Hummus din Năut
Desi nu se cunoaste originea exacta a acestui preparat, cea mai veche reteta scrisa a fost descoperita in sec. XIII in Cairo. Il gasiti in meniul tuturor restaurantelor cu specific oriental, va propunem totusi sa incercati reteta si in propria bucatarie, este savuroasa si usor de preparat.
Hummus-ul are ca ingrediente principale nautul, tahini (pasta de susan), uleiul de masline si zeama de lamaie. Este o sursa bogata de fibre, proteine, vitaminele B, magneziu, fier, cupru, vitamina C, acizi grasi omega 3 si omega 6 si alti nutrienti. Este reteta perfecta pentru zilele calduroase de vara in care simtim nevoia sa inlocuim proteinele animale cu ceva mai usor.
Ingrediente:
- 250 gr naut
- 4-5 linguri ulei de masline (+ulei pentru decor)
- 2-3 linguri tahini
- zeama de la o lamiae
- 2 catei de usturoi taiati fin
- sare
- boia si chimion dupa gust, pentru decor
Se lasa nautul la inmuiat peste noapte, apoi se fierbe 1,5h. Se pastreaza o cana din apa in care a fiert nautul. In robotul de bucatarie sau blender se pun nautul, usturoiul, tahini, sarea si zeama de lamiae. Se adauga ulei si apa de la nautul fiert cat sa se obtina o pasta fina si se mixeaza. Dupa gust, mai puteti adauga tahini, usturoi sau zeama de lamaie. Se pune pasta rezultata intr-un bol, se niveleaza, se toarna deasupra putin ulei de masline si se presara boia si chimion macinat.
Pofta buna!