-un singur cuvand, granola. Iar acest lucru nu este deloc intamplator sau lipsit de motive temeinice. Mai exact, din ce in ce mai multi specialisti recomanda consumul frecvent sau chiar zilnic de granola, considerand, cu argumente solide, ca aceasta este alegerea perfecta, completa si sanatoasa, pentru prima masa a zilei. Intr-adevar, pe langa gustul delicios al granolei, exista o serie de beneficii deosebite pe care le aduce consumul acestui aliment organismului nostru. Iata, pe scurt, care sunt acestea:
1. Confera organismului energie pe parcursul intregii zile. Fulgii de ovaz din granola contin 70% carbohidrati “buni”, complecsi, care au proprietatea de a fi metabolizati si absorbiti lent, pe parcursul mai multor ore, organismul beneficiind astfel de o sursa ideala de energie timp indelungat (carbohidratii reprezinta macronutrientul care hraneste absolut toate celulele corpului, inclusiv celula nervoasa).
2. Contine fibre. Datorita faptului ca atat fulgii de ovaz integral, cat si nucile, semintele si fructele uscate contin din belsug acest ingredient, prin consumarea unei cani de granola vom beneficia de nu mai putin de 12 grame de fibre. Iar dupa cum bine se stie, fibrele sunt esentiale pentru sanatatea organismului. Concret, acestea previn constipatia, imbunatatesc digestia, ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange si confera senzatie de satietate. De asemenea, o dieta bogata in fibre ajuta in prevenirea cancerului colorectal. In acest sens, studiile arata ca pentru fiecare 10 grame de fibre consumate in fiecare zi se diminueaza cu 10% posibilitatea imbolnavirii de cancer colorectal.
3. Contine grasimi sanatoase. Studiile si cercetarile ultimelor decenii au concluzionat faptul ca cea mai sanatoasa sursa de lipide o reprezinta alimentele integrale, de origine vegetala, bogate in grasimi nesaturate. Astfel, atat nucile, cat si semintele care se gasesc in granola contin astfel de grasimi sanatoase, inclusiv atat de importatii acizi grasi de tip Omega 3.
4. Contine vitamine si minerale vitale organismului. In ingredientele care formeaza granola se gasesc cantitati semnificative din vitaminele B1, B5, B9 si E, dar si din minerale cum ar fi magneziu, fosfor, zinc, cupru, mangan si seleniu.
5. Contribuie la prevenirea unor afectiuni serioase si ajuta la mentinerea unei stari de sanatate optime. Datorita continutului nutritional extrem de bogat si de variat al granolei, consumul acesteia ajuta la reducerea colesterolului “rau” (LDL) si a tensiunii arteriale, la prevenirea cancerului, a obezitatii, a anemiei si a diabetului, la imbunatatirea sanatatii inimii, a sistemului osos, a pielii, a functiei cognitive si a aparatului digestiv.