Polenul
Polenul este principala sursa de proteine si aminoacizi pentru albine; contine 25% proteine, vitamine, minerale, grasimi, antioxidanti si toti aminoacizii esentiali. 
Productia de polen depinde de la o specia de floare la alta, insa indiferent de specie, s-a constatat ca fiecare produce mai mult polen decat necesarul, astfel incat cantitatea de polen culeasa de albine nu afecteaza in nici un fel nevoile de polenizare ale speciei respective. Exista plante care elibereaza polen pe toata durata zilei sau a noptii, in timp ce altele doar pentru cateva ore sau minute.
Polenul se prezinta sub forma unor graunte foarte fine, a caror culoare variaza de la alb la negru intens. In general forma, culoarea si marimea polenului depind de planta de la care a fost recoltat.
Datorita proprietatii sale de a regla nivelul glucidelor, polenul este recomandat diabeticilor. Este util in afectiuni cardiovasculare iar datorita continutului mare de seleniu este un excelent detoxifiant si antioxidant. Are de asemenea efect antitumoral si reduce efectele secundare ale chimoterapiei.
Polenul regleaza functiile digestive si flora intestinala, fiind indicat in enterocolite, colite, spasme gastro-intestinale, constipatie, diaree, tumori ale stomacului.
Normalizeaza nivelul de colesterol, imbunatateste activitatea inimii si a ficatului, fiind indicat in ciroza, hepatita toxica si cronica, steatoza hepatica, hipertensiune, insuficienta circulatorie periferica, cardiopatie ischiemica, insuficienta cardiaca.
Este folosit ca forma de tratament impotriva imbatranirii premature, este un tonic nervos, sustine memoria, are efect calmant si antidepresiv si imbunatateste activitatea creierului.
Are un rol important in cresterea imunitatii organismului, este un excelent vitaminizant, creste capacitatea de efort fizic. Are actiune benefica si in tratarea diverselor afectiuni ale aparatului respirator precum bronsite, tuse, astm, raceli.
Datorita substantelor antiestrogenice pe care le contine, polenul este util in tratarea unor afectiuni care provin din surplusul de hormoni estrogeni: exces de foliculina, fibrom uterin, fibroza mamara, tumori mamare. Polenul este indicat in impotenta si frigiditate.
Curele cu polen sunt recomandate si copiilor, mai ales in cazuri de rahitism, anemie, intarzieri sau deficiente in dezvoltarea fizica.
Precautii:
Uneori, pot aparea diverse reactii alergice, in urma adiminstrarii polenului. In cazul in care utilizati pentru prima data acest produs, incepeti cu o lingurita de polen, urmand sa mariti doza de la o zi la alta.
Administrarea indelungata, fara pauza, poate produce dereglari hormonale.