Pâine integrală delicioasă din semințe și cereale
O paine delicioasa din seminte si cereale benefice pentru sanatate
Sunt foarte multe persoane care opteaza pentru paine facuta in casa, in detrimentul celei cumparate de la brutarii, intrucat este mai sanatoasa si aduce un aport mult mai mare de proteine. Si, in plus, este foarte simplu de facut o paine in casa, neavand nevoie de o brutarie sau de un cuptor special pentru coacere.
Tot ceea ce trebuie sa ai sunt doar ingredientele, doua maini dibace care sa framante aluatul, exact cum facea bunica, pe vremuri.
Ingrediente
-
2 cani jumatate de apa fiarta
-
3 cani de faina integrala
-
Un sfert de cana de miere
-
4 linguri de unt nesarat topit - nu e chiar tragedie daca folosesti unt sarat;
-
2 lingurite jumatate de drojdie;
-
1 lingura de sare;
-
Optional: 3 sferturi de cana de seminte de dovleac sau seminte de floarea soarelui, o jumatate de cana de seminte de ovaz; *poti cumpara un mix de seminte si cereale pentru paine sau, pentru un gust deosebit, poti cumpara integral fiecare tip de seminte si cereale dorit in paine. Poti alege seminte de in, seminte de susan, seminte de dovleac, seminte de floare soarelui, fulgi de ovaz, grau, secara si alte tipuri de cereale pe care le preferi si la care ai toleranta;
Instructiuni
Pune mixul de cereale in bolul de la mixerul pentru aluat, toarna apa fiarta si lasa-l, aproximativ o ora, pana se aseamana cu un terci gros. Intre timp, amesteca faina cu drojdia.
Peste mixul de cereale, dupa ce s-a racit, toarna mierea si untul topit, pana cand se omogenizeaza intreaga pasta. Apoi toarna si faina si amesteca-le pe toate pana cand se omogenizeaza intreaga pasta. Poti turna treptat, astfel incat sa se intercaleze mai bine ingredientele.
Adauga sarea si incepe sa framanti pana cand aluatul devine elastic si nu se mai prinde de bol. Intre timp poti adauga semintele si framanta pentru a le integra uniform in aluat.
Lasa aluatul la dospit timp de 45-60 min, la temperatura camerei, acoperind bolul cu o folie de plastic.
Unge doua tavi lungi pentru paine cu putin ulei. Imparte aluatul in doua parti egale si rasuceste-le pana cand devin doua rulouri. Ruleaza fiecare paine prin ovaz si aseaza-le in formele pregatite.
Se coace la o temperatura de 200 de grade, timp de 35-40 minute, pana cand toata casa miroase a paine coapta pe vatra.
Inainte sa o tai, lasa painea 2 ore la temperatura camerei. Stiu ca esti nerabdatoare sa o gusti, dar asteapta ca aceasta sa se odihneasca cum trebuie.
Pentru ca o paine buna este o paine facuta din cele mai naturale si sanatoase ingrediente - seminte si cereale - Planteea propune o reteta delicioasa pentru o paine pufoasa. Incearca mixurile de seminte si cereale integrale sau mixurile pentru paine din catalogul nostru.