Top 4 indulcitori naturali care te ajuta sa scapi de nevoia de zahar
Sursa foto: https://greatist.com/eat/difference-between-natural-sweeteners
Renuntarea propriu-zisa la zahar este atat de dificila, uneori, incat simti ca nu ai suficient randament daca nu consumi fie si o cantitate mica de zahar. Dar dat fiind faptul ca zaharul este foarte periculos pentru sanatate, merita cu siguranta efortul sa renunti la el.
Din fericire, exista cativa indulcitori pe care ii gasesti in natura, benefici pentru sanatatea ta. Un continut scazut de calorii, fructoza redusa si gust foarte dulce.
-
Stevia
Stevia este un indulcitor natural foarte popular, si, de altfel, contine foarte putine calorii. Este un extras din funzele plantei numite - Stevia rebaudiana. Aceasta planta a fost plantata pentru scopuri medicinale si, ulterior, ca un ingredient dulce important, in America de Sud.
Desi este foarte dulce, aceasta nu contine deloc calorii. Sunt cateva studii care demonstreaza faptul ca stevia are cateva beneficii asupra sanatatii umane:
-
Cand tensiunea arteriala este ridicata, stevia o poate scadea cu 6-14%. Cu toate acestea, nu are niciun efect asupra tensiunii arteriale cand aceasta este normala;
-
S-a demonstrat ca steva scade nivelul sangelui la diabetici;
-
Nu produce carii, in urma consumarii acesteia;
Asa ca daca data viitoare vrei ceva dulce, indulcitorul din stevie ar putea fi alegerea cea mai sanatoasa.
-
Erythritol
Indulcitorul natural Eritrit este un exstras din porumb si se aseamana foarte mult cu zaharul in consistenta si gust, diferenta fiind aceea ca are o valoare calorica de aproape 0. Mai poate fi gasit si in pepene, struguri, pere sau chiar ciuperci. I se mai spune alcool al zaharului
Eritritolul nu scade nivelul zaharului din sange sau al insulinei si nu are efect asupra biomarkerilor cum ar fi colesterolul sau trigliceridele. Este un indulcitor sigur pentru sanatate, dar consumat in cantitati foarte mari poate provoca afectiuni digestive. La nivel sanatatii, indulcitorul are un impact glicemic foarte mic, nu afecteaza smaltul dintilor si este potrivit pentru diabetici.
-
Mierea
Cel mai folosit tip de indulcitor, cu siguranta, este mierea. Provenit din varii surse, mierea este o sursa valoaroasa de vitamine, minerale si zahar. Pe langa indulcirea preparatelor, mierea are proprietati antiseptice, energizante si chiar regenerante. Poate scadea nivelul colesterolului cu aproximativ 4 procente, in conditiile in care este consumata zilnic.
-
Siropul de artar
Siropul de artar are un aport foarte mare de minerale, fiind bogat in zinc si mangan. Este un produs sanatos, ideal pentru diete si pentru sanatatea. Uleiul de artar reduce inflamatia, mentine nivelul de zahar din sange si, in plus, favorizeaza functiile renale si hepatice si ajuta la fixarea calciului si vitaminelor.
La Planteea gasesti o varietate de indulcitori naturali care sa dea aroma si gust prajiturilor si bunatatilor. Pentru ca sanatatea primeaza, inlocuieste zaharul cu indulcitori naturali bogati in minerale si vitamine.