Mierea si beneficiile sale asupra organismului
Mierea este inlocuitorul natural al zaharului, fiind folosit ca indulcitor pentru ceai sau la prepararea limonadei si poate fi folosita cu succes pentru gatit, in retetele pentru prajituri. Mierea este un aliment care ar trebui introdus in alimentatia zilnica, datorita beneficiilor pe care le aduce in buna functionare a organismului. Consumata cu regularitate, ea previne aparitia unor afectiuni, mentinand un tonus bun si o stare generala de bine.
Ce proprietati are mierea?
Produsul realizat de albinele care culg polenul florilor are o compozitie care il face un adevarat tratament miraculos pentru trup, dar si pentru suflet. Consumul de miere imbunatateste starea
-
Energizare
Dat fiind faptul ca mineralele si vitaminele pe care le contine sunt foarte usor de asimilat de catre organism, mierea este recunoscuta ca fiind cel mai puternic si eficient energizant natural. Printre mineralele care intra in componenta mierii se numara calciul si potasiul, magneziul si fosforul. Vitaminele care ajuta la cresterea tonusului sunt D, A, C, K dar si cele din complexul B,
-
Relaxare
Folosita in ceaiul dinaintea somnului, mierea iti confera un somn mai odihnitor. Cum functioneaza? Insulina din componenta sa este eliberata treptat, perminand triptofanului, adica substantei care este responsabila cu somnul, sa ajunga mai redepe la creier. Calitatea somnului poate fi sporita cu o lingurita de miere, luata inainte de culcare.
-
Vindecare
Mierea este un tratament foarte bun pentru taieturi si julituri. Atunci cand nu ai altceva la indemana, foloseste-o pe post de unguent pentru zona lezata si apoi bandajeaz-o. Astfel, datorita consistentei sale dense, mierea actioneaza ca o bariera impotriva bacteriilor, eliminand riscul de infectare.
-
Exfoliere si hidratare
Mierea infrumuseteaza aspectul pielii, din acest motiv fiind folosita ca ingredient principal in cremele pentru corp si ten. Inca din cele mai vechi timpuri, ea era preferata zeitelor pentru ritualurile de infrumusetare si asta datorita compozitiei sale. Sarurile minerale si acizii organici au proprietati calmante, cicatrizante si hranitoare, fiind un excelent hidratant pentru piele. De asemenea, ea poate fi folosita si in mastile exfoliante, alaturi de malai, pentru ca tenul sa ramana neted si sa capete stralucire. Mierea face minuni si asupra parului, hranindu-l.
.png)
Sursa: http://i.ndtvimg.com/
Beneficii in prevenirea bolilor
Pe langa gustul dulce si aromat, mierea are si nenumarate beneficii care tin de imunitate. Astfel, ea este un antibiotic natural puternic, stimuleaza digestia, creste metabolismul si mentine echilibrul endocrin. Are de asemenea si proprietati antialergenice si antiinflamatorii, fiind foarte utile in tratamentele cosmetice, calmand afectiuni precum dermatita seboreica sau afectiuni ale scapului.
Mierea are insa si rol in prevenirea anumitor boli mai grave. Printre acestea se numara:
-
Obezitatea
Mierea este un indulcitor natural si nu da dependenta. Aceasta caracteristica o deosebeste de zahar si tocmai de aceea previne aparitia obezitatii, boala care, in 60-70% dintre cazuri, apare din cauza dependentei de zahar,
-
Diabetul
Studiile efectuate atesta calitatile pe care le are mierea in prevenirea diabetului, scazand riscul de aparitie al acestei boli cu pana la 70%. Mai ales copiii sunt cei care trebuie protejati in acest sens, iar pentru asta se recomanda inlocuirea oricaror indulcitori din alimentatia lor, cu miere.
-
Cariile dentara
Cariile dentare pot sa apara si ca urmare a consumului excesiv de zahar, care dezechilibreaza activitatea metabolica.
-
Constipatia
Mierea este recunoscuta pentru beneficiile pe care le are in buna functionare a sistemului digestiv. Constipatia este o afectiune care poate fi tinuta la distanta prin consumul zilnic de miere. Dimineata, pe stomacul gol, inainte de micul-dejun, ia imbunatateste tranzitul intestinal lent.