Argiloterapia
Argila a fost utilizata in scopuri terapeutice inca din vremuri stravechi, papirusuri din Egiptul antic, tablite de lut din Mesopotamia precum si diverse traditii orale ale triburilor din America si Africa fiind marturii ale folosirii acestui dar al naturii in tratarea diverselor boli.
Argila este apreciata datorita proprietatilor sale dezinfectante si bactericide, este de asemenea un bun cicatrizant, degresant, detoxifiant si are un puternic rol de remineralizare si tonifiere a organismului.
Rezultata in urma descompunerii unor roci sedimentare, argila este bogata in minerale (calciu, fier, siliciu, magneziu, aluminiu, sodiu, potasiu) iar in functie de continutul de minerale, argila are mai multe culori.
Argila alba si argila gri au un continut mare de calciu si oxizi de aluminiu si sutn utilizate in special in scop cosmetic, fiind indicate in tratarea acneei si reglarea excesului de sebum. Argila alba este cel mai des utilizata in industria cosmetica, fiind deosebit de versatila. Elimina impuritatile, exfoliaza delicat pielea si stimuleaza circulatia.
Argila rosie (argila Rhassoul) este bogata in oxid de fier si provine din muntii Atlas din Maroc. Este utilizata extern atat pentru tratarea diverselor afectiuni ale pielii cat si pentru probleme ale scalpului si este folosita in saloane exclusiviste, datorita proprietatilor sale de tonifiere si hidratare a scalpului si a pielii.
Argila verde, supranumita „pamantul miraculos”, este extrasa de obicei din Golful Finlandei, de la o adancime de 40 de metri iar culoarea verde este data de fitonutrientii acumulati prin sedimentare. Este apreciata pentru proprietatile sale analgezice si anti-inflamatorii dar si datorita absorbtiei particulelor incarcate pozitiv, majoritatea substantelor toxice avand o sarcina pozitiva. Stimuleaza circulatia sangelui si detoxifiaza pielea, inchide porii si are rol cicatrizant, ajutand la refacerea tesuturilor.
Argila albastra are un continut ridicat de argint si este un puternic antibiotic si antioxidant natural. 
In functie de tipul tenului dvs, in utilizarea mastilor cu argila puteti adauga diverse ingrediente. Daca aveti tenul gras zeama de lamaie sau albusul de ou sunt indicate iar in cazul tenului normal sau uscat, se adauga miere, smantana, ulei de jojoba, glicerina vegetala, avocado. Lasati masca sa actioneze maxim 20 de minute, dupa care indepartati cu apa calduta.
Argila poate fi utilizata extern si sub forma de cataplasme care se pun direct pe zona afectata. Cataplasmele cu argila sunt eficiente in abcese, afectiuni hepato-biliare, furuncule, hemoroizi, arsuri, migrene, artroze, reumatism, laringita, bronsita, ulcere varicoase, zona Zoster, degeraturi, entorse.
Baile cu argila de doua ori pe saptamana sunt deosebit de eficiente in tratarea reumatismului, dureri lor musculare si contuziilor.
Argila in uz intern
Argila si-a dovedit eficienta ca tratament intern in cazul a nenumarate boli, este bine sa consultati insa un specialist inainte de a urma o cura interna cu argila.
Utilizata intern, argila are proprietatea de a absorbi impuritatile si toxinele din corp, remineralizeaza si reechilibreaza organismul.
Argila este folosita cu succes in anemii, deficiente de minerale, oboseala, hemoroizi, ulcer, probleme digestive, diaree, colite, gastrite, afectiuni renale, afectiuni ale sistemului nervos, hipertensiune arteriala, calculi biliari si renali, probleme ale glandelor endocrine, sinuzite, dureri de gat, dermatoze, cistite, anexite, parazitoze, micoze bucale, intoxicatii, abcese dentare.
Preparare: la 150 ml apa plata sau de izvor se adauga o lingurita (7g) argila si se lasa 4-8 ore, dupa care se bea (folositi doar vase de sticla sau portelan). Se administreaza cu o jumatate de ora inainte de masa.
Se recomanda ca in perioada tratamentului sa nu se consume alcool, ceai negru, cafea, zahar, lactate sau bauturi acidulate. Curele interne nu sunt recomandate copiilor si femeilor insarcinate.
Despre argila albastră trebuie să citiți mai mult, deoarece avem în țară una dintre cele mai valoaroase argile terapeutice din lume. Una dintre veleitățile terapeutice este cea de eliminare a metalelor grele din sânge. Iar în combinații cu extracte naturale din plate ( salcie, gălbenele sau eucalipt) ameliorează durerile articulare, refac țesutul cutanat și dau finețe tenului.